Zobacz pełną wersję : Flycam do bezlusterkowca
homesicalien
18-01-2014, 10:09
Zaczynając szukać odpowiedzi w necie spodziewałem się szybkich rozwiązań. Niestety nie trafiłem na żadne konkrety. Potrzebuję taniego skutecznego stabilizatora do bardzo lekkiego aparatu. Taki np. flycam nano - mam przeczucie, że nie uda go się wyważyć z obciążeniem poniżej 500g. Oczywiście producent dowolny. Nie jestem majsterkowiczem, więc DIY raczej nie wchodzi w grę. A może dociążenie aparatu?
Jestem właśnie w fazie planowania projektu stabilizatora, który ma potrafić obsłużyć ciężkie lustro oraz bardzo lekką kamerkę - Canon Legria.
Wydaje mi się, że rozwiązaniem gwarantującym powodzenie, będzie dokręcana "płytka" o odpowiedniej wadze pomiędzy kamerę a stabilizator. Drugim rozwiązaniem jest obciążenie podzielone na dwie równe części mocowane jakoś tuż poniżej płyty mocującej kamerę/aparat. Ważne, by ciężar był skupiony wokół osi pionowej stabilizatora, był równo rozmieszczony (ideał to obciążnik np. od hantli)oraz był jak najbliżej kamery/aparatu. Niestety to jeszcze faza projektowa, więc nie mogę w 100% zagwarantować słuszności koncepcji... ;)
programersky
28-05-2014, 21:50
Jestem właśnie w fazie planowania projektu stabilizatora, który ma potrafić obsłużyć ciężkie lustro oraz bardzo lekką kamerkę - Canon Legria.
Wydaje mi się, że rozwiązaniem gwarantującym powodzenie, będzie dokręcana "płytka" o odpowiedniej wadze pomiędzy kamerę a stabilizator. Drugim rozwiązaniem jest obciążenie podzielone na dwie równe części mocowane jakoś tuż poniżej płyty mocującej kamerę/aparat. Ważne, by ciężar był skupiony wokół osi pionowej stabilizatora, był równo rozmieszczony (ideał to obciążnik np. od hantli)oraz był jak najbliżej kamery/aparatu. Niestety to jeszcze faza projektowa, więc nie mogę w 100% zagwarantować słuszności koncepcji... ;)
Jeśli zrobiłeś już stabilizator podziel się zdjęciami sprzętu bo sam właśnie zrobiłem steadycam do 50D i mam dosyć spory problem ze środkiem ciężkości body.... Ciągnie mi na bok steadycam ... Jeśli będzie zainteresowanie jak wykonać steadycam to dodam poradnik gdzieś na forum wraz ze zdjęciami.