Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50d błąd Err20

K@milos
11-01-2014, 19:22
Witajcie :) Od nie dawna posiadam właśnie ten model canona. Pracuje tylko i wyłącznie na jednym obiektywie. Już po raz drugi podczas robienia zdjęć w trakcie meczu wyskoczył mi błąd Err 20. Nie zdarza się to często, ale np dziś zdarzyło się raz. Powiedźcie czy to coś poważnego, czy mam się stresować :) ??? Nigdy wcześniej nic takiego nie wyskakiwało. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi podpowiedzi tudzież wskazówki :)!

RobertON
11-01-2014, 20:16
Ten błąd wskazuje na usterkę mechaniczną - ew. lustro, migawka, przysłona.

Kod błędu nie określa, gdzie jest problem, ale wskazuje na przyczyny mechaniczne, a nie elektroniczne - jak np. Err99

K@milos
11-01-2014, 20:20
W takim bądź razie, co proponujesz ? Nie pojawia się zbyt często, dużo robię zdjęć na lodowisku, gdzie zimno, myślisz, że to może być z tym związane? Tzn. przez to. Jak mówię, zrobię mu reset i działa bez kłopotu.

RobertON
11-01-2014, 20:22
Reset, to znaczy 1) wył/wł czy 2) wyjęcie baterii BP-511, czy musisz 3) wyjmować pastykę podtrzymania ?

K@milos
11-01-2014, 20:24
Wył/wł :)

RobertON
11-01-2014, 20:33
Eeee..., a myślałem że musisz poważnie resetować soft, bo mechanika nie daje rady. Mam 50D i nie zdarzyło się jeszcze, aby się blokował z zimna, ale tylko raz został na całą noc w samochodzie i bateria wyzionęła ducha. Nie jest wykluczone, że zbyt zimne otoczenie powoduje zmniejszenie tolerancji na "czymś" mechanicznym.

Canon zaleca, aby jednak aparat nie był poddawany skokom temperatury, ale 0 stopni Celsjusza nie powinno na nim robić wrażenia, a przynajmniej jest tak w instrukcji.

Pozostaje metoda prób i błędów lub rozkręcenie aparatu i ocena jak tam jest w środku. Zdarzają się przypadki nawet "zasolenia" wnętrza.

K@milos
11-01-2014, 20:38
Dzięki :) Poniekąd mnie uspokoiłeś :) W tym temacie jestem zielony, więc rozkręcanie itd nie wchodzi w grę :) Myślałem, że niezbędne jest wysłanie go do serwisu. Nie znam się na tym, więc kto wie czy to z czasem nieuniknione. Byle wytrwał do końca sezonu hokejowego :) potem będę najwyżej gdzieś się dowiadywał :) A może ktoś jeszcze coś tu podpowie :) Tak czy siak dziękuję :)

salas
11-01-2014, 20:49
jak Ci wyskoczy błąd to obczaj przysłonę czy się nie zablokowała :p

K@milos
12-01-2014, 10:44
OK :) OK:) A gdyby się tak stało, to co :D?

RobertON
12-01-2014, 15:28
OK OK A gdyby się tak stało, to co ?

Nic nie zrobisz bez rozebrania. Możesz wyjąć baterię, ogrzać aparat, poczekać chwilę i włączyć ponownie. Może faktycznie "jakieś czyszczenie", ale nie samemu. Jak robi zdjęcia to niech robi. Jak już stanie na amen to wtedy do naprawy.

K@milos
12-01-2014, 15:48
I już wszystko wiem :D Dziękuję :) Oby robił jak najdłużej, bo znając życie naprawa pociągnie dużo $$$, a jeszcze aparat nie spłacony :) Używany wzięty na raty :) Dzięki śliczne za pomoc :D

salas
12-01-2014, 15:57
dawno kupiłeś? jak na raty to chyba jakiś komis/sklep? nie masz żadnej gwarancji? :p
Problem też, może chyba być w obiektywie :p jeśli blokuje przysłonę, ale to tylko gdybanie

K@milos
25-01-2014, 21:23
Chyba znalazłem problem... felerna karta do aparatu CF ...BUUUU