PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do 6d?

shdster
06-02-2014, 12:58
Witam na forum,

Miałbym prośbę o doradzenie lampy do 6d. Chciałem kupić 468 YN II ale widzę na niektórych aukcjach ebay'owych że piszą że nie jest kompatybilna z 6d - potrafi winietować. Granica cenowa to 80 -120$. Może więc kupić 565 EX ? Która lampa będzie lepsza? Na 568 narazie kasy nie chce wydawać, raczej kupię jako drugą lampę. Będę wdzięczny za pomoc.

Boober
06-02-2014, 13:09
Podłączę się do pytania jeśli pozwolisz. Myslę o dołożeniu do 140 EUR, ale jak uda się zaoszczędzić to nawet lepiej.

teo5ooD
06-02-2014, 14:01
Ja miałem Canona 430exII spisywała się rewelacyjnie (mam do sprzedania aktualnie dział sprzedaj) a teraz kupiłem 600ex-rt :) też wyśmienita :)

merida
06-02-2014, 19:48
To do 6d jeszcze lampa potrzebna :mrgreen: ? Jeśli już zapinam do rozjaśniania cieni, co robię rzadko, to 430ex2 i wystarcza w zupełności. Może warto taką*używaną.

mmteam
06-02-2014, 20:41
6d robi super zdjęcia bez lampy, prawie przy świetle księżyca

jednak czasami trzeba błysnąć
przerabiałem podobny problem
szukałem 430ex, można znaleźć używkę za ok 400-500 PLN
za ok 300 PLN kupiłem praktycznie nówkę 90EX - jestem mega zadowolny
mała, lekka, do "domowych" zastosowań jest super
generalnie

Pelson
06-02-2014, 21:09
To do 6d jeszcze lampa potrzebna :mrgreen: ?

Jak i do każdego innego aparatu...

Za 140 euro można już chyba zacząć polować na używaną 430ex II... na pewno będzie lepiej. A jeśli to pierwsza lampa z e-ttl to chyba nie warto kupować YN

shdster
06-02-2014, 23:07
To do 6d jeszcze lampa potrzebna :mrgreen: ? Jeśli już zapinam do rozjaśniania cieni, co robię rzadko, to 430ex2 i wystarcza w zupełności. Może warto taką*używaną.

nie no bez żartów :)

Dziękuje tak w ogóle wszystkim za pomoc, aczkolwiek jak pisałem cena ok. 120 $ więc 360 zł. Canona nie chcę - rozważam 468 YN II i 565 EX YN. Może mi ktoś rozświetlić sytuację w tej materii ? ;)

Yaru
07-02-2014, 09:08
Ja do 6D wybrałem 430 EX II - stwierdziłem że stawiam na jakość.

shdster
07-02-2014, 16:25
Ok, już sam zdecydowałem się na 565 EX Yongnuo... nie będzie problemów z 6D żadnych? Bo w aukcjach nie pisze nic o 6D ale zakładam że Canon to Canon i nie ma to różnicy chyba jaki model ?

tongpo
07-02-2014, 16:47
Ok, już sam zdecydowałem się na 565 EX Yongnuo... nie będzie problemów z 6D żadnych? Bo w aukcjach nie pisze nic o 6D ale zakładam że Canon to Canon i nie ma to różnicy chyba jaki model ?

Raczej nie ... Zawsze mozesz odesłać lub wymienić gdyby trafił sie niekompatybilny egzemplarz...
Chyba ze kupujesz za granica to wtedy na telewizor pamiątka... :)
Pozdro...

