Zobacz pełną wersję : Wymiana 400D na 60D - jak odczuwalna będzie różnica?
Witam,
Posiadam Canona 400D, do tego Canona 50mm (1.8), Sigmę 70-300 i Sigmę 18-200.
Myślę nad modernizacją zestawu. Chciałbym po pierwsze poprawić szeroko rozumianą jakość zdjęć, a po drugie jakość zdjęć w złym oświetleniu (drugie właściwie zawiera się w pierwszym, ale stanowi dla mnie w pewien sposób osobny wątek jako że ze podczas gdy zdjęć robionych w dobrym świetle jestem względnie zadowolony to z tych w gorszym, kiedy czułość idzie do góry, już zupełnie nie). Poprawa komfortu pracy przez m.in. lepszy AF oczywiście też będzie miłą zmianą, ale nie jest priorytetem.
Aparat służy do "rodzinno-wakacyjnego reportażu" (szczególnie istotny jest ten drugi człon - sporo podróżuję), a od czasu do czasu także do tworzenia bardziej przemyślanych kompozycji pejzażu i portretu. Aparat często używany jest w słabo oświetlonych pomieszczeniach (kościoły, zamki, knajpy).
Jakiś czas temu miałem możliwość porównania prawie identycznych zdjęć z mojego aparatu i Canona 50D (zdjęcia z ciemnego wnętrza kościoła). Różnica była kolosalna (zdjęcia były jaśniejsze dzięki zastosowaniu ISO800, a mimo wszystko szumy były mniejsze i jakby bardziej przyjazne dla oka niż z mojego ISO400).
I tu pytanie: czy wymiana na 60D będzie jakąś diametralną zmianą dla mnie? Bo oczywistym jest, że jest to aparat lepszy i że (jakaś) zmiana na lepsze będzie odczuwalna, ale pytanie jest jak bardzo? 2800zł (aktualna cena 60D) to dla mnie bardzo duży wydatek i chciałbym się dowiedzieć na ile warto zainwestować te pieniądze właśnie w aparat (chociażby ze względu na to, że w "kolejce" do zakupu jest też jakiś szeroki kąt dzięki któremu mógłbym rzadziej wyciągać wyżej wspomnianą Sigmę, która, muszę przyznać, nie była zbyt udanym zakupem).
I tu pytanie: czy wymiana na 60D będzie jakąś diametralną zmianą dla mnie?
będzie
a może pomyśl o jakimś modelu z tą samą matrycą, jak w 60D?
trochę zaoszczędzisz, a jakość fotek będzie identyczna
a może pomyśl o jakimś modelu z tą samą matrycą, jak w 60D?
trochę zaoszczędzisz, a jakość fotek będzie identyczna
Kiedyś miałoby to sens. Np Canon 650D, ale teraz oszczędność jest minimalna i chyba nie ma sensu. Nie lubię 60D i wolałbym kupić 50D i dołożyć do jakiegoś jasnego słoika, nawet Sigmy 17-50/2,8 EX OS HSM. Do tego typu foto jest OK i nie rujnuje portfela. Jak autor tematu zdecydowany jest na 60D to pewnie i tak go kupi, chociaż w ciemnych miejscach 70D byłby znacznie lepszy.
Druga sprawa to poprawienie szklarni i inwestowanie w jasne i szybkie obiektywy. Taras z tego co widać, to żaden nie jest zbyt dobry do ciemnych pomieszczeń. Canon 50/1,8 ma kłopoty z AF w ciemnych scenach. Pozostałe są dość ciemne i optycznie takie sobie. Mnie osobiście Canon 50D by wystarczył. Do kościołów i zamków czasami potrzeba czegoś bardzo szerokiego. I tu Tokina 11-16/2,8 DX II jest MZ najlepsza. Niestety już sprzedałem :).
Ze słabym światłem dobrze radzą sobie stałki, ale trzeba ich mieć kilka i koszt jest dość duży.
W granicach 3 000zł można atakować Canona 50D i nową Sigmę 17-50/2,8. Na początek będzie OK.
