Zobacz pełną wersję : Monopod pod 100-400
Witam
Planuję zakup monopodu. Myslałem nad Manfrotto MN681B z głowicą MN234RC.
Z monopodem mam zamiar "latać" za ptakami.
I tutaj kilka pytań:
1.Czy ten zestaw utrzyma 7D+C100-400 ?
2.Czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego ? A może o połowę taniej znajdę innej firmy i lepsze od manfrotto ?
3.Czy głowica od Manfrotto będzie pasowała do statywu Vanguard Alta 204AP ?
Proszę się nie śmiać z 3 pytania :) Statyw mam ale nie wiem jaka tam jest głowica i jeżeli mam wydać pieniądze na głowice to może kupić lepszą, żeby ewentualnie do statywu jej używać. Jeżeli tak można.
jan pawlak
25-02-2014, 04:47
Dla mnie firma Manfrotto to gwarancja dobrego produktu.
Nośność tego zestawu 11kg w pełni pokrywa Twoje potrzeby.
Oczywiście aparat można montować na statywie nawet bez głowicy.
Głowice "monopodowe" da się też zamocować na statywach ale ograniczy to możliwość właściwego korzystania z tego zestawu jako ze statywu lub monopodu.
Gdy będziesz chciał z tego zestawu korzystać jak :
- monopod to 3 złożone nogi będą Ci utrudniały obroty
- statyw to 3 nogi rozłożone będą ci utrudniały zmianę kierunku fotografowania.
jp
Wybrałbym głowicę kulową - jest wygodniejsza w użyciu, daje znacznie więcej swobody przy manewrowaniu aparatem na monopodzie.
(...) Nośność tego zestawu 11kg w pełni pokrywa Twoje potrzeby.
(...)
Chyba jednak nie.
Wg danych z netu maksymnlane obciążenie monopodu to 12kg, głowicy 2,5kg.
Wg mnie jak na głowicę to za mało, chociaż z drugiej strony chyba nie będzie blokowana?
Co do głowicy jeszcze, to też uważam, że kulowa będzie lepsza, gdyż da większą swobodę operowania.
W sumie to przy monopodzie chodzi głównie o podparcie sprzętu, a ne jego blokowanie.
Do 7D i 400/5.6 lub 70-200 używałem najmniejszego monopodu Velbon M50. Główne zastosowanie to podchód na łąkach w trawach. Po rozłożeniu wystawał ponad wyższe trawy, a po złożeniu ponad niższe trawy. Nie pamiętam dokładnie ale wysokość mniej więcej od 30cm do 150cm. Na leżąco to nawet w kamieniach na plaży dawał radę. Nie jest to coś super mocnego, na pewno nie nosił bym na nim sprzętu przerzuconego przez ramie, ale do ustabilizowania zestawu zupełnie wystarczał. No i jest niesamowicie lekki.
Zestaw utrzyma bez problemu. Głowiczkę polecam w wersji 234RC2, czyli z szybkozłączką. Głowicę kulową odradzam w przypadku monopodu.
Sprawa wygląda tak : monopod 681B, który wybrałeś to jeden z lepszych. Nośność faktycznie 11 kg, pod warunkiem zastosowania porządnej głowicy. Ta o której piszesz niestety nie bardzo się nada.
Powinieneś raczej pomyśleć o głowicy kulowej 498RC2 lub podobnej. Takie zestawienie daje gwarancję poprawnego współdziałania. Sam z takiego zestawu korzystam i jestem zadowolony :)
Hehe, ciekaw jestem czy ktokolwiek proponujący głowicę kulową sam używa jej z monopodem? Ręka w gorę?
Ciekawe po co wymyślono głowice monopodowe...
Co do 234RC2 - w katalogu jest obciążenie pewnie 2,5kg, używam jej z obciążeniem dwukrotnie większym (!).
