PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 30D problem z zapisem zdjęć

FOTO-PAN
27-02-2014, 18:02
witam kolega kupił 30D i ma pewien problem z tym Canonem, a więc objawy aparat robi zdjęcia normalnie i niby je zapisuję na CF ale po zapełnieniu buforu przestaję je robić na górnym wyświetlaczu po włączeniu aparatu pokazuje się jaka liczba zdjęć się na karcie zmieści ale po zrobieniu pierwszego zaczyna migać ilość zdjęć (oczywiście zmniejsza się po każdym kolejnym) po wykonaniu kilku lub kilkunastu (zależy czy jpg czy raw) bufor się zapełnia pokazuje się napis bussy dioda zapisu świeci się cały czas jak by aparat coś zapisywał na CF ale nic się nie dzieje, otworzenie klapki od pamięci lub akumulatora pozwala od nowa robić zdjęcia ale znowu do zapełnienia buforu, sprawdziłem z nim wszystkie kary jego i moje na wszystkich jest tak samo, po takim resecie wszystkie zdjęcia są na nich zapisane i można je odczytać, nie można ich odczytać ani z formatować karty jak aparat pokazuje że bufor jest zapełniony, w body resetowaliśmy ustawienia do fabrycznych nic nie pomaga, 2 razy był instalowany najnowsze firmware 1.0.6 i nic jest jak było

może ktoś z kolegów/koleżanek z forum miał coś takiego i wie co robić, kolega czeka na jakąś pomoc w tej sprawie ja już nie mam pomysłu

FOTO-PAN
27-02-2014, 18:43
dodam jeszcze że body nie wyświetla żadnych error-ów

FOTO-PAN
27-02-2014, 19:17
ok mam podejrzanego po wizycie w serwisie w body jest aktywne MENU FACTORY

wiecie jak je wyłączyć ?

Fotofil
27-02-2014, 20:56
Piękny bełkot.
Żeby pisać wielkie litery musisz przycisnąć Ctrl, a kropka jest nad prawym Alt-em.

FOTO-PAN
28-02-2014, 09:52
Piękny bełkot.
Żeby pisać wielkie litery musisz przycisnąć Ctrl, a kropka jest nad prawym Alt-em.

jak już WIELKIE litery to z shift-em a przy okazji jak Pan Fotofil nie ma pojęcia o problemach technicznych niech nic nie pisze lub znajdzie forum "Ojczyzna Polszczyzna"

wfal
28-02-2014, 10:55
A może jak ktoś nie ma pojęcia o poprawnej pisowni to niech nie pisze na żadnym forum a w sprawach technicznych prosto do serwisu wali.

pzdr
wfal

Merde
28-02-2014, 11:01
Generalnie czepianie się pisowni nie jest mile widziane, ale panowie powyżej mają rację.
Pierwszy post jest bezskładnym słowotokiem z którego ja osobiście nie jestem w stanie wywnioskować w czym rzecz bez zatrudnienia tłumacza.
Nie oczekuj pomocy, skoro tak utrudniłeś zrozumienie problemu innym użytkownikom.

Wejdą, przeczytają, oleją.

RobertON
28-02-2014, 12:48
W tej chwili najnowszy soft to EOS 30D Firmware Update Ver. 1.0.6 i jedyny na stronie canona.
Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 30D (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_30d#DriversAndSoftware)

Warto spróbować "pokopać" w necie i poszukać wersji poprzedniej (nawet nie wiem jakiej) i zrobić downgrade.
Wówczas sprawdzić i aktualizować do 1.0.6.

W pierwszej kolejności sprawdzić to zapisywanie na innej karcie !

Tylko to mi przyszło do głowy.

P.S. Nie unoś się zbytnio co do pisowni, ale ja również musiałem przeczytać dwa razy, zanim zrozumiałem o jaki problem chodzi.
Może warto po napisaniu przeczytać raz jeszcze :)