PDA

Zobacz pełną wersję : 50mm f1.4 paproch

teo5ooD
12-01-2014, 14:54
Witam. W mojej 50 pojawil sie paproch w srodku poradzcie czy da sie go usunac? ;(

Fotopstryczek
12-01-2014, 15:17
Ma wpływ na zdjęcia?

Viqy
12-01-2014, 15:37
Witam. W mojej 50 pojawil sie paproch w srodku poradzcie czy da sie go usunac? ;(

Ja bym wysłał do serwisu :)

teo5ooD
12-01-2014, 15:38
Zdjeć jeszcze nie zgrywalem ale w aparacie nie widze nic by bylo

teo5ooD
12-01-2014, 18:54
A jak by sprężonym powietrzem popsikać?? Robił ktoś tak?

FOTO-PAN
12-01-2014, 18:59
pewnie jak zaczniesz "dmuchać" gruszką lub sprężonym powietrzem "nadmuchasz" jeszcze więcej pyłków, tak na prawdę nie wiesz pod którą soczewką jest ten paproch wiec i taka metoda jest nie bardzo skuteczna

teo5ooD
12-01-2014, 19:02
pewnie jak zaczniesz "dmuchać" gruszką lub sprężonym powietrzem "nadmuchasz" jeszcze więcej pyłków, tak na prawdę nie wiesz pod którą soczewką jest ten paproch wiec i taka metoda jest nie bardzo skuteczna
Czyli nie warto próbować? Kurde ale obiektyw mam ponad miesiac, dbam o niego by nic się nie dostało a tu masz... A takie pyłki do gwarancji się załapują?

FOTO-PAN
12-01-2014, 19:46
na swoje ryzyko mozesz kombinować ale trzeba przyjąć opcje że będzie jeszcze gorzej, jeden pyłek to nic mojemu kumplowi w sigmie 50mm 1,4 wlazła do środka mała muszka i zeszła z tego świata centralnie na samym środku soczewki to jest lipa

jellyeater
12-01-2014, 21:25
Nie czyści się jednego pyłku. To nieekonomiczne. Poczekaj aż się nazbiera więcej. Na razie nie ma to najmniejszego znaczenia.

Bolek02
12-01-2014, 21:36
Zostaw i nic nie kombinuj. Na zdjęciach tego nie będzie widać, to bardziej problem w psychice siedzi.
Czyszczenie to niepotrzebny kłopot i kosztuje pewnie z 200zł, więc lepiej się przyzwyczaj i rób zdjęcia :)

salas
12-01-2014, 21:59
jak masz na gwarancji to poczekaj i przed samym końcem wyślij do serwisu na czyszczenie

teo5ooD
13-01-2014, 11:19
Psikałem sprężonym powietrzem ale nic nie dało. Obiektyw jest tak szczelny że prawdopodobnie papruch był już w środku i z czasem zakładania go paproch się oderwał i zatrzymał na soczewce. Jestem w trakcie ustalania czy to podlega gwarancji (czyszczenie) czy wymiana szkła. Jak będę coś wiedział napisze.

Bangi
13-01-2014, 11:35
Wymianie szkła to raczje nie podlega ;) ale jeśli paproch tam był wcześniej to gwarancji powinno to podlegać, niemniej jak to udowodnić ;)

Maureli
13-01-2014, 15:29
Całkiem niedawno rozbierałem takie szkiełko na czynniki. Przy manualnym ostrzeniu wyczuwalne były zacięcia pierścienia i okazało się że mechanika obiektywu jest zasyfiona jakby piaskiem czy czymś takim. Ponieważ mechanizm od pierścienia manualnego ostrzenia aż do sprzęgła jest smarowany więc cały syf właśnie tam osiada. Piszę o tym dlatego że przy okazji przyglądałem się soczewkom jako całemu modułowi i co prawda jest on rozbieralny ale raczej wyglądał on na dość szczelny. Stąd wydaje mi się że skoro wpadł tam jakiś paproch to raczej w produkcji. Tym bardziej jeżeli obiektyw jest na gwarancji to warto spróbować to reklamować. Dla zainteresowanych filmik jak to w środku wygląda :)

http://www.youtube.com/watch?v=ED0DQpVnTuM

Bolek02
13-01-2014, 15:37
Paprochy w środku i ich czyszczenie nie jest objęte gwarancją producenta. Powiedzą Ci że to następstwo powstałe w trakcie użytkowania szkła :(

teo5ooD
13-01-2014, 16:03
Paprochy w środku i ich czyszczenie nie jest objęte gwarancją producenta. Powiedzą Ci że to następstwo powstałe w trakcie użytkowania szkła :(

Szkło 2 miesięczne, więc raczej wątpie by szybko go zabrudzić. Ale serwis by się wypiąć na użytkownikach może i tak powiedzieć.... Musze swoje szkło wysłać do Warszawy Żytnia i wtedy będę wiedział co i jak...