Hehe, ciekaw jestem czy ktokolwiek proponujący głowicę kulową sam używa jej z monopodem? Ręka w gorę?
Ciekawe po co wymyślono głowice monopodowe...
Co do 234RC2 - w katalogu jest obciążenie pewnie 2,5kg, używam jej z obciążeniem dwukrotnie większym (!).
Jak napisałem wyżej używam właśnie takiego zestawu i jestem bardzo zadowolony. To o czym piszesz to takie biedne rozwiązane, bo jak ktoś kupi monopod za 150-200zł to nie bardzo myśli o wydaniu 300 - 350zl na głowicę.
Stąd się wzięły rozwiązania budżetowe dla osób używających sporadycznie w/w sprzętu :)
Aha.
Głowicy kulowej nie używam z teleobiektywem i monopodem. Powód - zbyt wiele stopni swobody oferowanych przez głowicę kulową ułatwia zrobienie krzywdy obiektywowi. Brak stopni swobody oczywiście nadrabiam ruchami całego monopodu - zwłaszcza obrót w płaszczyźnie poziomej jest znacznie barddziej przekonywujący niż za pomocą głowicy ;) I jeszcze jedno - głowica monopodowa jest lżejsza od kulowej.
Używam, inaczej bym nie proponował.
Mam taką porządną, z regulowanym oporem kuli, a także sama kula jest duża, więc nie ma obawy o skrzywdzenie drogocennego sprzętu.
Mam manfrotto 682b ( opcja z rozkładanymi nóżkami ) świetnie się sprawdza z głowicą kulową monopod prawie sam stoi
Głowice kulową manfrotto 490rc4 używam tego z canon 1Dmark 2+ 300 f 2.8 L
Na meczach się świetnie poruszasz za piłką
Wada – używając głowicy kulowej ciężko przejść z kadru poziomego do pionowego i odwrotnie
I z tego powody myślałem o kupieniu
Manfrotto 393 uchwyt do teleobiektywów - Głowica - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-393-uchwyt-do-teleobiektywów,9646s)
jeśli ktoś wie jakie nóżki można dokupić do monopodu w Polsce to chętnie się dowiem widziałem takie masywne na airszoł w Pradze ale pan właściciel monopodu z takimi nóżkami był Niemcem i nijak nie kleiła się rozmowa
Aha.
Głowicy kulowej nie używam z teleobiektywem i monopodem. Powód - zbyt wiele stopni swobody oferowanych przez głowicę kulową ułatwia zrobienie krzywdy obiektywowi. Brak stopni swobody oczywiście nadrabiam ruchami całego monopodu - zwłaszcza obrót w płaszczyźnie poziomej jest znacznie barddziej przekonywujący niż za pomocą głowicy ;) I jeszcze jedno - głowica monopodowa jest lżejsza od kulowej.
To, że występuje kilka płaszczyzn ruchu nie znaczy, że musisz używać wszystkich jednocześnie. W dobrej głowicy są trzy różne pokrętła blokady. Co do ciężaru to różnica w sumie nie jest znacząca a w przypadku mniejszych kulowych wręcz nie ma różnicy.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Decyzja podjęta
I z tego powody myślałem o kupieniu
Manfrotto 393 uchwyt do teleobiektywów - Głowica - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/glowica/manfrotto-393-uchwyt-do-teleobiektywów,9646s)
Ja jechałem do sklepu po tego gimbala ale jednak zdecydowałem się na Benro GH2. Lepsza jak dla mnie kultura pracy i więcej możliwości choćby szybkiego podnoszenia na patelni, jednak na boisko to ten mógł by się nadać.