Usjwo
07-02-2014, 19:18

Nic nie pisza, bo YN565 pokazala sie na rynku wczesniej niz 6D, wiec go nie ma w specyfikacji. Na 99% bedzie dzialac (ten 1% to na wypadek zepsucia sie lampy ;))

shdster
08-02-2014, 11:21
Jednak nie będzie działać.... przeczytajcie ten wątek:
BEWARE THE YONGNUO YN565EX FOR ETTL with 5Diii and 6D!: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3545358)

BTW: Teraz to mam zamieszane totalnie w głowie ;) Nie wiem czy cofnąć się do 468 czy brać 568 ;)

feder
08-02-2014, 17:55
W poniedziałek powinienem dostać 2x yn 565. Sprawdzę jak to wygląda na 6d.

shdster
09-02-2014, 17:04
Oooo świetnie, jakbyś wrzucił info to będę bardzo wdzięczny :)

feder
10-02-2014, 21:47
NIestety muszę potwierdzić. że wspomaganie AF w YN 565 EX wyłącza się z opóźnieniem i jeżeli zrobimy zdjęcie wciskająć spust od razu do końca, to wzorek AF Assist pojawi się na zdjęciu. Opóźnienie wynosi IMHO mniej niż 0,5 sekundy, więc wystarczy tylko tyle poczekać przed zrobieniem zdjęcia.
Co ciekawe, w YN500 EX wszystko działa poprawnie.

salas
10-02-2014, 23:01
NIestety muszę potwierdzić. że wspomaganie AF w YN 565 EX wyłącza się z opóźnieniem i jeżeli zrobimy zdjęcie wciskająć spust od razu do końca, to wzorek AF Assist pojawi się na zdjęciu. Opóźnienie wynosi IMHO mniej niż 0,5 sekundy, więc wystarczy tylko tyle poczekać przed zrobieniem zdjęcia.
Co ciekawe, w YN500 EX wszystko działa poprawnie.

kolego, możesz nam odpisać coś na temat yn500ex? bardzo bym prosił o jakąś opinię :p
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampe-kupic-z-94587/

shdster
11-02-2014, 22:12
feder dzieki za info...

Poczytałem trochę w necie i doszedłem do wniosku, że YN 568 EX II będzie działać dobrze na C6D. I tego też zamówiłem. Robiłem testy z 560 EX II kolegi też i było git również. Jak lampa dojdzie to napisze mini review.

layt
19-02-2014, 10:24
Czy lampę YN-568EX można wyzwalać bezprzewodowo i sterować z menu Canona 6D ?? Czy konieczny do tego jest nadajnik na stopce ?? Z opisu lampy tak wynika ale wolę mieć pewność..

Grabus
19-02-2014, 10:34
Konieczny jest nadajnik. Canon 6D sam w sobie nie ma niczego, co by pozwoliło wyzwolić zdalnie lampę, dlatego konieczny jest nadajnik.

layt
19-02-2014, 22:10
W takim razie w jaki sposób można sterować lampą z menu aparatu ?? Jaki muszę mieć nadajnik żeby opcja sterowania z menu zadziałała ??

Grabus
19-02-2014, 22:22
Najlepszą opcją byłaby zdaje się para YN-622. Będą one pozwalały na obsługę wszystkiego co ta lampa potrafi, czyli i TTL i HSS.

Pozdrawiam
Grabus

marjo
19-02-2014, 23:12
potwierdzam i polecam: YN-622 (parka oczywiście) + 568EX + 6D można sterować z menu aparatu

Usjwo
20-02-2014, 08:28
Lampe YN-568EX mozna zdalnie sterowac za pomoca:

ST-E2 - sterownik IR
C580 lub YN568II - na sankach aparatu, sterownik IR, ekonomicznie calkowicie nieoplacalne
YN622C - radiowo, duzo lepiej niz IR i tanio
PW - radiowo, ale drozej niz YN622, ale mozliwosci wieksze
... i jeszcze pare radiowych wyzwalaczy z ttl'em

--- Kolejny post ---

Ja tez polecam YN622 (z wlasnego doswiadczenia)

Yaru
20-02-2014, 11:43
potwierdzam i polecam: YN-622 (parka oczywiście) + 568EX + 6D można sterować z menu aparatu

