Zobacz pełną wersję : Niezbędnik canoniarza - szybkkie pytanie
Przesiadłem się na canona i nie mam czasu na szukanie igły w stogu siana jak ktoś może mi szybko odpowiedzieć.
1.Czym wywoływać rawy od canona? Softem od canona?
Mi byłoby najwygodniej Camera Raw w Adobe Photoshop CC w kontekście obiektów inteligentnych (smart objects), ale wiem że soft firmowy niektórych producentów czasami sobie lepiej radzi.
2.Możecie podlinkować aktualny poradnik do obróbki raw w canonie(pozbycie się szumu, wyostrzenie).
Wszystkie jakie znalazłem są sprzed minimum 5 lat.
Umiem wywołać z dobry efektem, bo nie raz wywoływałem, ale każda firma ma swoje kruczki, typowe problemy matrycy, typowy szum matrycy itp szukam sprawdzonego sposobu.
//
Dzisiaj o godzinie 12:26
proszę o nie spamowanie kulek855
kulek855
21-01-2014, 13:14
A może ktoś nie ma czasu by Ci odpowiadać?
Leniwość nie "czas".
Google (http://www.google.pl) wpisz dpp.
zapomniałem dopisać czegoś bardzo ważnego:
proszę o nie spamowanie kulek855.
np. tutaj zero konkretów wszystko co jest oczywiste:
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/dpp-vs-acr-wyostrzanie-i-szumy-67299/index2.html
na zagranicznych forach już lepiej, ale bym musiał poświecić kilka dni na czytanie/testy
ACR versus DPP processing for Canon CR2 raw files - Photo.net Digital Darkroom Forum (http://photo.net/digital-darkroom-forum/00a1w4)
W skrócie (i bardzo subiektywnie):
DPP nad ACR ma dwie przewagi:
1. Cenę
2. Kolory
Cała reszta jest sto lat za Murzynami...
kulek855
21-01-2014, 14:25
Ja bym jeszcze dodał:
3. Funkcja DLO
4. I zdaje się, że ostrość (tego nie jestem pewien gdyż dawno już nie korzystam z ACR)
ACR + PS
Wszystko prócz kontrastu, szumu i ostrości ustawiasz w ACR.
Ostrość w ps - maska wyostrzająca: promień 3, rozmiar 0,3 - 1, próg 0. (raw konwertowany do TIFF)
Szum - albo plugin nik software dfine (płatny) lub darmowy Neat Image.
Skopiuje Ci moją receptę z 2011r (dziś się sporo różni).
RAW w CameraRaw:
- ekspozycja
z wciśniętym altem przesuwam suwak do chwili aż znikną przepały
- odtwarzanie
gdy trzeba podciągam max do +30
- wypełnienie światłem
jak chcę żeby na zdjęciu było więcej szczegółów widocznych w cieniach.
- czarne
z wciśniętym altem przesuwam suwak do chwili aż znikną miejsca w których brak szczegółów
- jasność
ustawiam na oko
- Balans bieli
ustawiam na oko
- przejrzystość
ustawiam na oko
- aberracje chromatyczne
po podświetleniu krawędzi wciskam klawiszem alt, przesuwam suwakiem aż aberracje znikną.
- zapisuje do tiff 16bit (czasem jpg) profil kolorów srgb
Teraz nadszedł czas na dalszą obróbkę w PhotoShop-ie
- ostrzenie wstępne (Canon zaleca USM (unsharp mask) (300, 0.3, 0))
- odszumianie aktualnie znalazłem plugin dfine 2.0 (ale tylko 14 dni działa ;/)
- krzywe (do poprawy kontrastu lub jasności + balans kolorów)
- wibracje
- ostrzenia lokalne (na maskach) - ostatnio znalazłem fajny plugin szkoda że wersja testowa 14 dniowa.. (sharpner pro 3.0)
---------------------------------------------------------
Masz opcję do raportowania spamu. Jeżeli moderator uzna to za stosowne to zostanę odpowiednio ukarany.
Proszę mnie publicznie w temacie nie osądzać.
Kolekcjoner
21-01-2014, 15:14
proszę o nie spamowanie kulek855.
Nie ma tu żadnego spamowania. Kolega ma zwyczajnie rację, taka roszczeniowa postawa jaką prezentujesz zasługuje tylko na wysłanie takiego wątka w kosmos.
