Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze lampy błyskowej do canona 500d
Moniskaa
22-03-2014, 00:05
Witajcie,
Jestem tu nowa więc może na początku się przedstawię. Jestem Monika i fotografuję już od kilku lat ale dalej jestem jeszcze amatorem.
Potrzebuję pomocy przy wyborze lampy do canona 500d. Jest trochę informacji na ten temat w internecie ale tak naprawdę nic konkretnego. Jeżeli temat się powtórzył to przepraszam (choć sprawdzałam).
Tak jak już wspominałam szukam lampy błyskowej do canona 500d. Obecnie posiadam Nissin Speedlite Di622 jednak nie spisuje się w przypadku zdjęć na imprezach okolicznościowych.Zbyt długo się ładuje. Potrzebuję lampy która będzie szybko się ładować. Konkretnie do zdjęć podczas studniówki, wesela i innych imprez.
Słabo znam się od strony technicznej dlatego proszę o radę. Myślałam nad YONGNUO YN-565EX Canon lub canon 430ex II. Która bardziej się spełni? Może doradzicie coś lepszego? Koszt do 1000zł.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
a gdzie sprawdzxalas?
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/lampa-do-canona-600d-94752/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampe-kupic-z-94587/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampa-zzz-92924/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/canon-550d-lampa-yn-560iii-93695/
milego czytania
popatrz w tym dziale ,znajdziesz tam duzo przydatnych informacji
Lampy Błyskowe (http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/)
Moniskaa
22-03-2014, 19:43
a gdzie sprawdzxalas?
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/lampa-do-canona-600d-94752/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampe-kupic-z-94587/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampa-zzz-92924/
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/canon-550d-lampa-yn-560iii-93695/
milego czytania
popatrz w tym dziale ,znajdziesz tam duzo przydatnych informacji
Lampy Błyskowe (http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/)
Bardzo dziękuje:)
1000 zł to kupa kasiory. Zastanów się nad nad YN-568EX II. Do lepszego body (kiedyś) też się przyda.
Jestem Monika i fotografuję już od kilku lat ale dalej jestem jeszcze amatorem.
Potrzebuję lampy która będzie szybko się ładować. Konkretnie do zdjęć podczas studniówki, wesela i innych imprez.
Dla amatorki fotografującej wesela to tylko EX 580 II +battery pack :)
Moniskaa
24-03-2014, 10:20
Dla amatorki fotografującej wesela to tylko EX 580 II +battery pack :)
czy mógłbyś mi wytłumaczyć ze strony technicznej czym one się różnią? ex 580II a 430ex II ?
tomphoto
24-03-2014, 10:32
W google wpisz modele lamp porównanie i na talerzu
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-430ex-ii-vs-580ex-ii-72053/
czy mógłbyś mi wytłumaczyć ze strony technicznej czym one się różnią? ex 580II a 430ex II ?
- rozmiarem
- energią błysku (liczbą przewodnią)
- możliwością pracy jako MASTER w układzie bezprzewodowym (580)
Moniskaa
26-03-2014, 09:05
- rozmiarem
- energią błysku (liczbą przewodnią)
- możliwością pracy jako MASTER w układzie bezprzewodowym (580)
aż wstyd że jestem takim laikiem jeżeli chodzi o lampy ;)
Czy jest tu ktoś kto ma tą lampę? ex 580II ? Sprawdza się? Bo sami wiecie, w parametry mogą być dobre a co do czego okazuje się że jest inaczej.
sami wiemy ,co do czego
sprawdza się
tomphoto
26-03-2014, 09:45
jeżeli będziesz używać jednej lampy, nie zestawów to 580ex II nie jest ci potrzebna, możesz coś tańszego z liczbą przewodnią zbliżoną. Lampa, sprawdza się jak najbardziej, do tego kup odpowiednie akumulatory.
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-yn-568ex-wreszcie-z-hss-86338/
opisywana lampa w wersji II
Lampa reporterska YongNuo YN-568EX II do Canon LR-YN-568EXIIC - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p3417_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-568EX-II-do-Canon.html)
do tego dobre akumulatory i zapomnisz o problemie
Witam
Tylko zapominamy o kosztach, niestety w kwocie do 1000 zł to tylko używana , a to jak wiecie trochę loteria.