RobertON
26-02-2014, 20:03
Mnie osobiście Canon 50D by wystarczył. Do kościołów i zamków czasami potrzeba czegoś bardzo szerokiego. I tu Tokina 11-16/2,8 DX II jest MZ najlepsza. Niestety już sprzedałem .
Ze słabym światłem dobrze radzą sobie stałki, ale trzeba ich mieć kilka i koszt jest dość duży.
W granicach 3 000zł można atakować Canona 50D i nową Sigmę 17-50/2,8. Na początek będzie OK.
Będę wspierał kolegę cobalt w tym twierdzeniu.
Canon 50D choć nie jest już "młody" to moim zdaniem, ma w tej chwili najlepszy stosunek jakości zdjęć do ceny używanego.
Ma sporo zalet, ma też i wady z którymi nauczyłem się postępować, a zwłaszcza ISO tylko do 800 używalne bez potrzeby odszumiania.
Jakość obrazka poprawi zdecydowanie dobry obiektyw.
Nie używałem sigmy 17-50/2,8 EX z canonem, ale z aparatem Sony 550 i bardzo ten obiektyw mi się spodobał.
Pamiętam jak jeszcze ta sigma kosztowała blisko 3k, a około połowy zeszłego roku jej cena znacznie spadła.
Przesiąść się warto chociażby z kilku powodów:
1.Nowszy procesor
2.Nowsza matryca
3.lepszy AF
4.ISO użyteczne wyższe
5.LCD o dużej rozdzielczości
6. slot na karty SD (w sumie nie dla każdego jest to plus)
7. Pewniejszy chwyt (biorąc pod uwagę 60D lub 70D)
8.dodatkowy ekranik na górze (biorąc pod uwagę 50D lub 60D)
9.Wytrzymalsze baterie (biorąc pod uwagę 50D i 60D)
10. Filmowanie - oczywiście kwestia subiektywna ale przydać sie może
Osobiście jeśli nie pracujesz na tym sprzęcie zawodowo radziłbym Ci równie dobrze Canona 600D
Tak w ogóle to mój pierwszy post więc Cześć wszystkim ;)
RobertON
27-02-2014, 00:32
do zakupu jest też jakiś szeroki kąt dzięki któremu mógłbym rzadziej wyciągać wyżej wspomnianą Sigmę, która, muszę przyznać, nie była zbyt udanym zakupem
Wybacz, że zapytam o jakiej sigmie mowa 18-200, bo obecnie to są ze cztery ich rodzaje.
Używam sigmę 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM i muszę przyznać, że jak na takie uniwersalne szkło działa całkiem dobrze.
Owszem dość ciężkawe, ale niewielkie i zaskoczyła mnie skuteczna stabilizacja.
Oczywiście taki zoom to zoom, do wszystkiego ma się nadać.
Zwykle to zupełny kompromis pomiędzy światłem, a przedziałem ogniskowej, nazywam to szkło wyjazdowym.
Wracając do szerokiego kąta, to godna polecenia jest Tokina 12-24/4 II PRO DX, stałe światło i cena obecnie dość przystępna.
....Osobiście jeśli nie pracujesz na tym sprzęcie zawodowo radziłbym Ci równie dobrze Canona 600D
Poniżej Canona 650D nie warto wchodzić w serię xxxD. Różnica między 600, a 650 jest kolosalna. Natomiast miedzy 550 i 600D - tylko odchylany wyświetlacz.
60D lub jak masz kase 70D - wymienic warto, zalety w/w juz znasz.
czekam, aż jakiś fanatyk poleci mu FF
RobertON
27-02-2014, 12:27
Zaraz fanatyk, fanatyk :) - miłośnik pełnej klatki.
Dopuki nie kupię, czego nie wykluczam, to będę polecał APS-C.
Ta najlepiej dziadzia 5D :)
Element7th
27-02-2014, 15:01
czekam, aż jakiś fanatyk poleci mu FF
Ta najlepiej dziadzia 5D :)
Polecam FF, najlepiej 5D. Od czasu jak się przesiadłem super zdjęcia robią się same, bez wyciągania aparatu z torby ;)
wbrew pozorom za jakies 60D zaplacisz tyle co za 5D classic. Owszem, to 5D jest bardzo stare i ma niskie iso oraz nie posiada video funkcji ale.....ten sensor:)
Wybacz, że zapytam o jakiej sigmie mowa 18-200, bo obecnie to są ze cztery ich rodzaje.
