PDA

Zobacz pełną wersję : punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon

EOS_1DX
04-02-2014, 19:23
Używacie wszystkich punktów AF w canonie?

Robię wszystko na centralnym, łapię ostrość na pół spustu i przesuwam na główny temat/ ewentualnie przekadrowuje w PC. Moim zdaniem automatyczny wybór AF to jest rosyjska ruletka.

Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować? żebym znowu nie musiał łapać AF.

Może całkowicie wyłączyć AF na spuście i ustawiać tylko przez przycisk AF na body?

Oszukuje to robiąc w trybie seryjnym, bo wtedy po kolejnym zdjęciu nie szuka znowu AF. Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć

salas
04-02-2014, 19:42
af one shot? jak juz złapie to nie ostrzy znowu :> chyba, że masz af servo.
ja w 60d używam bocznych z różnymi obiektywami i nie jest źle, nie robię zdjęć w jakichś dramatycznych warunkach i może dlatego.

Roy
04-02-2014, 20:12
Za duże ryzyko - dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów :lol:
W Servo używam wyboru manualnego, w One Shot AF centralny z możliwością przekadrowania..

Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować?
A czy Twój obiekt się czasem nie porusza? Przecież mając już raz ostrość, po wykonaniu zdjęcia w One Shot nie powinien znowu nic szukać...

Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć
Jeśli Twój aparat obsłuży Magic Lantern, to jest tam szereg narzędzi usprawniających pracę z manualym ostrzeniem. Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF, bo w sztucznym oświetleniu w pokoju wyłapuje ostrość nawet na nisko kontrastowych obiektach...

przemo-lukas
04-02-2014, 20:18
Używacie wszystkich punktów AF w canonie?
Nigdy. ;)
Kiedyś też tak ostrzyłem, ale przy małym GO w moim przypadku było to mało precyzyjne (najpierw ustawianie ostrości i następne przekadrowanie).
Dużo bardziej dokładnie jest jak salas radzi. Nie wiem jak w innych puszkach, ale jak ustawie punkt af dla poziomego i pionowego kadru to mi zapamiętuje. Ale zawsze korzystam z jednego. Jeśli mam "reportażowe" fotografie to głównie tak. Jesli zaś chodzi mi o złapanie ostrości na konkretnym elemencie całego kadru, przy małej GO i jeśli mam czas, to wykonuję kilkadziesiąt fotografii na w pełni manualnych nastawach.
A tak jak Ty ostrzyłeś, to ja dokonuję pomiaru światła (punktowo) jeśli zależy mi na fotografii a małej rozpiętości tonalnej, wręcz lowkey. ;)

mnocon
04-02-2014, 21:36
Nie lepiej uzyc bocznych punktow plus af ?

RobertON
04-02-2014, 21:45
A nie prościej na niektórych scenach zmienić punkt kółkiem, wszystkie punkty AF są dobre dla obiektywów pow. 2,8.
To tylko kwestia przyzwyczajenia, naciskam pierwszy z prawej i kółkiem w lewo lub prawo - tak jakoś się przyzwyczaiłem

dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów

Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.

EOS_1DX
04-02-2014, 22:07
Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF

Mnie też, 90% portretów mam ostrych na 1.8, sztuka nówka w fotojokerze. Pamiętam jak robiłem znajomego to tylko klną, żebym nie dawał mniej niż 2.5 bo mydło wychodzi, podobno duży rozrzut na sztukach jest.

Macie racje w ONE SHOT po zrobieniu zdjęcia należy spuścić palec do połowy i działa jak należy.

Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę

RobertON
04-02-2014, 22:22
Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę

Może lepiej spawarki nie otwierać.

zoomi
05-02-2014, 00:07
Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.

chodziło raczej o to że efekty to kosmos (czyli złe efekty)
analogia do automatu jak najbardziej słuszna - jest wiele sytuacji w których manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi
bo słabo mu idzie np hamowanie silnikiem z jednoczesną redukcją np z 5 na 2 - no ale to dla świadomych kierowców

RobertON
05-02-2014, 08:47
manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi

Do ratowania komuś życia nie nadaje się żaden automat, ani manualna skrzynia biegów...najskuteczniesze się szare komórki z dawką zdrowego rozsądku i hamulce z kierownicą.
Piszę to jako samochodziarz od małego... :)
I to by było na tyle.

Co do punktów AF to szybka zmiana na krańcowe (prawy, lewy) przydaje się do aparatu w pionie, gdzie motyw jest w górze lub na dole sceny.

EOS_1DX
06-02-2014, 01:33
......

mnocon
06-02-2014, 11:28
EOS_1DX
do jakiego body podpinasz tego 50 1,8 ? - wydawalo mi sie ze ostanio twojej stopce widzialem body canon 1dx, ja kilka razy uzylem w 5d mk2, byl ostry od 1,8 ;) sprzedalem znjomemy do 60d i tez jest zadowolony. pewnie kwestia danej sztuki, ja swoja kupilem 3 lata temu w euro bez wybierania itp ;)

zdebik
09-02-2014, 10:52
W 60d wszystkie punkty sa cross type wiec nigdy nie lapalem tylko srodkowym. Przy przekadrowaniu i f1.8 czy nawet 2.8 moze byc masakra. W 5d tez mam one shot i wybrany jeden (niekoniecznie centralny).

Dobrze jest czasem przeczytac instrukcje - mozna rozkminic gdzie uzywac czego itd...