Osobiście mam 430 ex II i jeśli chodzi o szybkość ładowania to nie narzekam, oczywiście moc mniejsza , wszystko zależy od celu wykorzystania.
pozdrawiam Wojtek
Moniskaa
27-03-2014, 14:05
Witam
Tylko zapominamy o kosztach, niestety w kwocie do 1000 zł to tylko używana , a to jak wiecie trochę loteria.
Osobiście mam 430 ex II i jeśli chodzi o szybkość ładowania to nie narzekam, oczywiście moc mniejsza , wszystko zależy od celu wykorzystania.
pozdrawiam Wojtek
właśnie, do 1000zł nie znajdę ex 580II, chyba jednak zastanowie się nad 430ex II
fancik wysyłam Ci pw z pytaniami odnośnie Twojej lampy;)
ja polecam speedlight 580 pierwsza wersje....na mięciutko Ci starczy....na lepszym body rowniez sie nada do tego typu fotek....pamietaj odbijaj od sufitu jak masz jasny i niski :)
Witam
Moniskaa .....tak jak napisałem Ci na priv. lampa 430exII jest dosyć szybka, ale wersja exII gdzie szybkość w stosunku do pierwszej wersji została poprawiona .
Niestety na większe imprezy nie gwarantuje czy wystarczy mocy .
Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia , jego wysokości i od obiektywu jakim będziesz robić zdjęcia.
Pamietaj o jednym ..... Zawsze lepiej miec nadmiar mocy bo wtedy można ja kontrolować i trzeba twardo określić do czego chcemy ja stosować.
Wtedy nie ma problemu z wyborem tylko ........kasy brak....to tak dla rozluźnienia tematu.
Tu myślę , że trzeba poszukać używanej 580 EX II tylko ze sprawdzonego źródła , albo poczytać o zamiennikach tak jak koledzy wcześniej proponowali coś Chińskiego, ale też polecanego i sprawdzonego.
np. Lampa reporterska YongNuo YN-568EX II do Canon
pozdrawiam Wojtek
proszę tu można kupić używaną z 3m gwarancja tyle ,że trzeba troche dołożyć
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=1463&id=76
Są też inne trzeba poszukać i jest to jakaś alternatywa dla nowej 430 exII która też tania nie jest.
Czy jest tu ktoś kto ma tą lampę? ex 580II ? Sprawdza się? Bo sami wiecie, w parametry mogą być dobre a co do czego okazuje się że jest inaczej.
Jak ma się nie sprawdzać jak jeszcze niedawno był to flagowy model canona i nic lepszego kupić nie można było. Aktualnie jej odpowiednikiem jest 600ex, która różni sie głownie tym, że ma radio.
Mam dwie 580exII i każda sprawdza się znakomicie ;).
PS. Apropo braku mocy, to naprawdę trzeba fotografować w nie lada ciemnościach i z dużymi przysłonach żeby tej mocy zabrakło. Lampę reporterską na wszelkiego rodzaju imprezach używa się głownie jako doświetlenia a tu do maksymalnej mocy błysku jeszcze daleko. Dobrego spokojnie 430exII powinna wystarczyć. Przewaga 580-ki w takich warunkach to głownie szybsze ładowanie, lepsza funkcjonalność obrotu palnika i wbudowany odbłyśnik.
Moniskaa
28-03-2014, 08:56
ja polecam speedlight 580 pierwsza wersje....na mięciutko Ci starczy....na lepszym body rowniez sie nada do tego typu fotek....pamietaj odbijaj od sufitu jak masz jasny i niski :)
Robisz 580?
Tak szukam tej ex 580 i nie mogę znaleźć nowej, nie wiem, nie produkują już jej?
woytaski
28-03-2014, 09:17
Przewaga 580-ki w takich warunkach to głownie szybsze ładowanie, lepsza funkcjonalność obrotu palnika i wbudowany odbłyśnik.
Jak na mój gust to 430ex II też posiada odbłyśnik.
Jeśli nie potrzebujesz sterowania innymi lampami to do Twoich potrzeb ona właśnie będzie OK.
Tak szukam tej ex 580 i nie mogę znaleźć nowej, nie wiem, nie produkują już jej?
Jest już wersja II, która zastąpiła "jedynkę".
Tylko rynek wtórny więc.
Sent from my iPhone using Tapatalk
witam ostatnio miałem ten sam problem padło na chinczyka a zakupiłem Phottixa Mitros koszt 950zl szukałem lampy z HHS sprawdza sie super liczba przewodnia 58 polecam
Jak na mój gust to 430ex II też posiada odbłyśnik.
