Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D i autofocus

robson999
27-02-2014, 09:41
Cześć.
Niedawno kupiłem Canona 40D. Porównując go z 550D, zauważyłem, że AF w 550D jest jakby ciut dokładniejszy. Chodzi mi o centralny punkt w słabych warunkach oświetleniowych, w 40D na dalekich małych obiektach rzadko sie podświetla, natomiast w 550D częściej. Ponadto zdjęcie z 40D jest jakby bardziej miękkie od zdjęcia z 550D. Testy wykonywałem na Sigmie 18-35 oraz Canonie 18-55 (kit).

Czy miał ktoś może możliwość porównywania tych dwóch korpusów, bo chyba nie popełniłem jakiegoś wielkiego kroku w tył.

RobertON
27-02-2014, 09:54
Z tego co zauważyłem to 550 ma AF 9-cio punktowy AF - krzyżowy punkt centralny i dodatkową czułość przy f/2.8.

Nie wiem, ale może tu tkwi przyczyna innego działania AF na centralnym dla jasnego obiektywu ?

40D nie miał tej funkcjonalności w AF.

Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
Działa tylko wtedy, gdy obiektyw jest mocno otwarty i oświetlona jest cała baza pomiarowa.

haze
27-02-2014, 10:13
40D nie miał tej funkcjonalności w AF.
Oczywiście, że ma taką funkcjonalność.

Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
Nieprawda, czujnik centralny posiada dodatkowe ukośne sensory które działają tylko dla jasnych szkieł (jaśniejszych od f2.8).
Robson999 sprawdz czy nie masz jakichś zanieczyszczeń na czujnikach - przedmuchaj je gruszką (czyszczenie matrycy, lustro w górę i dmuchasz w czujniki). W moim 40D af działa wzorowo...

adam1004a
27-02-2014, 10:17
zalezy co rozumiesz przez miekkosc 40d. to inna matruca 10mpix z duzymi punktami. nie da sie porownac 1:1. AF 40d jest bardzo szybki i dokładny. Działał u mnie własnie z sigma 18-35 i trafiał w punkt.

RobertON
27-02-2014, 10:18
Cieszę się, że haze wyprowadziłeś mnie z błędu, nigdy nie miałem 40D, więc nie wiem czy był "jaśniejszy" środkowy czy też nie.

Czujnik centralny, to skrzyżowanie dwóch - pionowego i poziomego, to jak mają działać ukośne sensory ?

http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334

Tu jest obrazowo wyjaśnione działanie AF w pionie, tak samo jest w poziomie, a krzyżowo to oba razem.

haze
27-02-2014, 10:23
Mniej wiecej tak:
Canon EOS DSLR Autofocus Explained (http://www.the-digital-picture.com/Photography-Tips/Canon-EOS-DSLR-Autofocus-Explained.aspx)
Rozdział "putting it all together" ;)

RobertON
27-02-2014, 10:31
Supek dzięki, już staram się to zrozumieć.

Jest wiedza, jeszcze raz dzięki haze - nigdy tego nie znalazłem.

robson999
27-02-2014, 10:33
Dzięki za pomoc!
Aparat mam dopiero od wczoraj, wygląda dobrze, nie sprawdziłem jeszcze ilości klatek wykonanych, bo miał zadeklarowane ok 25 tys.
Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części, więc gruszka i tak pójdzie w ruch:)
Generalnie jestem zadowolony. Jest dużo cichszy od 550D, szybszy, większy, wygodniejszy.

haze
27-02-2014, 10:39
Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części
Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld (http://shimworld.wordpress.com/2009/08/24/cleaning-the-5d-mk-ii-viewfinder/)
Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka :) można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.

robson999
27-02-2014, 10:47
Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld (http://shimworld.wordpress.com/2009/08/24/cleaning-the-5d-mk-ii-viewfinder/)
Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka :) można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.

No to mnie trochę podłamałeś, może to ma właśnie związek z tym moim dzisiejszym tematem? Dziś zabieram się za ten aparat!

haze
27-02-2014, 10:57
Przepraszam, nie miałem takiego zamiaru :D Po prostu w moim przypadku czyszczenie matówki praktycznie nigdy nie przyniosło spodziewanego rezultatu. Nie znaczy to jednak że u Ciebie będzie tak samo! Dodatkowo na pewno nie ma to związku z dzisiejszym tematem gdyż jest to zupełnie inny tor optyczny. Tor AF idzie pod lustro (światło częściowo przepuszcza lustro w dół do drugiego małego lusterka, które kieruje je na sensory), możesz spróbować podmuchać gruszką w małe lusterko pod lustrem właściwym (trzeba duże lustro delikatnie podnieść palcami - wtedy się odsłoni małe - lecz zrób to bardzo delikatnie bo wraz z podnoszeniem lustra dużego małe sie w nim chowa:-)), no i oczywiście wspomniane sensory które są w dolnej części mirror boxa.

RobertON
27-02-2014, 10:57
Im więcej czytam o AF, tym stwierdzam, że to jeszcze bardziej skomplikowane, a miało być tak prosto.
Czułość (ile EV) nie ma nic wspólnego z precyzją - czyli szerokością bazy (odległością) pomiędzy nimi.
Owe ukośne są najdalej rozmieszczone.

Na szczęście może to nie mieć nic wspólnego z problemem w tym wątku.

jotes25
27-02-2014, 12:28
Ogólnie obowiązuje zasada, że nowsza puszka nawet z niższej półki MOŻE mieć lepszy AF od starszej, nawet jeśli ze specyfikacji wynika, że układ AF jest taki sam/podobny. Powód? Na nowsze puszki z mocniejszymi procesorami DiGIC producent wrzuca nowe, lepsze wersje algorytmów AF. I tak np. AF w 650d działa precyzyjniej niż w 60d mimo takiego samego typu i układu czujników AF.

robson999
26-03-2014, 10:19
Ja chciałem tylko zgłosić, że po miesiącu użytkowania 40D, jestem zachwycony tym aparatem:) AF działa jednak jak rakieta, z paproszkiem na wizjerze nic nie robiłem, zniknął sam:) Szumy duuużo mniejsze i naturalniejsze niż w 550D, do którego już praktycznie nie wracam. Do mydlanego wizjerka już się dawno przyzwyczaiłem, to nie prawda, że nie można ocenić ostrości zdjęcia:)

Dziękuję za pomoc!

PS Mogę sobie teraz tylko wyobrazić, jaką frajdę miałbym z pełno-klatkowego aparaty:P