Zobacz pełną wersję : Tablety graficzne
Witam
Jako, że nie najlepiej mi to idzie, przez najbliższy czas mam zamiar dużo obrabiać. Stwierdziłem, że dużo wygodniej nauka szła by mi pracując na tablecie graficznym, lecz mało o nich wiem.
Czy ktoś pracuję na tym bądź posiada wiedzę na temat tabletów graficznych i może mi coś doradzić ? Wiadomo, na start nic drogiego. Za 300zł mam ofertę niemal nowego Pentagrama P2700, co o nim myślicie ?
Jeśli nie ten, to jakim modelem zainteresować się w tym budżecie ?
Pozdrawiam
Paweł
W tym budżecie Wacom Bamboo o rozmiarze roboczym A6. Jeśli tylko do obróbki zdjęć, to wystarczy na długi czas. Jeśli rysujesz to warto szukać modelu większego. Potem można się przesiąść na genialną serię Intuos - nawet w starszej wersji 4 - który znacznie usprawnia pracę zwłaszcza jeśli chodzi o malowanie/rysunek, ale także i obróbkę foto..
edit: miałem na krótko jeden z niższych pentagramów i miał problemy z odwzorowaniem linii prostej. Jeśli chodzi o Bamboo to musisz sprawdzić na stronie producenta jaki jest obecnie model w tej linii, gdyż prostsza seria tabletów z Wacom miała już dwa albo trzy reworki...
Stare intuosy to obecnie intuos pro. Poprzednie bamboo to teraz intuos.
Tragedia, teraz dopiero to zobaczyłem. Wacom jak Canon, zmienił rozkład sił w serii i trudno się połapać co jest na jakiej półce pod względem zaawasowania (vide sytuacja z 60d/7d). Oczywiście pisząc w pierwszej wypowiedzi o tych bardziej zaawansowanych miałem na myśli Intuos4 & Intuos5. Starszy Intuos4 jak i starsze Bamboo pen bardzo sobie chwalę, choćby ze względu na solidność.
W takim razie, konkuretem dla wymienionego na początku Pentagrama p2700 byłby "Intuos Pen S"
majeczek78
01-02-2014, 18:59
Ostatnio dostałem pod choinkę Wacom Intuos T&P (następca Bamboo). Sprawdza się rewelacyjnie. Spora możliwość konfiguracji przycisków i do tego z mojego biurka zniknęła myszka.
Teraz praca z pędzlem czy maskowanie to bajka. Na stronie Wacoma można go kupić z zniżką edukacyjną za nieco ponad 300PLN. POLECAM !!!
fhumargo
01-02-2014, 23:00
Żadne Pentagramy Geniuse nic innego jak tylko Wacom. Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej.
Piasek1989
02-02-2014, 01:06
A ja chciałem się dowiedzieć jak taki tablet działa z LR. 90% moich zdjęć nie wychodzi poza LR ale za to dużo pracuje pędzlem korekcji lokalnej.
I teraz pojawia się moje pytanie
Czy taki boobo dział w taki sposób że np. ustawiam pędzel expo na +1 i maluje konkretny obszar ale w tym obszarze chciał bym coś mocniej rozjaśnić czy wystarczy że mocniej nacisnę rysikiem na tablet czy dalej będzie to tak jak w wypadku myszki kolejny nowy punkt pędzla
Na to wpływ ma charakter pracy samego narzędzia LR - pędzla korekcji lokalnej - nie urządzenia. Pędzel w LR nie ma chyba (mam wersję 4) aktywacji i rozpoznawania stopnia nacisku tak jak pędzle w PS
https://canon-board.info/imgimported/2014/02/3HIGHLIGHT_pressure_as_size-2.png
źródło (http://macprovid.vo.llnwd.net/o43/hub/media/1092/6872/3HIGHLIGHT_pressure_as_size.png).
Także regulacja przebiega chyba również manualnie - poprzez suwak :?
