Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50mm 1.8 II

krzysztof.grafik
05-03-2014, 21:19
Witam

Szperając troszkę po sieci w celu znalezienia informacji jaki obiektyw będzie dobry do zdjęć krajobrazowych oraz astrofoto i tego typu fotografii znalazłem Canon 50mm 1.8 II. Oglądając zdjęcia na pixel-peeper to wyglądają one całkiem przyzwoicie. Co sądzicie o tym obiektywie ? Cena też jest dosyć przyzwoita, natomiast trafiłem też na wiele droższy model z USM. I teraz pytanie co będzie lepsze do 600d. Wersja standardowa, USM czy może jakaś alternatywa w przystępnej cenie znajdzie się dla 600d pod moje wymagania?

Dziękuję, pozdrawiam!

Element7th
05-03-2014, 22:28
Na serio myślisz, że jesteś pionierem, który pyta o ten obiektyw?

Poza tym 50mm na cropie to zdecydowanie za wąsko dla krajobrazów.

Matsil
06-03-2014, 00:43
Ja wiem czy za wąsko? Najlepsze ujęcia krajobrazu mam z 70-200 ;).

jaś
06-03-2014, 01:15
bo krajobrazy najlepiej wychodzą albo na bardzo szerokim albo na tele :) normalne ogniskowe są prawie zbędne do krajobrazu (ogolnie to bardzo indywidualna sprawa jeden ma tak drugi inaczej).

Adam89
06-03-2014, 20:35
Lepszą stałką jest 50 f/1.4 USM. Poza tym tak jak wyżej - ogniskowa 50mm na APS-C totalnie nie nadaje się do krajobrazów. Jedyną zaletą może być bardzo mała dystorsja.
Poza tym 50 f/1.8 II to obiektyw o słabej, plastikowej obudowie. Nie ma nawet metalowego bagnetu, plastik z czasem ściera się z mocowania i brudzi matrycę podczas częstego podpinania go do aparatu. Do tego dochodzi spory odsetek zdjeć, gdzie AF nie trafia w punkt. Jedynie co to można by rozwazyć kupno tego obiektywu do portretu i na stałe mieć go przypiętego do body.
Moim zdaniem nie warto, lepiej wydać 3 razy tyle i kupić solidniejszy 50 f/1.4 USM.

RobertON
06-03-2014, 20:51
Jeżeli można ze swojej strony coś polecić do krajobrazów do cropa, to zdecydowanie 15-85.

Tego typu zdjęcia to raczej przy dobrym świetle, więc nie przeskadza niedostatek przysłony 3,5-5,6.
Najczęściej wykorzystuję dwa przedziały ogniskowych 20-35 i 60-85, ale zależy co masz do zobaczenia.

Jest to szybki obiektyw USM z dobrą stabilizacją i polarek do niego za niewygórowne kwoty można dokupić.
Optycznie na cropie jest znakomity (moim zdaniem), ale największą jego wadą jest cena - niestety tanio nie jest.
Na alledrogo używany, to około 1,5k, a bywa i więcej.

--- Kolejny post ---

Jeżeli jednak nie taki długi zoom, to zapewne szkło UWA jest również przydatne do ladszaftów - w dolnym zakresie 24,28,35 mm.
Czyli jakaś stałka o nieco większej szerokości widzenia i wcale nie musi być taka jasna, bo i tak będziesz nieco przymykał dla GO.
To również zależy jaki budżet przeznaczyłeś na owe zakupy.

krzysztof.grafik
11-03-2014, 22:28
Powiem wam tak. Zakupiłem jednak na test ten Canon 50mm 1.8 bez usm i powiem tak. Ostrość jak na razie działa perfekcyjnie, zdjęcia wychodzą bardzo jasne, nie muszę już tak często używać lampy błyskowej. Pomimo braku stabilizacji ujęcie wychodzą bardzo ostre i bez poruszeń nawet z ręki po odpowiednim złapaniu body. Jak za tą cenę to przyzwoity dosyć. Do mocowania też nie mam zastrzeżeń. Obudowa mimo, że plastikowa wydaje się solidna, nic nie trzeszczy, nie rusza się. Gwarancja 2 lata i zwrot do 14dni także mogę oddać jak coś.

Za około 2 miesiące powinienem mieć większą kasę na obiektyw za około 3-4tyś to wtedy będę myślał czym sobie urozmaicić body. Ale na chwilę obecną obiekty mi wystarczy do puki nie zacznie się z nim coś dziać. Ze sprzętem obchodzę się bardzo delikatnie gdy to 5d mkIII zaliczył glebe wraz z obiektywem. To mnie nauczyło, że trzeba uważać na każdym kroku. Więc przy takim użytkowaniu jak dotychczas myślę, że nic nie powinno się dziać.

Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie w temat.

mmteam
11-03-2014, 22:58
trochę nie ogarniam
z jednej strony masz / miałeś mk III, z drugiej strony "odkrywasz" istnienie 50 1.8
hmmmm

pan.kolega
12-03-2014, 01:25
trochę nie ogarniam
z jednej strony masz / miałeś mk III, z drugiej strony "odkrywasz" istnienie 50 1.8
hmmmm

Nie widzę sprzeczności. Ja kiedyś zjadłem na lunch hotdoga na stacji benzynowej, mimo, że mam nowy samochód i duży telewizor.:shock:

Dla mnie tania budowa 50/1.8 to nie problem. Nawet byłaby genialna w swojej prostocie, gdyby nie to, że ma tendencję do samoczynnego rozpadu kiedy się plastikowy zatrzask zestarzeje. I to jest problem. Po dwóch latach max. trzeba sprzedać. I nie wystawiać na słońce.:idea:

mmteam
12-03-2014, 10:26
50 1.8 kosztuje około 300pln
nawet jeśli po 2 latach padnie, to jakoś bym nie żałował

kupić i bawić się w robienie fotek, to chyba najlepsze co można zrobić poradzić
wg mnie do stałki trzeba się jednak przekonać