PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt czerwone twarze

massi
23-03-2014, 13:03
Witajcie po długiej przerwie.

Posiadam Canona 600d (myśle o zmianie).
Mam pewien problem, na każdym szkle gdy robię zdjęcia obojętnie jakiej twarzy w wychodzi ona za bardzo czerwona. Osoba ma jasną karnacje nawet bladą, a na zdjęciu wychodzi jakby była opalona bądź miała czerwoną twarz. Takie nie zbyt realne.

Czy to chodzi o jakieś ustawienia?

GalaktycznyMuczaczo
23-03-2014, 13:22
niewiem co znaczy zbyt czerwona? ma wypieki, czy temp. obrazka idzie w czerwien, stawiam że to pierwsze. Jeżeli nie fotografujesz w rawie, sprawdz picture style jaki masz w aparacie? mozliwe ze wlaczyles jakis portrait czy cos i tam saturacja jest podniesiona przez co jasna karnacja osoby pozostaje a czerwone wypieki idą mocno w czerwien.
Druga mozliwost to dobranie czasu migawki , jezeli jest zbyt krótka aparat nie ma czasu na doswietlenie kadru przez co twarz wydaje się ciemniejsza a przez to naturalnei bardziej czerwona, podeslij jakis sample.

tlustyx
23-03-2014, 13:26
... na każdym szkle gdy robię zdjęcia obojętnie jakiej twarzy w wychodzi ona za bardzo czerwona. ...

Pokaż te zdjęcia. Robisz RAW czy jpg?

Mardok737
23-03-2014, 13:32
a balans bieli masz dobrze ustawiony ? i tak jak wspomniał ~tlustyx przydałoby się jakieś zdjęcie przykładowe

becekpl
23-03-2014, 13:35
Czy to chodzi o jakieś ustawienia?wbrew pozorom taki aparat to jednak skomplikowane urządzenie
zacznij od instrukcji obsługi

fleder
23-03-2014, 13:40
Stawiam, że grzebane było w ustawieniach aparatu. Portrait zmodyfikowany lub na sztywno ustawiona temperatura WB, jeśli i reszta zdjęcia poza twarzą jest niepoprawnej barwy? Jak Koledzy wyżej piszą, sampla poprosimy :)

massi
23-03-2014, 15:08
Znaczy tak.
Mam ustawione RAW + JPG. na pokrętle AV gdy mam ustawiony styl fotografii na AUTO i Balans bieli na AUTO to twarz wychodzi czerwona niż w rzeczywistości, tak samo gdy na pokrętle mam ustawie na portret.
Muszę ustawić na styl fotografii ustawiany ręcznie i dać kontrast -2, nasycenie -3 ton Ton koloru +1. I wtedy mniej więcej wychodzi kolor taki jak w rzeczywistości. Ale to chyba nie jest normalne.
postaram się wrzucic jakies sample niebawem.

cobalt
23-03-2014, 15:48
Na początek zmień styl obrazu na Standard z Auto - czyli 3, 0, 0, 0.

Mardok737
23-03-2014, 17:09
auto wb działa raczej słabo, ale jeżeli robisz w rawach to nie powinno być problemów z wyprowadzeniem normalnych kolorów. Żeby coś więcej powiedzieć to jednak musisz wrzucić sample

kaindox
23-03-2014, 20:25
Równie dobrze to może być źle skalibrowany monitor. Wrzuć sample, bez tego równie dobrze możesz dzwonić do wróża Macieja
https://www.youtube.com/watch?v=jSmkVOtVYVQ

jacek_73
23-03-2014, 20:36
Ten wróż Maciej to jakiś ciepły lolek, ale spróbować nie zaszkodzi.

szunaj
24-03-2014, 03:44
przywróć domyślne ustawienia aparatu (strona 176 instrukcji) i sprawdź jak wychodzi teraz twarz na zdjęciu.
pozdrawiam