Zobacz pełną wersję : Wybór Canona
Mateusz.
13-02-2014, 14:15
Witam,
Do wydania mam ok. +/- 2500zł. Kupić nowego Canona 60D, czy jakieś stare używki typu 5D, 1D? Aparat głównie do rodzinnego fotografowania, fotografowanie koncertów, fotografia na planie filmowym i tak dalej.
Szkła, które już posiadam, to 35mm, 70-200 i 200mm.
Element7th
13-02-2014, 14:17
Jaki aparat miałeś do tej pory?
Ja bym szedł w coś używanego. 40D, 50D lub jakaś pełna klatka. Zwłaszcza, ze z nowym 60D ciężko się będzie zamknąć w 2,5k złociszy.
Mateusz.
13-02-2014, 14:40
Jaki aparat miałeś do tej pory?
Niestety tylko 500D
stare używki
Czyli na jakie używki zwrócić uwagę?
Ja bym szedł w coś używanego. 40D, 50D lub jakaś pełna klatka. Zwłaszcza, ze z nowym 60D ciężko się będzie zamknąć w 2,5k złociszy.
Chyba 60D lepiej się prezentuje niż 40D, więc 40stka odpada. Oczywiście budżet można podciągnąć pod max 3000zł.
Kup FF
60d to kolejny crop z wodotryskami i trochę mniejszym szumem na wysokich ISO
Kupno używanego gwarantuje praktycznie brak utraty wartości jak odsprzedasz bo Ci się np. nie podobał
kupisz 40/50/60d i różnicy nie zobaczysz. Jedynie wyższe iso będzie trochę bardziej używalne.
Bierz 5d mkI - za 2koła znajdziesz z małym przebiegiem w dobrym stanie
a co ci nie pasuje w 500d?
Chyba 60D lepiej się prezentuje niż 40D, więc 40stka odpada. Oczywiście budżet można podciągnąć pod max 3000zł.
Jest na tapecie oddzielny wątek o 40D, 50D i 60D. Poczytaj sobie. W 60D tak naprawdę nazwa jest myląca, nie jest to następca 50D tylko aparat o klasę niżej. Po 50D rozbili je na dwie serie - 60D i 7D.
Osobiście szedłbym w używaną pełną klatkę, no chyba że koniecznie chcesz cropa bo np. obiektywy za słabe na FF (które są jednak bardziej wymagające), wtedy 40/50D, a na nadwyżkę budżetową cel się zawsze znajdzie...
Mateusz.
13-02-2014, 15:02
Kup FF
Czyli 5D, tak?
kupisz 40/50/60d i różnicy nie zobaczysz. Jedynie wyższe iso będzie trochę bardziej używalne.
Bierz 5d mkI - za 2koła znajdziesz z małym przebiegiem w dobrym stanie
Dzięki. Rozglądałem się za 5d mkI, natomiast do 2500zł są z przebiegiem ponad 100.000. Obawiać się takiego przebiegu, czy nie bardzo?
a co ci nie pasuje w 500d?
Jest w stanie agonalnym. Spadł z 11 piętra.
Jest na tapecie oddzielny wątek o 40D, 50D i 60D. Poczytaj sobie. W 60D tak naprawdę nazwa jest myląca, nie jest to następca 50D tylko aparat o klasę niżej. Po 50D rozbili je na dwie serie - 60D i 7D.
Osobiście szedłbym w używaną pełną klatkę, no chyba że koniecznie chcesz cropa bo np. obiektywy za słabe na FF (które są jednak bardziej wymagające), wtedy 40/50D, a na nadwyżkę budżetową cel się zawsze znajdzie...
Dzięki wielkie. Zgadzam się z tym co napisałeś, bo szczerze od 60D bardziej użytelne jest 50D, czyli jego poprzednik, a chyba nie tak powinno być.
chodzi mi o to ze jak ci pasowal 500d to kup sobie 700 i bedziesz zadowolony
5d1 kupisz w stanie idealnym za 2500
Mateusz.
