Zobacz pełną wersję : Canon 80-200 2.8L vs 70-200 4L
Witam,
proszę o poradę użytkwników którzy mieli styczność z Canon 80-200 2.8L,
czy warto inwestować w ten już "leciwy" obiektyw w porównaniu do np.
70-200 f4L?
no na 100% jest ostrzejszy .. i .. jasniejszy :mrgreen: do tego czarny kolor!
Miałem chwileczke na body 80-200/2.8 - czysta poezja :) Ale swoje waży i trzymanie tego nie jest sprawą najłatwiejszą.
No napewno z 350D ten obiektyw nie lezy idealnie ;)
Plusy 80-200:
- dobra jakosc fotek
- jasnosc
- cena
- kolor
Minusy 80-200
- brak USM (glosny)
- wolniejszy AF
- brak wspierania ETTL II
- moze byc trudno z czesciami w naszym pieknym kraju
Plusy 70-200 f/4
- szybki AF
- cichy USM
- ETTL II
- bardzo dobra jakosc zdjec przy f/4
- przystepna cena
- jak dla niektorych kolor ;)
Minusy 70-200 f/4:
- swiatlo f/4
Minusy 80-200
- brak ETTL II
ETTL II to funkcja body a nie szkla, powinno byc brak wspierania ETTL II (podawanie odleglosci)
Plusy 70-200 f/4
dodal bym jeszcze gwarancje bo 70-200/4 mozna kupic z gwarancja a 80-200 juz nie ;-)
A czy dysponuje ktoś z Was fotkami z tego szkła ? (80-200)
A czy dysponuje ktoś z Was fotkami z tego szkła ? (80-200)
www.pbase.com
www.photosig.com
http://www.pbase.com/ef_80_200
http://www.pbase.com/rajdy
Witam,
proszę o poradę użytkwników którzy mieli styczność z Canon 80-200 2.8L,
czy warto inwestować w ten już "leciwy" obiektyw w porównaniu do np.
70-200 f4L?
świetne szklo. Nie jest prawdą, ze ma głośny AF, a i szybkość AFa jest bardzo dobra. USM jest szybszy ale niewiele. Ostry od pełnej dziury. Ma lepszą osłonę p-słoneczną od 70-200 (można manipulować filtrami i deklem nie obcinając palców). Praktycznie rzecz ujmując ma tylko 2 wady:
1. duża min. odległość ostrzenia (1.8m vs. 1.2m 70-200/4)
2. Brak części zamiennych. W praktyce jedyną poważną kontuzją jest wyłamanie przełacznika MF/AF i wtedy jest kapota. Ja ustawiłem w pozycji AF i nie dotykalem więcej. Jak kogoś swędzą łapy i to można zakleić plastrem :lol:
Jeśli potrzebujesz światła 2.8 to 80-200/2.8 jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli natomiast robisz głównie zdjęcia outdoorowe to 70-200/4 jest trudny do pobicia.
Przegladałem zdjęcia podane przez was, wysłuchałem opinii i teraz sie zastanawiam w jakich kwotach może zamknąć się to szkło. Mówimy oczywiście o używanych egzemplarzach 80-200 , bo na nowe to nie mam co liczyć. Na allegro nie znalazłem żadnej oferty.
Robson01
19-03-2006, 15:06
Przegladałem zdjęcia podane przez was, wysłuchałem opinii i teraz sie zastanawiam w jakich kwotach może zamknąć się to szkło. Mówimy oczywiście o używanych egzemplarzach 80-200 , bo na nowe to nie mam co liczyć. Na allegro nie znalazłem żadnej oferty.
Wydaje mi się, że poniżej 3000 zł. spokojnie można kupić, problemem może być dostępność i późniejszy brak serwisu (naprawa) dla tego szkła.
Mam ofertę za 2400
i nie mogę się zdecydować :confused:
Około 10lat pacy takiego obiektywu to dojść sporo nawet jak na L-kę.
Robson01
19-03-2006, 16:19
Mam ofertę za 2400
i nie mogę się zdecydować :confused:
Około 10lat pacy takiego obiektywu to dojść sporo nawet jak na L-kę.
Wszystko zależy w jakim jest stanie i jak był eksploatowany, niestety to można stwierdzić tylko na miejscu - osobiście. Chyba że masz możliwość ewentualnego zwrotu.
Wydaje mi się, że poniżej 3000 zł. spokojnie można kupić, problemem może być dostępność i późniejszy brak serwisu (naprawa) dla tego szkła.
Szczerze mówiąc myślałem,że będzie to raczej kwota poniżej 2000 zł i dlatego zastanawiałem się nad kupnem (względy finansowe). Jeżeli jest -tak jak napisał ghart - w cenie nowego 70-200 f4 L to chociażby ze względu na gwarancję, dostępność części i możliwość wymiany wziąłbym właśnie jego "białego" brata. A światło..cóż..Nie można mieć wszystkiego skupiając się na finansach.
Robson01
19-03-2006, 20:40
Poniżej 2 tys. to raczej mało prawdopodobne, a nawet gdyby to pewnie stan takiego szkła byłby nie do przyjęcia. Widziałem ostatnio ten obiektyw w którymś sklepie internetowym za - jeżeli się nie mylę - 2550 zł.
Szczerze mówiąc myślałem,że będzie to raczej kwota poniżej 2000 zł i dlatego zastanawiałem się nad kupnem (względy finansowe). Jeżeli jest -tak jak napisał ghart - w cenie nowego 70-200 f4 L to chociażby ze względu na gwarancję, dostępność części i możliwość wymiany wziąłbym właśnie jego "białego" brata. A światło..cóż..Nie można mieć wszystkiego skupiając się na finansach.
Swiatlo w tele jest potrzebne, jesli robi sie konkretne zdjecia - w trudnych warunkach np. koncertowych, badz sportowych (hala sportowa). Chyba wiesz gdzie i co zamierzasz robic, dlatego wybor 70-200 moze okazac sie b. dobrym i bez porownania lepszym niz 80-200 z wielu powodow.