PDA

Zobacz pełną wersję : canon 500 D awaria silniczka>???

mazimarcin
26-01-2014, 19:20
witam
zapewne pare osob mi pomoże ... mam lustrzanke Canon 500 D ze sandardowym obiektywem (Obiektyw Canon 18-55 mm f )
czy ktoś mi moze powiedziec czy w tym obiektywie jest silniczek bo chyba mi sie cos popsuło i nie wiem czy to silniczek w obiektywie czy w aparacie...? ( aparat nie łapie ostrości na automacie nie syłychac sliniczka itd) lub coś innego...? BARDZO PROSZE O POMOC :)

yrats
26-01-2014, 19:26
Czy aby na pewno nie przełączyłeś obiektywy w tryb MF ? A silniczek oczywiście jest i flexy, które czasem pękają jak stare szelki.

mazimarcin
26-01-2014, 19:29
Czy aby na pewno nie przełączyłeś obiektywy w tryb MF ? A silniczek oczywiście jest i flexy, które czasem pękają jak stare szelki.

nie nie nie rpzełaczyłem na MF.... aparat ma juz z 4 lata , na manualu recznie ustawie ostrosc i wszystko a AF nie działa mi to naciskajac spust migawki nic sie nie dzije....

yrats
26-01-2014, 19:38
No to niestety. Jeśli AF potwierdza dobrze przy ostrzeniu ręcznym to raczej wyklucza zabrudzenie lusterka czy czujników AF (zresztą wtedy obiektyw by gonił w tę i nazad) to raczej serwisowa sprawa lub zakupowa. Zakładam, ze pierwszy ruch spustu aktywuje pomiar (wykluczamy awarię spustu) ? Chyba też wykluczone, skoro potwierdza ostrość przy MF :idea:

mazimarcin
26-01-2014, 19:45
z tym jest raczej wszystko spoko..... i własnie nie wiem czy to wina samego obiektywu czy tez aparatu.... chyba musze go gdzies oddac do sprawdzenia i zrobienia ale tez nie wiem zupełnie gdzie....

yrats
26-01-2014, 20:06
Sprawdź najpierw inny obiektyw jeśli oczywiście masz taka możliwość (pewnie ktoś znajomy w okolicy ma Canona). Z serwisem nie będzie problemu, pytanie tylko czy naprawa będzie opłacalna.

artd4
26-01-2014, 20:41
Mam to samo z tym kitem
Taśma.
Naprawa ok 100-180 zł w zależności od serwisu
W necie są filmiki z instrukcją jak samemu wymienić taśmę (ok 50 zl)
Najlepiej zostawić na ustawienia manualne.
Drugi obiektyw tyle samo

adawro
26-01-2014, 21:24
A czy przypadkiem funkcja AF spustu nie została zamieniona z jakimś innym przyciskiem?

Element7th
26-01-2014, 21:56
A czy przypadkiem funkcja AF spustu nie została zamieniona z jakimś innym przyciskiem?

To by nie potwierdzał ostrości na manualu przy wciśniętym do połowy spuście.