Zobacz pełną wersję : [EOS300D] Fotografowanie bez karty pamięci bezpośrednio do komputera
Da się zrobić coś takiego? Aktualnie nie mam do tego aparatu karty pamięci, ale mam za to długi kabel USB, no i laptopa ;)
GalaktycznyMuczaczo
26-01-2014, 18:47
raczej nie , aparat nie weźmie twojego komputera za dysk przenośny czy cos w ten deseń, nie otrzymuje informacji o tym że twój komputer ma jakąś pamięć, to dziala odwrotnie, komputer ma system który pozwala wykryć aparat jako dysk przenośny, z którego mozna coś zgraćno ale musi być tam karta pamięci, ale samo focenie na live chyba nie wchodzi w gre, przynajmniej przy użyciu standardowego oprogramowania, może jest jakis specjalny soft do tego jednak się nie spotkałem nigdy
Pewnie się da za pośrednictwem którejś z zakładek EOS Utility (nie pamiętam której). Z powodzeniem robiłem to na 350ce więc nie sądzę by na 300ce się nie dało. Chyba nawet parametry można było zmieniać z poziomu komputera. Nie pomnę szczegółów, bo funkcję tylko przetestowałem.
RobertON
26-01-2014, 19:27
Oczywiście, że można fotografować bez karty i zapisywać na HDD bezpośrednio z Eos Utility.
Shooting menu na dole - LV shoot..
--- Kolejny post ---
Odpali Ci się okno z obrazkiem, to wówczas Test shooting i z prawej strony opcja zapisu.
Uwaga, jest bardzo duża inercja pomiędzy kliknieciem foto, a otwarciem okna z zapisem.
Do 300D chyba nie ma EOS Utility (nie mam dostępu do płyt dodanych do aparatu), spróbuję z programem Digital Photo Professional. Nawiasem mówiąć, zarówno sam program, jak i odnośnik do aktualizacji znalazłem na tym forum ;)
RobertON
26-01-2014, 19:31
DPP nic Ci nie da, to jest wywoływarka do RAW-ów, a nie zdalnej obsługi aparatu.
No to mam pecha, pewnie EOS Utility jest na płytce, którą schowała gdzieś moja siostra. Trzeba będzie poszukać (opcja tańsza) albo kupić kartę (opcja droższa) :)
RobertON
26-01-2014, 19:37
Jest Eos Utility dla 300D, ale tylko pod WinXP i Vista, w zakładce Software
Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS Digital Rebel (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_digital_rebel#DriversAndSoftware)
plik - eu273en.exe
No rzeczywiście, mamy potwierdzenie. Niestety z Internetu ściągnę tylko aktualizację, program musi być pewnie zainstalowany z płyty.
RobertON
26-01-2014, 19:43
To nie jest konieczne - są gdzieś na stronach wersje "pierwotne".
Poszukaj - było o tym na naszym forum CB na 100%.
Jest ten wątek i rozwiązanie, można również pogmerać w rejestrze:
http://www.canon-board.info/software-14/sposoby-na-instalacje-dpp-24250/