PDA

Zobacz pełną wersję : SPRAY NA APARACIE czym usunąć:shock:

radi
01-03-2014, 13:18
Witam, kręciliśmy wczoraj kilka "setek" do klipu, scena polegała na podpaleniu sumienia farby z sprayu, no i niefortunnie wiatr sie zmienił i część farby polecała na mój aparat (szkło obiektywu całe szczęście sie doczyściło :O ) lecz farba została na body 60d. Czy da sie to jakoś doczyścić bez uszkodzenia plastiku ?! ?!

Raideur
01-03-2014, 13:28
Rozpuszczalnik najlepiej zmywa farbe...;)
Nie sadze ze na forum znajdziesz osoby z takim doswiadczeniem, zapytaj moze osoby u ktorej kupiliscie te farby w koncu specjalista powinien wiedziec jak usunac?

KuzynPit
01-03-2014, 14:08
Spróbuj też acetonem:)

radi
01-03-2014, 15:49
Acetonem/rozpuszczalnikiem może mi plastik zmatowieć , może ktoś zna jakiaś mocną chemię do plastików która jest bezpieczna dla powierzchni plastiku

Peter87
01-03-2014, 18:26
Nie próbuj rozpuszczalnikiem :D :D :D

Pytanie jak bardzo to przeszkadza w użytkowaniu aparatu. 60D to fajna puszka, która na pewno jeszcze parę lat posłuży. Jeśli nie sprzedajesz za miesiąc i jest to jedynie kwestia estetyki to ja bym nie ryzykował usuwania tego.

radi
01-03-2014, 18:42
Nie próbuj rozpuszczalnikiem

Pytanie jak bardzo to przeszkadza w użytkowaniu aparatu. 60D to fajna puszka, która na pewno jeszcze parę lat posłuży. Jeśli nie sprzedajesz za miesiąc i jest to jedynie kwestia estetyki to ja bym nie ryzykował usuwania tego.

Wiem że fajna puszka, bardzo chciał bym go oczyścić z tych plamek plastik na obiektywie też ucierpiał, wydaje mi sie że muszą być jakieś środki do czyszczenia plastiku.....

azgaja
01-03-2014, 19:34
Swego czasu bawiłem się modelarstwem lotniczym, starą farbę z plastikowych modeli ( polistyren ) usuwałem ługiem sodowym ( farby olejne, firmy Humbrol ). W miarę delikatnym rozpuszczalnikiem, nie wchodzącym w reakcję z tworzywem jest izopropanol, od niego zacząłbym zabawę...

Ernest_DLRS
01-03-2014, 19:40
Ja kiedyś usuwałem farbę w sprayu acetonem z mojego body 550D. Nie zależało mi na "ratowaniu" body bo i tak już wysłużone. Trochę zmatowiało, ale przynajmniej nie ma plam :D

zoomi
01-03-2014, 20:57
sprawdź zmywacz do paznokci bezacetonowy Rossman

Naprawiacz
01-03-2014, 22:30
Napisz które części aparatu ucierpiały. Może jakieś zdjęcia?

radi
04-03-2014, 20:32
http://www.bangla.pl/zdjecia/rossmann-isana-nagellack-entferner-mandelduft-d28838_5_3905.jpg

Odziwo podołałem dzięki temu, 60d nawet nie zmatowiało nic totalnie delikatnie przemywałem i body tym i od razu wacikiem z wodą. Jeszcze walcze z obiektywem tez daje rade ! ale dam znać !

zoomi
04-03-2014, 23:04
hehe tak jak pisałem - bezacetonowy zmywacz do paznokci Rossman to genialny srodek :)

gdybyś chciał po tej operacji możesz zakupić środek do deski rozdzielczej w spryskiwaczu z rączką (nie w sprayu)
firmy Shell - niewielką ilość na szmatkę, przetrzeć i wytrzeć do sucha mikrofibrą - ładnie odżywia zarówno części plastikowe
jak i gumowe - nie pozostawia żadnego połysku, nie klei się, nie ma nic wspólnego z szajsem typu plack, nie używaj tego środka do
szkieł, do wszystkiego co czarne - możesz ...kupisz na stacjach benzynowych Shell

warto tym środkiem nawet bez takich perypetii konserwować gumy na obiektywach - odwdzięczają się piękną czernią przez wiele lat :)
pamiętaj - nie psikaj na sprzęt tylko na szmatkę

Kecaj
04-03-2014, 23:51
Gratulacje z powodzenia akcji, ale bardziej taka dygresja w stronę zoomi- sposoby, jakich by się nie powstydził dobry handlarz samochodów... :D Śmiało możesz prowadzić komis ze sprzętem foto... ;)

zoomi
05-03-2014, 00:29
jak sprzedaję sprzęt foto - zwykle mam sprzedany 2-3h od wystawienia ;)
detailingiem swojego samochodu zajmuje się osobiście ...zawodowo zajmuję się importem i sprzedażą samochodów :D

niestety na rynku PL samochody zwykle są tragicznie przygotowywane do sprzedaży - oblewanie ich jak leci śmierdzącym
i tłustym plackiem jest karygodne... brzydzę się takimi metodami

Kecaj
05-03-2014, 00:58
To i dobrze. ;) Dzień spędzony w garażu, i B6 którego pełno na rynku sprzedałem w 3 dni (a wad kilka miał). ;) Twoje rady co do aparatu zapamiętam, powinny się kiedyś przydać.

tomfoot
05-03-2014, 14:50
jak sprzedaję sprzęt foto - zwykle mam sprzedany 2-3h od wystawienia ;)
detailingiem swojego samochodu zajmuje się osobiście ...zawodowo zajmuję się importem i sprzedażą samochodów :D

Ale czy to znaczy, że sprzedajesz podrasowane obiektywy?

zoomi
05-03-2014, 17:16
nie, zadbane :) nie maluję ich ani nie lepię :)
dbam o swój sprzęt, czasami coś sobie zmieniam w szklarni - oprócz typowego dbania czyli zwracania uwagi na to żeby nie były
porysowane raz na pół roku przetrę gumy środkiem wspomnianym wcześniej dzięki czemu wyglądają jak nowe

zadbane to nie podrasowane - zupełnie tak samo jak lakier samochodu traktowany regularnie odpowiednim woskiem i wycierany
do sucha mikrofibrą nie jest lakierem rasowanym tylko zadbanym :)

marjo
09-03-2014, 10:08
gdybyś chciał po tej operacji możesz zakupić środek do deski rozdzielczej w spryskiwaczu z rączką (nie w sprayu)
firmy Shell

Zoomi Chciałem się upewnić; czy to o tym środku do czyszczenia deski rozdzielczej pisałeś?:
Shell - chemia samochodowa ť Kosmetyki samochodowe: Shell środek do deski rozdzielczej 500ml - OlejeSmary.eu (http://www.olejesmary.eu/kosmetyki-samochodowe/id116,Shell-srodek-do-deski-rozdzielczej-500ml.html)

zoomi
09-03-2014, 11:55
dokładnie tak

radi
22-03-2014, 12:32
Dzięki wszystkim za pomoc, udało mi se zetrzeć również z plastiku naokoło szkła ! Nie radził bym jednak używać zbyt dużej ilości tego zmywacza ! bo lekko mi zmatowiało , na szczęście powłoki nie naruszyło. uf ! Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze ten temat komuś sie przyda !

Kecaj
22-03-2014, 13:30
To na pewno, temat zdatny i przydatny nie tylko przy czyszczeniu aparatów. ;)