Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?

raki
04-03-2014, 09:47
Witam,
jest to mój pierwszy post, więc jeśli piszę w złym miejscu, to proszę o przeniesienie we właściwie.

Wybrałem obiektyw 400 5.6l do robienia ptaków, głównie na stawach, bagnach, generalnie nad wodą. Byłem zdecydowany na dokupienie do niego 7d, ale po obejrzeniu testów i opinii odeszła mi ochota, bo, jak twierdzą niektórzy użytkownicy, starsze konstrukcje lepiej sobie radzą z szumami i zakresem tonalnym. Szybkość autofokusa jest sprawą drugorzędną (interesują mnie ujęcia atlasowe). Cena również odgrywa rolę. Co byście polecili (najlepiej z tych, które są dostępne w sklepach jako nowe)?

jotes25
04-03-2014, 10:03
Obiektyw wybrałeś bardzo dobrze. W kategorii APS-C nie dostaniesz niestety u Canona nic istotnie lepszego od 7d. Osobiście wolę 70d, ale różnica w obrazku nie jest zbyt duża.

Eberloth
04-03-2014, 11:15
Z obrazka 7D na zewnątrz w dobrym świetle będziesz zadowolony (nie szlejąc z ISO). Główne narzekania (generalizując) na obrazek 7D to ciemne pomieszczenia + ISO > 800. Miałem ten korpus więc wiem o czym piszę. Poza tym w sieci jest mnóstwo zdjęć przyrody popełnionych tym aparatem. Jego "pancerość" jest dodatkowym atutem użytkowania go w terenie.

mkkaczy
04-03-2014, 12:11
Witam,
jest to mój pierwszy post, więc jeśli piszę w złym miejscu, to proszę o przeniesienie we właściwie.

Wybrałem obiektyw 400 5.6l do robienia ptaków, głównie na stawach, bagnach, generalnie nad wodą. Byłem zdecydowany na dokupienie do niego 7d, ale po obejrzeniu testów i opinii odeszła mi ochota, bo, jak twierdzą niektórzy użytkownicy, starsze konstrukcje lepiej sobie radzą z szumami i zakresem tonalnym. Szybkość autofokusa jest sprawą drugorzędną (interesują mnie ujęcia atlasowe). Cena również odgrywa rolę. Co byście polecili (najlepiej z tych, które są dostępne w sklepach jako nowe)?
To tak jak ja. Siódemka mimo że nabita pikselami, nie lubi kropowania. Uwidacznia to bardzo szum. Więc musisz o tym pamiętać. Na dzień dzisiejszy 70D zaczyna robić kariere. Ja miałem sprzedać 7D żeby kupić 5D III, ale za dużo bym stracił więc sprzedałem szkło (i nieźle zarobiłem). Jeszcze trochę 7D potrzymam.
Na mojej stronie wszystkie zdjęcia są z 7D a jakieś 90% właśnie 7D+400/5.6

raki
04-03-2014, 15:36
A jak spisuje się 70d? Mocno szumi?

mkkaczy
04-03-2014, 16:10
Nie wiem na ile cicha jest migawka, ale jeśli można ją wyciszyć jak np w 5D III to dla mnie wybór jest prosty. Takie coś znalazłem w opisie 70D.
Tryby migawki Pojedyncze, seria zdjęć L, seria zdjęć H, samowyzwalacz (2 s+zdalne wyzwalanie, 10 s+zdalne wyzwalanie), pojedyncze ciche zdjęcia, ciche serie zdjęć.
Leżąc w błocie, kiedy po paru godzinach podejdzie jakiś ciekawy gatunek i właśnie migawka po pierwszym zdjęciu go spłoszy, to jest to bardziej denerwujące niż jakieś tam szumy.
Co nie zmienia faktu że 7D to wciąż dobry aparat.

jotes25
04-03-2014, 16:44
Cicha migawka w 70d pomaga mi robić zdjęcia na dłuższych czasach. Po prostu aparatem tak nie telepie jak podczas zwykłego wyzwalania. Co do samego dźwięku: jest cicha, ale nie bezgłośna. W praktyce to oznacza, że niektóre gatunki w sprzyjających warunkach usłyszą ją nawet z 20 metrów (sprawdzone doświadczalnie, choć zwykle dystans ten wynosi poniżej 10 metrów). Niestety w tej kwestii pozostaje nam czekać na w pełni elektroniczną migawkę czyli aparat, który podczas robienia zdjęć nie wydaje żadnych odgłosów. I wiele bym za nią dał, bo przecież często fotografujemy z kilku metrów. Niektóre dość pospolite gatunki (np. raniuszki, pełzacze) reagują zainteresowaniem na dźwięk migawki. Niestety dla większości jest to sygnał do ucieczki albo zwiększonej czujności.