Jestem ciekaw czy jest jakiś wybur wymiennych końcówek do monopolu manfrotto
Np. (nóżki stopa idp. )
Wybór jest jak najbardziej. Dla przykładu nóżki do statywu/ monopodu Manfrotto z wysuwanymi kolcami kosztują 39zl :)
Konkretnie do monopodu jest też taki mini trójnóg zamiast tej gumy na końcu.
jakieś linki ze sklepu lub katalogu
Korzystanie z wujka GOOGLE nie boli :)
Stopki, kolce i kółka - Statywy i akcesoria Manfrotto - Fotografia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/statywy-i-akcesoria-stopki-kolce-i-kolka,1,11,767/p/46/Manfrotto.html)
Fotografia / Statywy / Stopki i kolce do statywów - - Elektronika: telefony, pamięci, mp3, mp4, konsole, nawigacje gps, akcesoria pc, agd, notebooki - Merlin.pl (http://merlin.pl/elektronika/fotografia-statywy-stopki-i-kolce-do-statywow/browse/category/208,16017.html)
jednak można trafić znacznie taniej przeglądając serwisy aukcyjne.
Po latach błędów i wypaczeń doszedłem do tego, ze najlepiej sprawdzają się końcówki gumowe do lasek - takich zwykłych dla starszych ludzi. Trzeba tylko zdemontować te fabryczne (całkowicie lub częściowo) i dobrać odpowiednią średnicę. Taka guma kosztuje 3 zł, może być szara niebrudząca i nie ślizga się na dowolnym podłożu.
Po latach błędów i wypaczeń doszedłem do tego, ze najlepiej sprawdzają się końcówki gumowe do lasek - takich zwykłych dla starszych ludzi. Trzeba tylko zdemontować te fabryczne (całkowicie lub częściowo) i dobrać odpowiednią średnicę. Taka guma kosztuje 3 zł, może być szara niebrudząca i nie ślizga się na dowolnym podłożu.
To nie chodzi o gumę na końcówkę monopodu, bo taka jest montowana fabrycznie. Chodzi raczej o mini trójnóg w wersji rozkładanej, kiedy potrzeba. Mogą też być nóżki z wysuwanymi kolcami, tam gdzie podłoże mniej stabilne.
Powracam jeszcze do tematu, ponieważ obecnie posiadam monopod Manfrotto 681B i zastanawiam się nad sensowną głowicą do niego.
Wiadomo, że nie zastąpi statywu w żadnym razie ale czasem może ułatwić życie :)
Czekam na pomysły ............
jan pawlak
07-03-2014, 13:06
Powracam jeszcze do tematu, ponieważ obecnie posiadam monopod Manfrotto 681B i zastanawiam się nad sensowną głowicą do niego.
Wiadomo, że nie zastąpi statywu w żadnym razie ale czasem może ułatwić życie :)
Czekam na pomysły ............
pomysły są w sieci np.
Manfrotto 234 głowica do monopodu (http://www.multifoto.pl/manfrotto-234-glowica-do-monopodu,111,5586.html)
jp
Manfrotto 234 głowica do monopodu
Trochę mały udźwig.
No właśnie głowica z deklarowanym udźwigiem 2,5kG do monopodu o udźwigu 12kG to raczej pozbawione sensy rozwiązanie.
Co koledzy chcą targać na tej głowicy, że niby za mały udźwig? Mam monopod Benro MC-96 n6 (włókna węglowe) i do tego głowiczka Manfrotto 234 RC a na tym 1DmarkII + 100-400 nawet z jakimś konwerterem a na body czasami lampka. Całość stabilna a głowiczka ustawiona na ruchy góra-dół z ustawionym oporem by nie latało. Kadry pionowe poprzez uchwyt na obiektywie, ruchy poziome razem z monopodem. Ogólnie sie sprawdza w większości sytuacji.
No właśnie głowica z deklarowanym udźwigiem 2,5kG do monopodu o udźwigu 12kG to raczej pozbawione sensy rozwiązanie.
Proszę mnie nie straszyć. Mam już ten zestaw i mam nadzieję że da radę :(
Oczywiście, że da radę. Aparat na monopodzie trzyma się w ręku, a sam monopod to tylko dodatkowa podpórka.
to wszystko niby prawda ale zależy co się na tym powiesi - po co kupować statyw na 12kG, żeby na nim powiesić 2,5kG.