13-02-2014, 15:09
chodzi mi o to ze jak ci pasowal 500d to kup sobie 700 i bedziesz zadowolony
Robiłem nim koncerty i był zbyt wolny. Używanie ISO też nie powalało. Już przy iso 800 były szumy. Jeśli teraz miałbym wybierać, to chciałbym serie xxD, bądź xD
Zaraz sprawdzę jak to wygląda na allegro, ale poniżej przebiegu 100.000 chyba nie kupię? Bać się takiego przebiegu?
Robiłem nim koncerty i był zbyt wolny. Używanie ISO też nie powalało. Już przy iso 800 były szumy. Jeśli teraz miałbym wybierać, to chciałbym serie xxD, bądź xD
Zaraz sprawdzę jak to wygląda na allegro, ale poniżej przebiegu 100.000 chyba nie kupię? Bać się takiego przebiegu?
kupisz z przebiegiem 20-30k spokojnie :P są takie, a jak nie to poczekaj bo się na pewno pojawią :)
Ja kupiłem przez forum. Super stan, 2 baterie, przebieg ca. 30k
poniżej 2500 :)
Cierpliwie szukaj a zobaczysz różnicę w jakości zdjęć
Mateusz.
13-02-2014, 15:17
Ja kupiłem przez forum. Super stan, 2 baterie, przebieg ca. 30k
poniżej 2500 :)
Cierpliwie szukaj a zobaczysz różnicę w jakości zdjęć
No nic będę szukał ;) Gdybym znalazł coś ciekawego wrzucę tu, żebyście zobaczyli jak aukcja wygląda. Na razie dzięki wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się na 5D ;)
No nic będę szukał ;) Gdybym znalazł coś ciekawego wrzucę tu, żebyście zobaczyli jak aukcja wygląda. Na razie dzięki wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się na 5D ;)
W kwestii Allegro celuj w odbiór osobisty, a najlepiej poczytaj sobie wspomniany już przeze mnie wątek o 40/50/60D. Zwłaszcza pod koniec sporo tam wiedzy na temat jak kupować używany aparat.
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/s-canon-5d-warszawa-94665/#post1206898
CANON 5D mig 1200 zdj. + GRATISY (3961798885) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mig-1200-zdj-gratisy-i3961798885.html)
Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-super-okazja-jak-nowy-9000-zdjec-i3968496666.html)
INTERFOTO: Canon 5D 25 tys. zdj. Eos 5D gwar. WWA (3971071781) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/interfoto-canon-5d-25-tys-zdj-eos-5d-gwar-wwa-i3971071781.html)
Mateusz.
13-02-2014, 15:44
http://www.canon-board.info/sprzedam-17/s-canon-5d-warszawa-94665/#post1206898
Oglądałem, ale jak piszą, że da się znaleźć z 20.000, a tu 81 tyś. Odbiór osobisty w tym przypadku też nie wchodzi w grę, bo do Warszawy mam sporo km.
a może rozważ np nowego 6d na raty?
mizuno82
13-02-2014, 20:58
wlaśnie myśle powoli o 6D i tutaj mam pytanie, gdyż nie mam ciśnienia na zakup w tym momencie
- czy cena może jeszcze spaść - powiedzmy do końca roku?
- czy znacie jakiś sklep gdzie można go dostać na raty 0%
Nie za bardzo rozumiem tego polecania 5d1. To już mocno przestarzała konstrukcja i niezależnie od przebiegu będzie to aparat do wymiany "za chwilę". Każda osoba która zajmuje się fotografią profesjonalnie na codzień (profesjonalnie mam na myśli, że utrzymuje się z fotografii) powie Ci dokładnie to samo. Tłumaczę to sobie wyłącznie ciśnieniem na pełną klatkę, "byle by" mieć, nie zważając na wszelkie inne aspekty.
Jeśli już pełna klatka, to lepiej trochę dołożyć i kupić używany 5dII albo rozważyć kupno na raty konstrukcji takiej jak 6D.
Mateusz.
13-02-2014, 21:26
Raty nie wchodzą w grę, gdyż mam kredyt na samochód, a z czegoś żyć też trzeba. Na chwile obecną mam wybór 50D, 60D, bądź 5D MKI. Koledzy pisali, żeby brać 5tke, więc takiej szukam. Mam nadzieje, że dobrze robię?
