PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami.

glassman
18-02-2014, 20:08
Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad kolorystyką zdjęć. Mam problem z kolorami czerwonym, żółtym i pomarańczowym. A może ze wszystkimi ciepłymi kolorami. Przykładowo, fotografowałem dzieci bawiące się na podłodze z deski sosnowej. Zapomniałem ustawić balansu bieli w aparacie i wyszło chłodno 3800K. Postanowiłem jednak ocieplić zdjęcie. I tutaj spotkałem się właśnie z tym problemem. W momencie podniesienia temp do 4200 w miejscu zaciemnionym pojawiają się po prostu ciemniejsze plamy i wygląda to trochę nienaturalnie. Taki sam problem jest w miejscach gdzie były np. otwarte drzwi i z pokoju docierało światło. Może niezbyt przejrzyście to opisuję, ale nie mam pojęcia jak wstawić tu zdjęcie.

marfot
18-02-2014, 20:36
;)
Może niezbyt przejrzyście to opisuję

Sama prawda.

Czy robisz RAW i korzystasz z automatycznego balansu bieli ?
Jaki aparat ?
Chyba bez jakiegoś przykładu nie da rady.
Co do wstawiania zdjęcia to wstaw gdziekolwiek i zapodaj link.

adawro
18-02-2014, 20:39
wrzuć RAW-a na MEGA albo na DROPBOXA to popatrzymy co z nim nie tak

glassman
18-02-2014, 21:03
Kombinowałem za dużo. Chyba już odkryłem w czym problem. Dałem zbyt dużo nasycenia. Kolorystyka ubrań podobała mi się przy takiej ilości ale podbicie dało na podłodze efekt pomarańczy. Jak będę miał jakieś zdjęcie podobne to podeślę bo tych nie chce udostępniać w necie. Więc przepraszam za zaśmiecanie.

schabu
18-02-2014, 21:12
koledzy się zastanawiają, łamią głowy i umysły, a to chodzi o zwykły suwak nasycenia :mrgreen:

robsku
05-04-2014, 20:41
witam.
Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj
Zdjęcia poprawiam jakościowo w Digital Photo Professional, gdy trochę je "pod ostrze"wszystko jest ok.Gorzej jak przerabiam je na JPEG, gdzie tracą na jakości.Macie może jakiś sposób czy to norma po konwersacji ??

słowiczek
06-04-2014, 14:19
Spróbuj w Raw Terapy,albo wywołanego rawa zapisz w tiff i po obróbce do jpeg.

RobertON
06-04-2014, 14:43
Gorzej jak przerabiam je na JPEG, gdzie tracą na jakości.Macie może jakiś sposób czy to norma po konwersacji ??

Zapodaj jakieś fotki, bo tak "na oko" to trudno cokolwiek powiedzieć.
Konwersja jest stratna, a jaką wybierasz ?

Z DPP do TIFF, a później dalsza obróbka w czymś innym PS,PSE,GIMP...
Tak jak słowiczek napisał.

hudy85
06-04-2014, 21:40
Podepne sie, mam podobnie, kiedy rozjasniam cienie, albo sciemniam swiatla, badz selektywnie kolor w LR pojawiaja sie ogromne szumy, plamy, itp., widoczne szczegolnie w B&W.
Pliki RAW i zdjecia czesto dobrze naswietlone.
Czy to wina samego LR? Moze lepiej uzywac PS?

jinks
06-04-2014, 22:19
witam.
Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj
Zdjęcia poprawiam jakościowo w Digital Photo Professional, gdy trochę je "pod ostrze"wszystko jest ok.Gorzej jak przerabiam je na JPEG, gdzie tracą na jakości.Macie może jakiś sposób czy to norma po konwersacji ??
Nie jestem pewien, czy rozumiem o co dokładnie pytasz, ale podejrzewam, że chodzi o podgląd zdjęcia w DPP, który trochę wyostrza obraz. Potem po konwersji do jpeg już nie jest tak ostro. To normalne w tym programie.

--- Kolejny post ---

Czy to wina samego LR? Moze lepiej uzywac PS?W lightroom i PS (ACR) jest ten sam silnik. Zdjęcia wychodzą identycznie.