PDA

Zobacz pełną wersję : Uciec od olka - Canon i kilka pytań

OXIM
17-02-2014, 10:17
Witam

Jest to mój początek na forum - zanim utworzyłem wątek szukałem i to dokładnie, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Pisze tutaj myśląc , że co jak co, ale znajdzie się miła dusza i odpowie mi na borykające pytania.
Jestem amatorem , ale tym który co nieco zrobił i ma chęci brnąć dalej :)
Wiem ( tak myślę ) jak ustawić kadr , światło aby wykonać poprawne zdjęcie ale nie kumam technicznych spraw

Jak w temacie chciałbym przesiąść się z OLKA na Canona
Moje body się właśnie rozsypało więc jest okazja.:)

Miałem szczęście i wygrałem w konkursach ciekawe szkła właśnie pod Canona.
Chciałbym kupić CANON 6D ( pełna klatkę)

ALE

Posiadam kilka niezłych obiektywów na olympusa :

Sigma 150 F2.8 APO EX DG OS HSM MACRO
Olympus ZUIKO DIGITAL 12-60 mm f/2.8-f/4.0 ED SWD
plus kilka innych

TERAZ PYTANIE --- widziałem przejście na bagnet CANON-OLYMPUS
czy ktoś z forumowiczów używał lub widział zdjęcia z takiego misz-masz?

Mam zamiar również używać przejścia m42 w tej chwili wszystkie sesje wykonuje obiektywami z tym mocowaniem.
Jeżeli ktoś zna ciekawy link prosiłbym również o wsparcie

Oto jedno z moich wiosennych zdjęć - oby szybko się pojawiła - zdjęcie z wykorzystanie obiektywu
SMC TAKUMAR 1.4 50mm

link :

Obiektywni.pl - Fullscreen (http://www.obiektywni.pl/galeria/fullscreen.php?id=549349)

pozdrawiam

PS. pomocy :)

Merde
17-02-2014, 10:26
Te przejściówki to chyba w drugą stronę... Olympus ma mniejsze matryce, więc szkła też nie będą kryć canonowych matryc (już APS-C jest większe, o FF to w ogóle nie ma mowy).

OXIM
17-02-2014, 10:29
Te przejściówki to chyba w drugą stronę... Olympus ma mniejsze matryce, więc szkła też nie będą kryć canonowych matryc (już APS-C jest większe, o FF to w ogóle nie ma mowy).

Oto przejściówka - link:

adapter bagnetowy Canon EOS - Olympus adaptery bagnetowe sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/adapter-bagnetowy-Canon-EOS-Olympus.html)

Merde
17-02-2014, 10:34
Nie ma tam słowa o kryciu matryc większych niż 4/3...

Bouli_wro
17-02-2014, 10:43
a ja właśnie rozważam dokupienie OM-D E-M5 :D posiadam 6D i zapinam do niego manualne obiektywy z bagnetami O\M C\Y PK i M42 ale wszystko to manuale z pierścieniem przesłony, zastanawia mnie jak jest zbudowana ta sigma 150, czy da się sterować przesłoną??

ts-
17-02-2014, 10:44
Oprócz niepełnego krycia, stracisz też nieskończoność, bo bagnet 4/3 ma znacznie mniejszą odległość obrazową niż EF.

A jeśli chodzi o m42, to zapoznaj się z listą obiektywów, które haczą o lustro pełnej klatki. Trochę ich niestety jest...

A zdjęcie z Takumara super! Był jakoś modyfikowany, albo stosowałeś jakieś sztuczki na kadrze. Bo na tyle ile znam to szkło i jego obrazowanie, to to co zaprezentowałeś, trochę kosmicznie wygląda (w pozytywnym sensie).

OXIM
17-02-2014, 10:50
A zdjęcie z Takumara super! Był jakoś modyfikowany, albo stosowałeś jakieś sztuczki na kadrze.

modyfikacja światła domowymi sposobami .
plus podbicie kolorów i kontrastu ( program)

dzięki za sygnał o obiektywach które haczą o lustro

OXIM
17-02-2014, 11:40
Tak sobie patrze na ten sprzęt ( canon) dałbym sobie spokój nawet z obiektywami pod olka - ale brak mi będzie do canona szerokiego kąta.
Moje dotychczasowe osiągnięcia dotyczyły w 90 % pejzaży - to z nich miałem jakieś tam profity.
I obiektywy, które mam są dzięki urokliwym obrazkom.