Jak wygląda sprawa sterownia mocą lampy, chodzi mi sytuację gdy na sankach mam wyzwalacz, na którym jest pierwsza lampa a druga nazwijmy ją "kontra" jest na drugim wyzwalaczu na statywie. Czy ustawiając moc lampy w menu aparatu zmieniamy jednoczenie ustawiania dwóch lamp? czy mam możliwość sterowania lampami oddzielnie.
Nie wiem czy dobrze myślę ale gdyby tak lampę ( ta na wyzwalaczu na sankach ustawić w M - sterowanie jej w menu lampy ) a kontrę w eTTL to zmieniając w menu aparatu będę sterował tylko kontrą?

feder
20-02-2014, 11:53
Zależy co ustawisz w menu. W trybie M możesz sterować albo wszystkimi lampami na raz, albo podzielić na kanały A, B i C i sterować każdym osobno. W E-TTL ustala się proporcje mocy pomiędzy lampami.

Yaru
20-02-2014, 11:59
Zależy co ustawisz w menu. W trybie M możesz sterować albo wszystkimi lampami na raz, albo podzielić na kanały A, B i C i sterować każdym osobno. W E-TTL ustala się proporcje mocy pomiędzy lampami.

Czyli najwygodniej będzie podzielić na kanały, przymierzam się do zabawy w domowe studio.

Usjwo
20-02-2014, 13:44
Czyli najwygodniej będzie podzielić na kanały,

W zasadzie to innego wyjscia nie masz, lampa (a w zasadzie odbiornik) musi nalezec do ktorejs grupu A, B ,C. Lampa na nadajniku chyba domysnie nalezy do grupy A.
W trybie M ustawiasz moc osobno dla kazdej grupy, ustawienie jest wazne dla kazdej lampy z grupy. W TTL ustawiasz proporcje pomiedzy A:B i moc grupy C (A:B+C) Czyli najlatwiej A i B to klucz i wypelnienie, a C tlo

speedfreak
08-03-2014, 23:07
Witam wszystkich :)

Potrzebuję lampy z TTLem do mojego 6D.
Używać będe do fotografowania w słabych warunkach oświetleniowych, na imprezach itp., a także podczas sesji plenerowych (do doświetlania).
Mam 2 typy...i dylemat, nie wiem co wybrać:
-Voeloon V-760
-Canon 430EXII.

Kusi mnie ten Voeloon, ale pierwszy raz słyszę o tym producencie i nie wiem czego się spodziewać. Czytałem parę testów, niby nie ma się do czego przyczepić, ale nie dowiedziałem się nic ciekawego nt. niezawodności tego cuda.
Proszę o pomoc ;)

krzyssp
09-03-2014, 00:23
A może Yongnuo?

skura
09-03-2014, 01:28
test veoleoonów miałeś z jednym z ostatnich digital foto video(chyba 11 albo 12 z 2013 roku). W testach wypadł raczej ok. Osobiście stawiałbym jednak na yonguno. Przetestowany przez wielu użytkowników, także z tego forum. Sprawdzałem na swoim 6d 568 i 500. Obie działały bez problemów. Problemy miałem z 565. Zostawał mi na zdjęciach czerwony szlaczek od wspomagania af. Ostatecznie z lampą się wstrzymałem(pojawiło się okazyjnie szkiełko), więc pstrykam dalej 550ex, którą jako lampę główna zastąpię yongnuo 568, a canon zostanie jako slave.