Wacom intuos, najlepiej mniejszy bo lepiej się na takim retuszuje. Nie żadne Bamboo itd., kupujesz raz, zainwestujesz więcej ale doskonały sprzęt masz na lata. Nie musi być Intuos 5, 4 jest tak samo dobra, nawet lepsza dla wielu bo można samemu zmieniać powierzchnię tabletu a touch gestures w 5 wcale nie takie rewelacyjne - sam używam tylko scrollowania stron.
allxages
17-04-2014, 14:36
Google mówi, że da się kontrolować nacisk w LR. Post z 2008 roku: Using a Tablet with Lightroom (http://thelightroomlab.com/2008/09/using-a-tablet-with-lightroom/)
Może ktoś to potwierdzić i jak to jest w obecnej wersji LR5? Tam np. pisano, że nie ma gumki do bazania :(
Chciałbym kupić - głównie do pracy z LR (local adjustments) - serio ta wersja S będzie lepsza od M? Zawsze słyszałem, że czym większy tym lepszy....
strideer
17-04-2014, 14:54
Wg mnie nie jest prawdą, że mniejszy tablet jest wygodniejszy do retuszu. Ktoś wrzucił kiedyś taki poradnik do sieci i teraz wielu temu ślepo ufa. Moja praktyka pokazuje, że wygodniej retuszuje się na większej powierzchni, bo ma się lepszą dokładność. Ale Ty zdaje się nie robisz takich rzeczy jak beauty, więc choćby z punktu widzenia częstych podróży może bardziej spasuje Ci S-ka.
Pare dni temu doslownie kupilem Wacom Intuos (nie pro) rozmiar S i jest genialny. Duzy rozmiar przy okazjonalnym maskowaniu itp. w Lightroom sie nie sprawdza, pozatym duzo miejsca zajmuje na biurku.
Intuos Pro w tym samym rozmiarze kosztuje 2 razy tyle co Intuos.
Wiekszy tablet nie oznacza lepszy. Po prostu bedziesz wiecej reka ruszal zeby kursor po ekranie przemiescic i tyle.
strideer
17-04-2014, 15:07
Większy tablet oznacza większą precyzję - dlatego jest większy. Jak robisz drobnicę d&b w Photoshopie, to rozmiar M jest zdecydowanie lepszy od rozmiaru S. Dodatkowo na większym tablecie można zamapować mniejszą aktywną powierzchnię, czego nie zrobisz już w drugą stronę. Dlatego tak naprawdę wszystko zależy od priorytetów danego użytkownika. Natomiast na pewno generalną prawdą nie jest teza, że do retuszu mały tablet jest lepszy od większego.
allxages
17-04-2014, 16:32
Wg mnie nie jest prawdą, że mniejszy tablet jest wygodniejszy do retuszu. Ktoś wrzucił kiedyś taki poradnik do sieci i teraz wielu temu ślepo ufa. Moja praktyka pokazuje, że wygodniej retuszuje się na większej powierzchni, bo ma się lepszą dokładność. Ale Ty zdaje się nie robisz takich rzeczy jak beauty, więc choćby z punktu widzenia częstych podróży może bardziej spasuje Ci S-ka.
d&b mnie nie interesuje w kwestii retuszu. ale precyzyjne zamaskowanie czegos w local adjustments - tak. raczej na wyjazdy tabletu bym nie bral chyba. no nic. wiem wszystko. musze isc do sklepu i poogladac. albo pro, albo nie pro. albo S albo M ;)
strideer
17-04-2014, 16:49
W kwestii Pro czy nie Pro to odpowiedź jest prosta. W kwestii rozmiaru - już niestety nie.
allxages
17-04-2014, 18:35
Ktos z LR moze napisac jak aktualnie wyglada kwestia nacisku i gumki?
Nacisk działa jak powinien (Intuos Pen&Touch S), a z eraserem to nie doszedłem do tego jak to jest jeszcze. Wystarczy wcisnąć klawisz Option(Alt) na klawiaturze i wtedy adjustmen brush wymazuje maskę.