.... ale bym musiał poświecić kilka dni na czytanie/testy
Niesamowite :lol:. Skoro jesteś tak zajętym człowiekiem to zleć to komuś najlepiej osobistemu asystentowi ;).
Przesiadłem się na canona i nie mam czasu na szukanie igły w stogu siana jak ktoś może mi szybko odpowiedzieć.
1.Czym wywoływać rawy od canona? Softem od canona?
Mi byłoby najwygodniej Camera Raw w Adobe Photoshop CC w kontekście obiektów inteligentnych (smart objects), ale wiem że soft firmowy niektórych producentów czasami sobie lepiej radzi.
2.Możecie podlinkować aktualny poradnik do obróbki raw w canonie(pozbycie się szumu, wyostrzenie).
Wszystkie jakie znalazłem są sprzed minimum 5 lat.
Umiem wywołać z dobry efektem, bo nie raz wywoływałem, ale każda firma ma swoje kruczki, typowe problemy matrycy, typowy szum matrycy itp szukam sprawdzonego sposobu.
//
Dzisiaj o godzinie 12:26
proszę o nie spamowanie kulek855
ACR bardziej przejrzyste w obsludze niz DPP i wiecej opcji przy wolaniu Rawow.
Jedni wola mielone drudzy schabowe, sam nie sprobujesz obu nie bedzies wiedzial co ci bardziej pasuje, tego sie nie da przeskoczyc.
jan pawlak
21-01-2014, 19:25
Gdy chodzi o znaczne powiększenia to nie radzę używać ani odszumiania ani też wyostrzania w DPP.
Wtedy lepsze wyniki uzyskuje się ograniczając w DPP działania tylko do usunięcia "wad" obiektywów, balansu bieli oraz przepaleń.
Wstępne wyostrzanie lepiej jest prowadzić jako redukcja potrząśnięć w PS a gdy plik jest/był zaszumiony to np. w Topaz Infocus.
jp
RobertON
21-01-2014, 22:21
Nie jestem tak bardzo zaawansowany w innych narzędziach, ale DPP oprócz Digital Lens Optimizer ma podstawowe zalety - jest bardzo prosty, skuteczny i funkcjonalny.
Działa usuwanie szumów i jakieś niewielkie ostrzenie USM dla RAW-u można przeprowadzić.
Może faktycznie przy "wielkich" formatach ma jakieś niedoskonałości funkcjonalne, ale dla amatora jak ja zupełnie wystarczy - w znakomitej większości przypadków.
Oczywiście kontrasty i dalsze ostrzenia akcją Janusza Body w PS.
Trzeba dodać, że DPP nie jest też rewelacyjny jeżeli chodzi o łatwość i szybkość ustawienia poprawnego balansu bieli. Przynajmniej mi znacznie łatwiej jest to zrobić w LR czy CR.
na zagranicznych forach już lepiej, ale bym musiał poświecić kilka dni na czytanie/testy
ACR versus DPP processing for Canon CR2 raw files - Photo.net Digital Darkroom Forum (http://photo.net/digital-darkroom-forum/00a1w4)
No jak dane z podanego linku czytasz kilka dni, to rzeczywiście masz spory problem ;).
kulek855
22-01-2014, 00:48
Napisałem jak wyglądała moja obróbka w ACR + PS to w skrócie napiszę jak wygląda sprawa z ostrością i szumami w DPP (być może komuś się przyda).
Testowałem Lightroma i DPP pod względem ostrości zdjęcia i muszę przyznać, że lepszy efekt uzyskałem w DPP (lepsza ostrość mniejsze szumy).
Być może wpływ na taki stan rzeczy miało to iż LR błędnie rozpoznał mój obiektyw (canona).
DPP
Ostrość - przechodzimy do zakładki LENS (jeżeli mamy obiektyw canona z listy, do którego można zastosować DLO) i ustaiwmy tą opcję na 100 jeżeli efekt będzie zadowalający to zostawiamy a jeżeli nie to eksperymentujemy z ustawieniem. Następnie przechodzimy do zakładki RGB powiększamy zdjęcie do 200 i suwakiem SHARPNESS jedziemy do momentu aż ostrość/szum będzie na zadowalającym poziomie.