A co gdyby kupić np 70D plus jakiś szerszy kąt łącznie za 7 tyś bo tyle mam .
Czy jednak pełna klatka ?? i bawić się puki co tymi obiektywami które posiadam .

Poradźcie panie i panowie :)
brak sprzętu , a bardzo ciągnie do zdjęć .

Bouli_wro
17-02-2014, 11:51
rozumiem, że na Olka już się obraziłeś ;)
7000 PLN to np:
EOS 7D + Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM

OXIM
17-02-2014, 11:54
rozumiem, że na Olka już się obraziłeś

tak jakoś wyszło - 5 lat temu gdy kupowałem pierwsze lustro nawet nie sądziłem, że tak mnie to wciągnie

popełniłem kilka błędów - może je wyprostuje - albo ... :)

Merde
17-02-2014, 11:56
popełniłem kilka błędów - może je wyprostuje - albo ... :)

I chcesz popełnić kolejny nie wchodząc w FF? ;-)

Bouli_wro
17-02-2014, 12:01
ale bezlusterkowce tak prują do przodu, że za następne 5 lat może się okazać błędem kupowanie lustra :p

OXIM
17-02-2014, 12:09
ale bezlusterkowce tak prują do przodu, że za następne 5 lat może się okazać błędem kupowanie lustra

za 5 lat mogę gryźć piach :) żyjmy teraźniejszością mam 7 tyś więcej nie będzie.

Wskazałeś 7d czemu nie 70 d ?

Bouli_wro
17-02-2014, 12:13
za 5 lat mogę gryźć piach :) żyjmy teraźniejszością
no dobra ;)
jeśli wierzyć plotką to niebawem ma być premiera EOS 7D Mark II, pewnie wpłynie to na cenę EOS 7D Mark I
nie wiem na ile jesteś w stanie czekać z zakupem.

salas
17-02-2014, 13:32
jak nowy crop to 70d teraz jest chyba najlepszą opcją :p chociaż ja bym brał 6d :mrgreen:
Jakie masz szkła do canona?

OXIM
17-02-2014, 13:55
jak nowy crop to 70d teraz jest chyba najlepszą opcją chociaż ja bym brał 6d
Jakie masz szkła do canona?

Canon EF 85mm f/1.8 USM

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

to uzbierałem przy okazji

Merde
17-02-2014, 13:58
Canon EF 85mm f/1.8 USM

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

EF-s sprzedać, 24-105 na jakiś czas powinien wystarczyć. 24 mm to jest już dosyć szeroko, ale będzie trzeba programowo korygować dystorsje.
Poużywasz trochę czasu i sam będziesz wiedział czego ci brakuje.

Yaru
17-02-2014, 14:33
Kupiłbym 6D.

salas
17-02-2014, 14:39
sprzedasz 60mm macro :p i możesz kupić pod pełną klatkę jakiś macro :)
imo 6d najlepszym rozwiązaniem

Kolekcjoner
17-02-2014, 16:19
ale bezlusterkowce tak prują do przodu, że za następne 5 lat może się okazać błędem kupowanie lustra :p
Raczej cała idea się mocno pruje rynkowo póki co ;).

sprzedasz 60mm macro :p i możesz kupić pod pełną klatkę jakiś macro :)
imo 6d najlepszym rozwiązaniem
Też bym stawiał na 6D.

