PDA

Zobacz pełną wersję : 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

MariusWA
05-02-2014, 07:55
Witam

Szanowni koledzy...czy zauważył któryś z was problemy z ustawianiem ostrości w zależności od źródła światła ?
Mam taki oto problem

Dwie puszki 6D skalibrowane na światło dzienne
z obiektywem 50mm na +15
z obiektywem 85mm bez kalibracji...na 0
Wszystko trafia tak jak trzeba
Zapalam żarówki energooszczędne w pokoju i przy tym świetle... dwie puszki + obiektywy w dowolnej konfiguracji frontfocus :-(
Trzeba wprowadzić korekcję na obu puszkach na o 10 jednostek na (-) żeby trafiało tam gdzie chcę

Smutne to trochę, ponieważ jeśli ma to to tak wyglądać to wchodząc do jakiegoś nieznanego pomieszczenia trzeba najpierw sprawdzić jaki jest tam rodzaj światła ,żeby być pewnym czy AF trafi i czy nie trzeba go regulować od nowa.
Szczególnie upierdliwa sprawa w reportażu...nie można być pewnym efektów

Druga sprawa 6D + 50 1,4...miałem 3 puszki 6D i trzy obiektywy 50mm...na każdym jest to samo...żeby trafiało w punkt w świetle dziennym korekcja +15 jednostek czyli backfocus
Też tak macie ?

Pozdrawiam

tomphoto
05-02-2014, 08:59
Ciekawe, a jak na zewnątrz przy świetle naturalnym (w cieniu i świetle)
Może coś z tymi szkłami jest nie tak

Bangi
05-02-2014, 09:02
Ja tak nie mam. Zresztą dotychczas z żadnym body i żadnym szkłem nie miałem takich problemów, ale przewijały się informacje tu na forum, że w świetle innym niż dzienne mogą być takie problemy. Wg mnie w Twoim przypadku ciekawe jest to, że są to aż tak duże problemy.

MariusWA
05-02-2014, 10:29
właśnie to mnie nie irytuje...w świetle innym niż niż żarówka(świetlówka) energooszczędna jest ok...
Sprawdzałem w oświetleniu LED i jest ok.

Jestem świadom tego ,że 6D to rozwiązanie budżetowe i to nie jest 5Dmk3 czy też 1Dx ale taka sytuacja to jakieś nieporozumienie

Mając jedno 6D myślałem ,że trafiłem taki egzemplarz ale 2x6D + 3x50 F1,4 to chyba raczej wiarygodny zestaw testowy...

Merde
05-02-2014, 10:38
właśnie to mnie nie irytuje...w świetle innym niż niż żarówka(świetlówka) energooszczędna jest ok...
Sprawdzałem w oświetleniu LED i jest ok.

A wspomaganie z lampy jaki daje efekt?

MariusWA
05-02-2014, 11:17

A tego nie sprawdziłem...lampy praktycznie nie używam wiec o tym nie pomyślałem...hmmm...sprawdzę wieczorem

Bangi
05-02-2014, 13:44
Ale to i tak dziwne, bo ja przy jakim świtle bym nie robił to problemów takich nie mam w ogóle.

MariusWA
05-02-2014, 13:48
Ale to i tak dziwne, bo ja przy jakim świtle bym nie robił to problemów takich nie mam w ogóle.

Właśnie i tu jest problem...chyba,że ma jakieś specyficzne żarówki...ale problem jest i to duży jak widać po ilości jednostek korekcji.
Zobaczę co wniesie test ze wspomaganiem z lampy...ale ja nie lubię lampy i wspomagania bo zwraca uwagę fotografowanych

MariusWA
05-02-2014, 22:45

Już wiadomo, że wspomaganie z lampy niczego nie zmienia..w dalszym ciągu korekta jest niezbędna..

Naprawdę nikt nie ma tego typu problemów ?

niki68
06-02-2014, 01:20
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/rodzaj-oswietlenia-a-charakter-bledu-af-w-5d-41912/ może w 6D jest podobnie.

rojo
06-02-2014, 04:38
nie zauważyłem a robie w różnych światłach ciągle. 50/1.4 jedna na w ogóle out of focus przy nieskończoności ale to na 90% kwestia szkła, a druga w punkt tylko sie zacina z bliska (też kwestia szkła) Z reszta szkieł nie zauważyłem żadnych problemów z AF przez rok użytkowania. Czasem nie trafiam samyangiem 14/2.8 ale to może wynikać z tego że on manualny :D

pan.kolega
06-02-2014, 09:06
Już wiadomo, że wspomaganie z lampy niczego nie zmienia..w dalszym ciągu korekta jest niezbędna..

Naprawdę nikt nie ma tego typu problemów ?

