Zobacz pełną wersję : Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO (Model B016) - zdjęcia, specyfikacja..
Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO (Model B016) - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/6644-news-Tamron_16-300_mm_F_3.5-6.3_Di_II_VC_PZD_MACRO_%28Model_B016%29_.html)
Jest jeszcze 28-300 do pełnej klatki, ale - no właśnie, czekamy na zupełnie coś innego :)
Mogli by popracować nad czymś w okolicach 28-50mm f1.8 na pełną klatkę ;)
Oni dobrze wiedzą, jakie są oczekiwania. W tej chwili chyba najbardziej brakuje UWA na pełną klatkę. O jasnych stałkach już nie marzę :)
Jest jeszcze 28-300 do pełnej klatki, ale - no właśnie, czekamy na zupełnie coś innego :)
jako użytkownik cropa zapodałem to co jest bliższe memu sercu ;)
Swoja droga ciekawe jaka jakosc beda mialy te nowe szkla. Pytam o jakosc optyczna, bo taki 28-300 pod ff w dobrym stylu bylby do podrozy okm Tak, wiem że jak cos jest uniwersalne, to niby gorsze, ale moze...
Gall_Anonimowy
06-02-2014, 16:06
Oni dobrze wiedzą, jakie są oczekiwania. W tej chwili chyba najbardziej brakuje UWA na pełną klatkę. O jasnych stałkach już nie marzę :)
Pierwsze zdanie - trudno mi skomentować :)
Drugie zdanie - oczywista oczywistość i uzupełnienie nowej linii SP :)
Trzecie zdanie - znam takiego jednego co mi obiecałłł w Tamronie 35 1,2, więc niech się wykaże, akurat teraz powinien się bardzo wykazać :)
Trzecie zdanie - znam takiego jednego co mi obiecałłł w Tamronie 35 1,2, więc niech się wykaże, akurat teraz powinien się bardzo wykazać :)
Mi też obiecał, ale to przecież był żart :P
Gall_Anonimowy
06-02-2014, 17:05
Mi też obiecał, ale to przecież był żart :P
Ale ja go zamierzam z tego rozliczyć bo to jego nie pierwszy i nie ostatni żarcik!
A co do Tamrona to tego ruchu można się było spodziewać po premierze Nikora 18-300. Jest dopiero początek roku więc może w kontekście ofensywy Sigmy pokażą coś ciekawego (szerokiego) w 2014r. Zobaczymy ...
No faktycznie zaczyna się robić ciekawie. Nic tylko czekać. Na nowe premiery szkieł... i na test tego Tamrona na optycznych. Ciekaw jestem, do jakiej ogniskowej trzyma 3,5 i jak będzie z ostrością.
pierwsze sample: https://www.flickr.com/photos/nikonrumors/sets/72157643844763424/
są świetne i pozwalają mieć nadzieję, że 28-300 PZD będzie równie dobry :)
--- Kolejny post ---
mów za siebie, ja się tego szkła doczekać nie mogę i zamęczam już nie tylko polskiego ale i europejskiego Tamrona, który nic nie wie i zaleca cierpliwość :D dla mnie uniwersalność i waga ma baaardzo duże znaczenie..
w sprzedaży od 15 maja Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD w sprzedaży od 15 maja - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/6970-news-Tamron_16-300_mm_f_3.5-6.3_Di_II_VC_PZD_w_sprzeda%C5%BCy_od_15_maja.html)
liczymy na test od Cichego...
Panyyyy jak tam? Kupił ktoś tego 16-300? :c jak wrażenia?
Cichy będziesz miał? ogarniesz teścik? :(
trothlik
04-10-2014, 14:08
Jak taka krotność zooma wpływa na optykę? Prawie 20x więc chyba katastrofa...