Nie za bardzo rozumiem tego polecania 5d1. To już mocno przestarzała konstrukcja i niezależnie od przebiegu będzie to aparat do wymiany "za chwilę". Każda osoba która zajmuje się fotografią profesjonalnie na codzień (profesjonalnie mam na myśli, że utrzymuje się z fotografii) powie Ci dokładnie to samo. Tłumaczę to sobie wyłącznie ciśnieniem na pełną klatkę, "byle by" mieć, nie zważając na wszelkie inne aspekty.
Jeśli już pełna klatka, to lepiej trochę dołożyć i kupić używany 5dII albo rozważyć kupno na raty konstrukcji takiej jak 6D.
mam podobnie też nie rozumiem, nawet miałem okazję kupić taki od znajomego amatora mały przebieg dobra cena i nie zdecydowałem się gdyby to był 5DII to bym się zdecydował.
Mateusz.
13-02-2014, 21:54
mam podobnie też nie rozumiem, nawet miałem okazję kupić taki od znajomego amatora mały przebieg dobra cena i nie zdecydowałem się gdyby to był 5DII to bym się zdecydował.
Czyli Twoim zdaniem 60D jest zdecydowanie lepsze niż 5D mkI?
ANDRZEJ M.
13-02-2014, 22:42
5D to dobry aparat, aczkolwiek wolałbym dołożyć do 5DII .
Czyli Twoim zdaniem 60D jest zdecydowanie lepsze niż 5D mkI?
nie potrafię dać dobrej odpowiedzi moim zdaniem - do fotografowania rodzinnego tak, do koncertów jeśli amatorsko to pewnie też, na planie filmowym nie wiem ale może już nie, przy takiej szklarni jeśli robiłeś na cropie i było dobrze to będzie dobrze ale mz szklarnia 35 i 70-200 pasuje bardziej do FF (przynajmniej dla mnie bo to indywidualna sprawa). ogólnie to moim zdaniem żaden nie jest zdecydowanie lepszy od drugiego, sprzęt jest na tyle "dobry" ile kosztuje. widziałem świetne zdjęcia z 50D i bardzo słabe z 5D chyba nawet mark III.
Ja nie zdecydowałem się na zakup głównie przez wiekowość tego sprzętu, nawet tak trywialny aspekt jak wyświetlacz, wiem że wyświetlacz zdjęć nie robi ale jak pomyślałem o powrocie do stanu z okresu 350D to trochę mnie ruszyło, chciałem coś zdecydowanie nowszego jeśli to byłby 5DII to bym wiele nie myślał i brał.
Mateusz.
13-02-2014, 23:14
Teraz, to całkiem mnie rozbiliście...
Nie za bardzo rozumiem tego polecania 5d1. To już mocno przestarzała konstrukcja i niezależnie od przebiegu będzie to aparat do wymiany "za chwilę". Każda osoba która zajmuje się fotografią profesjonalnie na codzień (profesjonalnie mam na myśli, że utrzymuje się z fotografii) powie Ci dokładnie to samo.
To, co piszesz, to spojrzenie z punktu widzenia zawodowca.
Ale tutaj, w przypadku hobbysty, 5D1 ma sens jak najbardziej.
60D jest zdecydowanie lepsze niż 5D mkI
Jeśli Twoim zdaniem 2-letni Golf jest lepszy od 5-letniej E-Klasy, to tak.
Mateusz. - nie ma porównywać 50, czy 60D do piątki, bo to dwie różne bajki.
Podobnie różnią się 5D1 i 5D2 mimo, że wyglądają prawie tak samo. To dwa inne obrazki.
Powiem Ci tyle, że mam oba i jeśli mam zabrać któregoś na zdjęcia, jest to przeważnie Mk1.
Jeśli masz okazję kupić takiego w dobrym stanie, nawet się nie zastanawiaj.