Chodzi mi raczej o wykorzystanie w różnych warunkach i z różnym sprzętem. Wtedy nie trzeba się martwić, że głowica nie da rady.
Obecnie używam głowicę kulową na 8kG i chyba przy tym zostanę :)
Bolek - ja mam dokładnie odwrotnie, jak już wcześniej pisałem: byle jaką nogę i 10 razy lepszą głowicę. Trochę z przypadku, ale działa. 8-)
No tak, tylko w każdym niedobraniu się komponentów zestawu jest jakaś cząstka ryzyka. Nie zawsze trzymam ręką body gdy np. chcę coś ustawić.
Po co mam się martwić, że się zestaw za kilkanaście tysięcy wysypie ? Cena dobrej głowicy to zaledwie kilka setek a szkody mogą iść w tysiące.
w przypadku statywu sprawa jest prostsza, bo jest bardziej przewidywalnie a z monopodem jest gorzej - nie dość, że trudniej o stabilność, to jeszcze wykorzystuje się go w nieco trudniejszych warunkach :(
Koleżanki i Koledzy, czy nikt nie użytkuje solidnego monopoda, żeby się wypowiedzieć w temacie jego przydatności oraz ew. konfiguracji z głowicą ?
wojteketjow
26-03-2014, 23:50
Bardzo długo używałem monopodu o niedużym udźwigu i bez głowicy.
W sumie było ok. choć brakowało mi możliwości trochę większego "rozkraczenia się" razem z monopodem (pochylenie monopodu skutkuje tym, że obiektyw patrzy w niebo).
Od niedawna mam manfrotto 681B razem z najtańszą głowicą kulową triopo KJ-7 i nareszcie mogę się odpowiednio "rozkraczyć" :lol:
Monopod ma wystarczający udźwig do tego żebym na lekko pochylonym mógł się oprzeć, a 2,5 kg udżwigu unieruchomionej głowicy w zupełności wystarcza do utrzymania 7d+tele.
W sumie głowica służy mi tylko i wyłącznie do uzyskania pewnego kąta pomiędzy monopodem i aparatem.
Kąt złapany raz, głowica zablokowana i od tego momentu jakby jej nie było.
W praktyce przy używaniu monopodu i tak wszystkie ruchy odbywają się z jego udziałem.
Przy foceniu obiektów latających monopod mi przeszkadza więc wtedy go nie używam (i nie zmieni tego nawet najlepsza głowica na nim).
A tak w ogóle to zazwyczaj łażę za zwierzyną i dlatego przede wszystkim monopod, a nie statyw. 8-)
jan pawlak
27-03-2014, 08:24
Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.
Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.
jp
Również od niedawna mam monopod MN 681B i uważam, że jest całkiem niezły. Nigdy nie zastąpi statywu w pełnym tego słowa znaczeniu, ale bywa pomocny w sytuacjach, gdzie nie ma możliwości operowania statywem.
Do statywu zakupiłem głowicę kulową i sprawuje się bardzo dobrze. Jednak przy monopodzie takiej konstrukcji nie da się w pełni wykorzystać. Przetestowałem głowicę kulową na monopodzie i okazało się, że i tak odruchowo steruje się monopodem na boki.
W zasadzie rzeczywiście potrzebny jest jedynie ruch głowicy w jednej płaszczyźnie. sam monopod jest o tyle pomocny, że nie muszę cały czas dźwigać ciężaru zestawu, który jednak swoje waży :)
wojteketjow
27-03-2014, 10:06
Nie mam dużego doświadczenia z monopodem, miałem tylko jeden sezon, "przeszkadzał" mi.
Ale skoro tylko chodzi o regulację/zablokowania stałego kąta to dlaczego wygodniejszej głowicy do monopodu nie używasz ?