Jeśli celem jest umieszczanie fot na ferie to całkowicie wystarczy
--- Kolejny post ---
Jeśli celem jest umieszczanie fot na fejsie to całkowicie wystarczy
trothlik
04-10-2014, 17:06
Jeśli celem jest umieszczanie fot na ferie to całkowicie wystarczy
--- Kolejny post ---
Jeśli celem jest umieszczanie fot na fejsie to całkowicie wystarczy
"No taa..."
No ale po co taki klamot skoro na fejZbuka można byle telefonem strzelić fotę. A im gorszy gniot tym większe achy i ochy
Po co? To jest bardzo dobre pytanie
Ostatnio saczac piwo obserwowałem koreański pare (chyba założeń fanclub Koreańczyków),która
Najpierw lustrzanka,15poz dziewczecia na tle zatoki,i jeszcze 10dla pewności
Następnie focie gopror, po czym w użycie poszedł srajfon
Na koncu para wsiadła na skuter i odjechali a dziewczyna ponieważ nie mogła sie zdecydować to w jednym ręku trzymała srajfon a w drugim na wysiegniku gopro
Oczywiście wszystko cały czas rejestruje
Nie wiem czy wylapiesz na fejsie jakim szkłem zdjęcie zostało popełnione
Wystarczy przejrzeć to forum by zobaczyc ile ludzi chce Extra złom do .... 1500 zeta
trothlik
04-10-2014, 18:16
No jo tyle że srajfona ma każdy a "luszczanka" to już lans i szacun na dzielni. A jak widzę to ten Tamron to całkiem spora rurka.
Im więcej ludzi widzę z lustrzanką tym bardziej się zastanawiam czy oni na prawdę myślą że mając lustro są fotografami?
Ostatnio w parku bawiłem się z córką i obok był facio też z rodziną, Chińczyk czy Japończyk. W każdym razie facio z Azji ale bardzo grzeczny.
Zagadałem go bo widziałem 6D+jakąś Lkę. Okazało się 6D +50 1.2 + 135. Pogadałem, dał mi postrzelać. Co ciekawe aparat na zielonym...
W końcu "nam bogatym wszystko wolno" no ale coś tu boli...
Drugi przykład, mam znajomego nikoniarza. Amator, robi zdjęcia bo lubi, pasjonat pełną gębą. Aparat nie pamiętam jaki ale odpowiednik xxxD. Jakieś szkło o ile pamiętam coś w zakresie 70-300. Okazało się że był bardzo niepocieszony, gdy jego znajomi wynajęli na swoje wesele kogoś profi. No bo on też ma "luszczankę" i długi zum i wbudowaną lampę.
Nie chciałem wchodzić w dyskusję...
Może rzeczony tamron jest właśnie pod taką klientelę?
Jak dałem koledze nikoniarzowi 5D +70-200 no to "on aż tak bardzo nie przybliża". "Normalnie witki mi opadły"
Oj odbiegłem od tematu.
Lustrzanka zawitala pod strzechy z wszystkimi tego konsekwencjami
Ale widzę ze teraz jest straszna moda na gopro -może to wypchnie lustra z rynku?
trothlik
04-10-2014, 18:30
Ale widzę ze teraz jest straszna moda na gopro -może to wypchnie lustra z rynku?
Podejrzewam że wątpię. Lustro to jednak nie sprzęt dla gadżeciarzy...
Analog nie wypadł to myślisz że poczciwe lustro odejdzie do lamusa?
Nie całkowicie, zostanie trochę entuzjastów
Teraz spędziłem miesięczne wakacje i trochę luster było,ale przede wszystkim smartfony no i gopro
A zluster to głownie cropy
Wydaje mi sie ze agresywny marketing " komórka o jakości zdjęć lustrzanki" przynosi rezultaty
Nawet żółci posiadający lustra na szyji, focili głownie komórkami
trothlik
04-10-2014, 18:52
Nawet żółci posiadający lustra na szyji, focili głownie komórkami
Zrozum rozum...
Wychodzi na to że ci co mają jakieśtam pojęcie o fotografii (a nie robieniu zdjęć) będą swego rodzaju dinozaurami.