--- Kolejny post ---

Co do szumów, to nominalnie różnica jest pewnie niewielka, ca. 1/3 EV na korzyść 70d. Inna rzecz, że obrazek 70d jakby łatwiej się odszumia, z mniejszą utratą detali. Różnica jest zauważalna, ale nie wiem czy na tyle istotna, by decydowała o zakupie. Proponuję porównać sobie RAWy z 7d i 70d robione (teoretycznie) w takich samych warunkach (dostępne na różnych witrynach "testujących").

Adam89
08-03-2014, 01:41
A może używany Canon 1D III (ewentualnie 1D IV, chociaż tu już cena jest spora) ? APS-H i crop 1.3x z obiektywem 400 f/5.6 L wystarczy na ptaki. Do tego obudowa jest świetnie wykonana, szumy mniejsze niż w 7D (wg wyników DxO) i AF jest też lepszy. Więcej ludzi narzeka na AF w 7D niż na AF w 1D III. Poza tym 10 kl/s uwieczni każdy ruch zwierzęcia...

krzyssp
08-03-2014, 10:41
Oczywiście AF z nie wadliwej serii, bo na ten wadliwy jest (było) bardzo dużo narzekania ;)

tomphoto
12-03-2014, 10:20
znam kilku fotografujących 7D (mkkaczy ładnie sobie z tym sprzętem radzi) ale chyba skusiłbym się na 70D jednak. I nie koniecznie o szumy tu chodzi, szkło masz prawie idealne do ptaków. Jak już kolega napisał, szumy będzie widać pewnie przy wysokim iso i dużym cropie. W starsze systemy raczej bym się nie pakował.
Proszę tu prawie na tacy, nie ma tu co prawda 70D ale 60D ciut podobne jest

Studio shot comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=canon_eos7d&masterSample=canon7d_nrstand_iso100&slotsCount=4&slot0Camera=canon_eos7d&slot0Sample=canon7d_nrstand_iso100&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_eos60d&slot1Sample=img_0230.acr&slot2Camera=canon_eos50d&slot2Sample=canon50d_iso100.acr&slot3Camera=canon_eos6d&slot3Sample=img_0023.acr&x=0.1426232890845312&y=-0.39179471466870924)

i jeszcze jeden

Side by Side Comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos70d&products=canon_eos7d)

biodar
30-01-2016, 00:05
Odgrzeję temat.
mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą;)

No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.

sebcio80
30-01-2016, 00:25
przy iso 3200+ będziesz na pewno widział różnicę na korzyść 6D

przy iso 800 różnicy nie będzie,

cała magia FF ukazuje się przy pełnych kadrach, crop to crop, czy to na matrycy mniejszej czy kadrowanie już na kompie,

bardziej bierz pod uwagę szybkość fps i AF, który przy takich zdjęciach (zwłaszcza ptaków w locie) ma największe znaczenie,

Tom77
30-01-2016, 13:00
Odgrzeję temat.
mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą;)

No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.

6D da lepszy obrazek. Zostawiłem 7D dla 6D

becekpl
30-01-2016, 14:00
nie odczujesz różnicy

zdebik
30-01-2016, 14:01
Kup 7d2

Irek07
30-01-2016, 14:23
Bardzo pomagacie. Trzy ostatnie opinie... i każda inna:) A ja powtórzę raz jeszcze - jeśli głównym celem są ptaki kup 7DII. W każdym innym przypadku 6D.

becekpl
30-01-2016, 14:41
a w czym tu można pomoc?