Szum - suwak LUMINANCE dajemy na 0 gdyż efekt, który uzyskamy przesuwając go jest po prostu słaby. Zainteresować się warto suwakiem CHROMINANCE. Zazwyczaj stosuję wartość od 5 do 10 (w zależności od zdjecia). Mam odczucie, że ta opcja działa lepiej niż w Lightroomie. Na koniec zdjęcie wrzucamy do NEAT IMAGE i pozbywamy się szumu.
RobertON
22-01-2014, 08:07
Szum - suwak LUMINANCE dajemy na 0 gdyż efekt, który uzyskamy przesuwając go jest po prostu słaby. Zainteresować się warto suwakiem CHROMINANCE. Zazwyczaj stosuję wartość od 5 do 10 (w zależności od zdjecia). Mam odczucie, że ta opcja działa lepiej niż w Lightroomie. Na koniec zdjęcie wrzucamy do NEAT IMAGE i pozbywamy się szumu.
Przecież właśnie to pozbywanie się szumu polega na naprawie tego wszystkiego "co dała matryca" bez obróbki:
- szum luminancji - monochromatyczny, takie "ziarno" jaśniejsze i ciemniejsze,
- szum chrominancji - chromatyczny, taka kolorowa kaszka,
Przesadne odejmowanie od sygnału z matrycy wzorców szumu prowadzi do uzyskania takiego "plastikowego" obrazu. Więc może lepiej od razu działać na "negatywie" RAW za pomocą DPP/ACR/Raw Therapee, niż angażować kolejny soft do obróbki i odszumiania JPEG-a. Zbytnie przeostrzenie zdjęcia wygląda tak jakoś sztucznie, dlatego korzystam jedynie z akcji w PS autorstwa Janusza Body.
Pytam, bo nie wiem - do tej pory jakoś nie rozwijałem tego problemu, bo na obrazkach 10x15 wychodziło to i tak bardzo dobrze, i dość naturalnie.
kulek855
22-01-2014, 08:39
Oczywiscie że lepiej działać jednym programem niestety z tych darmowych najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to dpp i neat image. Jeżeli już chcesz mieć darmowy dobry program to faworytem jest tu darktable pod linuxa. Z całym szacunlkiem ale wiem co to jest chrominancja i luminancja. Pisalem w uproszczeniu poradnik komuś kto zaczyna z tymi programami. Pozdrawiam. :)
jellyeater
22-01-2014, 08:39
ACR ma też wgrane profile do usuwania wad obiektywów. Ktoś porównywał efekty działania?
Co powiecie o Lightroomie? Ktos go uzywa?
Jednak zostanę przy Camera Raw w Adobe Photoshop CC, możliwości są ogromne a strata na gorszych algorytmach mała.
Dowolną warstwę obrazu lub pliku Photoshop CC można także edytować za pomocą Camera Raw w trybie filtru inteligentnego (!).
RobertON
22-01-2014, 18:36
Oczywiscie że lepiej działać jednym programem niestety z tych darmowych najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to dpp i neat image. Jeżeli już chcesz mieć darmowy dobry program to faworytem jest tu darktable pod linuxa. Z całym szacunlkiem ale wiem co to jest chrominancja i luminancja. Pisalem w uproszczeniu poradnik komuś kto zaczyna z tymi programami. Pozdrawiam.
Softem zupełnie za free jest RawTherapee. Jest to już niezły kombajn, ale trochę wymagający dla maszyny - CPU min. cztery rdzenie rzeczywiste a nie Hyper-threading z dwóch.
Zaletą dla niektorych jest polska wersja językowa. Fakt, Lightroom również ma polską nakładkę.
RawTherapee niestety nie ma Pędzla korekcyjnego i Filtra gradientowego, a to są świetne narzędzia w LR.
Ma za to tyle suwaczków i kombinacji, że ogarniam to bardzo powoli.
kulek855
23-01-2014, 21:10
Softem zupełnie za free jest RawTherapee. Jest to już niezły kombajn, ale trochę wymagający dla maszyny - CPU min. cztery rdzenie rzeczywiste a nie Hyper-threading z dwóch.
Zaletą dla niektorych jest polska wersja językowa. Fakt, Lightroom również ma polską nakładkę.
RawTherapee niestety nie ma Pędzla korekcyjnego i Filtra gradientowego, a to są świetne narzędzia w LR.
Ma za to tyle suwaczków i kombinacji, że ogarniam to bardzo powoli.
