PDA

Zobacz pełną wersję : gphoto2 w linuksie - zmiana nazwy właściciela w EOS-ie i odczyt licznika zdjęć

adawro
09-01-2014, 22:26
Nie dałem rady zainstalować EOS Utility pod Ubuntu aby pozmieniać sobie pola Owner/Author/Copyright w EOS-ie więc szukałem czegoś innego
a tu okazuje się, że pakiet gphoto2 oprócz oczywistego podłączania aparatu i zgrywania zdjęć oferuje odczyt stanu licznika zdjęć, oraz sprawdzenie i najwyraźniej także edycję pól OWNER itp w aparacie.

Może komuś przyda się taka informacja.
Przy okazji może to być rozwiązanie dla użytkowników starszych EOS-ów (np 5D) , których sterowniki nie chcą działać w nowych 64-bitowych windowsach
a chcą sobie informacje o właścicielu pozmieniać.

Jeśli ktoś z użytkowników EOS 5D by to przetestował to mógłby napisać czy to faktycznie działa.

mrek
10-01-2014, 09:40
Nie dałem rady zainstalować EOS Utility pod Ubuntu aby pozmieniać sobie pola Owner/Author/Copyright w EOS-ie więc szukałem czegoś innego
a tu okazuje się, że pakiet gphoto2 oprócz oczywistego podłączania aparatu i zgrywania zdjęć oferuje odczyt stanu licznika zdjęć, oraz sprawdzenie i najwyraźniej także edycję pól OWNER itp w aparacie.

Może komuś przyda się taka informacja.
Przy okazji może to być rozwiązanie dla użytkowników starszych EOS-ów (np 5D) , których sterowniki nie chcą działać w nowych 64-bitowych windowsach
a chcą sobie informacje o właścicielu pozmieniać.

Jeśli ktoś z użytkowników EOS 5D by to przetestował to mógłby napisać czy to faktycznie działa.A ten pakiet obsługuje złącze firewire? Bo w starej jedynce tylko tędy można się dostać do edycji owner

adawro
10-01-2014, 10:17
A ten pakiet obsługuje złącze firewire? Bo w starej jedynce tylko tędy można się dostać do edycji owner

Z listy obsługiwanych modeli Jedynek widzę tylko takie:
"Canon EOS 1D Mark II (PTP mode)"
"Canon EOS 1D Mark III (PTP mode)"
"Canon EOS 1D Mark IV"

Nie ma 1Ds-ów - ale są szanse,że można oszukać konfiguracje.

Co do złącza firewire to , to raczej sprawa systemu ogólnie. FireWire podobno jest obsługiwany w obecnych wersjach jądra ale jak to działa to ja nie sprawdzę bo port w laptopie mam ale nie mam aparatu firewire.

mrek
10-01-2014, 18:22
Z listy obsługiwanych modeli Jedynek widzę tylko takie:
"Canon EOS 1D Mark II (PTP mode)"
"Canon EOS 1D Mark III (PTP mode)"
"Canon EOS 1D Mark IV"

Nie ma 1Ds-ów - ale są szanse,że można oszukać konfiguracje.

Co do złącza firewire to , to raczej sprawa systemu ogólnie. FireWire podobno jest obsługiwany w obecnych wersjach jądra ale jak to działa to ja nie sprawdzę bo port w laptopie mam ale nie mam aparatu firewire.
Dzięki za uwagi. Jeśli znajdę czas aby spróbować napiszę tutaj jakie efekty. Ale prędko to nie nastąpi.