Posiadanie odbłyśnika nie jest kwesią gustu tylko faktem. A 430exII go nie posiada, ma jedynie "rozpraszacz" do szerokiego kąta. Tu sprawdza się biała karteczka na gumce, dodatkowo można ją regulować ;).
Canonierzysta
28-03-2014, 12:47
W zasadzie nic dodać nic ująć do wypowiedzi poprzedników.
Sam mam 430exII od paru lat.
Czego po tych kilku latach mi brakuje?:
Trybu pracy MASTER - niestety 430 może być tylko slave
Trochę większego zakresu obrotu głowicy
Czasem tego odbłyśnika, ale na szybko przyklejona kartka pomagała.
I to tyle.
Mocy wystarczało mi zarówno na weselach ( zamiast w TTL robiłem na Manualnych ustawieniach), jak i na sesjach domowych oraz w plenerach gdy robiłem kontrę dla słońca ;)
Wybierając tę lampę parę lat temu kierowałem się głównie powtarzalnością błysku. Lampy niesystemowe miały ( w tych testach/porównaniach do których wtedy dotarłem) problem z wyzwalaniem błysku o tej samej mocy... 430 biła wtedy konkurencję na głowę pod tym względem.
Na co powinnaś zwrócić uwagę. Na zasilanie, ale to jak zawsze ;)
Sam nie kupiłem nigdy akumulatorków więc się w tej materii nie wypowiem.
Do specjalnych zadań kupowałem np TE (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/energizer-lithium-4xaa.html?id=pla&gclid=CJr9uqeFtb0CFTCWtAodiFUAVA) bateryjki. Są bardzo lekkie i wytrzymałe. Bardzo dobrze sprawdzają się do szybkich błysków.
Tak jak powiedzieli poprzednicy. Wszystko to zależy od tego jakim obiektywem robisz, jakie pomieszczenie, jakie warunki...
Podsumowując, po paru latach używania, będę używał ją dalej ;)
Pozdrawiam.
RS
Moniskaa
17-04-2014, 12:05
Lampy jeszcze nie kupiłam, nie śpieszy mi się tak mocno na razie. Odkładam dalej pieniążki :)
Jeszcze mam pytanie, YongNuo YN-568EX a Canon Speedlite 580EX II widzę że parametry mają nieco podobne a znacznie różnią się ceną. Co wybrać?
Voyager70
17-04-2014, 13:05
YN-568 kupisz nową za 750 zł, ale moim osobistym zdaniem to loteryjny Chińczyk. Wiele osób chwali (i niech chwalą jak najdłużej), ale mnie ten model (i przeniosłem wrażenie na Markę) rozczarował - może dlatego, że kiedyś miałem C 580 EX II - lampa prawie doskonała. Jednak z moich doświadczeń: pierwszy egzemplarz przy podniesieniu palnika koszmarnie nie doświetlał (nie do wyrównania kompensacją), w drugim, podczas sklepowej próby, wysuwany odbłyśnik został w ręku (na szczęście sprzedawcy, a nie mnie...). Poza tym - praca zooma przy podniesionym palniku - lampa Canona tej "atrakcji" nie miała. YN wygrywa ceną i to ceną za nówkę. Jak się dobrze trafi - pewnie może długo i dobrze służyć. Ja tam jednak wolę inne rozwiązania. Lampy systemowe - z tych "większych" Canon robi obecnie tylko EX 430II i 600 RT. Szkoda, że zaprzestali produkcji 580 EXII, no ale gdyby nie - 600-tki pewnie nikt by nie kupił :). Niestety, dla większości amatorskich użytkowników lampa 600 RT ma zaporową cenę (od ok. 2100 - 2200 zł), ale to nie ujmuje jej funkcjonalnej i jakościowej bezkompromisowości. I tu znowu wrócę do pochwalenia innego niezależnego producenta (może mi wreszcie za to zapłacą :) :) :) ) - METZ. Produkt niemiecki ("made in Germany" na obudowie :) ), wieloletnia tradycja, generalnie bardzo dobre opinie (choć popularność ogranicza fakt, że z niesystemowych jest jedną z droższych). Z lamp mocniejszych mają w miarę nową METZ 52 AF-1 (do kupienia za ok. 780 zł) oraz najwyższy model METZ 58 AF-2 (za ok. 1210 zł). Obecnie mam tę 52 i jestem zadowolony, choć w przyszłości będę się nastawiał na 58 - mocniejsza + dodatkowy mały palnik w korpusie lampy (np. oświetlasz światłem odbitym od sufitu, a lekko doświetlasz światełkiem na wprost - efekt np. brak cieni pod oczami, pod brodą itp :) ). Można z tego korzystać, nie trzeba, ale jest opcja. Może mnie ktoś ze znawców tematu poprawi, ale model Metza 58 ma chyba pełną funkcjonalność Canona 580 EX II (+ dodatkowy palnik jako bonus :) )? A do kupienia w cenie +/- używanych Canonów. Szczebel wyżej to dodatkowy 1000zł na 600 RT, a co niżej - opisano wyżej :). Jeszcze z uwag nt. innych niezależnych producentów: Nissin - chwalą go, ale nie ma możliwości sterowania ustawieniami lampy z poziomu menu aparatu (nie komunikują się w tej kwestii), poza tym - IMHO - dziwny jest ten "wyświetlacz" w lampie; Voeloon - w miarę nowość, którą po lekturze opisu na tym Forum testowałem w sklepie i... umarła przy chyba 5 błysku... . Reasumując - moja opinia jest taka - najlepiej nowe: oryginalny Canon, jeśli nie - METZ, a reszta .... no można, ALE... .
