Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 450d naprawa migawki czy warto?

alejubra
06-03-2014, 11:21
Niedawno koleżanka wpadła do mnie z swoim Canonen 450d, bo pojawił się jej słynny błąd ERR 99, po sprawdzeniu wszelkich możliwości padło podejrzenie, że jednak siadała migawka, tym bardziej, że ostatnie wykonane nim fotki pokazują czarne plamy. Parę dni później jak złe fatum w moim 450d wyświetlił się ERR 99 i też ostatnie 2 zdjecia maja plamy czarne w postaci podłużnego prostokątu. Po odsłonięciu lustra widać było lekkie wybrzuszenie listów i jakiś 1mm matrycy, delikatnie udało mi się doprowadzić listki do normalnego wygladu i nawet ERR 99 znikło, ale co z tego jak i tak dalej robi zdjecia z czarnym prostokątem i teraz już całkowice po odsłonięciu lustra widać zdeformowane listki. Dowiedziałam się, że najdroższa opcja naprawy mojego 450d to 200 zł migawka+ 250zł robocizna+oczywiście wysyłka. Udało mi się wczoraj podłaczyć go do kompa i okazuje się, że przebieg jego wynosi ponad 56500 zdjęć w ciągu 5,5 lat. Trochę zacina mi się w nim lampa błyskowa, ale rzadko z niej korzystam.
Moje pytanie czy warto naprawiać ten 450d czy jednak zainwestować w nowy aparat?
Znajomy podpowiada mi bym zmieniła na nowy i nie wkładała kasę w stary aparat. Szczerze kusi mnie nowy 100d (1900zł z KIT)lub 700d(2500zł z KIT), ale co do 100d to widze, że każdy go odradza z kolei 700d to już swoje kosztuje. Wczoraj oglądałam oba modele +600d i powiem szczerze dobrze mi leżał 100d i w sumie tego bajeru z obrotowym ekranem z tyłu mi nie potrzeba nawet wczoraj niejako mi trochę przeszkadzało to, a co do AF to z tego co wnioskuję to 100d ma podobny AF do 450d tez 9 pkt ale z tego 1 krzyżowy tak? Zaznaczam też że nie zamierzam do 100d (jakbym sie już skusiła) podłączać tele bo właśnie takowy mam zamiar sprzedać (Canon EF 70-200mm f/4 L USM )- nie używam go- tylko leży, używam tylko TAMRON 28-75 mm f2,8.
Z góry dzięki za info i porady.

becekpl
06-03-2014, 11:35
poszukaj okazji i kup 650d, będzie zadowolona

RobertON
06-03-2014, 17:55
ale co do 100d to widze, że każdy go odradza z kolei 700d to już swoje kosztuje.

Dlaczego Ci odradzają ?! Jakieś konkretne argumenty ?

To niewielki i zgrabny aparat i ma to wszystko co mieć powienien. AF 9-cio punktowy z centralnym krzyżowym to standard w tańszych canonach.
Moim zdaniem właśnie powienien świetnie pasować do damskiej dłoni.

Poza tym znacznie już potaniał - 1,75k w saturnie, ale z osobistym odbiorem. W innych sklepach 1,9k.

Adam89
06-03-2014, 19:29
Moim zdaniem opłaciłoby się kupić nową migawkę i wymienić ją samemu. Jednak jest to ryzykowne i trzeba by się na tym znać. Na Twoim miejscu sprzedałbym aparat. Co do 100d czy 700d to nówki są jak dla mnie trochę zbyt drogie. Czy tak amatorskie lustrzanki Ci wystarczą ? Za jakiś czas możesz narzekać na możliwości któregoś z tych aparatów, chociażby na to, że mają plastikowe obudowy lub brak kalibracji AF.
Inną sprawą jest to, że Tamron 28-70 na APS-C to niezbyt dobry wybór. Te ogniskowe były dobre na pełnej klatce. Na APS-C bardziej uniwersalny byłby Tamron 17-50...

alejubra
06-03-2014, 19:45
@RobertON
znajomy mi gadał właśnie że jest to okrojona wersja lustrzanki i właśnie wskazywał na AF, że jest tylko jeden centralny krzyżowy a 700d ma wszystkie 9 pkt. Mąż zaś wyniuchał na allegro samo body 700d za 2200zł.