Panyyyy jak tam? Kupił ktoś tego 16-300? :c jak wrażenia?
Cichy będziesz miał? ogarniesz teścik? :(
No wlaśnie robię recenzję, bedzie pod koniec tygodnia.
Płyty dlugrajace tez są cały czas wydawane
Lustra są nieporeczne, a ludzie lubią wygodę
Mało znam osób,które jak ja na miesięczne wakacje zabierają ff +3 słoiki
A Ty co zabierasz na wakacje?
trothlik
04-10-2014, 19:03
Płyty dlugrajace tez są cały czas wydawane
Lustra są nieporeczne, a ludzie lubią wygodę
A Ty co zabierasz na wakacje?
Żona ganiała ze srajfonem bo poręczny i mały i "filmik można nagrać".
A ja tachałem w plecaku 5D + 16-35 +70-200 + polar, szarą połówkę i neutralne.
Z resztą zawsze mam to samo przy sobie.
Kolekcjoner
04-10-2014, 20:15
O jakie konsekwencje Ci chodzi?
Mnie możesz też dołaczyć :mrgreen: .
Ja zabieram na wakacje to co mam w stopce. Jak widać, jest to właśnie takie 16-300 poklecone z różnych szkieł ;).
Jakąś satysfakcję mam dopiero jak przeglądam fotki na 30" monitorze, bo jak to taszczę to różne myśli mnie nachodzą.
Przyznać trzeba, że w rejonach turystycznych maleje liczba białych rur. Kiedyś było tego więcej.
trothlik
04-10-2014, 21:46
No bo biała rura ma tą wadę że jest biała...
A z ciekawości zapytam jakie jest wasze podejście do sprzętu?
Bo ja walę w plecak luzem. Zakładam tylko dekle co by żaden piach się nie władował pod soczewki itepe. Wychodzę z założenia, że zabawki są dla mnie a nie ja dla zabawek.
Ostatnio na wakacjach na statku widziałem taki obrazek:
dwie parki, najwidoczniej studenci, z takimi samymi sprzętami, tzn 60D+70-300 (o ile dobrze pamiętam) na parę. Zakładam że kupowali razem. I trzymali to ustrojstwo kurczowo na kolanach (obaj, dziewczyny się nie mieszały), i mieli założone dekielki na soczewki. Dekielki ściągali, robili 1-2 zdjęcia czyścili sprzęt pędzelkiem (no bo na morzu się strasznie kurzy, szczególnie jak statek hamuje) i zakładali dekielek. I tak co chwilkę. Zastanawiam się czy nie było to dla nich upierdliwe?
Ja wiem że zakup sprzętu to nie paczka dropsów no ale bez przesady.
O jakie konsekwencje Ci chodzi?
to tak ogólnie do postów kolegow, ze nie lustro czyni fotografem
to teraz produkt ogolnie dostepny dla kazdego, ale widać ze jest traktowany w wiekszosci przypadkow jako modny/lansowy gadżet
l
--- Kolejny post ---
No bo biała rura ma tą wadę że jest biała...
A z ciekawości zapytam jakie jest wasze podejście do sprzętu?
Bo ja walę w plecak luzem. Zakładam tylko dekle co by żaden piach się nie władował pod soczewki itepe. Wychodzę z założenia, że zabawki są dla mnie a nie ja dla zabawek.
Ostatnio na wakacjach na statku widziałem taki obrazek:
dwie parki, najwidoczniej studenci, z takimi samymi sprzętami, tzn 60D+70-300 (o ile dobrze pamiętam) na parę. Zakładam że kupowali razem. I trzymali to ustrojstwo kurczowo na kolanach (obaj, dziewczyny się nie mieszały), i mieli założone dekielki na soczewki. Dekielki ściągali, robili 1-2 zdjęcia czyścili sprzęt pędzelkiem (no bo na morzu się strasznie kurzy, szczególnie jak statek hamuje) i zakładali dekielek. I tak co chwilkę. Zastanawiam się czy nie było to dla nich upierdliwe?
