Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Współpraca wyzwalacza radiowego Yongnuo RF-603 i lampy Nissin Di622

mulczas
10-01-2014, 23:46
Witam,
Ostatnio zachciało mi się wyzwalacza radiowego i zakupiłem model Yongnuo RF-603. Posiadam lampę Nissin Di622 (mark I), która spisuje się bardzo dobrze, ale jeśli chodzi o wyzwalanie bezprzewodowe z wyzwalaczem Yongnuo RF-603 to nie daje oznak życia. Wczytując się w temat kompatybilności w/w urządzeń dowiedziałem się, że niestety owej lampy nie odpalę żadnym wyzwalaczem... szkoda, że dopiero po zakupie wyzwalacza :roll:

W sieci krążą tutoriale jak przerobić Nissina Di622, aby posiadał gniazdo jack i jednocześnie współpracował z wyzwalaczami tylko boję się takich wynalazków żeby nie uszkodzić lampy, a jednocześnie nie mam 100% pewności. Czy ktoś z forumowiczów posiada przerobioną lampę Di622 i odpala ją za pomocą Yongnuo RF-603?

Myślałem też nad sprzedażą lampki i zakupie Di622 Mark II (lub innej, która będzie współpracować z wyzwalaczami radiowymi) tylko mam pytanie do znawców, czy mark I od mark II różni się tylko tym ,że nowsza wersja ma już gniazdo jack w standardzie? (pomijam różnice czysto techniczne). Czy po wpięciu wyzwalacza do Mark II mogę ją wyzwolić z sanek, czy też muszę łączyć nadajnik z lampą przewodem jack?

Czytałem też, że jest możliwość wgrania nowego softu do lampy i wtedy podobno działa z nadajnika, ale nie każdego. Czy ktoś odsyłał swoją Di622 do upgrade'u i może potwierdzić, że wszystko działa jak należy? A jeszcze lepiej, czy działa z Yongnuo RF-603?

Podsumowując, mam całkiem fajny, budżetowy zestaw, który ni jak nie chce ze sobą współpracować... i kilka opcji do wyboru:
- przerobić mojego Nissina Di622 żebym mógł go połączyć kabelkiem jack do wyzwalacza,
- sprzedać lampkę i rozglądnąć się za mark II lub inną, która będzie bez problemu współpracować z wyzwalaczami,
- oddać wyzwalacz dla świętego spokoju i w międzyczasie szukać innego rozwiązania.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację? Najprościej byłoby przerobić lampę i wbudować jej gniazdo jack tylko nie wiem, czy taki zabieg pomoże i czy gra jest warta świeczki? Z drugiej strony mam możliwość zwrotu wyzwalaczy, więc mogę oddać (do 14 dni) i nie było tematu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.