Zobacz pełną wersję : obiektyw typy : canon EF 50 mm f/1,8 II
Hej, zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu (Canon EF 50 mm f/1,8 II). Wyliczyłem sobie średnią ogniskową jaką używam (licząc ok 15 ulubionych zdjęć) wyszło mi 44 mm :P. W tej chwili mam obiektyw canona 18-55 is 2. Ogólnie nie mam za bardzo teraz sprecyzowane co robię. Lubię robić zdjęcia krajobrazów. Macro jest dla mnie fajna zabawą. Przepadam też za robieniem zdjęć zwierzętom. Portrety lubię robić, ale mam trochę mało "obiektów" , więc jest to raczej rzadkość. Tu są przykładowe zdjęcia, jakie lubie robić: Flickr: dragomint's Photostream (http://www.flickr.com/photos/113383863@N05/)
Ogólnie nie używam statywów i raczej nie będę. Jasność tego obiektywu może mi nieco pomóc ponieważ teraz ciągle używam ISO 3200 i nie jest to czego bym chciał (spore szumy, mam eos 600d) .
Czy wg. Was ten obiektyw spełnił by moje wymogi? Chyba, że macie pomysły na jakiś inny w podobnej cenie?
nie ma nic w podobnej cenie
A czy on spełni moje wymogi czy ogólnie będzie dobry i sensowny? Bo jeśli nie jest odpowiedni dla moich wymagań itd. to może lepiej zbierać dalej ;)?
I czy będzie on lepszy od kita 18-55 IS II?
nie wiem;
na pewno jaśniejszy
kup,po testuj jak ci nie podpasuje to go sprzedasz bez dużej straty
Może jednak naleśnik 40/2.8. Solidniejszy jest i ostry. Malutki też.
maciek12ss
13-01-2014, 18:22
Kit wydaje się może celniejszy . Ale to może byc złudne wrażenie z powodu większej go i nie zawsze musi w punkt trafić że by było ostro to co chcemy zobaczyć. 50 1,8 na 600d jest nie celny. Za to jak już trafi to potrafi pokazać pazurki jak na szko za 400zł. Na 1,8 jest ok ale bardzo dobra ostrość pojawia się u mnie np od 2,0 na 2,8 jest już super. Bardzo lekki wygodny przy 600d ma sie wrażenie że to nic nie waży. Łatwo zabrać na wycieczkę. przy dużych otworach fajnie rozmywa tło . Kit nie zastąpi 50 1,8 i na odwrót :)
Jak go chcesz kupić to pamiętaj, że jest delikatny. Ale zdjęcia daje ładne, choć przy małej ilości światła często nie trafia AF.
40mm jest dwa razy droższy ;), przecież nie będę też od razu rzucał obiektywem o ziemię, żeby musiał być taki solidny. A brak stabilizacji w 50mm jest dużym utrudnieniem? I takie pytanko, jadę np. na wycieczkę z rodzinką, czyli raczej wymienianie obiektywów w trakcie odpada, bo wiadomo marudy nie wytrzymają z minuty w miejscu :P, więc który bardziej byłby ciekawy/dobry na wyprawy ;)?
kit 18-55 is ii czy 50 1.8?
czy może taki ciemniejszy tamron 55-200 ;P?
Jak będziesz miał możliwość na swobodne oddalanie się i przybliżanie (czyli zoom nożny) to C50 da ci fajniejsze i lepsze jakościowo zdjęcia niż kit. Tyle, że nie porobisz szerokich ujęć krajobrazowych. Możesz więc mieć założony na wycieczce 50, żeby ogólnie robić większość zdjęć, a na jakieś szersze ujęcia przepiąć na chwilę. Przepniesz, pstrykniesz, dogonisz niecierpliwych ludzi :)
Zabawa stałką ma swoje zalety dla osoby początkującej, bo zmusza czasem do pomyślenia i pokombinowania. A do tego jasnym szkłem poćwiczysz zabawę z głębią ostrości (choć przysłona to tylko jeden z 3 parametrów decydujących o GO).
Wyliczyłem sobie średnią ogniskową jaką używam (licząc ok 15 ulubionych zdjęć) wyszło mi 44 mm
Taka uwaga metodologiczna. Policz z jaką ogniskową robisz najwięcej zdjęć, albo najlepsze zdjęcia.
Przyjętą przez Ciebie metodą możesz wytypować ogniskową, której nigdy nie użyłeś jako swoją optymalną.
Ponieważ ja uzywam UWA i tele a środek niemal nigdy to tez bym dostał podobny wynik nie robiąc nigdy zdjęcia z taką ogniskową.