Życzę trafnego, udanego wyboru! :)
Zazwyczaj każdy poleca to co ma
Też tak zrobię
Jeżeli chodzi o używki to tanio można nabyć 550EX
Bardzo dobra,sprawdzona konstrukcja
Jeżeli nie jest zajechana to za małą kasę masz kilka lat pstrykania
I jeszcze zostanie na Powerpack do tej lampy
Voyager70
17-04-2014, 14:57
Zazwyczaj każdy poleca to co ma
Też tak zrobię
Jeżeli chodzi o używki to tanio można nabyć 550EX
Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.
Moniskaa
17-04-2014, 22:23
Pisałem o tym, z czym miałem do czynienia, koncentrując się w rekomendacji na lampach nowych. Lampa to na tyle złożone narzędzie, że warto mieć możliwość "odwrotu lub wsparcia", jakie daje gwarancja/rękojmia. Nie neguję 550 EX, bo to była i, jeśli w dobrym stanie - jest nadal dobra lampa, ale trochę leciwa (choć tu bazuję tylko na opiniach i marce, bo nie używałem). 580 EXII jest świetna, ale nowej też nie kupisz. Jej najbliższym chyba funkcjonalnie i JAKOŚCIOWO odpowiednikiem jest Metz 58 (choć tez go nie mam...), a najlepiej to już Canon 600, ale cena kosmiczna.
Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...
ps.dziękuje wszystkim za pomoc i rady! Jak sie okazuje kupno lampy to nie taka prosta sprawa jak sie może wydawać :)
używałem równolegle 550 EX oraz 580 EX. Poważną wadą 550-tki był sporo dłuższy czas ładowania w porównaniu do 580-tki.
Zastanawiałam się nad odłożeniem kilku stówek i kupić canon 580ex ii, ale nie wiedziałam, że już jej nie produkują. A używaną kupować trochę strach...
Czy ja wiem? Po prostu trzeba szukać w tzw. stanie idealnym i w górnej granicy ceny. Osobiście kupiłem 580exII na Allegro za niecałe 1200pln prawie nową. W porównaniu z moją starą 580exII, którą mam kilka lat wyglada lepiej a ja o sprzęt dbam wyjątkowo. Używam jej od ponad pół roku i sprawdza się świetnie. Nie chciałem wyrzucać ponad 2k na 600-kę, bo z różnicy w cenie kupiłem bezprzewodowe wyzwalacze a 600-ka radiowo starszych lamp nie wyzwoli.
Często jest tak, że ludzie kupują sprzęt a poźniej rzadko używają i można trafić fajny egzemplarz w sensownej cenie.
Ja jestem zdania, że jak kupować lampę, to topowy model, bo błysku nigdy za wiele. Na imprezach typu ślub i wesele dysponując jasnymi szkłami byle jaka lampa da radę, ale już w plenerze przy słońcu czasem wkładam 3 lampy do softboxa i jest na styk.
O 600EX zapomnij bo to o wiele za droga lampa na poczatek.
430EXII powinna ci smialo wystarczyc. Yongnuo byloby w sumie najtansza opcja, ale to jednak chinski produkt (niemniej jednak, dosc dobry jakosciowo).
nawet 420 ex będzie ok i również optuje za palnikiem systemowym...