Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 420EX wyzwalacz jaki kupić

pioker12
09-02-2014, 22:12
Witam.
Chciałbym kupić wyzwalacz do lampy canon 420EX i tu mam problem bo lampa nie ma manualnego ustawiania siły błysku odbywa się to za pomocą korpusu. (mam 40d) Jaki polecacie wyzwalacz (tani) który by przesyłał informacje z korpusu do lampy?

r_m
09-02-2014, 23:10
Nie jestem pewien czy dobrze Cię rozumiem - chcesz w menu aparatu ustawić moc lampy w trybie M, i chcesz to przenieść do lampy?
Niestety tak się nie da, tzn. da się ale tylko lampami obsługującymi obsługą poprzez menu aparatu (np.430exII, 580exII, 600).
420ex ma tylko ETTL, i nic z tym nie zrobisz, nie da się w niej ustawić ręcznie mocy. Możesz ją zmienić na np. Metz 48af-1 (też używka), różnica ceny nie powinna być zbyt duża, a Metz ma ustawienia manualne. Metz ma licznik błysków, więc można jakoś oszacować, jak mocno była męczona lampa ;)

pioker12
09-02-2014, 23:19
jest możliwość ustawiania w tej lampie mocy błysku przez ustawianie na korpusie korekty ekspozycji lampy od -2 do +2. Na oko błyska słabiej przy -2 a przy +2 mocniej i dłużej się ładuje

r_m
10-02-2014, 01:51
Mówimy o różnych rzeczach. Ja mówię o ustawianiu mocy w trybie M lampy, np. na 1/16, i tego się nie da zrobić.
Jeśli masz na myśli korektę mocy błysku w TTL, to musisz mieć wyzwalacz przenoszący informacje TTL, a one nie są tanie. Dobrą opinię ma YN-622c, oczywiście potrzebujesz komplet = nadajnik na aparat i odbiornik pod lampę (w przypadku YN 622c to są takie same urządzenia). Koszt to ok. 380zł, więc jeśli nie potrzebujesz mieć czegoś przenoszącego TTL, tylko chcesz mieć lampę zdalną z regulacją mocy, możesz kupić manualną lampę YN560III (ok. 320zł) i jeden nadajnik YN RF603 (ok. 75zł, jeden, bo lampa ma wbudowany odbiornik). Koszt podobny, a masz dodatkowa lampę wyzwalaną radiowo, taniej o 100 może być lampa YN460II, ale do niej potrzebujesz dokupić odbiornik radiowy, więc wyjdzie podobnie. Oczywiście regulacja mocy jest tylko na lampie, nie zdalnie.

pioker12
10-02-2014, 10:32
ok dzięki za wytłumaczenie tego. Lampy zmieniać na razie nie potrzebuje bo działa dobrze i zastanawiam się przewodem synchro czy kupić z kablem skręcanym czy też nie.
Przewód synchro eTTL zamiennik Canon OC-E3, 300cm (3946470757) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/przewod-synchro-ettl-zamiennik-canon-oc-e3-300cm-i3946470757.html)
PRZEWÓD SYNCHRO zam CANON OC-E3 300cm eTTL WaWa (3886445615) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/przewod-synchro-zam-canon-oc-e3-300cm-ettl-wawa-i3886445615.html)

r_m
10-02-2014, 11:07
Kiedyś kupiłem jakiś używany, krótki, przeciąłem i dołożyłem wtyczkę/gniazdko. Zyskałem możliwość dokładania "przedłużaczy" o dowolnej długości, bo korzystanie kilkumetrowego jak chcesz tylko odsunąć lampę na wyciągnięcie ręki nie jest zbyt wygodne.
Spiralny będzie miał ok. 90cm zwinięty, a pełna długość zazwyczaj jest podawana dla całkiem wyprostowanego przewodu = nierealna.

PoulN
10-04-2014, 14:05
Nie chciałem zakładać osobnego tematu, bo w sumie krótkie pytanie,...

Coś namieszałem i się pokaszaniło...
Jak ustawić aby było możliwe wyzwolenie systemówki przy LiveView, szkło M42 na pierścieniu bez dendeliona, lampa na radiu w ust. manualnych...
5D3, 430EX II

Jeszcze raz sry za OT

r_m
10-04-2014, 17:36
"Na chłopski rozum" jak lampa jest w M, na odbiorniku radiowym (ustawionym na ten sam kanał co nadajnik), to po prostu powinno działać (jak nadajnik jest wyzwalany z aparatu). Nie napisałeś jakie wyzwalacze, jeśli z funkcją sterownika TTL (np. yn622c) to sprawdź jak masz je ustawione, w tym może być problem.

PoulN
10-04-2014, 19:02
Wyzwalacz PT stopka Canon Nikon Pentax Olympus wbudowane mocowanie parasoli - Sklep Fotograficzny FSFOTO.pl Wyposażenie Studia Akcesoria Foto RWPT04U - Wyzwalacze - Przewody - FsFoto.pl (http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p818_Wyzwalacz-PT-stopka-Canon-Nikon-Pentax-Olympus-wbudowane-mocowanie-parasoli.html)

W sumie wcześniej nie zauważyłem, bo rzadko korzystam z Live View ale z szkłami EF również nie wyzwala... w trybie szybkiego AF w LV też...
W normalnym trybie z wył. LV - zero problemu zarówno z EF jak i M42...

and2maz
15-08-2014, 19:38
Witam.
Dołączę się do tematu, bo też jestem na kupnie wyzwalacza bezprzewodowego. Do lamp studyjnych wystarczy moim zdaniem YN 603, do systemowej YN 622C. Używam EOS 6D i z tego co piszą w necie to body odpowiada za funkcję E TTL II, który wspiera YN 622C. Lampa EX 420 nie ma możliwości korekcji mocy błysku. Mam pytanie czy w takiej konfiguracji EOS 6D, EX 420 oraz YN 622C (sztuk 2) będę mógł korzystać z pomiaru ETT L (palnik lampy na wprost, lampa na statywie) oraz TTL (palnik do góry, lampa na statywie)? Czy skoro nie mam możliwości ręcznej regulacji mocy błysku to korektę dokonuję korekcją siły błysku z poziomu body ?