Zobacz pełną wersję : canon 500 D awaria silniczka>???
mazimarcin
26-01-2014, 19:20
witam
zapewne pare osob mi pomoże ... mam lustrzanke Canon 500 D ze sandardowym obiektywem (Obiektyw Canon 18-55 mm f )
czy ktoś mi moze powiedziec czy w tym obiektywie jest silniczek bo chyba mi sie cos popsuło i nie wiem czy to silniczek w obiektywie czy w aparacie...? ( aparat nie łapie ostrości na automacie nie syłychac sliniczka itd) lub coś innego...? BARDZO PROSZE O POMOC :)
Czy aby na pewno nie przełączyłeś obiektywy w tryb MF ? A silniczek oczywiście jest i flexy, które czasem pękają jak stare szelki.
mazimarcin
26-01-2014, 19:29
Czy aby na pewno nie przełączyłeś obiektywy w tryb MF ? A silniczek oczywiście jest i flexy, które czasem pękają jak stare szelki.
nie nie nie rpzełaczyłem na MF.... aparat ma juz z 4 lata , na manualu recznie ustawie ostrosc i wszystko a AF nie działa mi to naciskajac spust migawki nic sie nie dzije....
No to niestety. Jeśli AF potwierdza dobrze przy ostrzeniu ręcznym to raczej wyklucza zabrudzenie lusterka czy czujników AF (zresztą wtedy obiektyw by gonił w tę i nazad) to raczej serwisowa sprawa lub zakupowa. Zakładam, ze pierwszy ruch spustu aktywuje pomiar (wykluczamy awarię spustu) ? Chyba też wykluczone, skoro potwierdza ostrość przy MF :idea:
mazimarcin
26-01-2014, 19:45
z tym jest raczej wszystko spoko..... i własnie nie wiem czy to wina samego obiektywu czy tez aparatu.... chyba musze go gdzies oddac do sprawdzenia i zrobienia ale tez nie wiem zupełnie gdzie....
Sprawdź najpierw inny obiektyw jeśli oczywiście masz taka możliwość (pewnie ktoś znajomy w okolicy ma Canona). Z serwisem nie będzie problemu, pytanie tylko czy naprawa będzie opłacalna.
Mam to samo z tym kitem
Taśma.
Naprawa ok 100-180 zł w zależności od serwisu
W necie są filmiki z instrukcją jak samemu wymienić taśmę (ok 50 zl)
Najlepiej zostawić na ustawienia manualne.
Drugi obiektyw tyle samo
A czy przypadkiem funkcja AF spustu nie została zamieniona z jakimś innym przyciskiem?
Element7th
26-01-2014, 21:56
A czy przypadkiem funkcja AF spustu nie została zamieniona z jakimś innym przyciskiem?
To by nie potwierdzał ostrości na manualu przy wciśniętym do połowy spuście.