Ogólnie użyłem ( w tych zdjęciach, które bardziej mi się udały) raz do dwóch razy tylko 18mm, najczęściej 55mm, potem 46-48mm. Ogólnie raczej tą 50 będzie mi trudno robić krajobraz xD, a ja chciałbym właśnie na tych wyprawach, wycieczkach i wgl wypadach, móc się ograniczyć tylko do jednego obiektywu :c. Ten 50mm raczej nie spełni w takim razie moich wymagań?
nowka 50 1.8 - 400zł (używkę wydmuszki bym nie kupił, bo strach)
uzywka 40 2.8 - 500zl WARTO
A da się tym 50mm robić krajobraz czy będzie po prostu brzydki xD? Bo wolałbym taki bardziej uniwersalny mieć, a 50mm wydaje się być nawet fajny i stosunkowo chyba najlepszy w porównaniu cena do jakość ^^
Element7th
13-01-2014, 21:52
A da się tym 50mm robić krajobraz czy będzie po prostu brzydki xD?
Każdym obiektywem zrobisz, kwestia jaki kadr osiągniesz stojąc w tym samym miejscu:P
IMHO, na takie wypady to lepszy zoom niż ta pięćdziesiątka.
Warto wiedzieć i pamiętać że naleśnik 40/2.8 to obiektyw STM czyli z "wolnym" autofokusem i dedykowany przede wszystkim do kręcenia filmów.
jellyeater
13-01-2014, 22:15
A 50 1.8 to mało precyzyjny brzęczyk. :)
50 na aps-c to już wąsko. Do widoków to będzie raczej średnie. Ale też się da. Wszystkim się da.
jak naleśnik jest wolny to 50 1.8 chodzi chyba na korbkę =)
moze poszukaj 35f2?
to dobre ,niedrogie szklo, a i szersze
jak naleśnik jest wolny to 50 1.8 chodzi chyba na korbkę =)
a dokładnie na autokorbkę :lol: Chodziło mi oczywiście o to że wolny AF w 50/1.8 to kwestia ceny a w 40/2.8 STM to celowe działanie :)
moze poszukaj 35f2?
to dobre ,niedrogie szklo, a i szersze
Ale jest to jednak różnica w "nówce" o 600 zł. Ja bym wolał raczej nie brać używek :P... jakoś nie mam zaufania do ludzi, którzy sprzedają używane xD, tak to zawsze posiadam jakąś tam gwarancję.
Ogólnie chyba jeszcze poczytam o tym 50mm, ale chyba lepszy byłby zoom. Myślę czy by nie odkładać może do tamrona 17-50 f/2.8 ale to jest cena ok 1600 (a odkładam też na auto oszczędności, dlatego właśnie ten byłby dobrym), ale jest jednak co do tego canona taka obawa. Wolałbym nosić 1 obiektyw czyli gdybym kupił to np ten 50mm, ale lubie robić uliczne zdjęcia: jakiś blok, gołębie, zamek piękny tam stoi , o i strumyk itd :P, więc nie wiem jak tu będzie taka stałka pasować?
jellyeater
14-01-2014, 07:20
Masz KIT ustaw sobie te 50 mm i zobacz jak pasuje.
IMHO 50 mm na cropie to dość wąsko. Na wycieczki, spacery itp. średnio się nadaje (ze względu na mm), co nie znaczy, że nie da się nim zrobić fajnych zdjęć z wycieczki, ale raczej zapomnij o jakichś szerokich spektakularnych widokach.
50/1.8 jak trafi z AF da o niebo lepszą jakość zdjęcia niż 18-55 i to bez dwóch zdań.
Jasne stałki na początku są trudne do ogarnięcia. Trzeba się ich nauczyć.
50/1.8 ma niestety dość losowy AF (miałem, przerabiałem), ale jest wart swojej ceny.
Uważam, że warto go kupić na początek, ale nie możesz go traktować jako szkło uniwersalne do wszystkiego, bo nieraz będzie za wąsko.
jellyeater dobrze radzi – porób kitem na ogniskowej tylko 50 mm zdjęcia przez tydzień i wyrobisz sobie zdanie na temat ogniskowej 50 mm.
Element7th
14-01-2014, 10:06
Trochę odnoszę wrażenie, że chcesz mieć tą 50kę a od nas oczekujesz zapewnienia, że zrobisz nią wszystko, że zastąpi Ci ona zarówno szeroki kąt jak i tele :) Niestety tak nie będzie. Z doświadczenia wiem, że 50mm w cropie na spacerze to za wąsko, nie zawsze jest możliwość wycofania i traci się często fajne kadry.
Ja się już pobawiłem małą GO, przeszło mi a z powodu braku wolnych funduszy kupiłem używanego tamrona 17-50/2.8, jest bardziej uniwersalny i wystarczająco jasny a 50mm/1.8 wkręcam już tylko na portrety.