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Obiektyw właśnie "wyjazdowy", dokładnie do tego miał służyć i służy, cudów się nie spodziewałem, ale kompromis okazał się dla mnie zbyt mocno nastawiony na uniwersalność jednak. Z początku sam sobie z tego nie zdawałem w pełni sprawy, dopiero porównując go z pozostałymi dwoma, od których odbiega on baaaardzo (a przecież to obiektywy z "dolnej" półki).
50D też wydawał mi się sensownym wyborem, ale zależy mi na nowym sprzęcie, a 50D już nigdzie nie można dostać wedle mojej wiedzy.
70D (i wszystko inne droższe od 60D) nie wchodzi w grę ze względu na ograniczenia budżetowe.
650D to opcja, której jak dotąd nie brałem pod uwagę, ale ciągle 60D bardziej mnie przekonuje.
Dziękuję bardzo wszystkim za opinie! Wygląda na to, że aparat wymienić warto. Że szkła również, to było oczywiste, ale nie jestem w stanie zrobić wszystkiego na raz, a po przeczytaniu wątku myślę, że będę trzymał się zaplanowanej kolejności - najpierw aparat, potem obiektyw.
RobertON
28-02-2014, 12:01
Powoli już masz skrystalizowane przekonania.
Wpierw 60D - rozumiem, że decyzja zapadła.
Co do tej sigmy to 18-200/3,5-6,3 DC (ta z czerwonym paseczkiem), to był pierwszy i pewnie najgorszy optycznie obiektyw tej serii.
Druga wersja OS HSM była zdecydowanie lepsza, a trzecia bardziej (również ma ten paseczek) i wewnątrz szkło "fluorytowe" FLD.
Co do tej sigmy to 18-200/3,5-6,3 DC (ta z czerwonym paseczkiem), to był pierwszy i pewnie najgorszy optycznie obiektyw tej serii.
Druga wersja OS HSM była zdecydowanie lepsza, a trzecia bardziej.
wyszła właśnie najnowsza, w wersji C. Sigma tyle ich naciapała że trudno się połapać ...
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C : Specifications and Opinions [JuzaPhoto] (http://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=sigma_18-200os_c)
RobertON
28-02-2014, 12:26
Spróbuję w Sigma Foto porównać tę ostatnią C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM z poprzednią.
Miałem pierwszą (słaby egzemplarz, a zwłaszcza AF) mam trzecią (jest całkiem niezła do 135-150 mm) i sprawdzę czwartą.
Natrzaskali tych obiektywów, że faktycznie można się pogubić. Ja je rozpoznaję po tym paseczku, miała pierwsza i trzecia.
Najnowsza ma ładną nową obudowę, ale pożałowali szkła FLD, pewnie oszczędzili na kosztach produkcji.
słowiczek
04-03-2014, 07:33
Zaraz fanatyk, fanatyk :) - miłośnik pełnej klatki.
Dopuki nie kupię, czego nie wykluczam, to będę polecał APS-C.
Gdy mieszkałem w bloku,często widziałem"miłośników pełnej klatki",ale z fotografią nie miało to nic wspólnego. Słyszałem,że w 400d można poprawić zakres użytecznego ISO?
Witam,
Posiadam Canona 400D, do tego Canona 50mm (1.8), Sigmę 70-300 i Sigmę 18-200.
I tu pytanie: czy wymiana na 60D będzie jakąś diametralną zmianą dla mnie?
Bierz 60D i się nie zastanawiaj, szkoda czasu, fotki uciekają.
To bardzo dobry sprzęt, za relatywnie nieduże (dzisiaj) pieniądze.
Nie ma sensu go porównywać do body zabawkowej serii xxxD, chyba, że odpowiadają Ci ich lekkość i wymiary (mały grip).
