Zobacz pełną wersję : Co lepiej wybrać 60D czy 70D
Witam, właśnie jestem przed zmianą systemu i wybór padł na Canona. Chciałbym kupić do fotografii 70D bo to nowszy model ale strasznie jest cicho na tym forum o tym aparacie, czy tak mało jest użytkowników tego medelu? Najbardziej interesują mnie opinie o układzie AF w słabych warunkach oświetleniowych czy daje radę albo w jakich warunkach AF się gubi.Proszę o pomoc.
adam1004a
10-02-2014, 10:11
daje rade, przesiadłęm sie z 40d na 70d i jest rewelacja. AF z 7D poczytaj, jakość fotek na duzy + wzgledem 40d, opcja video tez brardzo ciekawa. zauwazyle , ze przy video balans bieli lubi sie pogubic w oswietleniu zarowym, nie wiem jak przy foto bo robie raw
a po co ci slabe warunki oswietleniowe?
a po co ci slabe warunki oswietleniowe?
Takie warunki są w kościołach, szczególnie jesienią i zimą...
... I w fortach przez cały rok, jak w moim przypadku. Blitzlampa albo jasne szkło, albo najlepiej jedno i drugie, i święto lasu. Właśnie zbieram na Sigmę 18-35 1.8.
Odsłon tego tematu to ponad 150 a odpowiedzi...
chcesz ogarniać w ciemnicach to lepiej 5d mkII (używka w cenie podobnej do nowego 70d)
będzie na pewno różnica w używalnym iso :p
Zdecydowanie 70d. To bardzo dobry i nowy sprzęt.
Mam taki sam dylemat. 60D czy 70D.... 60D można kupić taniej nawet używane, do 70D trzeba jednak trochę dopłacić i w zasadzie ciężko będzie kupić używane dużo taniej bo aparat wyszedl bodajże we wrześniu?
Ciężko tak naprawdę coć znaleźć o 70D. Oglądam YouTuba - wszelkie porównania i szala przechyla się dość bardzo na stronę 70D. Po zakupie aparatu, również chcę kupić Sigmę 18-35/1.8L :-)
Daj znać co wybrałeś.
...Sigmę 18-35/1.8L :-)
A to Sigma Lki robi?
Co do tematu, puszki prawie takie same, obrazek bardzo podobny i jak bym miał dal samego obrazka wybierać to raczej bym nie dopłacał do 70d, ale za to AF ehhhh, sam mam 60d no i AF 70 bije na głowę 60. Zwłaszcza w LV, tak używam czasami LV bo przy kręconym wyświetlaczu to bardzo przydatne w wielu sytuacjach :)
wszelkie porównania i szala przechyla się dość bardzo na stronę 70D. Po zakupie aparatu, również chcę kupić Sigmę 18-35/1.8L :-)
a ja na twoim miejscu, mając do wydania prawie 7k, nie pakowałbym się juz w cropa tylko w FF...
No i kupiłam używanego 5D Mark II :) Od znajomego amatora-fotografa, który kupił 5D Mark III.
Jeżeli pieniądze nie stanowią przeszkody, to IMHO oczywiście 70D, ze względu na nowszą matrycę i wyższe użyteczne ISO.
tomphoto
12-03-2014, 10:27
Proszę, chyba wybór jest prosty
Side by Side Comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos70d&products=canon_eos60d&sortDir=ascending)
bartezzx
12-03-2014, 11:15
Jeśli tyko do zdjęć to ja bym wybrał używke 60D, bo miałem taki sam wybór, a za rożnice w cenie szkło sobie kupię dobre jeszcze.
Proszę, chyba wybór jest prosty
Side by Side Comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos70d&products=canon_eos60d&sortDir=ascending)
te 4% różnica ma być tym oczywistym wyborem ? :D wybór byłby oczywisty gdyby oba były w identycznej cenie...
tomphoto
12-03-2014, 12:19
te 4% różnica ma być tym oczywistym wyborem ?
Przecież tu nie było mowy o budżecie, tylko który wybrać
W tej samej cenie...hm 8-) no może dało by rade, sprowadzając za jakiegoś oceanu
Jedna konstrukcja ma rok a druga 4 lata, to jeśli pieniądze nie grają roli wybór jest oczywisty :)
Krótko mówiąc jeśli stać Cię bierz 70D, jeśli chcesz zaoszczędzić to 60D - w obu przypadkach będziesz zadowolony :)
Witajcie - a czy ktoś miał okazję porównać użyteczność ISO między 60d a 70d - czy jest duża różnica?
Ja mam swoją pełną klatkę ale chcę doradzić koledze, który dopiero zaczyna (pod moim okiem więc załóżmy, że rokuje dobrze ;)) - na początek proponowałam mu 60d i 50mm 1.8 niech ćwiczy zoom nożny i pracę nad rozumieniem GO. Ale budżet pozwala mu na to, aby kupić 70d. I pytanie czy warto na początek - czy też niech idzie w 60d bo jak nie złapie bakcyla, to nie złapie na żadnym aparacie. A jak złapie - to po 60d zapragnie pełnej klatki pewnie.
Natomiast nie interesują mnie różne bajery w 70d tylko chciałam się zorientować - czy faktycznie 60d a 70d to znaczna różnica w użyteczności ISO bo wydaje mi się, że to będzie miało znaczenie.
Może ktoś używał albo testował oba?
Gosia
Znaczna różnica to raczej nie będzie. Popatrz sobie na zdjęcia prezentowane na portalach foto, to różnicy raczej nie zauważysz :)