Zobacz pełną wersję : Canon 1DS problem z FIREWIRE
Witam wszystkich
jestem nowym użytkownikiem formu.
Mam problem z podłączeniem aparatu do kompa przez fire wire. czy ktoś może miał podobny problem?
Oczywiście sterowniki ze strony Canona z USA zainstalowałem, wszystkie programy jakie mogłem znaleźć do tego modelu- i lipa komputer go nie widzi...
wkładałem inną kartę z gniazdami firewire, kabel mam nowy Hama...
trafia minie już....
Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii, słyszał może ktoś o uszkodzonych wyjściach w aparatach tego typu?
Pozdrawiam
Jaki windows ? Z tego co wiem to dziala tylko do xp. Nowsze juz nie.
Witam
No fakt zapomniałem napisać że to XP, z innymi nawet nie próbowałem
Odpal płytę live-cd z UBUNTU i zobacz czy wtedy aparat po podłączeniu zadziała. Bo może coś w konfiguracji XP się pozajączkowało.
Można spróbować ze specjalnie spreparowaną dla fotografii wersją z darktable:
https://encrypted.pcode.nl/files/iso/
Po podłaczeniu powinno automatycznie zamontować aparat
Jak potem chcesz pobrać zdjęcia przez darktable to trzeba przedtem odmontować aparat
Wielkie dzięki adawro
nie pomyślałem o linuxie... zaraz zassam z tego linka wypalę i wieczorem sprawdzę.
dam znać jak by co .
Pozdro
Witam
Zrobiłem jak pisał kolega "adwaro" pod linuxem- nic....
zrobiłem update firmware bo miałem poprzednią wersję-i nic. Kabel sprawdzałem u kolegi na jego kompie, i z jego kamerką działa a mojego aparatu nie widzi...
Czy ma ktoś może jakieś pomysły?
pozdro
Jeszcze pozostaje sprawdzić czy na innym komputerze jest tak samo, ale ja bym obstawiał uszkodzony port w aparacie. Może jakiś zimny lut się zrobił a może to coś poważniejszego?
Witaj Demonos, sprawdzałem na innym kompie, na kilku i nic... nie wiem co robić..
Napisałem do Canona zobaczymy co mi odpowiedzą.
W między czasie dzwoniłem do serwisu w Warszawie, powiedzieli że jeśli posprawdzam wszystko i nie będzie działał to mogę przysłać do nich do diagnozy bo to może właśnie być uwalony port...
ciekawe jaki koszt jest tej diagnozy, bo naprawy zależy od tego co trzeba będzie wymienić, gość powiedział że może tylko gniazdo albo całą płytę...cała płyta to chyba koszt kosmos...
zobaczymy co mi odpowiedzą z Canona.
dam znać
Żytnia wycenę robi za darmo. Płacisz tylko za przesyłkę.
Poczekam jeszcze co mi napiszą z Canon'a i chyba będzie trzeba wysłać na żytnią, zobaczymy co padło i ile to będzie kosztować...
jeśli płyta, to koszt raczej kolosalny i chyba będzie trzeba do jego końca korzystać z czytnika; a o powiększaniu zdjęć na wyświetlaczu chyba zapomnieć...:(
Pozdrawiam
dzięki za wsparcie
Witam
Zrobiłem jak pisał kolega "adwaro" pod linuxem- nic....
zrobiłem update firmware bo miałem poprzednią wersję-i nic. Kabel sprawdzałem u kolegi na jego kompie, i z jego kamerką działa a mojego aparatu nie widzi...
Czy ma ktoś może jakieś pomysły?
pozdro
Pozostaje już tylko jedna możliwość, podpiąć inny egzemplarz EOS 1d przez firewire bo może się tak zdarzyć, że kable działają z jednymi urządzeniami a z drugimi nie.
Ale to praktycznie chyba szybciej wysłać aparat do diagnozy na Żytnią niż szukać kogoś z 1D z firewirem.
czytałem właśnie gdzieś na angielskich forach że są problemy z tymi aparatami, i tak jak piszesz z nie wszystkimi komputerami i kablami współpracują...
Zadzwonię jeszcze do kolesia który ma 1ds mk2, ten ma też usb, ale może podłączał go przez firewire...zobaczymy, dam znać na forum
dzięki za zainteresowanie tematem
Pozdro
Miałem taki problem.
instalowałem parę razy i za którymś w końcu się połączył.
Ale czytałem gdzieś w necie że te porty lubią paść.
To chyba prawda bo np w laptopie nigdy mi nie zadziałał a urządzenie było perę razy czyszczone.
Z drugiej strony to całkiem zbędne połączenie.
Generalnie służy tylko do ustawiania paru funkcji w aparacie, np skraca czas zadziałania
migawki po naciśnięciu spustu.O dziwo można w 1d ten czas jeszcze skróćić.
Zresztą myślę,że wiesz o co chodzi i co można tam zmienić
Powracając do tematu to kilkukrotne instalowanie w końcu zadziałało.
Z tego co pamiętam to ważne, by nie podłączyć aparatu zbyt szybko.
Oczywiście Win XP SP2
krisv740
17-01-2014, 23:16
Proponuję inny kabel. Ja mam dwa kable do połączenia jedynki i tylko jeden z nich działał. Pod w7 też spokojnie działa.