makskey
20-03-2014, 01:51
Witam. Chciałbym zapytać o taką rzecz. Kupiłem lampę błyskową Meike mk-600, która jest podobno klonem 580 EX II, Używam jej z Canonem 600d. Głównie do robienia dokumentacji (konserwacja zabytków) najczęściej są to wnętrza obiektów sakralnych, czyli duże i ciemne. W czym mam problem, otóż lampa wbudowana ma taką funkcję jak wspomaganie AF serią błysków, ale taka lampa ma GN 13 czyli tyle co nic, natomiast lampa zewnętrzna świeci sobie jakąś czerwoną diodą (laserową? taka kratka) ale zasięg tego świecenia to może 6-8 metrów dla mnie zdecydowanie za mało, jak jest ciemno to AF nie chce za nic się zdecydować. Pytanie do właścicieli lamp 580 EX II czy da się wymusić wspomaganie AF błyskami z lampy zewnętrznej we współpracy z 600d. Pożyczyłem kiedyś od kolegi 580 EX II, ale jakoś nie sprawdziłem tego i zdecydowałem kupić meike mk-600, bo 580 EX II tylko z drugiej ręki a 600 EX - RT ponad 2000 tyś. zł. Już zauważyłem że meike nie jest dokładnym klonem 580 EX II widać to choćby porównując instrukcje obsługi, ale tu ma mniej a tam więcej, tak że chyba warto. Męczy mnie tylko to wspomaganie AF. Już zacząłem nawet świecić latarką LED ale to jakaś paranoja choć skuteczne. Używam obiektywu kitowego 18-50 i 80-200 jeżeli to ma znaczenie, nad 50 mm się zastanawiam, ale stałki pewnie się nie sprawdzą w tej dziedzinie. Pozdrawiam i proszę o pomoc.