Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma EF 500 DG Super + lampa wbudowana

mirhon
14-03-2006, 12:19
Na dpreview czytałem jak jakiś gostek bardzo chwalił zdjęcia robione tak że w/w sigmę miał w jednej ręce a w drugiej aparat z wbudowaną lampą (jakiś canon DSLR). Czy ktoś to ćwiczył? Czy sigma uwzględnia przedbłysk z wbudowanej tzn. wyzwala przy właściwym błysku?
Czy to ma sens takie doświetlanie z ręki z boku do lampy wbudowanej? Jak z pomiarem? Gdyby sigma błyskała 2 razy (łącznie z przedbłyskiem) to aparat poprzez E-TTL wiedziałby jak odpalić wbudowaną...ale chyba tak dobrze to nie działa? Pytam bo zamierzam kupić lampe i narazie wychodzi mi że do mojej amatroki 420ex wystarczy...ale ta sigma no nie wiem...

gwozdzt
14-03-2006, 12:36
Na dpreview czytałem jak jakiś gostek bardzo chwalił zdjęcia robione tak że w/w sigmę miał w jednej ręce a w drugiej aparat z wbudowaną lampą (jakiś canon DSLR). Czy ktoś to ćwiczył? Czy sigma uwzględnia przedbłysk z wbudowanej tzn. wyzwala przy właściwym błysku?
Czy to ma sens takie doświetlanie z ręki z boku do lampy wbudowanej? Jak z pomiarem? Gdyby sigma błyskała 2 razy (łącznie z przedbłyskiem) to aparat poprzez E-TTL wiedziałby jak odpalić wbudowaną...ale chyba tak dobrze to nie działa? Pytam bo zamierzam kupić lampe i narazie wychodzi mi że do mojej amatroki 420ex wystarczy...ale ta sigma no nie wiem...
Wprawdzie z praktyce nie ćwiczyłem, ale wg mojego stanu wiedzy fotocela w Sigmie nie uwzględnia przedbłysku i lampa błyska dwa razy (pod warunkiem, że zdąży sie naładować). Tym warunkiem jest, ze nie może może być ustawiona na pełną moc, ale przy 1/2 czy 1/4 nadąża błysnać drugi raz. Praca Sigmy oczywiście w trybie manualnym.
Jakbyś chciał to samo zrobić z Canonami EX, to potrzebujesz conajmniej 430EX (bo ma tryb manualny) + dowolna fotocela.
W obu przypadkach o E-TTL zapominasz.

mirhon
14-03-2006, 15:20
...W obu przypadkach o E-TTL zapominasz.

Zaraz, jeśli sigma zdąży błysnąć 2 razy (np na pół mocy) to aparat uwzględni to dodatkowe światło w obliczeniach, zatem E-TTL zadziała...ma to sens jeśli 2 błysk z sigmy (manual) będzie taki sam. Czy dobrze kombinuję?

gwozdzt
14-03-2006, 15:32
Zaraz, jeśli sigma zdąży błysnąć 2 razy (np na pół mocy) to aparat uwzględni to dodatkowe światło w obliczeniach, zatem E-TTL zadziała...ma to sens jeśli 2 błysk z sigmy (manual) będzie taki sam. Czy dobrze kombinuję?
Jakoś niebardzo...
Co z tego, ze E-TTL zobaczy dodatkowy błysk Sigmy, jeśli aparat nie będzie jakiejkolwiek możliwości sterowania Sigmą? Sigma walnie drugi raz z taką mocą, na jaką będzie nastawiona w manualu i E-TTL w tej konfiguracji nie ma zadnej możliwości sterowania błyskiem Sigmy.
Jak już tak kombinujemy, to wydaje mi się, że jedyne co zrobi E-TTL, to widząc kupę światła przy przedbłysku, maksymalnie przygasi kukułkę z aparatu przy błysku głównym. Sigma walnie swoje. Ale to tylko takie luźne dywagacje :-)
Pojawi się tu KuchateK, to nas zaraz na ziemię sprowadzi :-)

KuchateK
14-03-2006, 17:08
Mysle ze piszecie i kombinujecie o tym samym tylko jeden patrzy nie na ta lampe ;)

Sigma blysnie dwa razy. Aparat uwzgledni to swiatlo w pomiarach nie walac kukulka ile sie da jako jedynym zrodlem swiatla.

Fakt, ze sigme trzeba kontrolowac manualnie i jest tu problem braku e-ttl'a dla tej lampy. Ale za to odpada problem z nieposluszna lampa na body ktorej nijak sie nie da kontrolowac poza lekka korekta (fec) a ktora dzieki podwojnemu blyskowi sigmy i e-ttl'owi bedzie sie w miare przyzwoicie zachowywac dopelniajac lekko swiatlo z sigmy a nie rywalizowac z nia "ktora mocniejsza".