PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm -problem z ostrością

olek600d
28-01-2014, 20:08
Witam wszystkich Forumowiczow :D Od 2 tygodni jestem posiadaczem rybiego oka Samyanga ( 8mm CSII) i zastanawia mnie jego ostrość. Sporo naczytałem sie w internecie na temat wadliwych lub nieskalibrowanych egzemplarzy. Był on jedyna sztuką w sklepie dlatego nie miałem możliwości porownania z innym. Podobno na 0.7 i przysłonie 5.6 powinien dawac ostry obraz w całym kadrze, a niestety wydaje mi sie ze tak nie jest :) Dlatego zamieszczam zdjecia i prosiłbym o rade. Czy rzeczywiście trafilem na wadliwą sztuke czy to tylko moj wymysł. Wszystkie zdjecia były robione na przysłonie 5.6 a aparat był ustawiony w odległości 70 cm od torby fotograficznej ze zdjecia :D. (nie moge dodawać załącznikow dlatego zdjecia są wrzucone na PhotoBucket). W tytule zdjecia jest podana odległośc ostrzenia. Z gory dziekuje za jakąkolwiek pomoc. (polecam pobrac zdjecie wtedy jest o niebo lepsza jakość)

olek600d's's Library | Photobucket (http://s1061.photobucket.com/user/olek600d/library/?sort=3&page=1)

Roy
29-01-2014, 11:46
Wnioskując po nazwie katalogu (nie mogę odczytać EXIF ze zdjęcia) korzystasz z 600d który ma trochę przepakowaną matrycę. Być może wina leży po stronie body. Może warto porównać wyniki tego samego obiektywu z innego korpusu?

Edit: teraz dopiero zobacyzłem, że można drugi raz powiększyć i wychodzi zdjęcie 1:1 :oops:
Wg. mnie jest OK chociaż rozdzieczlość na brzegu nie powala..

igor58
29-01-2014, 12:00
tym obiektywem nie uzyskasz ostrości w całym kadrze (jak np. w kompakcie)
parametry, które podajesz są ok, ale sprawdzają się przy większych odległościach od obiektu (od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów)
jeśli robisz z bliska, ustawiaj np. 0.4m-0.5m
przesłona między 5.6 a 8.0 (nie więcej)
ja zawsze trochę (trochę!) doostrzam w PS i podbijam kontrast
szkło jest specyficzne, trzeba się go nauczyć, co nie jest łatwe
wykonuj kilka ujęć obiektu przy różnych ustawieniach odległości, ja tak robię, potem wybieram najlepsze
fakt, uzyskałem lepszą jakość z 350D niż z 60D

olek600d
29-01-2014, 13:36
Dziękuję za odpowiedź. Zapytałem bo mam mozliwość wymiany na inny egzemplarz, ale nie wiem czy jest sens, bo z tego co piszecie wnioskuje, że raczej obiektyw nie ma rozkalibrowanej skali czy coś w tym stylu. Zamierzam go głownie używać w fotografi imprezowej (klubowej). Moja znajoma ma ten obiektyw i nie narzeka na problemy z jakościa zdjec, a zawsze robi zdjecia na 0.7 (chyba ze zdjecia tłumu na parkiecie z gory, wtedy zmienia na nieskonczoność). Podaję linka do przykładowego albumu z jej zdjeciami.

https://plus.google.com/photos/118366925874864390718/albums/5960560524461503761

Roy
29-01-2014, 14:00
Porównajcie swoje szkła. W tym typie fotografii i tak chyba właściwości optyczne nieco stracą na znaczeniu, zwłaszcza, że temat zdjęcia jest tu w środku i na ogół jego istotność przeważa nad jakością obrazka. Także nawet gdyby mu coś było na krawędziach, to tragedii nie będzie.

olek600d
29-01-2014, 14:07
Na razie nie ma się z nią jak spotkać, datego nie wiem co zrobić. Najprawdopodobniej jutro przyjdzie do sklepu druga sztuka samyanga i będę musiał się przejechać i porownać. I żeby sie nie okazało ze zamienie lepszy na gorszy ;) Ona wszystki zdjecia robi na 0.7 i w sumie nie zmienia ustawien. A w wizjerze nie zobacze czy jest ostry obraz bo przecież w rybim oku się tak nie da. I już trochę się pogubiłem w sumie :D

Nabla
02-02-2014, 17:26
Możesz też wstępnie ustawić ostrość przy pomocy LiveView i powiększenia 10x. Głębia ostrości dla tej ogniskowej jest tak duża, że po takim wyostrzeniu drobne ruchy Twojej osoby nie będą mieć znaczenia.