Zobacz pełną wersję : Zamienniki bateri BP 511
wiktor2323
24-02-2014, 18:00
Witam,
Pierwsza z oryginalnych baterii Bp511 podziękowała za współprace, więc pora szukać nowych baterii.
Ceny oryginalnej z allegro (470zł) to lekka kpina a oryginały po 59zł raczej z oryginałem mają wspólną nazwę, więc postanowiłem zakupić zamienniki.
Na allegro jest tego od groma, newele, hamy, phottixy, delty itd itd...w cenach od 20 zł do 100 zł.
Sam z zamiennikami nie miałem wiele wspólnego poza " Premium Gold" która jak na cene 20-30 zł wytrzymała 2 lata i na koniec potrafiła zrobić jeszcze 80-100 zdjęć :) Które zamienniki wybrać? większość ma gwarancje dwa lata, hama np 5 lat.
Czego Wy używacie w swoich puszkach? Które są najbardziej wydajne?
Dzięki za odpowiedzi:)
Jeżeli ma być zamiennik to sugerowałbym Phottixa lub Deltę - najlepsza relacja cena/jakość. Bardzo tanie zamienniki no-name są zwykle zawodne i mogą w trakcie pracy spuchnąć w body.
Używam zamiennika Hahnel. Żywotna, wydajna. Myślę, że Hahnel lub Hama.
KuzynPit
24-02-2014, 20:10
Ja w zeszłym tyg kupiłem tu na canon board dwa zamienniki Hamy i noname i ponoć wytrzymują po 500-600zdjęc. Do tego mam org i ActiveJet i oba wytrzymują spokojnie po kilkaset zdjęć. Co do zamienników to spraw sobie Phottixa z serii titan mam akurat pod 400d ale chyba już 4 rok spokojnie działa:) Kiedyś czytałem to ludzie polecali te z logiem fotoenergia.pl:) albo właśnie jak ktoś wyżej napisał Hame;)
I źle szukasz:P
Tu (http://allegro.pl/canon-bp-511a-nowy-orygin-20d-30d-40d-50d-300d-i3997890415.html) masz oryginał po 70zł:P a nie 470;)
wiktor2323
24-02-2014, 20:37
Ja w zeszłym tyg kupiłem tu na canon board dwa zamienniki Hamy i noname i ponoć wytrzymują po 500-600zdjęc. Do tego mam org i ActiveJet i oba wytrzymują spokojnie po kilkaset zdjęć. Co do zamienników to spraw sobie Phottixa z serii titan mam akurat pod 400d ale chyba już 4 rok spokojnie działa:) Kiedyś czytałem to ludzie polecali te z logiem fotoenergia.pl:) albo właśnie jak ktoś wyżej napisał Hame;)
I źle szukasz:P
Tu (http://allegro.pl/canon-bp-511a-nowy-orygin-20d-30d-40d-50d-300d-i3997890415.html) masz oryginał po 70zł:P a nie 470;)
Wiem, że zakupiłeś bo mnie wyprzedziłeś w zakupie.. :P
Tyle, że te oryginały tak jak pisałem niewiele mają wspólnego z oryginałem, nazwał bym je raczej "orginałami" ;)
Tak jak myślałem, chyba kupie Phottixa bo wiele osób poza forum też poleca :)
RobertON
24-02-2014, 21:57
Mam dwie baterie Eneride (taniocha), działają bez problemu na kilkaset zdjęć z 50D.
Cena 50-70 PLN w zależności od źródła.
Ceny oryginalnej z allegro (470zł) to lekka kpina a oryginały po 59zł raczej z oryginałem mają wspólną nazwę, więc postanowiłem zakupić zamienniki.
Z tym 470 to przesada
Oryginał jest za 309zł u partnerów Canona: AKUMULATOR bp-511 canon Fotoforma (http://fotoforma.pl/canon-bp-511.html)
Ale ponieważ BP511 chyba nie ma procka to i tak lepiej zamienniki.
wiktor2323
25-02-2014, 22:14
Cene wziąłem ze sklepu Canona na allegro :)
Ostatecznie kupiłem phottixa mimo, że dostałem kilka ofert na niby dobre jeszcze oryginały- ale nowe to nowe mimo, że zamiennik :)
witam,
czy ktos z was mial do czynienia z zamiennikiem bp 511 duracell?
jakies opinie?
phottix titan padl po roku (uzywany zamiennie z oryginalna i drugim photixxem, ten drugi jeszcze chodzi, nie robie slubow ani zyliona zdjec dziennie - przez rok aparat zrobil ok. 9 tysiecy przebiegu).
Smigaacz
04-09-2016, 12:37
Jakie dziś polecacie zamienniki akumulatorów Bp-511a z przeznaczeniem do Canona 5d Classic ?
Cena oryginału odstrasza no chyba że warto
Zamiennik "noname" kupiony kiedyś do 10d (dawno to było) ostatnio wystarczył na ponad 200 zdjęć, wtedy był najtańszy na allegro, ale podobno dziś jakość najtańszej chińszczyzny spadła. Zamienniki "firmowe" niby mniej się zużywają, ale nie jestem pewien, czy teraz kupowałbym "firmowy zamiennik" czy "nonejmowy" za połowę jego ceny.
Smigaacz
04-09-2016, 21:09
a jakiś konkretny model możecie polecić który się Wam sprawdził ?
Ostatnio kupiłem firmy Newell i jest ok.
Po tym noname były Phottix, Delta, Fotoenergia, każdy swoje odpracował.
W jednym punkcie wzrosła przewaga zamienników - nowych korpusów na te baterie Canon już nie produkuje a korpusy używające tych baterii już nie otrzymują aktualizacji więc ryzyko pojawienia się braku kompatybilności praktycznie znikło. Akumulatory wszystkich producentów (nawet Canon) miewają gwarancje na kilka miesięcy ( 6 mies.?). W obecnej sytuacji zamiast Canona brałbym zamienniki z chipem (ludzie tu polecają Hahnele, Phottixy, Hama, Newell)
Newell mogę polecić z czystym sumieniem
Drodzy Państwo ,
czy ktoś używał zamienników od batimexa ? Nigdy nie zawiodłem się na aku tego producenta ,bo kupuję je do wielu urządzeń ,ale jak sprawują się w EOSach ?
Drodzy Państwo ,
czy ktoś używał zamienników od batimexa ? Nigdy nie zawiodłem się na aku tego producenta ,bo kupuję je do wielu urządzeń ,ale jak sprawują się w EOSach ?
Batimex to najniższa półka, albo będzie to działać albo nie. Zazwyczaj problemy zaczynają się po roku użytkowania. Ja od lat stosuje zasadę zakupu odrzucając najdroższe i najtańsze ofery zamienników. Najdroższy 120, najtańszy 30 - kupuję aku za 75zł. Za 60 zl masz teraz duracella
michalab
21-10-2017, 20:42
Ktoś używał może duraceli? Firma ogólnie znana i poważana, ale o akumulatorach do aparatów nie słyszałem. Tańsze niż hama droższe niż newell.