Marv84
30-01-2016, 19:37
Ptasiarze = 7D2

Tom77
30-01-2016, 20:43
Ptasiarze = 6D1

becekpl
30-01-2016, 21:51
Ptasiarze = 5dmk3

Eberloth
30-01-2016, 23:03
Nie warto teraz fotografować ptaków. Dobre matryce będą do tych zastosowań za jakieś 10 lat. Trzeba poczekać.

eleroo
30-01-2016, 23:24
Eberloth :)

No ale po co chcesz zmieniac korpus? Jesteś niezadowolony teraz z jakości zdjęć? Takie foty sie strzela z reguły po jasności, więc zaziarnienie obrazu i tak będzie bardzo małe nawet na ISO 800 i nie będzie różnicy, ta się pojawi na wysokich ISO typu 3200 i więcej i to też dopiero jak będziesz wyciągał z cieni na chama.

biodar
31-01-2016, 00:48
No właśnie nie do końca jestem zadowolony z jakości zdjęć i szukam sposobu - poza zasiadką i szczęśliwym zbiegiem okoliczności na ich poprawę. Generalnie fotografuję głównie robactwo no i studyjnie trochę a nowe tele 400mm sobie leży w szafie. Bez zasiadek chyba nic z tego nie będzie.

Ze 200 moich fotek można zobaczyć tu: Fotoblog biodar.flog.pl (http://biodar.flog.pl/)
(nie wiem czy można linkować do swojej niekomercyjnej strony na innym serwerze - mam nadzieję że tak) no i między nimi są też te "ptasie" z których nie jestem zadowolony np żurawie, stąd pytanie czy w identycznych warunkach odległościowych od tego ptaka lepiej wyjdzie zdjęcie z canona 60d czy z 6d - by ptaszor był na fotce tej samej wielkości ;)
5d3 - poza zasięgiem finansowym

eleroo
31-01-2016, 02:38
To zależy ;) Bo jak weźmiesz nawet jakiś przedpotopowy krop a powietrze będzie krystaliczne to focia wyjdzie i tak lepsza niż z superpuchy przy mgle. Wiem, podaję skrajny przykład. Ja o fotografii ptaków wiem dość niewiele, ale już na tyle żeby powiedzieć, że focenie z partyzanta to wychodzi na zasadzie 'trafiło się ślepej kurze ziarno' i bez siedzienia na drzewie to ciężko coś złapać, żeby było dobrze. Bo albo za daleko, albo się spłoszy, albo lata jak szalone... Te ptaki i inne stwory fotografuję właśnie 60d, żeby mieć "dłuższe tele". Na 6d moja trzysetka jest bardzo za krótka do ptaków.

Znalazłam u Ciebie dwie foty z zurawiami, jedne lecą, drugi stoi. Ten co stoi to wydaje się właśnie być przypadek nieczystego powietrza i tego nie przeskoczysz żadnym sprzętem. Najlepiej to weź sobie na wolny dzień wypożycz 6d, porób testy i oceń. No, zapłacisz trochę kasiorki za ten test, ale przekonasz sie naicznie, czy ten sprzęt do Twoich fotek Ci pasuje i czy rzeczywiście krop z niego będzie lepszy niż cały kadr z 60d. Mam obie puchy, jeśli bardzo chcesz mogę strzelić coś tym samym szkłem (ale nie mam tej czterysetki do dyspozycji) i sobie porównasz kropy i niekropy :)

RobertON
31-01-2016, 11:08
Tak jak na Koleżanka eleroo napisała, ptasiarstwo jak ja nazywam swoje przypadkowe, to w 90% łut szczęścia reszta to sprzęt.
Podobnie jak Ty, nie mam czasu na "zasiadki i zakopki", ale mam swoje miejsca do których jeżdżę i chwilę tam spędzam z nadzieją, że coś się trafi.

Używałem długo 300 mm, a od pewnego czasu 400/5,6, ale zawsze z cropem i prawie zawsze z TCx1,4 (z 300), choć miałem do wyboru 40/50/1100/600D lub 5D2, wybierałem cropa.
Głównie dlatego, że owo "wydłużenie" było zwykle potrzebne, bo prawie zawsze jestem (jesteś) za daleko. Teraz także zdecydowałem się na cropa, aby AF działał do f8 dla 400+TCx1,4. Sprawdzałem także dzałanie LV w 70D dla 400+TC i muszę przyznać, że dualpixel swietnie sobie radzi w tej puszce, napewno lepiej aniżeli LV w 600D i w 5D2.