--- Kolejny post ---

@Adam89
samodzielna wymiana migawki odpada, bo totalnie się na tym nie znam, mąż również. Sądze, że raczej chyba postawie na amatorskich, bo raczej mi wystarczają na dzien dzisiejszy-w sumie 450d służyło mi dobrze przez 5,5 lat. Co do Tamrona to właśnie mąż już też myśli o 17-50...ale na pierwszym miejscu jest nowe body lub stare naprawic.

krzyssp
06-03-2014, 19:47
Jak coś to 650D też ma wszystkie 9 krzyżowye. A 100D to dobra pucha, wg Dpreview ma taką samą jakość obrazka jak 700D

Adam89
06-03-2014, 20:05
A czy musi to być 700d ? Z całym szacunkiem, ale osiągi tej matrycy są obecnie słabe.
Canon EOS 700D versus Canon EOS 650D versus Canon EOS 600D - Side by side camera comparison - DxOMark (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-700D-versus-Canon-EOS-650D-versus-Canon-EOS-600D___870_813_692)

600d szumi wyraźnie mniej, ale wyostrza RAWy, więc jeśli fotografujesz w RAW to odpada. 650 szumi troche mniej niż 700d, ma też 9 punktów krzyżowych. Ja bym raczej nie kupował tego 700d.
Wolałbym

--- Kolejny post ---

Tak btw. każdy z tych aparatów nie ma naprawdę skutecznego AF pod względem celności (wg optyczne.pl).

Odnośnie Tamrona 17-50, polecam kupić w sklepie, nawet jeśli byłby droższy niż np. na allegro. Kiedyś chciałem kupić to szkło, ale z moim 20d ustawiał ostrość jak chciał, raz BF, raz FF. Testowana przeze mnie sztuka była masakryczna. Dodam tylko, że na stałkach Canona AF mojego aparatu trafiał idealnie w punkt. Poza tym jest spory rozrzut jakościowy tych obiektywów. Dlatego lepiej przetestować kilka w sklepie i wybrać tą najlepszą sztukę.

RobertON
06-03-2014, 20:29
@RobertON
znajomy mi gadał właśnie że jest to okrojona wersja lustrzanki i właśnie wskazywał na AF, że jest tylko jeden centralny krzyżowy a 700d ma wszystkie 9 pkt. Mąż zaś wyniuchał na allegro samo body 700d za 2200zł.

Korzystanie z pozostałych ośmiu punktów krzyżowych AF wymaga jednak trochę wprawy, poza tym 700D jest jednak droższy od 100D.

Z mojej skromnej praktyki mogę jedynie wskazać, że w większości przypadków (może poza sportem) ostrzy się środkowym punktem i przekadrowuje lub cropuje.
Środkowy punkt AF jest dodatkowo bardziej precyzyjny dla jasnych obiektywów o przysłonie 2,8 i większej, co wynika z dłuższej bazy środkowych czujników.

P.S. Jak finanse pozwalają to lepiej kupić nowszy i lepszy aparat, ale czy zdjęcia będą zaraz od tego znacząco lepsze... :)

dzeej
06-03-2014, 21:20
Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny, bardziej bym się skłaniał do 650d, tym bardziej, że do 2200zł, które podaliście można kupić używkę z obiektywem. W 700d zmiany są tylko kosmetyczne i nie wiem, czy jest sens dopłacać kilka setek.

alejubra
07-03-2014, 09:09
Ja bym raczej nie kupował tego 700d.
Wolałbym

co byś wolał bo nie dokończyłeś?

--- Kolejny post ---

Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny, bardziej bym się skłaniał do 650d, tym bardziej, że do 2200zł, które podaliście można kupić używkę z obiektywem. W 700d zmiany są tylko kosmetyczne i nie wiem, czy jest sens dopłacać kilka setek.

w sumie powiem ci niewiem czy używka czy nówka, bo jak wcześniej napisałam nie zależy mi na obiektywie a raczej na samym body i nówka 700d mam mozliwość kupić za 2200 na 2 letniej gwarancji. Ale dalej rozmyslamy za i przeciw jak co to się odezwie ;)

Adam89
07-03-2014, 17:25
Wolałbym już kupić 650d niż 700d, bo szumi trochę mniej. 600d szumi jeszcze mniej, ale wyostrza zdjęcia RAW.
Ciekawą opcją mógłby być też nowy Canon 1200d z 18-megapikselową matrycą. Może będzie przewyższał jakością obrazka obecne modele XXXd.

RobertON
07-03-2014, 22:13
Wolałbym już kupić 650d niż 700d, bo szumi trochę mniej. 600d szumi jeszcze mniej, ale wyostrza zdjęcia RAW.

Przepraszam, a gdzie wyczytałeś, że w 600D RAW-y są wyostrzane.
RAW-y nie są obrabiane przez oprogramowanie aparatu, a jedynie pliki JPEG.
Możliwe jest odszumianie, a nie wyostrzanie przy wyższych ISO, przykład Pentax.