Żeby wyciągnąć z 60ki jak najwięcej, pomyśl o lepszych (niż masz) obiektywach, np. Sigmach 17-50 f/2.8 lub 10-20 f/3.5
Przydadzą się w ciemnych pomieszczeniach i nie tylko :)
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d. Na Twoim miejscu kupiłbym porządne body, jeśli zależy Ci na nowym sprzecie to kwota jaką chciałeś wydać na 60d jest za mała. Jednak można kupić 70d/7d z niskim przebiegiem i to na ważnej jeszcze gwarancji producenta. Taki wybór byłby dla mnie najlepszy.
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d. Na Twoim miejscu kupiłbym porządne body, jeśli zależy Ci na nowym sprzecie to kwota jaką chciałeś wydać na 60d jest za mała. Jednak można kupić 70d/7d z niskim przebiegiem i to na ważnej jeszcze gwarancji producenta. Taki wybór byłby dla mnie najlepszy.
Ile czasu używałeś 60D ?
RobertON
09-03-2014, 09:21
Dla mnie 60d to też taka trochę plastikowa zabaweczka. Gdyby chociaż miał mikroregulację AF, to byłby o wiele bardziej funkcjonalny i mógłby kandydować na aparat serii XXd. Bez tego nie jest wcale o wiele lepszy od 600d.
To, że ma korpus nieco "plastikowy" nie jest odnośnikiem jakości zdjęcia jaki generuje.
Mikroregulacja jest przydatna, ale tylko w jednym przypadku z niej korzystałem w 50D.
Lepiej jednak wziąć do ręki i porobić jakieś zdjęcia.
Obawiam się, że mamy nieco inne pojęcie "lepszości", z mojego przyzwyczajenie do dwóch kółek już wynika, który byłby bardziej funkcjonalny.
Robert, pamiętaj że na tym forum to sami 'reporterzy wojenni' którzy po godzinach dorabiają aparatem w ciesielce...8-)
RobertON
09-03-2014, 10:28
Ha, dobre.
Mam propozycję, aby do każdego canonka dodawali w gratisie młotek 1/2 kg :)
Zawsze będzie można gwoździe wbijać na zamianę.
Robert, pamiętaj że na tym forum to sami 'reporterzy wojenni' którzy po godzinach dorabiają aparatem w ciesielce...8-)a raczej, wszyscy do bólu znają aparaty ,których nigdy nie mieli w reku
tomphoto
12-03-2014, 08:44
Ergonomia, szybkość, AF, wyświetlacze, bateria itd... itd o matrycy nie wspomniałem...
Co by tu nie pisać to będzie na plus.
Najważniejsze, obsługa i obrazek
Lepiej zakup dobre obiektywy 10 - 22 +50 f1.4 + 70-200 f/4 i 400D pokaże pazurek .Wymiana na 60 D niewiele da poza ergonomią puszki jeśłi podepniesz dalej mydlane sigmy i niecelne tamrony .Przejście w twoim wypadku miało by sens gdybyć celował w 7D + 24-105 f/4 każda inna wymiana stracisz kase nic nie zyskasz w obrazku .Proszę o udowodnienie mi wyższości 60D + 50mm f1.8 i te sigmy nad 400D + 50 f1.4 i 70-200 f4 światło dzienne iso do 400 .
RobertON
14-03-2014, 18:55
.Proszę o udowodnienie mi wyższości 60D + 50mm f1.8 i te sigmy nad 400D + 50 f1.4 i 70-200 f4 światło dzienne iso do 400 .
Wystarczy użyć 60D, już samo kliknięcie migawki jest miłe dla ucha i wyższe ISO używalne bez specjalnego odszumiania.
Może pożycz i fotografuj przez dzień lub dwa, sprawdź jak działa AF, a wówczas zmienisz zdanie.