Jasie - najlepiej wejdzcie na forum ślubne i napiszcie że 5D1 już nie da się robić zdjęć :)
Jestem za 5D1, sam mam ten sprzęt i nigdy nie żałowałem wymiany ze zdecydowanie nowszego 50D. 5D2 wprowadza niewiele zmian w stosunku do jedynki, na chwilę obecną zdecydowanie lepiej dopłacić do 6D niż brać 5D2.
Teraz, to całkiem mnie rozbiliście...
Nie kieruj się dosłownie wypowiedziami, które pojawiają się w tej dyskusji, bo każdy wyraża swoje własne subiektywne zdanie w tym temacie. Nie ma reguły. Musisz po prostu zastanowić się, czego tak na prawdę potrzebujesz.
5d1 to już dość stary aparat i technologicznie zostaje w tyle, choć nikt nie mówi, że robi słabe czy też odstające od aktualnych "standardów" zdjęcia. Choć jeżeli planujesz zakup na dłużej, to może okazać się, że lepszym wariantem było by dołożenie do mark II (skoro 6d odpada), co moim zdaniem, pozwoliłoby Ci się cieszyć tym sprzętem dłużej, przy lepszym komforcie pracy.
Niektórzy wierzą w "magię pełnej klatki" (wiele osób myśli, że to matryca robi za nich zdjęcia), ale jeśli nie zamierzasz produkować obrazków na billboardy, tylko zdjęcia do rodzinnego albumu, to zastanów się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby model z niższej półki (60d), ale za to nowszy, "pewniejszy" w eksploatacji, z ficzerami które mogą Ci się przydać.
To dość dziwna decyzja, bo wybierasz między pachnącym fabryką aparatem dla zaawansowanego amatora, a trochę już zmęczonym dziadkiem który kiedyś służył profesjonalistom (a jeśli nadal służy, to nieuchronnie małymi kroczkami raczej zbliża się ku emeryturze).
5DI to fajny aparat ale podtrzymuję moje zdanie, odwoływanie do forum ślubnego? powiem tak a co mają pisać przecież ktoś te używki musi kupić :) aparaty wykorzystywane do takich celów amortyzują się i są sprzedawane, podlega to zwykłej ekonomii, aparat wykorzystywany przez pasjonata takiej ekonomii nie podlega.
Jeszcze jedno sprostowanie myśli którą wyczytałem w tym wątku - jest odwrotnie niż ktoś pisał FF ma mniejsze wymagania wobec optyki niż crop, brzmi dziwnie ale to tylko fizyka.
Masz ochotę na pełną klatkę to po prostu kup i nie szukaj racjonalnego uzasadnienia, a czy zobaczysz magię (i czy inni tą magię będą widzieć) to już tylko zależy od ciebie.
Mateusz.
14-02-2014, 15:51
W zasadzie nie mam jakieś magicznej chęci na FF. Jeśli będzie, to super, a jeśli nie, to też nic się nie stanie ;) Chce po prostu mądrze wydać pieniądze i mieć fajną puszkę na 2/3 lata, którą będę mógł robić koncerty, bo na tym najbardziej mi zależy. Na koncertach dobrze radziłem sobie z 500D, ale niestety teraz ta pucha jest w kawałkach. Jeszcze trochę pomyśle, bo pomiędzy 60D, a 5D naprawdę nie jest łatwo wybrać :| Wiadomo, że każdy napisze swoją opinie, a wybór należy do mnie, natomiast Ja chyba nie potrafię dokonać tego wyboru i tu jest główny problem. Jeśli zapewnilibyście mnie, że z 5D spokojnie zrobię dobre zdjęcia koncertowe, sprawdzi się w małej fotoreporterce, to wziąłbym 5D. Pewnie takich zapewnień nikt z was mi nie da, ale jak mówię 500D robiło mi się koncertówki dobrze.
Do 5D mkII musiałbym dołożyć z 1500/2000, a na to mnie nie stać.
Jeśli zapewnilibyście mnie, że z 5D spokojnie zrobię dobre zdjęcia koncertowe, sprawdzi się w małej fotoreporterce, to wziąłbym 5D.