Jest wymagający jest darmowy ale lepszy efekt uzyskamy w DPP. Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli posiadacz puszki canona chce darmowy program to albo DPP albo Darktable pod linuxa.
jan pawlak
23-01-2014, 22:05
Co powiecie o Lightroomie? Ktos go uzywa?
LR, zakładka Develop, to jest ACR w innym opakowaniu.
jp
RobertON
23-01-2014, 22:16
Dziękuję kulek855
Spróbuję Dartable jak polecasz, ale muszę odpalić kolejną maszynę wirtualną z jakimś jądrem.
Jeszcze niedawno używałem Debiana, ale powstawał konflikt na VMWare (może za mało ramu zadeklarowałem) i wywalała się cała maszyna.
Spróbuję zadziałać, ale kończą się już możliwości moich dysków SSD na systemy, bo HD to tylko już magazyny.
--- Kolejny post ---
LR, zakładka Develop, to jest ACR w innym opakowaniu.
To praktycznie ten sam moduł z roszerzeniem wielu funkcjonalności.
Świetny jest Pędzel korekcyjny i Filtr gradientowy, tego mi brakuje w RT.
kulek855
23-01-2014, 22:27
RobertON
Nie próbowałem ale chyba Ubuntu da się postawi na pamięci USB albo odpalić z płytki LIVE-CD z tym, że wtedy strasznie muli.
Darktable jest troszkę mniej wymagający niż RawTherapee.
Jest to konkurent lightrooma.
RobertON
23-01-2014, 22:31
Nie próbowałem ale chyba Ubuntu da się postawi na pamięci USB albo odpalić z płytki LIVE-CD z tym, że wtedy strasznie muli.
Darktable jest troszkę mniej wymagający niż RawTherapee.
Jest to konkurent lightrooma.
To chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest maszyna wirtualna postawion na VMWare, a nie LiveCD, bo nie ciągnie wszystkiego do RAM-u.
Ciekaw jestem jak bardzo obciąża ten soft CPU na Ubuntu/Debianie, bo zaczyna mi już brakować "mocy".
Popatrzyłem na stronę projektu, zapowiada się ładnie.
http://www.darktable.org/install/
To chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest maszyna wirtualna postawion na VMWare, a nie LiveCD, bo nie ciągnie wszystkiego do RAM-u.
Ciekaw jestem jak bardzo obciąża ten soft CPU na Ubuntu/Debianie, bo zaczyna mi już brakować "mocy".
Popatrzyłem na stronę projektu, zapowiada się ładnie.
install | darktable (http://www.darktable.org/install/)
Ja używam od ponad roku i sobie chwalę. W ogóle dziwię się, że tak mało o DT na forum. Ale widocznie LR jest tym jedynie słusznym.
W ogóle dziwię się, że tak mało o DT na forum. Ale widocznie LR jest tym jedynie słusznym.
Jak sobie sprawdzisz listę obsługiwanych systemów operacyjnych to może ci się problem małej popularności DarkTable wyjaśni...
To chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest maszyna wirtualna postawion na VMWare
Tylko wtedy nie wiem czy darktable wykorzysta rdzenie karty graficznej do przyspieszania obliczeń:
"It offers GPU acceleration via OpenCL (runtime detection and enabling)"
RobertON
27-01-2014, 20:26
Ja używam od ponad roku i sobie chwalę. W ogóle dziwię się, że tak mało o DT na forum. Ale widocznie LR jest tym jedynie słusznym.
Nie tylko LR jest jedynym słusznym, używam RawTherapee i również sobie go chwalę. Projekt jest naprawdę bardzo zaawansowany.
LR nie jest tak naprawdę dobrym narzędziem dla takiego amatora jak ja, ponieważ niepotrzebna mi taka "baza" danych ze zdjęciami, bo mam inny sposób ich katalogowania.
Używam tylko modułu Develop, który ma wiele więcej funkcjonalności aniżeli ACR.
--- Kolejny post ---
Tylko wtedy nie wiem czy darktable wykorzysta rdzenie karty graficznej do przyspieszania obliczeń:
"It offers GPU acceleration via OpenCL (runtime detection and enabling)"
Może być to problem szybkości obsługi w maszynie wirtualnej VMware, pomimo tego co o niej piszą.
Przekonałem się o tym przy okazji symulacji wielokrotnych zderzeń obiektów wielobryłowych w przestrzeni 3D.
Obliczenia czasem trwały wiele minut - dla prostych multibody i nieskomplikowanego otoczenia.