Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szparowanie

burn
09-03-2014, 16:14
Witam,

potrzebuje rady odnosnie szparowania zdjec.

fotografowalem rozne kwiaty kwiaciarni na potrzeby strony internetowej. Okazało się, że zdjęcia muszą być na czysto bialym tle.
warunki pozwoliły jedynie na taki setup: duza okta za kwiatkami i jedna lampa przed kwiatami. Niestety nie udało się uzyskać efektu czystko białego tła w związku z tym trzeba kwiaty wycinać z tła.
Jaki będzie najlepszy sposób na szparowanie takich zdjęć? Próbowałem na podstawie Color Range ale zawsze zostawała biała obwoluta na około kwiatów.

Co radzicie?

Fotopstryczek
09-03-2014, 18:58
Nie lepiej zostawić to grafikowi od www? Powinien się lepiej na tym znać.

Metod na wycinanie jest wiele (tutoriali w sieci też), zależy od przedmiotu, czy ma dużo drobnych detali czy nie. W niektórych przypadkach możliwe jest tylko ręczne maskowanie.
Jeśli tło ma jeden kolor (biały nie do końca biały) to sprawa będzie prosta.
Photoshop -> Quick Selection Tool później Refine edge.

Merde
09-03-2014, 20:20
Tzn. zdjęcia robiłeś na białym tle, ale nie udało się ci uzyskać czystej bieli?
Pokaż jakiegoś przykładowego rawa, przy odrobinie szczęścia może nie będzie trzeba szparować.

burn
10-03-2014, 00:43
podsyłam 3 rawy

https://www.dropbox.com/s/w302frhr8hcr9xj/kwiaty.zip

Kuba1
10-03-2014, 18:13
podsyłam 3 rawy

https://www.dropbox.com/s/w302frhr8hcr9xj/kwiaty.zipNo to bracie na podstawie tego, co podesłałeś powiem tak: nie przygotowałeś się kompletnie do tej roboty ani sprzętowo, ani merytorycznie. O ile tę wiązankę pstrykaną na prostokątnym softboksie można spokojnie zrobić w samym LR pędzlem exposure + auto mask (zrobiłem, żeby nie było że teoretyzuję), o tyle wieniec na okcie, to ja tylko mogę zapytać WTF!? Leżąca wiązanka oświetlona tak, że się nie chce tego nawet dotykać.
Szparować, to można buty, bułki czy jakieś proste zabawki, ale żeby bawić się z kwiatami, to trzeba mieć albo za dużo czasu, albo za mało wiedzy, oraz co najwyżej kilka zdjęć do obróbki. To wyobraź sobie teraz, że że zrobiłeś kilkadziesiąt kadrów tak jak powyżej.. A wyobraź sobie tysiąc..
Teraz, to rzeczywiście pozostaje Ci siedzieć i wycinać większość za pomocą Quick selection tool, jak już wyżej kolega napisał. Potrenujesz przy okazji, na marne nie pójdzie ;).

A na przyszłość -
szerokie tło kartonowe, na nie dwiema lampami świecisz z lewej i prawej
wiązanki wieszasz na żyłce (lub pręcie) z haczykiem, świecisz jedną lampą + blenda
Moce lamp - tył świecisz o 1.5EV jaśniej, niż wiązanki, to wszystko.

Kadr ustawiasz tak, żeby w PS tylko wycinać żyłkę/pręt.
Ja bym sobie jeszcze ułatwił i świecił to "bezcieniowo", kładąc bezpośrednio na kartonie, ale to na pewno nie w kwiaciarni ;). Nie trzeba by było niczego wycinać - jeden, trzy presety w LR, eksport do JPEG i po zleceniu.

burn
10-03-2014, 20:58
A na przyszłość -
szerokie tło kartonowe, na nie dwiema lampami świecisz z lewej i prawej
wiązanki wieszasz na żyłce (lub pręcie) z haczykiem, świecisz jedną lampą + blenda
Moce lamp - tył świecisz o 1.5EV jaśniej, niż wiązanki, to wszystko.

Zdecydowanie masz racje! Ale nie ode mnie zależało miejsce - to musiało wszystko odbyć się w kwiaciarni na miejscu. Jedynie co mi przyszło do głowy i to co się zmieściło w tym pomieszczeniu to właśnie tak jak to zrobiłem...

burn
13-05-2014, 17:51
dzięki za wszystkie podpowiedzi:

chce uzyskać efekt bukietów jak na tej stronie: Send Flowers Online - Local Flower Delivery on Same Day - Teleflora (http://www.teleflora.com/?topnav=Home)

wazony oczywiście będą doklejane.