Daj znać co wybierzesz:)
Mam Intuos CTH480. Nie rysuje, tylko obróbka foto w PS. Nie ma porównania po przesiadce z myszki. S mi pasuje bo mieści mi się na biurku obok klawiatury. Na Pro zwyczajnie mnie nie stać. Polecam jako pierwszy tablet.
allxages
25-04-2014, 10:24
Oglądałem tablety i testowałem. Skupiłem się tylko na wersji gumowej - Intuos Pro - modele S i M.
Po pierwsze - przyznam szczerze, że jak sprzedawca przyniósł mi eSke to myślałem, że to M. Tak więc pozytywnie jestem zaskoczony wielkością.
Jeżeli chodzi o pracę - zdecydowanie lepiej działa pod PR niż LR. Ruchy są płynniejsze, nacisk jakby lepiej kontrolowany. Ma się wrażenie, że pod LR czasami jakby maszyna nie wyrabiała - nie jest to wina tabletu, a samego Lightrooma. Nie jest tu uciążliwe, ale zdarzyło się, że z 2 razy maska narysowała się z opóźnieniem, a to wkurza.
Gumka nie działa (ale też nic nie konfigurowałem) - po prostu rysuje dalej maskę, więc trzeba Altować.
Jeżeli chodzi o rozmiar. Mam mętlik. S robi wrażenie wystarczające, natomiast już po 20 minutach zabawy miałem lekkie wrażenie, że jednak M wygodniej (precyzyjniej) się pracuje. Chociaż nie na tyle, aby dopłacać prawie drugie tyle. Natomiast obawiam się, że po 3 miesiącach mając eSkę, zacznę tęsknić za większą powierzchnią. Z drugiej strony M zajmuje strasznie dużo miejsca. Chyba zatem wezmę S z nadzieją na ew. odsprzedaż na Allegro z małą stratą jak będę czuł, że bez M nie ma wyjścia.
Z innej beczki, sprzedawca mówił żeby podłączać na kablu, bo bezprzewodowo nie robi roboty. Jak to w praktyce wygląda?
Bezprzewodowo robi robote, ale bateria pada po jednym lub dwoch dniach. Zupelnie to niepraktyczne. Ja kupilem przedluzacz USB i jest git.
xxkomarxx
25-04-2014, 10:38
Co do wielkosci. Ja mam M i czesto jest to za duzo, ale jest opcja zmniejszenia obszaru roboczego w ustawieniach.
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
witam
Juz prawie zdecydowałem się na zakup tabletu, tylko nie jestem pewien co do modelu.
Chcę kupić Wacom Intuos CTH 480S lub CTL 480S.
Różnią się chyba tylko funkcją dotyku , gumką.... i ceną...
Jesli ktoś z was używa może by mi doradził który będzie lepszy w Lightroomie i PS .
Osobiście obstawiam ten droższy , ale może ktoś z praktyki mi doradzi ...
pozdrawiam Wojtek
xxkomarxx
05-05-2014, 18:27
witam
Juz prawie zdecydowałem się na zakup tabletu, tylko nie jestem pewien co do modelu.
Chcę kupić Wacom Intuos CTH 480S lub CTL 480S.
Różnią się chyba tylko funkcją dotyku , gumką.... i ceną...
Jesli ktoś z was używa może by mi doradził który będzie lepszy w Lightroomie i PS .
Osobiście obstawiam ten droższy , ale może ktoś z praktyki mi doradzi ...
pozdrawiam Wojtek
Z tego co wiem jedyna roznica to funkcja touch. (W sumie zbedna funkcja )
właśnie byłem na stronie wacom.pl .... w droższym modelu wystepuje gumka w piórku ....ale czy to będzie potrzebne tzn. przydatne w istotny sposób , przy obróbce zdjęć......
allxages
05-05-2014, 18:51
Nie wiem co to jest funkcja touch - ale jeżeli mówimy o używaniu tabletu tak jak touchpadu to super sprawa. Bardzo sobie chwale, bo jak mam zamkniętego MBP to dalej mam dostep do touchpadu dzieki tabletowi.