Oczywiśnie nie przekonuję Cię do czegoś innego niż zaplanowałeć, ale sprawdź wpierw, czy nie warto pominąć jakiegoś etapu przejściowego :)

pan.kolega
31-01-2016, 12:03
....., stąd pytanie czy w identycznych warunkach odległościowych od tego ptaka lepiej wyjdzie zdjęcie z canona 60d czy z 6d - by ptaszor był na fotce tej samej wielkości ;)

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W zależności od konkretnej wielkości ptaszka i odległości od niego (co decyduje jaki krop jest konieczny) i światła (co decyduje o ISO) czasem czystsze zdjęcie wyjdzie z 6D a czasem 60d. Ale na ogół różnica nie będzie dramatyczna - przy niskich ISO wygrać może 60D bo da mniejsze piksele, jeśli wyższe ISO jest konieczne, to zacznie wygrywać 6D.

Tutaj dałem przykład dokładnie tego typu (ale jest to tylko jeden konkretny przykład przy dosyć odległym ptaku (dla tej mogniskowej) czyli bardzo znacznym kropowaniu i przy ISO 100. Co daje chyba lekką przewagę 60D. Zwykle jednak aż tak się nie powiększa, że piksele z 6D są tak duże.

https://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/ff-vs-aps-c-94697/index27.html

mkamelg
31-01-2016, 21:13
Odgrzeję temat.

Canon 60D vs Canon 6D (http://www.imaging-resource.com/cameras/canon/60d/vs/canon/6d/)

Przy tak wysokiej klasy obiektywie jaki posiadasz oraz tak niewielkiej różnicy w rozdzielczości matrycy pomiędzy obydwoma aparatami moim zdaniem nie powinieneś zobaczyć praktycznie żadnej różnicy pomiędzy obrazkiem z EOS 60D a obrazkiem z EOS 6D przyciętym do rozmiaru obrazka w natywnej rozdzielczości EOS 60D.

Sytuacja nieco się zmienia jeśli posiadasz jakiś obiektyw nie L-kę a różnica w rozdzielczości obrazka jest bardzo duża pomiędzy trybem FF a trybem CROP (1,6x) czyli tak jak u mnie na EOS 5DS.

Po lewo: 50,6 Mpix pełna klatka

Po prawo: 19,6 Mpix tryb crop (1,6x) prosto z aparatu, 135 mm x 1,6 = 216 mm

Zdjęcia robione z ręki w trybie Live View.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageupload.co.uk/image/c9qM)

Powiększenie 100%

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageupload.co.uk/image/c9qQ)

^ Tak szumi u Ciebie przy ISO 800 jak na tym zdjęciu po prawej stronie (19,6 Mpix)? To nie musisz nic zmieniać. Chcesz mieć taki poziom szumów przy ISO 800 i mieć nadal dostęp do 400 mm x 1,6 = 640 mm? Kup sobie EOS 7D Mark II, oprócz takiego poziomu szumów (matryca z tego aparatu w wersji powiększonej do rozmiaru FF znalazła się w modelach EOS 5DS/R) aparat będzie się lepiej balansować z tą Twoją L-ką. Wolisz mniejsze gabarytowo aparaty? Poczekaj na premierę EOS 80D (prawdopodobnie w lipcu bo w tym miesiącu miała miejsce premiera EOS 70D) lub kup sobie EOS 70D.

Canon 60D vs Canon 70D (http://www.imaging-resource.com/cameras/canon/60d/vs/canon/70d/)

Canon 60D vs Canon 7D Mark II (http://www.imaging-resource.com/cameras/canon/60d/vs/canon/7d-mark-ii/)

biodar
31-01-2016, 22:01
Dziękuję za cenne uwagi :)
Po obejrzeniu tego wszystkiego na razie nie będę więc zmieniał body, chyba, ze się trafi jakiś w dobrym stanie i tanio 7dmkII to się zastanowię. Póki co zdecydowanie mniej robię coś w studio czy ogólnie ludziom by szczególnie zależało mi na ff. Tym bardziej, że kilka dni temu dokupiłem superszerokokątny canona pod aps-c więc się trochę pobawię. Co do ptaków - trzeba będzie sobie wypracować jakieś miejscówki niestety ;)

pan.kolega
31-01-2016, 22:15
Canon 60D vs Canon 6D (http://www.imaging-resource.com/cameras/canon/60d/vs/canon/6d/)