Teraz - jak i czym swiecic na bukiet. Jeżli blenda to gdzie umieszczona?

2x lampy na tlo z lewej i z prawej +lampa z przodu (np beatydish)
Czy białe tło z allegro będzie dobre czy raczej ten karton?

Strebor
13-05-2014, 18:13
Poszukaj na stronach florystycznych dużych pokazów, tam zawsze przyjeżdża kilka ekip z prasy branżowej. Podgladnij jak pracują. Naprawdę robią materiał przy którym grafik już nie wiele ma roboty. Później już tylko trening.

wyslane z tel. stacjonarnego, sorki za błędy

burn
13-05-2014, 18:36
A mozesz cos podlinkowac? Dostep do neta tylko przez telefon :(

Dzieki

Kuba1
13-05-2014, 18:37
dzięki za wszystkie podpowiedzi:

chce uzyskać efekt bukietów jak na tej stronie: Send Flowers Online - Local Flower Delivery on Same Day - Teleflora (http://www.teleflora.com/?topnav=Home)

wazony oczywiście będą doklejane.

Teraz - jak i czym swiecic na bukiet. Jeżli blenda to gdzie umieszczona?

2x lampy na tlo z lewej i z prawej +lampa z przodu (np beatydish)
Czy białe tło z allegro będzie dobre czy raczej ten karton?
Generalnie, na szybko efekt jak na podanej stronie uzyskasz świecąc jedną dużą oktą z dość bliska, znad bukietu (duża okta, nieduży kąt) - będzie podobny, miękki cień pod wazonem. Na błyszczących wazonach będą jednak odbicia - tam na żółtym wazonie widać dwa softboxy coś ok 60x90~80x120, więc teoretycznie inaczej świecili, ale tam była edycja ("zapylone" są chyba te odbicia softboxów) i możliwe, że wklejane są wazony. Na szybko, tak jak mówię - biały karton, jedna okta bez blend (wersja minimal), lub z blendami do smaku. Błyszczące naczynia, to niestety odrębna dziedzina fotografii i tu nie ma nic "na szybko". Próbuj wersji z kartonem i oktą.

Strebor
13-05-2014, 18:37
Chwilowo również tylko tel, ale jak coś będę wiedział dam znać

Strebor
13-05-2014, 18:42
Jedni świecą studyjnymi z softami, ale jest gość który świeci lampami "repo" i softoparasolkami. Efekty że kopara opada. Generalnie na większości stanowisk min 4 lampy, tła kartonowe.

burn
13-05-2014, 19:10
A moze pamietasz nazwisko?

Dzieki wszystkim za rady. Dzis bede cos probowal focic

--- Kolejny post ---

A moze pamietasz nazwisko?

Dzieki wszystkim za rady. Dzis bede cos probowal focic

burn
16-05-2014, 18:37
próbowałem focić w sposób opisany wyżej.
Niestety jako tło robi mi tło z allegro (materiałowe) i tu mam kłopot.
Na tło skierowałem dwie lampy 300. Na kwiaty świece sfotboxem z lampa 600.
Niestety nie całe tło jest czystko białe - w jakich odległościach od tła ustawić lampy i na jaką moc?

Z góry dziekuje

Kuba1
17-05-2014, 02:18
próbowałem focić w sposób opisany wyżej.
Niestety jako tło robi mi tło z allegro (materiałowe) i tu mam kłopot.
Na tło skierowałem dwie lampy 300. Na kwiaty świece sfotboxem z lampa 600.
Niestety nie całe tło jest czystko białe - w jakich odległościach od tła ustawić lampy i na jaką moc?

Z góry dziekujeW odległościach odpowiednich (w tym wypadku jednakowych), ustawione na odpowiednią moc. Nikt Ci nie poda recepty, chyba że pełną - tło takie a takie, lampy, odległość od tła, odległość lamp od siebie, kąt świecenia na tło, modyfikator, moc lamp, przysłona.
Czy wiesz jak rozchodzi się światło? Masz jakąś książkę na ten temat? Ty potrzebujesz - z grubsza równomiernie - oświetlić płaską powierzchnię tła. Teoretycznie powinna Ci wystarczyć moc dająca ekspozycję o 1.5EV wyższą niż poprawna. Jednak nie wystarcza? I co tu zrobić? ;)