Zobacz pełną wersję : Problem z AF przy użyciu wizjera
Witam, długo zastanawiałem się czy wybrałem dobry dział do zamieszczenia owego posta, ale w końcu doszedłem do wniosku że mimo iż jestem nowym użytkownikiem to mam problem jednak czysto techniczny. Jeśli zaś źle zrobiłem i powinienem zacząć od działu dla początkujących to z góry przepraszam ;) Ale przejdę do rzeczy... Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 500D z obiektywem kitowym. Trafiła mi się okazja na zakup obiektywu SIGMA 100-300 1:4.5-6.7 DL. Problem polega na tym że obiektyw SIGMY nie ostrzy mi obrazu przez wizjer, robi to bez większego problemu prze LifeView. Problem jest tylko i wyłącznie z tym obiektywem. Czasami coś mu się stanie i normalnie złapie ostrość również przez wizjer. W czym może być problem?
Pozdrawiam.
RobertON
06-02-2014, 00:19
Coś mi się zdaje, że nie był to zbyt udany zakup, strasznie ciemne szkło.
Problem w tym, że autofokus działa do maksymalnej wartości f/5.6. Pewnie jest o tym gdzieś w instrukcji i nic z tym się nie da zrobić.
Pozostanie ostrzyć w LV.
Co do ciemności szkła miałem tą świadomość, na szczęście nie zapłaciłem zbyt wiele za ten obiektyw więc i strata nie jest duża. Za to mam na czym się uczyć ;) niestety instrukcji nie posiadam. Zaznaczam że autofokus działa bez zarzutu w trybie LifeView, a problem zaczyna się dopiero przy użyciu wizjera.
To, że ten obiektyw w ogóle coś robi a nie wywala Err99 po przymknięciu to już jest sukces.
RobertON
06-02-2014, 00:35
W LV tryb "szybki" czyli na zasadzie detekcji fazy, czy włączony na zasadzie detekcji kontrastu - jak zwykły kompakt ?
Bo jak będzie detekcja fazy to mogą być jakieś błędy.
--- Kolejny post ---
No proszę @Marfot był szybszy. Pozdrawiam
Powoli szuka ostrości przy LV, ale tak samo robi kitowy obiektyw. martfot czemu tak uważasz? Niestety nie znam się na tym, ale ogólnie zdjęcia robi ;)
RobertON
06-02-2014, 00:43
Jak AF szuka powoli, to detekcja kontrastu.
Przełącz w Nastawy funkcji LV - Tryb AF - Tryb szybki i zobacz.
Na forum Digital Photography Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com) było, że z tym obiektywem canony cyfrowe nie chcą współpracować i wywala się błąd Err99.
Trzeba poeksperymentować i robić w manualu.
czarny ekran. Obiektyw robi tak jak przy użyciu wizjera.
Czyli poprzez detekcję fazy działał nie będzie. Pozostaje używać LV z detekcją kontrastu lub manualnie, Ale wtedy przydało by się zainstalować Magic Lantern (http://www.canon-board.info/oprogramowanie-video-60/magic-lantern-74533/index44.html)
Dziękuje za pomoc o ML poczytam i popróbuje z tym firmware ;)
Ekran czarny, bo w tym trybie aparat korzysta z systemu AF detekcji fazy a to znaczy, że musi opuścić lustro aby obraz dotarł na czujniki, tym samym załsania matrycę i obraz na matrycę nie pada.
martfot czemu tak uważasz? Niestety nie znam się na tym, ale ogólnie zdjęcia robi ;)
Mam dwie nieżywe Sigmy, z gruba rówieśniczki Twojego obiektywu. Umieją tylko Err99.
Zdjęcia póki co robi. Pobawię się manualnym ostrzeniem, może coś ładnego mi wyjdzie wtedy wyśle na dział galerii do ocenienia ;) Dziękuje wszystkim za pomoc! Pozdrawiam ;)