Pamiętaj, że 568 to odpowiednik canonowskiej 580-tki. jeżeli szukasz lampy słabszej(niekoneicznie ze względów finansowych), to z yongnuo wystarczy Ci 500ex.

speedfreak
09-03-2014, 21:23
A 568 nie ma problemów ze wspomaganiem AF? Zależy mi na tej funkcjonalności, gdyż miałem okazję przetestować ją w starej 430EX i bardzo fajnie wspomagała mi boczne punkty. Wzorek jest laserowy czy taki jak w 430EX/EXII?

tomphoto
12-03-2014, 12:31
A 568 nie ma problemów ze wspomaganiem AF? Zależy mi na tej funkcjonalności, gdyż miałem okazję przetestować ją w starej 430EX i bardzo fajnie wspomagała mi boczne punkty. Wzorek jest laserowy czy taki jak w 430EX/EXII?
Nie ma, jest kratka (foto cela) działa bardzo dobrze

baracuda
04-11-2019, 22:54
Witam, odkopię temat, do 6D, Yongnuo wypuściło coś nowego z HSS, ostatni post
z 2014 roku, co polecacie, na dzień dzisiejszy używam manualnej yong które
zakupiłem z 6 lat do tyłu. Pora coś kupić ;)

aptur
05-11-2019, 11:08
Witam, odkopię temat, do 6D, Yongnuo wypuściło coś nowego z HSS, ostatni post
z 2014 roku, co polecacie, na dzień dzisiejszy używam manualnej yong które
zakupiłem z 6 lat do tyłu. Pora coś kupić ;)

Zależy do czego.
Jeżeli ma być względnie małe i fajne to polecam 430EX III RT. Jeżeli potrzebny jest większy pałer to YN600EX RT II. Najlepiej to i to :)

baracuda
05-11-2019, 13:18
Dzięki za podpowiedź, biorę yn600ex rt II, liczba przewodnia oraz cena wygrała ;)

fret
05-11-2019, 16:29
... liczba przewodnia oraz cena wygrała ;)

Cena nie podlega dyskusji, natomiast z liczbą przewodnią bywa różnie. Starsze YN były gdzieś w połowie drogi między 430, a najmocniejszymi Canonami, a nawet bliżej 430. Nie wiem jak jest teraz, ale podejrzewam, że podobnie.

zio40
29-05-2020, 17:03
Czołem, nie chciałbym zakładać nowego tematu i zależy mi na szybkiej odpowiedzi, za którą z góry dziękuję.
Właśnie jedzie do mnie 6d mark I w stanie idealnym z małym przebiegiem. Za chwilę jadę kupić 50 1,8 stm. Aparat będzie użytkowany amatorsko do portretu, troszkę jakiegoś reportażu i przyrody oraz macro po zakupie pierścieni. Docelowo chciałbym kupić 135 f2 L, ale nie wiem kiedy dozbieram. :)
Planuję również zacząć w końcu używać kilku (trzech- dwie na osobę, jedna na tło) lamp i osprzętu. Ekonomia bardzo się liczy. Mam możliwość wraz z obiektywem zakupić canona 580 ex II za 100€. Dobry stan, niezajechany. Pytanie, czy warto? Czy lepiej kupić 3x Yongnuo? Które? Jaki osprzęt do wyzwalania zestawu jest potrzebny? Który transmiter? Czy jeszcze coś dodatkowo jest potrzebne do wyzwalania lamp?
Może warto mieć zestaw 1 canon 580 ex II i 2x Yongnuo?

Mój ostatni aparat to 40d.
Poprzedni, ukochany, który nigdy mnie nie zawiódł to analog eos 5 z obiektywem canona f/2,5 macro, velvia, provia.

aptur
30-05-2020, 17:28
Czołem, nie chciałbym zakładać nowego tematu i zależy mi na szybkiej odpowiedzi, za którą z góry dziękuję.
Właśnie jedzie do mnie 6d mark I w stanie idealnym z małym przebiegiem. Za chwilę jadę kupić 50 1,8 stm. Aparat będzie użytkowany amatorsko do portretu, troszkę jakiegoś reportażu i przyrody oraz macro po zakupie pierścieni. Docelowo chciałbym kupić 135 f2 L, ale nie wiem kiedy dozbieram. :)
Planuję również zacząć w końcu używać kilku (trzech- dwie na osobę, jedna na tło) lamp i osprzętu. Ekonomia bardzo się liczy. Mam możliwość wraz z obiektywem zakupić canona 580 ex II za 100€. Dobry stan, niezajechany. Pytanie, czy warto? Czy lepiej kupić 3x Yongnuo? Które? Jaki osprzęt do wyzwalania zestawu jest potrzebny? Który transmiter? Czy jeszcze coś dodatkowo jest potrzebne do wyzwalania lamp?