Dużo zależy od tego co się chce focić.
50-tka zabrana na spacer, gdzie chce się focić ludzi, np. dziecko (patrzę przez pryzmat siebie), czy to na cropie, czy na FF jest bardzo fajna (na FF praktycznie tylko ją zabierałem na spacery), ale idąc na wycieczkę, gdzie chce się zrobić również pamiątkowe zdjęcia odwiedzanych miejsc, to już jest za wąsko częstokroć.
Stałki mają swoje plusy i minusy. Grunt to mieć tego świadomość.
Ogólnie to ja rozmyślam czy np kupić sobie tego 50mm, czy lepiej będzie sobie powolutku zbierać i wziąć np, tamrona 17-50 lub sigmę 17-70 :P. Ogólnie podoba mi się ta stałka ze względu na światło. Ja zazwyczaj używam ok 44-55mm i wtedy mam f/5.6, przez co w dzień nie widać problemów, natomiast jak się już trochę ściemni to musem jest co najmniej użycie iso 3200 co w eos 600d już dosyć utrudnia obróbkę i po prostu nie wygląda to za ładnie :P. Więc myślałem o stałce głównie dla tego światła. A gdyby jeszcze była dobra to krajobrazów to po prostu ideał dla mnie xD. Dlatego tak dopytuje o te "do krajobrazów" . Ogólnie myślałem, że można robić parę zdj np krajobrazowych i potem zlepić w panoramę w jakimś programie, ale raczej bez użycia statywu to chyba nie bardzo wyjdzie :P?
Element7th
15-01-2014, 09:48
Dlatego tak dopytuje o te "do krajobrazów" .
No ale tu nie ma co pytać tylko bierz kita, ustaw 50mm i strzelaj krajobrazy - zobaczysz czy to Ci wystarcza.
Oki, to ja pooglądam a w razie czego dozbieram do tamrona. Dzięki wielkie każdemu, kto zechciał dodać cegiełkę do opinii n.t tego obiektywu :).
mam ten obiektyw od roku. Na poczatku ostrosc bokeh ok. Chuchany i dmuchany obchodziłem się z nim jak z jajkiem. Niestety Rozklekotał się złapał kurz, AF szlag trafił. Jak już napisano b delikatny. Drugi raz bym nie kupił... Jeszcze dycha, ale nastepny bedzie C 50mm 1,4
pozdrawiam
jellyeater
22-01-2014, 21:12
50 1.4 też zbyt trwały nie jest. Ponoć. :) Mnie opinie ludzi którzy go rozwalili zniechęciły do zakupu.
RobertON
22-01-2014, 21:23
50 1.4 też zbyt trwały nie jest. Ponoć.
Może mógłbyś spróbować zamiast canona - Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM, ale trochę droga.
Koledzy litości, pytający ma do wydania 400zł max a Wy mu proponujecie słoiki po 1400 - 1500zł.
Jak to się ma do zapytania ?
Wracając do tematu : kup tę stałkę C 50/1,8 najlepiej lekką używkę za max 300zł i też będziesz zadowolony, bo wszystko jest lepsze od kita :)
RobertON
22-01-2014, 21:38
Koledzy litości, pytający ma do wydania 400zł max a Wy mu proponujecie słoiki po 1400 - 1500zł.
Jak to się ma do zapytania ?
Wracając do tematu : kup tę stałkę C 50/1,8 najlepiej lekką używkę za max 300zł i też będziesz zadowolony, bo wszystko jest lepsze od kita
Racja - rozpędziłem się z kasą, tak jak i Koledzy.
Na alledrogo jest kilka 50-tek na gwarancji - przykład
Canon 50mm f/1.8 II , na gwarancji do maja ! (3894508832) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-50mm-f-1-8-ii-na-gwarancji-do-maja-i3894508832.html)
Slawek1980
28-01-2014, 20:35
Jesli kupno uzywki 50mm 1.8 II, to tylko gwarancji. Materialy uzyte do produkcji tego obiektywu sa bardzo kiepskie. Obiektyw niestety sie wyrabia, co skutkuje kompletnie losowym autofocusem. Ja swoj po prawie dwoch latach uzytkowania wyslalem do serwisu, jeszcze nie odebralem, ale z tego co mowili, wymienili jakies bebechy.
W Fotojokerze jest za 398zł do kupienia nowy. :-)
bo wszystko jest lepsze od kita
Full-size sample photos from Canon 18-55mm F/3.5-5.6 (http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=25)
Znam takich, którzy kitem robią lepsze foty niż niektórzy Lkami :-)