Ja wiem że zakup sprzętu to nie paczka dropsów no ale bez przesady.
no coz, na mozru sie nie kurzy ale za to wszedzie sa drobiny slonej wody
ja na statku robie zdjecie i chowam aparat do futeralu
zreszta zawsze mam futeral i tam trzymam aparat ,wyjmuje go tylko do zrobienia zdjecia
--- Kolejny post ---
Ja zabieram na wakacje to co mam w stopce. Jak widać, jest to właśnie takie 16-300 poklecone z różnych szkieł ;).
Jakąś satysfakcję mam dopiero jak przeglądam fotki na 30" monitorze, bo jak to taszczę to różne myśli mnie nachodzą.
Przyznać trzeba, że w rejonach turystycznych maleje liczba białych rur. Kiedyś było tego więcej.
w 100% sie z kolega zgodze
wlasnie zrzucilem fotki na kompa i mam mega banana na buzi,
a przez miesiac taszczylem 5dmk3+t16-28+c24-105 L+70-300 L
Kolekcjoner
05-10-2014, 12:49
to tak ogólnie do postów kolegow, ze nie lustro czyni fotografem
to teraz produkt ogolnie dostepny dla kazdego, ale widać ze jest traktowany w wiekszosci przypadkow jako modny/lansowy gadżet
Obawiam się że to raczej w wyobraźni niektórych, szczególnie tych którzy musieli ponieść ileś tam wyrzeczeń żeby kupić dslr, podczas gdy jakiś tam przeciętny Japończyk czy inny Koreaniec wchodzi do sklepu i stwierdza ... o ten mi się podoba i sobie kupuje, bo dla niego to żaden kosmos 8-).
Jak czytam takie dysputy jak wyżej to w podtekście czuję też, że niektórym bardzo by odpowiadała sytuacja gdyby były potrzebne specjalne certyfikaty żeby ktoś sobie mógł kupić lustro ;).
masz racje, słychać zal ze u nas cały czas wiele z tych zabawek jest nieosiągalnych
to tak jak w tym starym dowcipie
zderzy sie Polak syrenka z Niemcem w mercedesie
z syrenki nic nie zostalo, i Polak zawodzi ,placze i rwie sobie wlosy z glowy
Niemiec sie pyta;
ale o co chodzi,przeciez zyjesz i nic ci sie nie stalo
a Polak na to;
ale stracilem majatek calego zycia
i słyszy-to dlaczego kupiłeś takie drogie auto?
:lol:
Kolekcjoner
05-10-2014, 13:30
Najwyraźniej widać że bardzo dużo się przez te ostatnie dwadzieścia lat nie zmieniło, przynajmniej w mentalności ;).
ot
przeczytałem ostatnio "Dzienniki" Tyrmanda
to smutne ale jakbym czytał o czasach współczesnych
trothlik
05-10-2014, 19:19
ot
przeczytałem ostatnio "Dzienniki" Tyrmanda
to smutne ale jakbym czytał o czasach współczesnych
A ja "Rok 1984" i "Nowy wspaniały świat" i mam to samo odczucie...tyle że jesteśmy umiejscowieni w najgorszej kombinacji.
Podepnę się pod istniejący temat: czy ktoś z koleżeństwa posiada w/w obiektyw i zechciałby się podzielić wrażeniami z użytkowania?
Zastanawiam się nad nim, jako spacer-zoomem do 7D. Zdjęcia z wyjazdów, z rodziną, gdzieś w terenie, itp. Wszędzie tam, gdzie nieporęcznie jest dźwigać walizę ze szklarnią i osprzętem. A zdjęcia nim robione na żadną wystawę nie pojadą....pozostaną w albumie rodzinnym, co nie oznacza że mają być złe. Ważniejszy dla mnie będzie temat do uchwycenia niż studyjna jakość.
Bardzo proszę o kilka słów posiadaczy :)