J.J.
17-02-2014, 17:43
Też teraz będę kupował aparat, i po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw pomiędzy 70D a 6D, będzie to 6D.
Głównie przeważyło wysokie użyteczne ISO, bo jednak w żadną "magię" FF nie wierzę :)

OXIM
17-02-2014, 17:47
OK KUPUJE 6D

,a szkło - kasa będzie z sprzedaży olkowych szkieł i tego jednego canona :)

decyzja definitywna

pozdrawiam

salas
17-02-2014, 17:55
OK KUPUJE 6D

decyzja definitywna

pozdrawiam

męska decyzja podjęta :mrgreen:
Na pewno będziesz zadowolony, a jak dokupisz jakieś porządne szkła to już w ogole będzie pięknie :D

Kolekcjoner
17-02-2014, 23:08
Jak do krajobrazu to polecam 17-40.

jinks
17-02-2014, 23:48
Głównie przeważyło wysokie użyteczne ISO, bo jednak w żadną "magię" FF nie wierzę :)

Podepnij jasną stałkę, zrób portret/detal i powiedz jeszcze raz jak to jest z tą magią ;)
Przy "trudnych zdjęciach" poruszaj suwakami WB i exposure, zobacz jak się zachowują kolory/DR i powiedz jeszcze raz jak to jest z tą magią ;)
Znajdź na aps-c jasną szeroką stałkę;)

Ja tam wierzę w magię hehe:)

Kuba1
18-02-2014, 01:24
[...]
Głównie przeważyło wysokie użyteczne ISO, bo jednak w żadną "magię" FF nie wierzę :)To nie magia, to cechy zdjęcia zawierającego - zamiast wycinka - cały obraz rzucany przez obiektyw, z wszystkimi jego "niedoskonałościami". Obraz bliższy temu, co ludzie w moim wieku zapamiętali z tzw. starych zdjęć.

Jak do krajobrazu to polecam 17-40.Ja również polecam. Procent tzw. mocnych szerokich kadrów zrobionych tym szkłem na świecie jest imponujący.

cobalt
18-02-2014, 11:56
Też teraz będę kupował aparat, i po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw pomiędzy 70D a 6D, będzie to 6D.
Dla mnie magia to ilość szczegółów na zdjęciu z 70D i 6D z zastosowaniem dobrych obiektywów. I tu 6D jest znacznie lepszym rozwiązaniem, a że tylko centralny AF jest OK to inna sprawa. W sumie to właśnie on jest najważniejszy.

Yaru
18-02-2014, 12:03

Uwierz mi, uwierzysz :mrgreen:

OK KUPUJE 6D

decyzja definitywna

pozdrawiam

Będziesz zadowolony, to świetna puszka.

OXIM
18-02-2014, 14:40
Będziesz zadowolony, to świetna puszka.

przekonam się już niebawem - korpus będzie w czwartek - najpóźniej w piątek w moich dłoniach .
oczywiście pochwale się jakimś portrecikiem :)

a to jedno z moich fot tych bardziej ulubionych, bo wykonane w moim miejscu pracy

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/121/604651_884313.jpg)

modelka Aleksandra Hapka

pozdrawiam

J.J.
18-02-2014, 16:25
przekonam się już niebawem - korpus będzie w czwartek - najpóźniej w piątek w moich dłoniach .
oczywiście pochwale się jakimś portrecikiem :)...

No i oczywiście napisz coś czy rzeczywiście zdjęcia są "magiczne" :) Przeglądając sporo zdjęć w necie, jakoś nie zauważyłem żeby zdjęcia z FF odróżniały się od tych z cropa. W każdym razie nie umiałem wskazać konkretnego zdjęcia i powiedzieć "to jest z FF" a "to jest z cropa".
Oczywiście nie twierdzę że różnicy nie ma w ogóle, choćby przez to, że FF ma jednak większy zakres tonalny niż cropy.
A pełna klatka nie jest mi obca, przygodę z fotografią zaczynałem na kliszy 24x36mm :)

OXIM
18-02-2014, 22:39
6D - to przesądzona sprawa - teraz pytanie do użytkowników czy dobrym rozwiązaniem będzie obiektyw do krajobrazu :

czy zaproponowalibyście coś innego - czy 24 mm na krajobraz to wystarczająco szeroko ?

OXIM
21-02-2014, 18:38
no i mam 6D - nowy produkt który nie działa :(
w sklepie nie dało się sprawdzić ( rtv euro agd ) brak naładowanego jakiegokolwiek akumulatora.
w domu na spokojnie naładowałem aku , podpinam i nic cisza i ciemność .

Jestem zawiedziony i szlak mnie trafia.
Nowe body jak to przeszło kontrole jakości ???

Jak na poważnie traktować taką markę ???

