Zobacz pełną wersję : Zbyt czerwone twarze
Witajcie po długiej przerwie.
Posiadam Canona 600d (myśle o zmianie).
Mam pewien problem, na każdym szkle gdy robię zdjęcia obojętnie jakiej twarzy w wychodzi ona za bardzo czerwona. Osoba ma jasną karnacje nawet bladą, a na zdjęciu wychodzi jakby była opalona bądź miała czerwoną twarz. Takie nie zbyt realne.
Czy to chodzi o jakieś ustawienia?
GalaktycznyMuczaczo
23-03-2014, 13:22
niewiem co znaczy zbyt czerwona? ma wypieki, czy temp. obrazka idzie w czerwien, stawiam że to pierwsze. Jeżeli nie fotografujesz w rawie, sprawdz picture style jaki masz w aparacie? mozliwe ze wlaczyles jakis portrait czy cos i tam saturacja jest podniesiona przez co jasna karnacja osoby pozostaje a czerwone wypieki idą mocno w czerwien.
Druga mozliwost to dobranie czasu migawki , jezeli jest zbyt krótka aparat nie ma czasu na doswietlenie kadru przez co twarz wydaje się ciemniejsza a przez to naturalnei bardziej czerwona, podeslij jakis sample.
... na każdym szkle gdy robię zdjęcia obojętnie jakiej twarzy w wychodzi ona za bardzo czerwona. ...
Pokaż te zdjęcia. Robisz RAW czy jpg?
Mardok737
23-03-2014, 13:32
a balans bieli masz dobrze ustawiony ? i tak jak wspomniał ~tlustyx przydałoby się jakieś zdjęcie przykładowe
Czy to chodzi o jakieś ustawienia?wbrew pozorom taki aparat to jednak skomplikowane urządzenie
zacznij od instrukcji obsługi
Stawiam, że grzebane było w ustawieniach aparatu. Portrait zmodyfikowany lub na sztywno ustawiona temperatura WB, jeśli i reszta zdjęcia poza twarzą jest niepoprawnej barwy? Jak Koledzy wyżej piszą, sampla poprosimy :)
Znaczy tak.
Mam ustawione RAW + JPG. na pokrętle AV gdy mam ustawiony styl fotografii na AUTO i Balans bieli na AUTO to twarz wychodzi czerwona niż w rzeczywistości, tak samo gdy na pokrętle mam ustawie na portret.
Muszę ustawić na styl fotografii ustawiany ręcznie i dać kontrast -2, nasycenie -3 ton Ton koloru +1. I wtedy mniej więcej wychodzi kolor taki jak w rzeczywistości. Ale to chyba nie jest normalne.
postaram się wrzucic jakies sample niebawem.
Na początek zmień styl obrazu na Standard z Auto - czyli 3, 0, 0, 0.
Mardok737
23-03-2014, 17:09
auto wb działa raczej słabo, ale jeżeli robisz w rawach to nie powinno być problemów z wyprowadzeniem normalnych kolorów. Żeby coś więcej powiedzieć to jednak musisz wrzucić sample
Równie dobrze to może być źle skalibrowany monitor. Wrzuć sample, bez tego równie dobrze możesz dzwonić do wróża Macieja
https://www.youtube.com/watch?v=jSmkVOtVYVQ
jacek_73
23-03-2014, 20:36
Ten wróż Maciej to jakiś ciepły lolek, ale spróbować nie zaszkodzi.
przywróć domyślne ustawienia aparatu (strona 176 instrukcji) i sprawdź jak wychodzi teraz twarz na zdjęciu.
pozdrawiam