Mój ostatni aparat to 40d.
Poprzedni, ukochany, który nigdy mnie nie zawiódł to analog eos 5 z obiektywem canona f/2,5 macro, velvia, provia.

Nie kupowałbym już teraz lamp bez systemu radiowego RT.

marfot
30-05-2020, 18:40
Nie kupowałbym już teraz lamp bez systemu radiowego RT.

Na pewno zakup lamp bez wbudowanego systemu radiowego to komplikacja i potencjalny kłopot. RT ma tą zaletę, że jest kompatybilny z oryginalnymi komponentami Canona a chińskie odpowiedniki nieźle współpracują.

r_m
30-05-2020, 20:02
Mam możliwość wraz z obiektywem zakupić canona 580 ex II za 100€. Dobry stan, niezajechany. Pytanie, czy warto? Czy lepiej kupić 3x Yongnuo? Które? Jaki osprzęt do wyzwalania zestawu jest potrzebny? Który transmiter? Czy jeszcze coś dodatkowo jest potrzebne do wyzwalania lamp?

Tak. Nie. Zależy. Wybierz odpowiedź, która Ci odpowiada ;)
Tak, bo to bardzo dobra, pewna i powtarzalna lampa.
Nie, bo jest stara, bo niedługo mogą się pojawić problemy z serwisem (firmowym na nowych częściach, swoją drogą taki serwis nie jest tani), bo nie ma żadnej "taniej" możliwości zdalnego wyzwalania (nie ma wbudowanego odbiornika radiowego, nie ma wbudowanej prostej fotoceli).
Zależy, bo trudno powiedzieć, na co zechcesz położyć największy nacisk.
Jeśli "reportaż" plus trochę portretu, to lampa Canona na aparacie Canona powinna się sprawdzić lepiej, niż lampy niezależnych producentów.
Jednak jeśli ten reportaż będzie wymagał od Ciebie posiadania backupu, to sensowniejszy wydaje się zakup dwóch (trzech) nowych lamp niezależnych producentów, z których każda będzie mogła spełnić rolę "głównej" w razie awarii (a identyczny sposób obsługi zlikwiduje możliwość popełnienia błędów z powodu stresu i pośpiechu "w akcji"). Dodatkowo kilka lamp sterowanych i wyzwalanych w jednym systemie, nie wymagających dodatkowych pudełek (i baterii) jest wygodniejsze w użyciu przy portretach.
Gdybyś decydował się na nowe lampy, zastanów się czy iść w Yongnuo, czy w Godox (Quadralite, Flashpoint i kilka innych "nadruków na obudowie"). YN to (na teraz) trochę mniejszy system, oferta Godox to lampy reporterskie manualne (ale z HSS), reporterskie TTL (mniejszej i większej mocy), akumulatorowe większej mocy (z TTL i HSS, moc 200, 300, 400, 600Ws) oraz lampy studyjne (niektóre także z TTL i HSS). Całość obsługiwana sterownikiem (kilka modeli o różnej funkcjonalności) dedykowanym do danego systemu aparatów (lub z nadajników wbudowanych w lampy reporterskie).
Myśląc o sporadycznym, mniej "krytycznym" reportażu i podstawowym tanim systemie portretowym, nie miałbym oporów przed zakupem używanej 580ex II (o ile byłaby w dobrym stanie), plus 2x YN560III (lub IV) plus 2x YN 603c (jeden na aparat, drugi pod 580exII).
Myśląc o systemie z największymi możliwościami rozbudowy, sprawdziłbym Godox/Quadralite.

taniFotograf
22-06-2020, 22:05

https://www.youtube.com/watch?v=upX2NBIkZZ4