Ja nie mam. :p

I nie mam żadnych korekt, a przyznam, że każdego poranka robią kontrolne zdjęcie klawisza 5 w kalkulatorze, żeby się upewnić, że ciągle nie ma FF bądź BF.:oops:

Aha, i wszystkie żarówki :idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea: mam CFL albo LED.

teo5ooD
06-02-2014, 09:28
Ja też nie mam problemu. Posiadam również 50mm f/1.4 robię na weselach i innych imprezach i nie zauważyłem niczego takiego. AF trafia celnie bez względu na światło. Nawet jak jest ciemno i na ludzi świeci słabe światło z kolorofonu to trafia bez problemu (bez lampy) i z 70-200 f/4.0 też i z 85mm f/1.8. Czasami AF złapie osobę nie na 1 planie lecz na 2 albo na samym końcu sali ale też ostre jest i trafione :)

mikmac
06-02-2014, 10:54
ja w 6d+85/1.8 mam FF około 1/2DOF w świetle żarowym... nauczyłem się i delikatnie nachylam się po wyostrzeniu i tyle. Kwestia wprawy. W 60D mam podobnie, ale tam nie robilem dokladnych testów.
Jak się robi całą sylwetkę to to praktycznie nigdy się nie ujawnia, bo sylwetka mieści się zazwyczaj w DOF, ale przy ciasnych portretach ostrość już potrafi polecieć z oka na czubek nosa. Właśnie te 2cm...
W naturalnym i ledowym bez najmniejszych problemów - w punkt, mikroregulacja na 0.

MariusWA
06-02-2014, 11:50
Żeby nie było, że wymyślam ..sprawdziłem dokładnie jeszcze raz i wszystko się potwierdza...korekta na -10 względem ustawień dla światła dziennego i trafia tam gdzie chcę przy żarówach energooszczędnych. Inaczej błędy AF rzędu 10-20 cm...to już mało nie jest..jeśli miałbym 1-2cm zapomniałbym o sprawie...
Ale skoro tylko ja tak mam...hmmm.
Oczywiście testy przeprowadzałem przy przysłonach 1,2 - 1,4...jeśli się przymknie do f 2,8 to problem będzie mniejszy...ale po co w końcu mam jasne obiektywy jak trzeba domykać...
Gdybym kupował body w jednym czasie pomyślałbym ,ze trafiłem jakąś "trefną partię" ale body kupione w odstępie 4 miesięczny z bardzo różnymi numerami serii więc ta teoria raczej odpada...
Może jestem zbyt pedantyczny i wymagam zbyt wiele od tej puszki... :-(

Martinez69
06-02-2014, 19:59
Twoje szkła 50 i 85 to Canony czy Sigma?

MariusWA
07-02-2014, 07:50
Szkła oczywiście Canon...

zaix
19-02-2014, 13:56
Swojego czasu wypożyczyłem 6D do przetestowania i ewentualnego zakupu i zauważyłem dokładnie to o czym piszesz w pierwszym poście. Zupełnie inaczej łapał AF w dziennym/żarowym/świetlówki. Dla żarowego był FF, na dziennym OK, świetlówki dawały BF. Test na LensCal ze statywem więc nie ma mowy o błędzie. Dodatkowo potwierdzeniem jest fakt, iż po założeniu lampy i jej oświetleniu wspomagającym problem znika. Wystarczy pod żarowym zrobić zdjęcie płaskiego tekstu na otwartej przesłonie-mydło, to samo ze wspomagaczem i jest OK. Kierunek zmian sprawdziłem na LensCal. Dlaczego nikt tego do tej pory nie rozwiązał-nie mam pojęcia, przecież taka korekta jest prosta do zaimplementowania. Kiedyś trafiłem na informację, iż w 5D2 taka automatyczna korekta była-wg. mnie bzdura-nie było. Sprawa jest o tyle męcząca, że w przypadku wprowadzania jakiejkolwiek korekty do AF (AFMA) nie ma możliwości ani łatwej ani szybkiej zmiany tych korekt pod dane światło. Co innego gdy wszystkie szkła trafiają z korpusem idealnie i indywidualna AFMA jest na 0, wtedy można w zależności od warunków wprowadzać AFMA globalnie, ale...u kogo szkła nie wymagają korekty? Chyba nie znam takich osób. Oczywiście cały problem jest istotny przy jasnych szkłach.

crix
09-03-2014, 09:47
Mam podobnie. 6d z 85 1.8 w świetle dziennym wymaga korektry na -11, w świetle żarowym trafia w punkt bez korekty. także af super... :D

teo5ooD
15-09-2014, 10:50
Witam. A powiedzcie mi gdzie tą mikro regulację się ustawia i może jakiś poradnik jak to zrobić? Bo szukam i nie ma nic na ten temat...

mkamelg
15-09-2014, 13:22
Szanowni koledzy...czy zauważył któryś z was problemy z ustawianiem ostrości w zależności od źródła światła ?

Oraz w zależności od tego za pomocą czego kontrolujesz ustawianie tejże ostrości, czy za pomocą wizjera optycznego czy przy wykorzystaniu Live View (zwanego dalej LV).