Widziałem faceta który używał statywu, ze złożonymi razem nogami, jak monopodu, w lesie właśnie, z dłuuugim obiektywem
Ok, dłuższe składanie/rozkładanie ale też większe możliwości.
jp
Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg) ;)
Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.
Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.
W lesie jestem cały czas w ruchu co sprawiam, że sprzęt musi być w każdej chwili gotowy do „strzału”. Monopod na to pozwala, statyw nawet złożony już nie za bardzo, no i poza tym mniejsza waga monopodu niż statywu, przy ciągłym jego noszeniu nie jest bez znaczenia.
Jeżeli zdarza mi się czasami okazja do zrobienia jakiejś statycznej i niewymagającej szybkości działania fotki, to najczęściej udaje mi się przekształcić monopod w statyw np. przywiązując go do drzewa – coś a`la MacGyver :lol:
MN 681B jest ok. Jeśli chodzi o walory użytkowe mam tylko jedną uwagę: jeśli za pomocą 100-400 będziesz chciał robić zdjęcia z możliwie niskiej perspektywy np. nad wodą, ta frotka jest trochę za "długa".
MN 681B ma taką samą wysokość po złożeniu jak mój statyw MN 190XPROB z założoną głowicą kulową czyli jakieś 70cm. Monopodem zwykle robisz zdjęcia na stojąco lub siedząco, więc jest OK.
Zacznę od tego, że w poprzednim poście pomyliłem udźwig głowicy z jej, z lekka przerobioną, wagą (0,25 kg) ;)
Głowica triopo KJ-7 ma udźwig 6 kg.
Pod pojęciem wygodniejszej głowicy masz zapewne na myśli np. 234RC lub jej podobne, czyli umożliwiające jedynie pochylanie. Gdybym co chwila zmieniał jej pochylenie to bez wątpienia taki właśnie byłby mój wybór. Ale jak napisałem robię to tylko raz na początku.
W tej sytuacji wygrała cena (co najmniej 2x mniejsza od 234RC i podobnych) oraz udźwig wynoszący 6 kg, a nie jak w przypadku tamtych głowic 2,5 kg.
:lol:
Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości :(
Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu. Oni sprzedaja te glowice razem z monopodem TL-30. Mialem okazje obejrzec ten wynalazek. Podają, że wytrzymuje 8kg. Jak postawilem na nim1,5kg, to sie wygial i wpadl w wibracje. Jak postawilem 5kg, to sie złożył :lol: Wiec ostroznie z tą firmą...
wojteketjow
27-03-2014, 20:33
Przyjrzałem się tej głowicy Triopo jest bardzo prosta i pewnie wystarczająca, ale nie ma szybkozłączki montażowej, a to trochę krępuje mobilność całości :(
Masz rację.
A z szybkozłączką jest w wersji KJ-1, też 6 kg.
Rzeczywiscie bez zlaczki, to raczej bez sensu.
Ja wybrałem bez szybkozłączki, bo po paroletnim okresie używania monopodu bez głowicy, jakoś nie mogłem sobie przypomnieć sytuacji, w której chociaż raz pomyślałbym sobie: "o cholera, szkoda że nie mam tu szybkozłączki" ;)
Uważam, że szybkozłączki są ok. ale przede wszystkim do statywu.
Jakby nie patrzeć, jest to jeszcze o jedno złącze więcej (już trzecie) pomiędzy statywem/monopodem, a aparatem i to najbardziej wrażliwe.
Przy stojącym nieruchomo statywie w zasadzie nic się nie może wydarzyć, ale w przypadku wciąż machającego się monopodu (to ciągłe łażenie po lesie)... wolę dmuchać na zimne. :)
jan pawlak
28-03-2014, 02:27
Od zawsze używam statywu i szybkozłaczki, głownie były to Manfrotto typu RC2 a teraz prostokątna C Gitzo..