Nie wiem co to jest funkcja touch - ale jeżeli mówimy o używaniu tabletu tak jak touchpadu to super sprawa. Bardzo sobie chwale, bo jak mam zamkniętego MBP to dalej mam dostep do touchpadu dzieki tabletowi.
Właśnie funkcja touch jest funkcją dotyku ........ale jak to się sprawdza w rzeczywistości...?
xxkomarxx
05-05-2014, 19:01
Właśnie funkcja touch jest funkcją dotyku ........ale jak to się sprawdza w rzeczywistości...?
Nie dziala tak precyzyjnie jak ta w telefonach i pozostawia wiele do zyczenia. Ja mam tablet podpiety do stacjonarki wiec ta funkcja przydaje sie rzadko.
Dzięki za szybka odpowiedź..... więc w takim razie trzeba pomyśleć o tańszym modelu ( też mam komputer stacjonarny) .
Jeśli ta funkcja mi sie nie przyda to poco przepłacać .......jeszcze zostaje sprawa gumki...tu trzeba zasięgnąć też wiedzy kogoś kto taką funkcje miał okazję sprawdzić...
Czekam niecierpliwie na rady bo chciałbym niebawem jakis tablet zamówić...
pozdrawiam Wojtek
Na maku funkcja touchpada działa świetnie. Są praktycznie te same gesty w OSX ktore sie ma normalnie na magic mouse. NIe ma oczywiście wszystkich, ale czasami łatwiej jest używać tylko touchpada do przegladania stron np. Wg mnie warto kupić z tą funkcją niż potem pluć sobie w brodę że się jej nie kupiło.
Robiąc edycje w LR pracuje rownolegle używając stylusa i toucha do przewijania palety narzędzi np.
Na maku funkcja touchpada działa świetnie. Są praktycznie te same gesty w OSX ktore sie ma normalnie na magic mouse. NIe ma oczywiście wszystkich, ale czasami łatwiej jest używać tylko touchpada do przegladania stron np. Wg mnie warto kupić z tą funkcją niż potem pluć sobie w brodę że się jej nie kupiło.
Robiąc edycje w LR pracuje rownolegle używając stylusa i toucha do przewijania palety narzędzi np.
Także gdzieś doczytałem że jak nie potrzeba to funkcję touch można wyłączyć...a jak sprawa funkcji gumki ?
Zreszta od przybytku głowa nie boli ......lepiej mieć i rzadko używać niz żałować grosza i mieć ograniczoną funkcjonalność.
Pewnie tak na 100% dopiero sam się przekonam jak się pracuje tabletem w LR.
pozdrawiam Wojtek
allxages
05-05-2014, 19:26
To wlasnie najbardziej przydatne jest do komputera stacjonarnego bo w nim nie ma touchpada. Zdecydowanie polecam.
Ok dzięki za bardzo potrzebne rady, ale nie zamykam tematu ....
bo może ktoś jeszcze mi coś doradzi , albo " włoży patyk w mrowisko" i zaproponuje coś innego...
pozdrawiam Wojtek
Ja np. używam laptopa podpiętego do monitora, myszy i tabletu intuos S. Tabletu używam głównie w LR ale i też właśnie jako touchpada przy leniwym preglądaniu internetu.
Funkcję touch można wyłączyć przyciskiem z boku:)
fhumargo
30-05-2014, 18:37
Pragnę odświeżyć temat dotyczący tabletów.
Jako , że znajomy zwrócił się do mnie z pytaniem co kupić jako pierwszy tablet a ja jestem nienauczony w obsłudze tabletu-pomimo, że miałem starego Intuosa pytam się Was.