To z testu 50 F1.4 Art od Sigmy podpiętego pod mojego 6D, obiektyw bez regulacji AFMA (zarówno tej z poziomu aparatu jaki i obiektywu), minimalna odległość ostrzenia, ostrzyłem prosto na nos figurki:

Wizjer optyczny (https://onedrive.live.com/?cid=1BA0BE6B2FDE9DC9&id=1BA0BE6B2FDE9DC9!487)

Live View (https://onedrive.live.com/?cid=1BA0BE6B2FDE9DC9&id=1BA0BE6B2FDE9DC9!382)

Bardziej dobitnie i dokładnie zostało pokazane na przykładzie modelu 70D z matrycą wykonaną z wykorzystaniem technologii Dual Pixel CMOS AF (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/Dual_Pixel_CMOS_AF/), gdzie różnica pomiędzy ostrzeniem za pomocą wizjera optycznego a LV jest... porażająca?

Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/12)

Technologia ta (Dual Pixel CMOS AF) ma znaleźć się w nadchodzącym 7D Mark II i jest to bardzo duży skok naprzód bo nie oszukujmy się, praca LV w lustrzankach cyfrowych Canona do momentu pojawienia się tej technologii to jakiś kiepski żart. Ale przecież nie każdy lubi i może robić zdjęcia wyłącznie w trybie Live View, przecież w pełnym słońcu na ekranie LCD nic nie widać. Bardzo mnie wkurza ten brak synchronizacji/powtarzalności pomiędzy obydwoma trybami. :( Jest w ogóle jakiś aparat na świecie który ma obydwa dograne idealnie?

Możesz sobie zrobić test jak się te Twoje obiektywy zachowują przy sztucznym świetle robiąc nimi zdjęcia za pomocą wizjera optycznego a za chwilę za pomocą Live View.

A jak masz dwa body to jedno ustawiasz sobie do pracy w dzień a drugie do pracy przy sztucznym oświetleniu, naprawdę nie wiem czy można tu coś lepszego zaproponować. :(

xxkomarxx
15-09-2014, 14:32
Witam. A powiedzcie mi gdzie tą mikro regulację się ustawia i może jakiś poradnik jak to zrobić? Bo szukam i nie ma nic na ten temat...
A instrukcje przeczytales??

octopusik
16-09-2014, 08:57
W moim 6d i 85/1.8 AF potrafi przestrzelać wszystko w ciemnych pomieszczeniach, gdzie 35/1.4 Sigmy w tych samych warunkach ostrzy w punkt. Na 5dmk2 tego nie ma, 85 i 35 ostrzą identycznie (w punkt). Może firmware 6D ma skopane coś z 85/1.8 - tak gdybam.

heniek
16-09-2014, 11:53
u mnie natomiast 100% zdjęć z 6D z lampą jest niedoświetlonych,
robiłem 5d mark II i 6D,
w 6D ustawiłem wszystkie parametry takie jak w 5Dmark II i lipa, za ciemne, muszę wyciągać eksp. ok +1 do + 2,5, celność też średnia.
Wszystko robione w tych samych warunkach oświetleniowych, co ciekawe nawet większe iso nie pomogło, zamieniłem lampy na aparatach ( 2 x 580ex) i tak samo, też ciemno:-(.
Wszystko robiłem w trybie M, natomiast z 5D mark II wszystko trafione i poprawnie naświetlone.
Pomoże ktoś...?

Yaru
16-09-2014, 13:09
Moim zdaniem 6D nie doświetla, zawsze ustawiam parametry tak abym miał na + 0,7 lub +1.

Usjwo
16-09-2014, 13:41
Tak i mnie sie wydaje, przynajmniej w trybie matrycowym, ktory rzadzi sie jakims blizej nieokreslonym algorytmem. Trzeba by sprawdzic na spocie, czy swiatlomierz dziala poprawnie, ale komu sie chce bawic :)

wain
16-09-2014, 13:51
Moim zdaniem 6D nie doświetla, zawsze ustawiam parametry tak abym miał na + 0,7 lub +1.

Problem w tym że jesli ostrzy się na ciemny punkt to ekspozycja bedzie przewalona o ta korekte. W innych przypadkach (ostzrenie na twarz) ekspozycja będzie OK.
Też się z tym bujam i nie ma rady. Autoiso nieco pomaga bo zwykle ustawia niskie iso z ktorego można dużo wyciągać.

Z lampą też mam problemy. Na stałe mam korekte +1. Czasem trzeba dać i +2 żeby było OK.

Co do pływania AF to mam i w 50usm i 85usm. Niestety plywa non stop co kilkadziesiąt strzałów i co chiwle musze robic korekte w te i nazad.
Wydaje mi się że problem jest z wybudzaniem ze stanu uśpienia i wymiany szkieł kiedy body "spi"(nie wylaczam aparatu na zmiane szkiel) i wtedy sie rozjeżdza ale to teza w trakcie obserwacji.

Co dziwne, przez pierwsze 10k zdjec nie mialem problemow z AF. Trafiał w punkt w każdych warunkach niejednokrotnie wprawiając mnie w zdumienie.

Czujniki przedmuchalem wielokrotnie, lustra tez przedmuchalem i przecieralem szmatka do optyki.

octopusik
17-09-2014, 09:12
U mnie z niedoświetlaniem w 6D nie ma problemów, czy to z lampą czy bez. Spot, matrycowy - oba poprawnie mierzą, przynajmniej w moim egzemplarzu.