Ale zaczynam mieć wątpliwości nad sensownością używania szybkozłaczki przynajmniej przy moim sposobie fotografowania(ulice, pejzaż)
1. wygoda używania
Zawsze mam plecak i zawsze "w plecaku" statyw. Aby to miło sens to powinienem na stałe płytkę mieć przypiętą do puszki.
Wszystko fajnie, tylko wpiąć i wypiąć. Ale... wymaga to jednak wprawy/uwagi aby poszło łatwo.
O ile dłużej trwa wkręcenia body do głowicy ?
2. pewność działania
Tutaj już gorzej ze szybkozłączkami. W RC2 trzeba zawsze mocno lub bardzo mocno dociskać, w Gitzo regulacja też wymaga staranności.
Testy (drgania statyw+głowica) na drgania wykazały istotny wpływ tego elementu.
A dokręcenie jest praktycznie jednoznaczne.
Czy jest ktoś kto używa obu sposobów zamiennie ?
jp
wojteketjow
28-03-2014, 12:24
W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body :D
I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
Chyba coś w tym musi być... :roll:
I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
W Twoim przypadku rzeczywiście jest się nad czym zastanowić.
Jeżeli podczas sesji nie zdarza Ci się odpinać aparatu od statywu to faktycznie szybkozłączka nie bardzo ma tu sens, szczególnie, że jak sam sprawdziłeś, bez niej cały zestaw jest stabilniejszy.
Przy porównaniu czasu wkręcenia body do głowicy z czasem potrzebnym do umieszczenia na głowicy body z szybkozłączką, trzeba by jeszcze uwzględnić czas potrzebny na przykręcenie jej do body :D
I jeszcze coś na temat głowicy na monopodzie.
IHMO to czy jest potrzebna czy nie, i czy z szybkozłączką czy bez, to są rozterki dotyczące tylko amatorów takich jak my (sorki, jak ja).
Oglądając w telewizji różnego rodzaju zawody sportowe, jak dotąd nie widziałem wśród ogromnej rzeszy widywanych tam zawodowych fotoreporterów ani jednego, który miałby na monopodzie jakąkolwiek głowicę. Wszyscy oni obywają się bez nich.
Chyba coś w tym musi być... :roll:
I już tak na marginesie: umocowanie aparatu z szybkozłączką na monopodzie trwa praktycznie tyle samo co przykręcenie monopodu (z głowicą lub bez) do aparatu – podkreślę, monopodu do aparatu, a nie odwrotnie.
No co ty - zapięcie aparatu do głowicy przy płytce 200PL to tylko jeden "klik" a monopodem trzeba jednak parę razy zakręcić. Jednak wszystko zależy od sytuacji, czasu i miejsca.
Szybkozłączki nie przykręcam co chwila - ona tam po prostu sobie jest i nie wymaga czasu na montaż.
Może się ktoś pochwali swoim rozwiązaniem w temacie monopoda ? Nikt nie używa ?
jedynym sensownym rozwiązaniem jest 234RC od manfrotto, dlaczego :
solidność wykonania a właściwie pancerność, mimo katalogowego małego obciążenia nie mam obaw przed podpięciem 1D+100-400 z telekonwerterem, stopka 200PL jest przykręcona na stałe do 100-400, głowiczkę pochylam góra-dół z zaciskiem po prawej stronie, odbezpieczenie płytki po lewej. 100-400 ma pierścień po poluzowaniu którego przechodzę w pionowe kadry. Dla mnie jest dobrze. Monopod Benro MC-96 n6 solidny bardzo , dobrze się trzyma, ok 170 cm wysokości z głowiczką więcej, a minimalnie ok 60cm, wygodnie w niskich kadrach na siedząco na glebie i nie trzeba sie garbić na stojąco, sekcje skręcane - myślałem kiedyś że będzie niewygodnie ale bardziej mi to pasuje niż kliki. Zestaw poręczny na spacery i małe zasiadki.