--- Kolejny post ---

Dzwoniłem do sklepu - miła pani powiedziała , że to już się przytrafiało i prosiła o przywiezienie sprzętu .

PRZYTRAFIAŁO ????

becekpl
21-02-2014, 19:17
pewnie po raz kolejny wciskaja ten sprzet a moze w koncu zadziala...

Ligo
21-02-2014, 19:30
Dokładnie to samo pomyślałem. Jeśli tak jest, świadczy to o profesjonaliźmie sklepu.

becekpl
21-02-2014, 21:07
euro nigdy nie mial nic wspolnego z profesjonalizmem, ale czasem ma okazje cenowe i raty o%
cos za cos

pan.kolega
21-02-2014, 21:18

A pewien jesteś, że naładowałeś? Masz na to dowody?:mrgreen:

jaś
21-02-2014, 21:39
może aku się nie naładowało podłącz, wsadź aku, wyłącz, wyciągnij aku i wsadź ponownie i powinien zaskoczyć z ładowaniem ponoć puste akumulatory (a to nowy pomysł ponoć unii aby transportować puste) tak mają

OXIM
21-02-2014, 21:47
A pewien jesteś, że naładowałeś? Masz na to dowody?

na ładowarce zapaliła się taka dziwna zielona lampka - więc pewnie się nie naładowało

darkon
21-02-2014, 21:57
według tego co pisze Canon zielona to naładowane EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6D.aspx?faqtcmuri=tcm:125-1091766&page=1&type=important)

m_o_b_y
21-02-2014, 22:55
no i mam 6D - nowy produkt który nie działa :(
w sklepie nie dało się sprawdzić ( rtv euro agd ) brak naładowanego jakiegokolwiek akumulatora.

Nowe body jak to przeszło kontrole jakości ???

Jak na poważnie traktować taką markę ???

--- Kolejny post ---

Dzwoniłem do sklepu - miła pani powiedziała , że to już się przytrafiało i prosiła o przywiezienie sprzętu .

PRZYTRAFIAŁO ????

Zadziwiające !
Kupiłem w sumie 6 nowych aparatów marki CANON plus jeszcze więcej obiektywów i nie miałem przypadku, aby coś nie działało.
Oprócz tego kupowałem też nowego HP, Olympusa, Panasonica i było podobnie.
Albo masz pecha, albo sklep zrobił jakąś nawalankę.
Wydaje się mało prawdopodobne, aby to CANON nawalił.
Wbrew temu, co napisałeś, CANON to jedna z najpoważniejszych marek w branży, właściwie nr 1.
Współczuję. :(

marcar
21-02-2014, 22:58
na ładowarce zapaliła się taka dziwna zielona lampka - więc pewnie się nie naładowało

Nie panikuj, tylko jeszcze raz podłącz baterię do ładowarki. Miałem to samo z moim 6D. Przyniosłem do domu, wkładam baterię i nic. Dobra, ładuję baterię, ale coś mi nie pasuje z tymi migającymi diodami. No ale dobra, czekam 2 godziny, wkładam baterię do aparatu i ... dalej zgon. Nie wiem co się stało, ale podłączyłem ją jeszcze raz do ładowania i za drugim razem wszystko z diodami i ich miganiem było ok, bateria się naładowała, body wstało i wszystko jest ok.

OXIM
23-02-2014, 17:52
W wtorek odbieram nowe body.

Boober
24-02-2014, 16:16
Chyba się zatem pospieszyłeś z wymianą. Jest problem z pierwszym uruchomnieniem aparatu i naładowaniem baterii. Przypuszczam, że miałeś dokładnie to samo co ja. Po wyjęciu baterii z ładowarki i włożeniu na nowo - naładowała się prawidłowo.

OXIM
24-02-2014, 20:16
Chyba się zatem pospieszyłeś z wymianą. Jest problem z pierwszym uruchomnieniem aparatu i naładowaniem baterii. Przypuszczam, że miałeś dokładnie to samo co ja. Po wyjęciu baterii z ładowarki i włożeniu na nowo - naładowała się prawidłowo.

było kilkanaście prób zanim zawiozłem body - ile można kombinować i ile razy ładować aku ??