Moim zdaniem, nie ma czego udowadniać - to trzeba samemu się przekonać.
jeśłi podepniesz dalej mydlane sigmy i niecelne tamrony .
co prawda to prawda, sigmą lub tamronem praktycznie nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Absolutne minimum dla canonowców to canon 18-55 DC
Lepiej zakup dobre obiektywy 10 - 22 +50 f1.4 + 70-200 f/4 i 400D pokaże pazurek .Wymiana na 60 D niewiele da poza ergonomią puszki jeśłi podepniesz dalej mydlane sigmy i niecelne tamrony .Przejście w twoim wypadku miało by sens gdybyć celował w 7D + 24-105 f/4 każda inna wymiana stracisz kase nic nie zyskasz w obrazku .Proszę o udowodnienie mi wyższości 60D + 50mm f1.8 i te sigmy nad 400D + 50 f1.4 i 70-200 f4 światło dzienne iso do 400 .
Tak, to jest świetna myśl.
Ja bym jednak proponował pójść na całość i zmienić 400D na 350D.
Zostanie jeszcze więcej kasy na obiektywy.
ps. nigdy chyba nie "zakumam" jak można popełniać takie błędy w pisowni jak wyżej zacytowałem i się tego nie wstydzić...
Modowie - zróbcie kilka banów za ortografię i jestem przekonany, że nagle ludzie nauczą się pisać po polsku.
Wystarczy użyć 60D, już samo kliknięcie migawki jest miłe dla ucha i wyższe ISO używalne bez specjalnego odszumiania.
Może pożycz i fotografuj przez dzień lub dwa, sprawdź jak działa AF, a wówczas zmienisz zdanie.
Wiedziałem ze pojedziesz z 60D na iso wyższe 400-800 bo takie jest w nim max użyteczne porównaj prosze do 50D na iso 400-800 jak wtedy wypada 60D ?
Zakładamy fakt pożyczyłem robię portrecik mamy zestawy tele
Canon 400d 200 mm f4 - piękny bokeh ostre usm L wymiata
Canon 60D 200 mm ile tam będzie w tej sigmie f 5.6 czy 6.3 - zdjęcie lekkie mydełko a może nie trafiłem tubus mi latał i AF błądzi pomimo dobrego body 60D nic zrobię poprawkę .
Canon 400d 50 mm f 2.2 przymykam bo na f1.4 lekko zamydli podoba sie bokeh plastyka szkła Go usm poradził sobie nastepne zrobie manualnie ringiem
Canon 60d 50 mm f2.8 -3.2 przymykjam bo f1.8 do 2.5 zamydli podoba sie bokeh ,Go poradził sobie nastepnego nie zrobię manualnie wq... mnie kręcenie tą mordą
Moim zdaniem, nie ma czego udowadniać - to trzeba samemu się przekonać.
Już pisałem zyska na ergonami puszki nic więcej jeśli potrzebne ci użyteczne iso 800 - 1600 7D i zdania nie zmienię jeśli ma być tańszy model to 50D nie 60D ale optyke dobierz pod puszkę .
co prawda to prawda, sigmą lub tamronem praktycznie nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Absolutne minimum dla canonowców to canon 18-55 DC
Od którego modelu canon wprowadził inny algorytm AF-a dla konkurencji /tokina , sigma , tamron / bo sobie zapomniałem ....
Wiedziałem ze pojedziesz z 60D na iso wyższe 400-800 bo takie jest w nim max użyteczne porównaj prosze do 50D na iso 400-800 jak wtedy wypada 60D ?
Zakładamy fakt pożyczyłem robię portrecik mamy zestawy tele
Canon 400d 200 mm f4 - piękny bokeh ostre usm L wymiata
Canon 60D 200 mm ile tam będzie w tej sigmie f 5.6 czy 6.3 - zdjęcie lekkie mydełko a może nie trafiłem tubus mi latał i AF błądzi pomimo dobrego body 60D nic zrobię poprawkę .
Canon 400d 50 mm f 2.2 przymykam bo na f1.4 lekko zamydli podoba sie bokeh plastyka szkła Go usm poradził sobie nastepne zrobie manualnie ringiem
Canon 60d 50 mm f2.8 -3.2 przymykjam bo f1.8 do 2.5 zamydli podoba sie bokeh ,Go poradził sobie nastepnego nie zrobię manualnie wq... mnie kręcenie tą mordą
Już pisałem zyska na ergonami puszki nic więcej jeśli potrzebne ci użyteczne iso 800 - 1600 7D i zdania nie zmienię jeśli ma być tańszy model to 50D nie 60D ale optyke dobierz pod puszkę .
