Zobacz pełną wersję : Dyfuzor LIGHTSPHERE II Cloud
McKiller
07-02-2014, 11:29
Witam,
Po ostatniej studniówce zapodział mi się gdzieś dyfuzor Stofen który służył mi dość długo. Dzisiaj chciałem zamówić na allegro jego zastępce ale wpadłem na dyfuzor "LIGHTSPHERE II Cloud". Kilka osób go kupiło wygląda dosyć interesująco ale jak jest w praktyce? Znalazłem na forum kilka wątków ale są z lat 2007 - 2009. Pytania do posiadaczy takiego dyfuzora jak się sprawuje? jakie są plusy i minusy. Za pomoc serdecznie dzięki
fociłem wczoraj chrzciny chińska podróbką i raczej pozytywne odczucia mam. Jeszcze nie mam jasnych stalek, pstrykałem 24-105 l, na przysłonie 4 w sumie średniociemnym kościele. Oczywiście o niebo lepiej niż sama lampa na wprost. Lepiej niż lampa i stofen(w obojętnie jakim podniesieniu lampy). Nie przepala tak pierwszego planu, daje bardziej zrównoważone oświetlenie planów. Problem pojawia się przy większych grupach osób lub wiekszych odległościach od aparatu. Na pewno jest to jakaś alternatywa, ale na razie bez większych testów, więcej Ci napisać nie mogę. Cena lightspgera wysoka nie jest(no może poza oryginalnym gary fongiem za ponad 300zł), więc dużo nie ryzykujesz.
Z minusów: waga(mimo że plastik, lekkie puknięcie lampą np w ławkę, powoduje złożenie się lampy-sprawdzone na 550ex i 600ex), oraz nietypowy/przyciagający uwagę i ciekawe komentarze wygląd.
Przymierzam się do zakupu tego dyfuzora i na all z tych tańszych modeli jest: P4 DYFUZOR LIGHTSPHERE (http://allegro.pl/p4-dyfuzor-lightsphere-580ex-550ex-6-kolorow-w-wa-i4597647471.html) ale nie mają nigdzie informacji, że pasuje do 600ex-rt. Orientuje się ktoś czy to się spasuje? Zewnętrzne wymiary 6setki to 78x50 a tam jest podany wymiar: WYMIAR MOCOWANIA: 46mm x 73mm
Dziękuje za odp.
filemoon
30-09-2014, 18:24
Jak pasuje do 580 to i do 600 pasuje :).
LIGHTSPHERA(podróbkę) kupiłem w największej możliwej wersji - ponieważ miał pracować wyłącznie z 550ex, która jest większa od 580-tki(580 jest bardziej zaokrąglona na bokach, 550 bardziej prostokąt). Ponieważ podróbki robione są z dość miękkiego i raczej plastycznego plastiku, więc nie było problemów z załozeniem na 550ex. 600 ma także inny kształt obudowy niż 550, ale i na nią da się założyć. Ale podkreślam, że z założenie wymaga chwili czasu. Luźno na pewno nie wchodzi!
Założenie jednak na yonguno 568mk2 - nie dość że jest wyjątkowo łatwe, to jest minimalny luz - co powoduje jej spadanie przy pochyleniu lampy w dół.
Swoją kupowałem w system banku - z alegro.
Najlepiej podjedź do najbliższego sklepu i sprawdź sam.
tak dla porownania:
https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_38791-2.jpg
źródło (http://i638.photobucket.com/albums/uu105/Usjwo/lamp%20test/sufit/IMG_3879-1.jpg)
Problem jest ze jednak duzo swiatla "ucieka" dokola
filemoon
01-10-2014, 08:15
Ja tez mam podrobke ale na 580 i 600 pasuje przednio.
blackninja
02-10-2014, 23:33
Tyle, że o to chodzi w tym ustrojstwie, żeby światło wędrowało dokoła, odbijało się i wracało do fotografowanego obiektu. Sama lampa to bardzo małe źródło światła przecież.
filemoon
03-10-2014, 08:07
Ale jak dopasowanie do lampy jest slabe i jest sporo szczelin to tymi szczelinami ucieka (usjwo moim zdaniem to chcial przekazac).
Swaitlo jest "ladniejsze", bardziej rownomierne, ale rozchodzi sie dokola lampy. O ile jestesmy w jakims malym pomieszczeniu (pokoj itp.) ma sie gdzie odbic da rade. W duzych pomieszczeniach kosciol, sla weselna, trzeba miec wiecej mocy w lampie
filemoon
03-10-2014, 08:21
Pewnie ze tak, traci sie calkiem sporo swiatla (mocy). Ja to uzywam bardziej do portretow i to tych blizszych. Do wnetrz sie kompletnie nie nadaje.
blackninja
05-10-2014, 23:21
Ja fotografuję w pomieszczeniach i mam inne zdanie niż filemoon. Kiedy nie ma od czego za bardzo odbić światła, wtedy właśnie LS się sprawdza. Kiedy dodatkowo światło może się jeszcze odbić od jakiejś powierzchni, jest już całkiem fajnie.
Co do przeciekania światła przez szczeliny... Jakie szczeliny? Kupuje się albo dedykowany do konkretnej lampy LS, albo (moim zdaniem lepiej) wersję universal. Guma na lampie, plus rzep na LS, powodują, że ustrojstwo nie ma prawa spaść nawet kiedy trzymamy za "kubek", do którego podczepiono lampę, puszkę (u mnie 5d3 z BP) i szkło (u mnie 35L). Wszystko trzyma się solidnie.
Dodatkowo jest w zestawach srebrna wkładka , która się przydaje np do fotografii grupowej, na dużych przestrzeniach .
wiktor2323
06-10-2014, 11:21
Zawsze byłem zwolennikiem gołej lampy, ale z ciekawości zamówiłem to ustrojstwo... zobaczymy czy rzeczywiście będzie takie super na ciemnej sali gdzie za sufit robią ciemne sukna a ściany są w takich odległościach, że o odbijaniu mowy brak.. ;)
Mam wersję z paskiem oryginalną. Dobrze pasuje, nie spada i praktycznie niweluje cienie za osobami na zdjęciu. Dodaje trochę żółtego (pomarańczowego) koloru do zdjęć, ale to nie problem (może i zaleta)
Zachęcony pozytywnymi opiniami kupiłem dyfuzor i trochę się zawiodłem. Światło owszem rozprasza bardzo fajnie, idealny na bliskie odległości gdyż osłabia błysk. Ogólnie pewnie pomijając rozmiar chętnie bym go używał, jednak waga jest nie do zaakceptowania. Jest na tyle ciężki ,że nie palnik skierowany prosto do góry (ex430II) opada pod jej ciężarem nawet podczas delikatnego reportażu. Ustawienie palnika do góry i przekręcenie w prawo celu zblokowania częściowo likwiduje problem, ale i tak nie zaprzyjaźniłem się*z tym lampionem :p
blackninja
30-10-2015, 00:56
Kupiłeś podróbę to masz kiszkę. Nawet dobre podróby nie powodują efektu o którym piszesz. Kiedyś miałem podróbę (jedną z pierwszych jakie się pokazały) i tak właśnie się działo jak piszesz. Potem były już oryginały. Najpierw Universal a potem Collapsible (bo zajmuje mniej miejsca w plecaku). Nawet energiczne ruchy aparatem nie powodują, że dyfuzor obróci lampę.
Owszem, kupiłem podróbkę. Ale ogólnie teraz zastanawiam się*nad lepszą lampą, gdyż zaczynam coraz więcej błyskać.