W grę wchodzą 3 modele:
-Bambo 460 z touch
-Bambo 470 z touch
-Intuos 480 z touch
Pytania:
jaka jest różnica pomiędzy 460 a 470 ? (teraz można tanio kupić te egzemplarze)
czy potrzebny touch do foto?
czy przy Intuos 480 klawisze funkcyjne na górze nie psują ergonomii używania (bambo oraz stary intuos miał po lewej stronie-wydaje mi się , żę lepiej było)
parametry techniczne podawane są praktycznie bez różnicy - tylko milimetrowe różnice przy powierzchni czynnej
więc co wybrać ? co polecacie ? czy na początek kupić bambo za około 150zł czy pakować się w Intuos za 300 zł bez touch i około 380 z touchem.
dziękuję za wszelkie uwagi.
Pragnę odświeżyć temat dotyczący tabletów.
Jako , że znajomy zwrócił się do mnie z pytaniem co kupić jako pierwszy tablet a ja jestem nienauczony w obsłudze tabletu-pomimo, że miałem starego Intuosa pytam się Was.
W grę wchodzą 3 modele:
-Bambo 460 z touch
-Bambo 470 z touch
-Intuos 480 z touch
Stoję przed dość podobnym wyborem. 460 są tanie (ale w zasadzie wszystkie dostępne są jako powystawówki bez pudełek oraz rysika). 470 już się kończą i skłaniam się osobiście ku nim. Jedyna duża różnica jaką wiedze między 470/460 a 480 to wsparcie programowe. Wacom pewnie wsparcie sterowników dla lini Bamboo zakończy w którymś momencie (i będzie to szybciej niż Intuos).
marcinmarg
20-01-2015, 12:35
Odświeżę nieco temat, mam pytanie jak ustawić piórko, aby podczas zamalowywania obrazy (tworzeniu maski) nie trzeba były odrywać pióra, aby jeszcze raz zamaskować ten sam obszar i jakby nałożyć kolejną warstwę? Hmm mama nadzieje, że zrozumiecie o co mi chodzi.
Odświeżę nieco temat, mam pytanie jak ustawić piórko, aby podczas zamalowywania obrazy (tworzeniu maski) nie trzeba były odrywać pióra, aby jeszcze raz zamaskować ten sam obszar i jakby nałożyć kolejną warstwę? Hmm mama nadzieje, że zrozumiecie o co mi chodzi.
Wydaje mi się, że chodzi ci o tworzenie maski z kryciem mniejszym niż 100%.
Niestety, z braku odpowiedniego sprzętu pod ręką nie mam jak sprawdzić.
Jak nie zapomnę, to sprawdzę to wieczorem w domu.
marcinmarg
20-01-2015, 20:02
dokładnie chodzi o krycie mniejsze niż 100%, powiedzmy 10 %, aby uzyskać większe krycie trzeba puścić pióro i jeszcze raz pokryć to samo miejsce, jak ustawić tablet, aby zrobić to bez odrywania pióra?
dokładnie chodzi o krycie mniejsze niż 100%, powiedzmy 10 %, aby uzyskać większe krycie trzeba puścić pióro i jeszcze raz pokryć to samo miejsce, jak ustawić tablet, aby zrobić to bez odrywania pióra?
Na moim prehistorycznym Graphire (pierwsza wersja) teoretycznie można tego dokonać przez skonfigurowanie przycisku z boku piórka jako podwójne kliknięcie, ale jest to kompletnie nieergonomiczne.
To koszt chyba za dobry z około 10k nie?
W photoshopie masz 2 parametry dla pędzli opacity (krycie) i flow ( nie wiem jak to się nazywa w wersji PL, ale to jest to czego szukasz :) ) - warto obejrzeć coś na YT na ten temat.
W photoshopie masz 2 parametry dla pędzli opacity (krycie) i flow ( nie wiem jak to się nazywa w wersji PL, ale to jest to czego szukasz :) ) - warto obejrzeć coś na YT na ten temat.
Aa, racja, ale należy doprecyzować (sprawdziłem na myszce, bo działa tak samo):
- opacity ustawiamy na 100%, a flow na niską (wg uznania) wartość, np. 10%
W takim ustawieniu opacity działa jako ograniczenie maksymalnego krycia w jednym przebiegu (tj. bez odrywania piórka).
marcinmarg
22-01-2015, 12:38
dzięki, wieczorem sprawdzę.