Od którego modelu canon wprowadził inny algorytm AF-a dla konkurencji /tokina , sigma , tamron / bo sobie zapomniałem ....
Oczywiście lepiej zamienić sigmę na 70-200. Ale 70-200 np w sporcie na 400D działa prawie jak sigma na 60D. No może przesadziłem ale podpinając 70-200 do 60D juz nigdy na 400D nie spojrzysz.
Mam 40D,60D i 7D i jak ktoś na temat 60D ma do powiedzenia tylko tyle że to plastik to mnie krew zalewa.
Autor postu celuje w pejzaże i ciemne kościoły. Osobiście kupiłbym do 400D 17-55 2,8 i statyw, 5D i 17-40, 60D+17-55 :)
No może przesadziłem ale podpinając 70-200 do 60D juz nigdy na 400D nie spojrzysz
mamy consensus xxD tak ale wymiana optyki na 70-200f/4 nie to co ma teraz ...
Mam 40D,60D i 7D i jak ktoś na temat 60D ma do powiedzenia tylko tyle że to plastik to mnie krew zalewa.
Autor postu celuje w pejzaże i ciemne kościoły. Osobiście kupiłbym do 400D 17-55 2,8 i statyw, 5D i 17-40, 60D+17-55
Porównuję go do 40D , 50D bo to ten sam przedział .Autor celuje w kościoły też wybrał byś 7D zamiast 60D ?
mamy consensus xxD tak ale wymiana optyki na 70-200f/4 nie to co ma teraz ...
Porównuję go do 40D , 50D bo to ten sam przedział .Autor celuje w kościoły też wybrał byś 7D zamiast 60D ?
40D to świetna puszka dlatego cały czas ją trzymam. 7D to 60D tylko szybsze.
Na wycieczki zabieram tylko 60D, świetna bateria, genialny odchylany ekran - brakuje mi tego w 7D, dobre ISO, świetna puszka
Nie wiem czy jakubal jeszcze czyta ten wątek ale jego szkła, no może poza 50 1.8, wykorzystują może z 30-35% potencjału 400D.
Ja bym nie zmieniał aparatu, kupiłbym maksymalnie najlepsze szkła.
RobertON
14-03-2014, 22:58
Myślę, że dalsze dyskusje na ten temat są bezprzedmiotowe.
Mówimy (piszemy) o dwóch różnych poziomach xxD i xD, skierowanych do różnych odbiorców.
Różne AF, masa, cena... i wiele, wiele innych różnic.
Jeżeli wątkotwórca pyta, czy warto wymienić 400D na 60D, to moje zdanie jest takie - oczywiście, że warto. O ile budżet pozwala.
Będzie miał na dłużej nowszą "puszkę", a dalej to spore inwestycje w obiektywy.
7D to 60D tylko szybsze
Z rewelacyjnymi punktami AF-a .... to nie jest bez znaczenia w 7D
Nie wiem czy jakubal jeszcze czyta ten wątek ale jego szkła, no może poza 50 1.8, wykorzystują może z 30-35% potencjału 400D.
Ja bym nie zmieniał aparatu, kupiłbym maksymalnie najlepsze szkła.
Jasne ze nie wykorzystuje potencjału puszki 400D nic nie wspomina o lampie .Mam tylko nadzieje że do canona kupił ex i nikt mu nie wepchał tumaxa,sunpaka , nissina ,metza ....
--- Kolejny post ---
Mówimy (piszemy) o dwóch różnych poziomach xxD i xD, skierowanych do różnych odbiorców.
Różne AF, masa, cena... i wiele, wiele innych różnic.
Zgadzam się ze do różnych odbiorców są kierowane na dzień dzisiejszy gdy zestawisz cenowo 60D i 7D wielkiej różnicy nie ma .
Ja dzielę tak
Crop xxxD xxD xD
Spore inwestycje to Fyfa i zoomy vs stałki :oops: