Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu
Szprytny
06-02-2014, 10:12
Witam wszystkich,
Po mojej krótkiej przygodzie z Panasonic FZ100 postanowiłem się przesiąść na lustrzankę.
Po długich analizach przeczytaniu wielu testów obejrzeniu setek sampli wybór padł na Canona 600d.
Planuję kupić sprzęt nowy i zauważyłem że jest on oferowany w kilku wariantach:
- body + obiektyw 18-55 ceny ok. 1800zl
- body + obiektyw 18-135 ceny ok 2600zl
- body + obiektywy 18-55 + 55-250 ceny ok. 2800zl
Dodam, że aparatu będę głównie używał do:
- fotografowania samochodów, które będą na sprzedaż
- robienia zdjęć częściom samochodowym na białym tle (sklep internetowy)
- małe dziecko zdjęcia wewnątrz/zewnątrz
- urlop zdjęcia na zewnątrz/wewnątrz
Mam prośbę o poradę który z wymienionych wyżej zestawów będzie najlepszy.
Proszę o nie pisanie że kitowe obiektywy są słabe itp. na chwilę obecną nie stać mnie na droższy sprzęt i chcę się skupić na Kitowych zestawach.
Element7th
06-02-2014, 10:35
Wszystkie te obiektywy do wewnątrz są IMHO za ciemne, zwłaszcza przy próbie fotografowania dziecka, gdzie raczej będziesz potrzebować krótkich czasów.
Ja bym mimo wszystko kupił samą puszkę i chociażby 50mm 1.8 albo jakiś jaśniejszy krótki zoom (tamron 17-50 np)
Witam wszystkich,
Po mojej krótkiej przygodzie z Panasonic FZ100 postanowiłem się przesiąść na lustrzankę.
Po długich analizach przeczytaniu wielu testów obejrzeniu setek sampli wybór padł na Canona 600d.
Proszę o nie pisanie że kitowe obiektywy są słabe itp. na chwilę obecną nie stać mnie na droższy sprzęt i chcę się skupić na Kitowych zestawach.
W dobrej cenie i z dobrą matrycą (nic lepszego za taką kasę nie znam) - Nikon D5100 + kit 18-105: NIKON D5100 + 18-105 VR _WROCŁAW_SKLEP _od ręki (3951297791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nikon-d5100-18-105-vr-wroclaw-sklep-od-reki-i3951297791.html) cena 2 150zł.
przemo-lukas
06-02-2014, 11:18
Łatwo rządzi się czyimiś pieniędzmi, ale w Twoim zasięgu jest 600D + Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM. Jeśli miałbym przeznaczyć podobną kwotę na nowy sprzęt, przemyślałbym takie rozwiązanie.
Albo kupić najtańszy zestaw plus lampkę błyskową i nauczyć się błyskać w pomieszczeniach. A zakup konkretnego szkła odłożyć w czasie. Lampę i tak zechcesz dokupić czy tak, czy siak. A po wykonaniu wielu fotografii sam dojdziesz do wniosku, które szkło najepiej się Tobie nada.
Ja bym brał
EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
https://canon-board.info/imgimported/2014/02/315_can1855_roz_brzeg-2.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/tmp/315_can18-55_roz_brzeg.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2007/05/314_can1855_roz_centr-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/tmp/314_can18-55_roz_centr.jpg)
Ogniskowa 55 mm bezużyteczna poziom poniżej 1000 LW/PH i to dla przysłony 5,6, dla przysłony 8 trochę lepiej, ale dalej mydło w praktyce nieużywalne
Czyli robi nam się zakres 8 do 35 mm, ale dopiero od f/5.6 jest mniejsze mydło,
ostatecznie mamy zooma z światłem f/5.6 w zakresie 8-35, o rozdzielczości porównywalnej do canona 50mm na przysłonie 2.2. Przy większej przysłonie stałka całkowicie deklasuje kita.
Oczywiście poza rozdzielczością stałka jest lepsza optycznie pod każdy względem np.brak aberracji chromatycznej,zdjęcia pod światło, świetny bokeh itp
Teraz spróbuj ustawić w lumixie przysłonę f/5.6 i iso800 (w 600D powyżej spada dynamika, rozpiętość, ostrość, szumy to najmniejszy problem).
Robienie zdjęć na przysłonie 5.6 jest absurdem, całkowicie bezużyteczne w codziennym użytkowaniu
Jaki jest cel wydawania 1800zł na samo body?
Przecież za 2000zł masz:
400zł można kupić c400D, zakup porządnego body odłożyć w czasie, bo 600D to cud techniki nie jest, a różnicy w obrazu i tak nie doświadczysz
do tego 50mm za 300zł i 85mm 1,8 (albo jakąś inna szersza ogniskową za 1300zł) masz zdjęcia idealne rozkładające Twojego 600D na łopatki
Dla przykładu matryce starego canona 40D dają wyniki 44LPM czyli 2640LPH, chyba że kolega planuje kupno szkieł po 10k i druki na bilboradach, wtedy będzie brakowało megapikseli.
eos_1dx ogarnij z tymi danymi z wykresików, one zdjęć nie robią, a Ty wyskakujesz że się nie da zdjęć robić powyżej iso 800 i F poniżej 5.6 lol
Szprytny
06-02-2014, 11:43
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Tak jak napisałem wybrałem już aparat i pytam tylko jaki obiektyw z wymienionych przeze mnie będzie "najlepszym" wyborem.
Jestem amatorem i nie mam zamiaru robić tysięcy zdjęć.
Domyślałem się że padną odpowiedzi typu kup stare body za grosze i do tego dobre obiektywy, ale jak już napisałem wybrałem 600d.
Tak na marginesie podobnie jest z autami niektórzy wolą 10 letniego mercedesa, a niektórzy nowego fiata punto:-)
Każdy ma inne podejście.
Mnie interesuje który z KITOWYCH obiektywów będzie "złotym środkiem" do moich zastosowań.
Czy brać pod uwagę w ogóle coś innego niż typowe KIT'owe 18-55?
eos_1dx ogarnij z tymi danymi z wykresików, one zdjęć nie robią,
Piszę o praktyce, po prostu zawsze podaje źródła. Praktykę potwierdzam teorią a nie wysysam bzdury z palca.
Robiłeś zdjęcia tym kitem? Mydło i do tego ciemne
a Ty wyskakujesz że się nie da zdjęć robić powyżej iso 800 i F poniżej 5.6 lol
Nigdzie tak nie napisałem. Czytanie ze zrozumieniem i proste wnioskowanie. Jak nie zrozumiałeś przeczytaj jeszcze raz.
Napisałem, że robienie zdjęć na przysłonie 5.6 to katorga, bo jest za ciemno, zresztą nie będę kopiował posta.
Jak chcesz rób sobie zdjęcia na iso 128 000 i przysłonie 4.0 kitem na pewno będą ładne!
grzesław
06-02-2014, 12:07
Hmmm:) bardzo trafnie użyłeś porównania merca i fiata,chyba nawet o tym nie wiedząc,bo ma to bez mała dosłowne przełożenie w opisywanym temacie,ale jeżeli decydujesz się na punto,poszukaj do niego jasnego szkła. Ja wybrałbym merca.
tak się składa, że używałem i 600d i 18-55 is II i nie masz pojęcia o czym piszesz, a wiedzę bierzesz tylko i wyłącznie z testów.
Robienie zdjęć na przysłonie 5.6 jest absurdem, całkowicie bezużyteczne w codziennym użytkowaniu bo tak powiedział test? =)
Jeszcze niedawno zakładałeś temat o wyborze najtańszego aparatu i nie brałeś pod uwagę 40d, które sam Ci zaproponowałem, teraz jeszcze dochodzi propozycja 400d czy 40d, gdzie autor podrkeśla, że już wybrał 600d :)
Jak możesz pisać o praktyce skoro nigdy nie używałeś 600d, a mogę to założyć, po Twoim temacie o wyborze aparatu. Kita 18-55 is II pewnie też nie używałeś a jedziesz po nim ostro.
Dla amatora, który ma zamiar ROBIĆ ZDJĘCIA a nie tylko mieć aparat i przeglądać wykresy rozdzielczości to 600d jest super puszką a i 18-55 is II da spokojnie radę. I DO CODZIENNEGO UŻYTKOWANIA się nadaje.
Szprytny, 400D nie kupuj, nie ma sensu. Mam 400D i 60D, który ma taką samą matrycę i procek jak 600D. Różnica w zdjęciach między jednym a drugim jest poważna, na korzyść 60D.
Wszystkie trzy obiektywy które wymieniłeś są dość ciemne i nic się na to nie poradzi. Jeśli nie bierzesz pod uwagę wspominanych tu szkieł niesystemowych (Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM), to myślę, ze do Twoich zastosowań najlepszy będzie 18-135. Niezły optycznie, bardzo ostry w centrum kadru, dość szeroki, a to przy foceniu samochodów ważne. Długi koniec, czyli 135 mm, na co dzień może Ci się przydać do wygodniejszego uchwycenia jakiegoś detalu (czy też części samochodowych, które chcesz focić), ładnie zaprocentuje Ci też ona na urlopie, jak będziesz chciał uchwycić coś bardziej oddalonego.
O stałkach o ogniskowej 50 mm, czy 85 mm raczej zapomnij. Kolega EOS_1DX chyba nie doczytał, do czego Ci ten zestaw potrzebny. Focenie aut do komisu to nie portret i nie fotografia ślubna. Będziesz potrzebował szerokiego kąta, czyli krótkiej ogniskowej, z 50 mm po prostu w wielu przypadkach nie będziesz w stanie się na tyle cofnąć od foconego auta by ująć je całe na zdjęciu. O 85 nie wspomnę. Ja sugeruję C 18-135 IS. Demon jasności to nie jest, ale poza tym całkiem przyzwoite szkło. Nowy solo można kupić już za około 950 zł, w zestawie z body jak widać z Twojego zestawienia nawet taniej.
RobertON
06-02-2014, 13:21
Jeżeli mogę coś wtrącić, to fotografuję samochody od kilku dziesięcioleci.
Czego potrzebujesz, to trochę zależy gdzie auto będzie stało i w jakich warunkach. Kompletuj szklarnię, ale zacznij od zwykłego KIT-a 18-55 z IS.
Zmieści się auto w kadrze i nie będziesz musiał zoomować nogami za daleko.
Jak chcesz coś bardziej uniwersalnego to 18-135 w wersji STM, super działa - AF tak szybki, że aż nie słychać, bardzo dobry optycznie i wystarczy coś dalej i coś bliżej.
Taki jasny to on nie jest, ale świetnie to rekompensuje stabilizacja i AF, tani też nie jest 1,3k, ale to również KIT.
Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS STM (OEM) - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-canon-18-135mm-f-35-56-ef-s-is-stm-oem.html)
Jak jakieś duże obiekty (naczepa/ciężarówka/maszyna) to UWA o średniej jasności, bo to raczej się robi za dnia, a nie po nocy.
Tutaj moim faworytem jest Tokina 12-24/4 II PRO DX, całą naczepę można dobrze zrobić z kilku kroków.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tokina-12-24-mm-f/40-at-x-124-pro-dx-ii-do-canon.html
grzesław
06-02-2014, 17:56
Szprytny, 400D nie kupuj, nie ma sensu. Mam 400D i 60D, który ma taką samą matrycę i procek jak 600D. Różnica w zdjęciach między jednym a drugim jest poważna, na korzyść 60D. .
...co nie oznacza że c400d nie zrobisz dobrego zdjęcia. Są też korpusy lepsze od 600 i 60d.
Och oczywiście że są, tylko co z tego? Ja się tylko odniosłem do zamieszczonych tu wcześniej porad by kupować 400D. Oczywiście, że można nim zrobić dobre zdjęcia, sam wiem, bo 7 lat nim fociłem. Ale IMVHO 600D, który chce nabyć Szprytny, da zdjęcia lepsze. Więc utwierdzam szukającego rady kolegę w jego wyborze :o
Kup 600D + 18-55 IS, a później stwierdzisz czy jest za krótko, czy za ciemno ;)
michael_key
06-02-2014, 18:33
Kup 600D + 18-55 IS, a później stwierdzisz czy jest za krótko, czy za ciemno ;)
Bardzo dobra sugestia.
To moze jeszcze ja dorzuce swoje 3grosze, zeby nie bylo latwiej... Foce rodzine, rodzinne kotlety, auta i czesci... nie lubie i nie uzywam kita 18-55, za to 55-250 lubie bardzo, jednak na urlopie meczace jest noszenie 2 sloikow przy sobie i ich zmienianie, wiec jednak najbardziej uniwersalny dla Twoich celow imho 18-135 :)
Mało kto bierze pod uwagę 18-135, który jest zwyczajnie przeciętny, ale sądząc po zastosowaniach to OP nie będzie oglądał zdjęć w 1:1 i obrabiał jeden raw pół dnia po czym słał do druku. Raczej chyba zależy na łatwym starcie i uniwersalności. Poza tym brak jasnego szkła nie musi być przeszkodą, bo nie jest napisane, że będzie korzystał tylko z światła zastanego :twisted:
Ten post na poprzedniej stronie z danymi LPM miażdży :twisted: aczkolwiek zgadzam się, że body 600d znacznie przewyższy zapotrzebowania. Zaoszczędzone środki z zakupu starszego body mogą iść w szkła lub akcesoria..
Szprytny
06-02-2014, 20:10
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi,
na chwilę obecną skłaniam się ku 18-55.
Zobaczę czy wystarczą mi jego parametry, jeżeli okaże się że nie to będę odkładał pieniążki na coś lepszego.
RobertON
06-02-2014, 20:15
Zobaczę czy wystarczą mi jego parametry, jeżeli okaże się że nie to będę odkładał pieniążki na coś lepszego.
Mam nadzieję, że sampelki z Priva jakoś Ci pomogą.
Tylko Sigma.
Tanio, uniwersalnie i podobnie słabo jak Canon 18-55:
- Canon 600D - 1 550zł CANON 600D 600 D BODY / WSZYSTKIE KONFIGURACJE!! (3934399725) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-600d-600-d-body-wszystkie-konfiguracje-i3934399725.html)
- Sigma 18-200 - 1 130zł STABILIZACJA SIGMA 18-200 OS HSM II CANON 18-200MM (3942241710) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/stabilizacja-sigma-18-200-os-hsm-ii-canon-18-200mm-i3942241710.html)
Razem ok. 2 700zł i zakres od 18 do 200mm.
Witam wszystkich,
Jak przechodziłem na pełną klatkę to miałem 600D + 18-55. Sprzedałem to na portalu aukcyjnym, kupił akurat właściciel jakiegoś niewielkiego autokomisu.
Oczywiście telefon 2 dni po zakupie z pytaniem "panie ale jak zrobić takie zdjęcia żeby były z /rozmytym tłem/?" Przez telefon ciężko było wytłumaczyć co to głębia ostrości i jaki obiektyw powinien dokupić :-)
bier pierwszy zestaw, bedzie ci czegos brakowac to dokupisz
a moze nie bedzie
->Szprytny
zadanie pt "co kupić" zazwyczaj ma kilka prawidłowych rozwiązań. przy rozrzucie budżetowym 1800-2800 ma ich jeszcze więcej ;-)
podobnie jak w samochodach można spierać się w nieskończoność co lepsze. zwłaszcza, że na forach nie brakuje fanatyków sprzętowych (i będzie Ci taki tłukł że tylko vw diesel albo że tylko japończyk benzyna albo że zagazował forda i jeździ półdarmo itp).
w Twoim przypadku prawdopodobnie 18-55 wystarczy do większości fot na zewnątrz (statyczne samochody, dzieci, krajobrazy). 18-135 jest bardziej uniwersalny (można dodatkowo "ustrzelić" wiewiórkę jak nie jest za wysoko). na spacerku czasami lepiej mieć te dodatkowe mm ale to kwestia budżetu i potrzeb.
natomiast, jak już ktoś napisał, do wnętrz bez lampy błyskowej to każdy kitowy jest za ciemny.
we wnętrzach tania stałka 50/1.8 daje radę choć kadr nieco ciasny. by zmieścić male dziecko w kadrze to trzeba się cofnąć jakieś 3-4 metry. podaję tak orientacyjnie.
jak potrzebujesz szersze kadry w pomieszczeniach to można rozważyć droższą stałkę 35/2 ew 28/2.8 albo jeszcze droższe zoomy tamrona i sigmy ze światłem 2.8 (dla mnie 2.8 to już trochę za ciemno ale wielu wystarcza). dla "ułatwienia" jest też opcja by wejść w tanie, manualne i często niezłe obiektywy systemu M42 ale myślę, że na początek nie ma co komplikować wyboru.
jak nie wiesz co Ci potrzebne to faktycznie bierz 18-55, porób trochę fot i sam odkryjesz na co wydać resztę kasy.
przemo-lukas
07-02-2014, 15:06
Tak tylko podpowiem, że m42 poniżej 50mm to tylko na giełdzie lub od właściciela. Trzeba koniecznie to podpiąć. Chyba że szeroki m42 do zastowania w makro. ;)
Powtórzę: kit + lampka lub body + proponowana sigma 17-50 2.8. Canon 50/1.8 do fotografii "niestatycznych" dzieci w pomieszczeniu to średni pomysł. Stosunkowo płytka GO i długa ogniskowa. ;)
Ja posiadam dwa "zumy" w zakresach od 18 do 105. Krótszy z światłem 1.8 i ten do dzieci/reportażu wewnątrz mieszkań jest miodny. Ale gdybym zaczął od wspomnianej wyżej sigmy, pewnie zostałbym na dłużej z nią. ;) . A jeśli mam czas, to szklarnia z m42 (stałki - często omawiane jako przyzwoite szkła w cenie do 400zł).
Fajny
temat mechanik chce zrobić zdjęcie i żółć się leje.
Fajny
temat mechanik chce zrobić zdjęcie i żółć się leje.
Żółć to na innym forum :-P tu się leje czerwień ;-)
Szprytny
08-02-2014, 15:13
Ok.
Mam, kupiłem 600d + 18-55 teraz pozostaje nauczyć się jego obsługi.
Dziękuję za wszystkie opinie i podpowiedzi.