Sprawdzi się, jednak prócz plusów tego aparatu, musisz być świadomy także jego minusów, wynikających z daty premiery w 2005r (czyli nikt Ci nie zagwarantuje, że ten aparat pociągnie jeszcze 2-3 lata bez wizyt w serwisie) ;) Możesz spróbować, jak najbardziej jest to budżetowe rozwiązanie. W sumie czego byś nie wybrał, myślę, że będziesz zadowolony.
Mateusz.
14-02-2014, 16:20
Sprawdzi się, jednak prócz plusów tego aparatu, musisz być świadomy także jego minusów, wynikających z daty premiery w 2005r (czyli nikt Ci nie zagwarantuje, że ten aparat pociągnie jeszcze 2-3 lata bez wizyt w serwisie) ;) Możesz spróbować, jak najbardziej jest to budżetowe rozwiązanie. W sumie czego byś nie wybrał, myślę, że będziesz zadowolony.
Jeśli miałbym wziąć, to myślę, że coś takiego: Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-super-okazja-jak-nowy-9000-zdjec-i3968496666.html) 9000 zdjęć, więc myślę, że trochę jeszcze pociągnie. Oczywiście przy odbiorze osobistym sprawdziłbym aparat na miejscu.
Jeszcze jedno sprostowanie myśli którą wyczytałem w tym wątku - jest odwrotnie niż ktoś pisał FF ma mniejsze wymagania wobec optyki niż crop, brzmi dziwnie ale to tylko fizyka.
A możesz rozwinąć tą myśl? Zazwyczaj bolączką jest brzeg kadru, a w kropie zwyczajnie go nie ma. Dla przykładu C50 1.4 i spore winietowanie na FF, czego nie ma na cropie.
Nie przypominam też sobie testu obiektywu, w którym wady dotyczyły cropa a zalety FF. Zazwyczaj w obiektywach projektowanych pod FF jest właśnie na odwrót, to na cropach wychodzą lepiej.
Dla przykładu fragmenty z testu Optycznych na temat wspomnianego C50/1.4:
Zalety:
- dobra ostrość obrazu w centrum kadru (oprócz maksymalnego otworu),
- bardzo dobra jakość obrazu na brzegu matrycy APS-C,
- dobra jakość obrazu na brzegu pełnej klatki,
Wady:
- wyraźna „miękkość” obrazu dla przysłony f/1.4,
- dystorsja zauważalna na pełnej klatce,
- bardzo duże winietowanie na pełnej klatce.
Rozumiem, że odnosisz się do konkretnych zjawisk, więc chętnie poszerzę swoją wiedzę.
Jeśli miałbym wziąć, to myślę, że coś takiego: Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-super-okazja-jak-nowy-9000-zdjec-i3968496666.html) 9000 zdjęć, więc myślę, że trochę jeszcze pociągnie. Oczywiście przy odbiorze osobistym sprawdziłbym aparat na miejscu.
Jeśli zdecydowałeś się na 5tkę, to wygląda to na uczciwą ofertę. Myślę, że pomimo tego wszystkiego, będziesz zadowolony.
Mirosuaw
14-02-2014, 19:30
Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-super-okazja-jak-nowy-9000-zdjec-i3968496666.html)
W tej cenie, jeżeli przebieg jest rzeczywisty, ja bym brał. Powinien jeszcze długo posłużyć i już niewiele straci na wartości ;)
za tą cenę to zaraz ja kupie kolejne 5d.....
nic tylko brać
nie spodoba się - odsprzedasz w trymiga za tyle samo
Mateusz.
14-02-2014, 20:28
Dzięki. Jeszcze w oko wpadł mi taki aparat Canon 1ds mkII Gratis karta CF 4Gb!!!!! (3953746695) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1ds-mkii-gratis-karta-cf-4gb-i3953746695.html) zdecydowanie 5D, czy warto zastanowić się nad 1ką?
cena dobrego egzemplarza 1ds2 to jakieś 4k
taka była średnia jak ja szukałem
za 3200 znalazłem egzemplarz mocno styrany
Mateusz.
14-02-2014, 22:13
Czyli dobra rada omijać, tak? Mimo, że sprzedający piszę, że przebieg ponad 40k? Jeśli tak, to dam sobie spokój i skupię się tylko na 5D
bierz już to 5d i będzie dobrze
mizuno82
14-02-2014, 23:13
można gdzieś dostać 6d w ratach 0 %?
