Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 600D EF 18-135IS a fotografia biżuterii

wykapospolita
27-01-2014, 20:11
Witam,
zakupiłem zestaw Canon EOS 600D + EF 18-135IS. Potrzebuję fotografować biżuterię. Czy sprawdzą się z tym szkłem pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki? Jaka będzie odległość obiektywu od przedmiotu?

hensu
27-01-2014, 20:26
Takie fotografie wykonuje się ze statywu, więc nie wiem, czy nie lepiej kupić obiektyw 50mm/M42, pierścienie M42 i przejściówkę. Taniej i lepiej

wykapospolita
27-01-2014, 20:30
Ale wolałbym zeby automatyka działała, mam tego bardzo dużo do sfotografowania

salas
27-01-2014, 20:33
AF przy 3pierscieniach działa jakby chciał a nie mógł a często nie jest w stanie w ogóle ustawić.

krakał
27-01-2014, 20:46
Biżuterię focić będziesz we wnętrzu, a kupiłeś spacerzuma. Tak, jak radzi hensu - jasna 50 byłaby dużo lepsza. Jak boisz się obiektywu manualnego M 42, to kup budżetową stałkę Canona 50 mm 1.8. Duuuużo więcej światła do focenia wewnątrz, w świetle zastanym.

wykapospolita
27-01-2014, 20:47
No dobrze, ale ustawię automatycznie chociazby przysłonę. Chodzi mi o to żeby było wygodnie, zeby uzyskać maksymalną GO i zeby nie wchodzić z aparatem do namiotu. A może najlepiej zainwestować od razuw obiektyw macro i nie bawić się w pierścienie?

salas
27-01-2014, 20:50
bangi sprzedaje bardzo tanio super obiektyw do macro (w dziale giełda)
105mm sigmy, będzie jak znalazł i za taką kasę naprawdę warto, tylko mógł się już sprzedać :d

KuzynPit
27-01-2014, 20:52
Hmmm a czy 18-135mm na długim końcu nie da rady? Do tego Flash jakiś przez softbox i wydaje mi się że uzyskasz dobre zbliżenie bez zabawy w m42?

wykapospolita
27-01-2014, 21:16
Hmmm a czy 18-135mm na długim końcu nie da rady? Do tego Flash jakiś przez softbox i wydaje mi się że uzyskasz dobre zbliżenie bez zabawy w m42?

Słuchajcie, ja się nie znam. Mam taki zestaw plus namiot bezcieniowy, plus światło stałe.

Opcji jest kilka: pierścienie pośrednie, Raynox 250, pierścień odwrotnego mocowania lub kupienie dodatkowego obiektywu macro, np tamrona 90 mm 2.8 macro.

Co da najlepszy efekt jeśli chodzi o stosunek jakość/cena? Jakość to dla mnie: ostre zdjęcie i jak największa GO.

salas
27-01-2014, 21:18
wiadomo, że obiektyw macro da najlepsza jakość i stosunek jakość cena :p
wszystko inne to półśrodki.
Sprawdź giełdę bo naprawdę cena 650zł za sigmę 105mm f/2.8 macro jest świetną ceną i warto.
I nie ma szans żebyś za 650zł uzyskał lepszą jakość od tej którą da ten obiektyw

KuzynPit
27-01-2014, 21:23
Wymień światło stałe na błyskowe? Wtedy po zastosowaniu błysku będziesz mogła spokojnie stosować wartości rzędu f9 i więcej ? A niestety majać 50tkę 1.8 to byś sobie mogła podyndać z dużą GO... Stosując do tego światło stałe również jesteś mocno ograniczona bo przy np f8 zapewne byś musiała: albo podnieść iso co skutkuje szumem na zdjęciach, albo skrócić czas tak żeby ekspozycje mieć na zero.Ale być tu mądry i siedź np po 1s przy iso 100 i f9 przy każdej rzeczy i sprawdzaj czy jeszcze jest ostre;) Wg mnie wystarczy nawet z tym 18-135mm co masz do tego jakiś flash i ewentualnie obiektyw do makro i tyle wg mnie... Niech mnie ktoś poprawi z tych co siedzą w temacie foto produktowej;)

wykapospolita
27-01-2014, 21:27
No dobrze, a poza oddzielnym obiektywem macro który ze sposobów będzie najlepszy? Pierścienie pośrednie?

KuzynPit
27-01-2014, 21:30
Z tego co mi wiadomo to z pierścieniami pośrednimi, chyba też tracisz światło co skutkuje znowu dodaniem większej ilości światła;)

wykapospolita
27-01-2014, 22:08
Z tego co mi wiadomo to z pierścieniami pośrednimi, chyba też tracisz światło co skutkuje znowu dodaniem większej ilości światła;)

Czyli może jednak Raynox? :-P

A co do światła i pierścieni - nie można zastosować po prostu silnych żarówek fotograficznych ze światłem stałym? Żeby nie mieć cieni, muszę świecić ok 3 żarówkami - podejrzewam ze kupując 3 błyski wyjdzie to drogo - i nie mam podglądu co się dzieje z biżuteria wcześniej.

Kuba1
27-01-2014, 22:33
No dobrze, ale ustawię automatycznie chociazby przysłonę. Chodzi mi o to żeby było wygodnie, zeby uzyskać maksymalną GO i zeby nie wchodzić z aparatem do namiotu. A może najlepiej zainwestować od razuw obiektyw macro i nie bawić się w pierścienie?

No dobrze, a poza oddzielnym obiektywem macro który ze sposobów będzie najlepszy? Pierścienie pośrednie?Zdecydowanie obiektyw macro. Z pierścieniami i np. szkłem 50mm będziesz się zbliżać do małych przedmiotów na 1~3 cm - a chyba tak nie chcesz (zależy, jakiej wielkości jest namiot)? Pierścienie i tele to druga opcja do zaakceptowania, ale czy tele-zoom który posiadasz da odpowiednią jakość na długim końcu - wątpię. Przymykać musisz do f:22 i więcej, lub stosować focus stacking.

Czyli może jednak Raynox? :-P

A co do światła i pierścieni - nie można zastosować po prostu silnych żarówek fotograficznych ze światłem stałym? Żeby nie mieć cieni, muszę świecić ok 3 żarówkami - podejrzewam ze kupując 3 błyski wyjdzie to drogo - i nie mam podglądu co się dzieje z biżuteria wcześniej.Co do cieni - do biżuterii bezcieniowo potrzebujesz stołu bezcieniowego. Namiot słabo spełni zadanie. Masz jeszcze najprostszy sposób - biały, błyszczący akryl jako podstawa/tło, z góry świecisz softboksem nisko zawieszonym nad przedmiotem. Optymalny kąt ustawienia softboksu ustalisz na podglądzie LV. Zrobisz w ten sposób nieźle wyglądające zdjęcia biżuterii z odbiciem. Zamieniając akryl na biały karton uzyskasz zdjęcia z łagodnym, miękkim cieniem zamiast odbicia. Możesz też użyć czarnego akrylu, tylko tu prawdopodobnie lepiej Ci zadziała inny kąt świecenia niż na białym - patrzysz i działasz.
Softboks może być na światło stałe - im większy tym lepszy. Jeśli błysk, to studyjny z pilotem. Bez pilota będziesz błądzić po omacku i uzyskasz przypadkowe efekty.