Zobacz pełną wersję : aktualizacja obiektywu canon 40mm f/2.8 [KIELCE]
Witam, poszukuje kogoś z aparatem canona:
1dx
5d mkIII
650d
Z Kielc lub okolic.
Chciałbym przeprowadzić aktualizację firmware do wersji 1.2
70d pewnie też da radę ;) Niestety do Kielc wybieram się dopiero latem...
70d pewnie też + 700d skoro i 650d może :p
A jak jest z aktualizacją firmware jeżeli obiektyw był w serwisie i dostrajano jego AF go do puchy?
Jak jest na gwarancji i był w serwisie to aktualizacja do najnowszej wersji powinna się odbyć niejako przy okazji. Chyba, że serwisantowi akurat się zapomniało.
Można też go oddać tylko w celu aktualizacji (jest to objęte gwarancją). Inna sprawa, że traktują to jak każdą inną naprawę, czyli od ręki nie zrobią chociaż cały proces trwa pewnie 5min.
Jak jest na gwarancji i był w serwisie to aktualizacja do najnowszej wersji powinna się odbyć niejako przy okazji. Chyba, że serwisantowi akurat się zapomniało.
Można też go oddać tylko w celu aktualizacji (jest to objęte gwarancją). Inna sprawa, że traktują to jak każdą inną naprawę, czyli od ręki nie zrobią chociaż cały proces trwa pewnie 5min.
Nie o to chodzi.
Dane po kalibracji pod kątem FF-BF są zapisywane w ustawieniach obiektywu, czy po wgraniu nowego oprogramowania mogę je utracić.
Jeśli dane kalibracji masz zapisane w ustawieniach obiektywu, to po aktualizacji softu nic się nie zmieni w tym względzie.
Nawet dane zapisane w puszce odnośnie właściciela nie znikają podczas aktualizacji.
fhumargo
15-02-2014, 22:22
Skąd te aktualizacje do obiektywu można pobrać?
Czy są też do innych modeli?
Co nowego ta aktualizacja wprowadza?
Skąd te aktualizacje do obiektywu można pobrać?
Czy są też do innych modeli?
Co nowego ta aktualizacja wprowadza?
Wszystko masz na stronie producenta: EF 40mm F2.8 STM (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/EF40mm_F28_STM.aspx?DLtcmuri=tcm:125-960503&page=1&type=download)
Powód zmiany oprogramowania cyt. "W przypadku nacisku na korpus obiektywu zamocowanego na aparacie (do nacisku może też dojść podczas zakładania dekla na obiektyw lub przenoszenia aparatu z założonym obiektywem w torbie)
funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie może przestać działać."
Nigdy niczego takiego nie doświadczyłem i nie znam nikogo, kto tak miał. Miałeś kiedyś taki problem? jeśli nie, to sobie odpuść.
wiem z czym się to wiąże :D również mi się nie przytrafiło zablokowanie, jednak potrzebuje to zrobić :D
orientuje się ktoś czy z 6d dałoby radę? :p
pan.kolega
16-02-2014, 13:15
6d się do tego celu nie nada.
"W przypadku nacisku na korpus obiektywu zamocowanego na aparacie (do nacisku może też dojść podczas zakładania dekla na obiektyw lub przenoszenia aparatu z założonym obiektywem w torbie)
funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie może przestać działać."
Nigdy niczego takiego nie doświadczyłem i nie znam nikogo, kto tak miał. Miałeś kiedyś taki problem? jeśli nie, to sobie odpuść.
Właśnie doświadczyłem tego zjawiska w C40/2.8 więc jednak da się...
Właśnie doświadczyłem tego zjawiska w C40/2.8 więc jednak da się...
Czego dokładnie doświadczyłeś ? może rozwiń nieco swoją wypowiedź w kierunku tematu wątku.
Czego dokładnie doświadczyłeś ? może rozwiń nieco swoją wypowiedź w kierunku tematu wątku.
Doświadczyłem zjawiska opisanego w cytacie z poprzedniego postu.
Funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie C40/2.8 przestała działać, co jest przypadłością tego obiektywu i na co lekarstwem jest aktualizacja softu do wersji 1.2.0
zablokował Ci się i co? jak odblokowałeś? zaktualizowałeś i wróciło do normy czy co?
zablokował Ci się i co? jak odblokowałeś? zaktualizowałeś i wróciło do normy czy co?
Zadziałała metoda z IT Crowd... po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu obiektyw ożył ;)
Softu jeszcze nie aktualizowałem. Nie mam odpowiedniego body, niestety.
OK rozumiem, tylko z Twojej odpowiedzi wynika, że nie wymieniłeś softu, więc nie możesz rzetelnie stwierdzić czy aktualizacja pomoże :(
Może wypowie się ktoś kto miał taką przypadłość i wymienił soft na nowy.
Nowy soft został wypuszczony tylko i wyłącznie w celu naprawienia tego błędu, więc można chyba założyć, że zadziała. Canon, dokładnie opisuje, które numery seryjne mają stary soft i wymagają aktualizacji. Co dziwne, Żytnia nie traktuje tego jak wadę fabryczną, tzn. zaktualizują w ramach gwarancji, ale potem radź sobie sam.
Mój post miał na celu nie tyle udowadnianie, że nowy soft działa, co zasygnalizowanie, że problem realnie występuje w przyrodzie (z wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że nikt się z tym zawieszaniem nigdy nie spotkał i nie ma co sobie zawracać głowy aktualizacją).
u mnie dokładnie takie same objawy.. i przyłączam się do pytania - jakby ktoś miał jakąś z ww puszek to chętnie bym skorzystał i zaktualizował soft - oczywiście kielce
u mnie dokładnie takie same objawy.. i przyłączam się do pytania - jakby ktoś miał jakąś z ww puszek to chętnie bym skorzystał i zaktualizował soft - oczywiście kielce
ja już szukałem w świętokrzyskim i jedna osoba pomogła (jakaś babka z tablicy, która sprzedawała 650d - użyczyła mi na chwilkę i ogarnąłem :D) polecam ten sposób :D Sprawdz tablice i allegro i zapytaj czy użyczą (5min roboty)
Po sprawdzeniu okazało się, że na mój jest jeszcze parę dni gwarancji. Byłem dziś na Żytniej, 3 godziny nie minęły i aktualizacja została wykonana.