A kiedy szukałeś?
Mateusz.
16-02-2014, 03:44
Jeszcze jedno pytanko do Was. Z racji tego, że aparat kupuje przez internet raczej nie będę miał możliwości sprawdzenia go na żywo. Aparat został wysłany do sprawdzenia przebiegu. Na ekspertyzie jest coś takiego jak napis "Stan urządzenia: Ślady użytkowania". Czy z tego mogę wywnioskować, że aparat jest w pełni sprawny, czy jak?
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/EQRGSUFY0C/1.jpg
Nie. Na papierze nie ma ani słowa, czy aparat jest sprawny, czy niesprawny. Został jedynie potwierdzony przebieg migawki. "Sprawności" aparatu prawdopodobnie nie sprawdzali. Śladów użytkowania nie nosi tylko nówka glanc nieśmigana, więc tym wpisem nie ma co się przejmować. Byłoby wskazane, aby sprzedawca dał Ci jakąś "gwarancję" rozruchową: tydzień, miesiąc...
Mateusz.
16-02-2014, 05:09
Byłoby wskazane, aby sprzedawca dał Ci jakąś "gwarancję" rozruchową: tydzień, miesiąc...
Jak taka gwarancja powinna wyglądać, żeby w ogóle miała jakieś zastosowanie w stosunku do prawa? Żeby nie było tak, że później sprzedający powie, że z taką umową, to sobie mogę.
Na ekspertyzie jest coś takiego jak napis "Stan urządzenia: Ślady użytkowania". Czy z tego mogę wywnioskować, że aparat jest w pełni sprawny, czy jak?
To standardowa formułka, oznacza tyle co "nie nowy".
A kiedy szukałeś?
lis-gru 2013
Osobiscie nie kupowalbym 5d, aparat jest z 2005. Wybralbym nowke sztuke 60d z gwarancja i kilkoma dodatkowymi funkcjami.
Mateusz.
17-02-2014, 19:03
Osobiscie nie kupowalbym 5d, aparat jest z 2005. Wybralbym nowke sztuke 60d z gwarancja i kilkoma dodatkowymi funkcjami.
Tak też chciałem zrobić, ale przerażają mnie opinie porównujące 40 i 50D do 60D. Podobno 40 i 50D miażdżą 60D.
40/50d jest poprostu metalowy, sam mam 60d i to nie ten sam plastik co w 600d. Brak mikroregulacji tez jest wada ale masz lepsze ISO, gibany ekranik, filmy i napewno lepszy AF niz w pierwszej 5'ce.
Za trzy lata zmienisz na 5d iii i problem z glowy :)
Tak też chciałem zrobić, ale przerażają mnie opinie porównujące 40 i 50D do 60D. Podobno 40 i 50D miażdżą 60D.
Strachy na Lachy. Bierz 60D, fajna puszka. Pięć rzeczy, dla których kupiłem 60D:
- DUUUUŻA, wydajna bateria LP-E6
- Duży wizjer
- Bardzo wygodny, duży grip
- Świetna ergonomia
- Odchylany ekran.
Tym ostatnim 60D pobił w moim konkursie ;) siódemkę. Za często się w błocie tarzałem, by tego nie docenić. Jak dla mnie to nie jest gadżet, ale rzecz wręcz obligatoryjna, i to bynajmniej nie do wideo - jeszcze nigdy swoim 60D nie filmowałem.
Mam nadzieję, że w 6D mkII i 7D mkII, jeśli takowe powstaną kiedyś, będzie odchylany ekran. Może się kiedyś przerzucę na FF w rodzaju szóstki.... Ale w tej szóstce ma być odchylany ekran. No i spawarka by się zdała. Ale tu odchodzę od tematu.
Bierz 60D, fajna pucha, a że plastikowy - nie poczujesz, będziesz zbyt zajęty cieszeniem się jak się nim fajnie foci. Powtórzę kolejny raz - to nie obudowa robi zdjęcia, to nie jest fotografia otworkowa. Tu jak w miłości - liczy się wnętrze :D