Adam89
07-03-2014, 22:34
No właśnie tak powinno być, że RAW to czysty zrzut z matrycy bez żadnego wyostrzania, odszumiania czy ingerencji oprogramowania. Niestety tak nie jest.

Test Canon EOS 600D - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/152.9-Test_aparatu-Canon_EOS_600D_Podsumowanie.html)

Ostatni podpunkt wad.

RobertON
07-03-2014, 22:44
Jakoś nie zawsze mam wiarę, w to co piszą na optyczne !

W treści testu o RAW-ach porównują szum, a nie wyostrzanie, a w podsumowaniu jest napisane o ostrzeniu RAW-ów.
Przeczytałem dwa razy i dla mnie jest to tzw. wewnętrzna sprzeczność.
Ostrzenie RAW-ów, to w wywoływarkach.

Adam89
07-03-2014, 23:09
Test Canon EOS 600D - Rozdzielczość - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/152.4-Test_aparatu-Canon_EOS_600D_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87.html)

Tutaj wyraźnie widać efekt zastosowania przez Canona wysotrzania zdjęć RAW.

RobertON
07-03-2014, 23:23
Sam autor nie jest pewien metody wzrostu części przebiegu rozdzielczości 600D nad 60D.

"O tym, że składowa pozioma ulega wyostrzeniu lub ewentualnie osłabiono tam filtr AA, świadczą również wykresy przebiegu profilu na granicy czerni i bieli oraz funkcji MTF."

Patrząc na najnowsze postępowanie producentów (N, P-x czy O-s), to regulowane działanie filtra antyaliasingowego lub jego brak poprawia szczegółowość obrazu na gęstych matrycach.
Nie wiem jak jest w 600D, ale może ktoś to wyjaśnił i ma na ten temat szerszą wiedzę.

Adam, ale odbiegliśmy od tematu, że hej...

Fotopstryczek
07-03-2014, 23:43
Wyostrzanie pliku raw nie byłoby takie proste. Digicowi zajęłoby to masę czasu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to możliwość modyfikacji danych analogowych wzmacniaczami i innymi cudami. Jeśli Canon nie potrafi/nie chce dostroić wzmacniaczy tak by uzyskać lepszą jakość obrazu o 1EV (Magic Lantern i testy z 5D3) wątpię, by w ten sposób modyfikowali dane.

Te 3 aparaty mają porównywalną rozdzielczość na wykresach optycznych. Więc możesz powiedzieć, że wszystkie trzy te aparaty wyostrzają rawy albo żaden z nich.

650D szumi mniej od 700D? Sprawdzałeś w identycznych warunkach, mierząc temperaturę matrycy miernikiem laserowym? :p
Jeśli nie, nie możesz tego potwierdzić.

Wiem to idiotyczne by do tego stopnia porównywać matryce i ich szumy, ale jeśli ktoś widzi różnicę pomiędzy 650D i 700D to powinien przy testach wziąć wszystko pod uwagę (najlepiej kilka sztuk danego modelu). :lol:

Adam89
08-03-2014, 01:22
Patrząc na szumy patrzę głównie na wyniki DxO i zdjęcia RAW na porównywarce dpreview. 600d szumi z tych aparatów najmniej. Do tego można kupić nówkę w cenie 1500-1600 zł. Cena jest zauważalnie mniejsza od 700d, który pomimo, że jest nowszym aparatem bardziej szumi - wtyd!

Fotopstryczek
08-03-2014, 01:47
Patrząc na szumy patrzę głównie na wyniki DxO i zdjęcia RAW na porównywarce dpreview. 600d szumi z tych aparatów najmniej. Do tego można kupić nówkę w cenie 1500-1600 zł. Cena jest zauważalnie mniejsza od 700d, który pomimo, że jest nowszym aparatem bardziej szumi - wtyd!

Tak 600D ma lepszy obrazek od 650D i 700D (główny powód to piksele do wspomagania AF w LV, które na normalnych zdjęciach są czarnymi pikselami mapowanymi przez puszkę, reszta to już pewnie oprogramowanie matrycy). Wcześniej napisałeś, że 650D mniej szumi od 700D. Później powstają teorie spiskowe wyższości 650D nad 700D...

Proponuję zakończyć dyskusję ;)

alejubra
08-03-2014, 14:21
hej, dzięki wszystkim za rady i opinie :) naprawiać 450d nie bedziemy- wystawiam na allegro tak jak jest a może ktoś kupi, a decyzja padała na nowe body 700d :D Gadałam jeszcze ze znajomym fotografem i tez mi sugerował własnie 650d ale skoro znalazlam 700d w dobrej cenie za 2140 to w sumie chyba nie ma się co zastanawiać :)