............
Zdjęcia robione z ręki w trybie Live View.

http://imageupload.co.uk/images/2016/01/31/1_mkamelg_ff_versus_crop_raw_5ds.jpg

Powiększenie 100%

http://imageupload.co.uk/images/2016/01/31/2_mkamelg_ff_versus_crop_raw_100_zoom_5ds.jpg

Jakieś spore nieporozumienie.:shock: Porównujesz zdjęcia z tej samej matrycy - krop wykonany przez aparat z kropem wykonanym własnoręcznie? Przecież one muszą być zupełnie identyczne bo krop to krop. :roll: Co tu porównywać?

Natomiast między 60D i 6D jest znaczna różnica gęstości matrycy - ok. 1.5 razy większa średnica pikseli, czyli ponad dwukrotnie większa powierzchnia pikseli w 6D. Jeżeli wycinamy bardzo mały fragment, tak, że piksele stają się widoczne, to będą one bardziej widoczne w 6D, ale szumy wyjdą prędzej w 60D. Proste jak [...]

Jednak, zgoda z tym, że, jak wykazałeś dowodnie, obrazek z 5ds i obrazek z 5ds są bardzo do siebie podobne, rzec by można identyczne.8-):p

RobertON
31-01-2016, 22:28
Jednak, zgoda z tym, że, jak wykazałeś dowodnie, obrazek z 5ds i obrazek z 5ds są bardzo do siebie podobne, rzec by można identyczne.

Nie zgadzam się, prawy obrazek jest ostrzejszy :)
Ale dziękujemy za starania.

--- Kolejny post ---

Co do wyższości (choć niewielkiej) 7D2 nad innymi cropami, to widać na podstawie tych samych szkieł:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=972&Camera=736&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=972&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=0

biodar
31-01-2016, 22:28
[...] Mam obie puchy, jeśli bardzo chcesz mogę strzelić coś tym samym szkłem (ale nie mam tej czterysetki do dyspozycji) i sobie porównasz kropy i niekropy :)

Gdybyś była tak miła i strzeliła dwie fotki czegoś tego samego to bardzo chętnie - najdłuższym szkłem jakie masz, tylko gdzieś w słoneczny dzień. Namiary mail'owe na prv. Dzięki z góry :)

Do porównań na dprviev kiedyś dotarłem z jakimś innym szkłem i jakoś to inaczej u mnie wyglądało niż w teście. Pewnie mój błąd w wykonaniu zdjęć.

pan.kolega
31-01-2016, 22:39
Nie zgadzam się, prawy obrazek jest ostrzejszy :)
Ale dziękujemy za starania.

Nie dziękujcie obywatelu, nie ma za co - to dowodzi, żeście nie zrozumieli, może nie dość jasno wam wytłumaczyliśmy.:mrgreen:

Nie może być ostrzejszy: jeżeli jest to wynika z zamulenia wskutek kropowania w jakimś softwarze. Jak napisaliśmy, krop to krop - musi wyjść dokładnie to samo jak sie to zrobi dokładnie, bowiem obrazek z 5ds musi byc bardzo podobny do obrazka z 5ds I na to nie ma rady.

RobertON
31-01-2016, 23:42
Zrozumiałem, he...he dlatego dołożyłem - emotikonek :) niech będzie x3 :) :) :)

mkamelg
02-02-2016, 00:04
krop to krop - musi wyjść dokładnie to samo jak sie to zrobi dokładnie, bowiem obrazek z 5ds musi byc bardzo podobny do obrazka z 5ds I na to nie ma rady.

Owszem ale dopiero ze statywu, przynajmniej w moim przypadku. Wczoraj robiłem z ręki bo tak sobie ten user biodar wymyślił ("Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy."), dziś zrobiłem poprawkę ze statywu z samowyzwalaczem na 2 sekundy, Live View:

Poprawka mkamelg ff versus crop - Free Image Hosting (http://imageupload.co.uk/image/c9jI)

Tu już chyba można uznać iż jedno z drugim się zrównało.