PDA

Zobacz pełną wersję : Karta CF Kingston 16GB ultimate 600x a współpraca z 7D - brak połączenia

jas_r
09-01-2014, 21:52
Witajcie,
otóż mam taki problem z wyżej wspomnianą kartą, iż co jakiś czas (dziś zdarzyło się to po raz drugi :evil:), gdy robię zdjęcia, po czym wracam do domu i problem - na wyświetlaczu aparatu wyskakuje "nie można nawiązać połączenia z kartą" (czy coś w tym rodzaju), po podłączeniu aparatu poprzez USB do komputera również nic, natomiast odczytując kartę przez czytnik wyskakuje na monitorze "Dysk nie sformatowany, czy chcesz sformatować go teraz?".

Poprzednim razem byłem tak głupi, że sformatowałem kartę :? Teraz nie popełniłem tego błędu i jestem w trakcie odzyskiwania zdjęć jakimś tam programem i zobaczymy co z tego będzie. To mój pierwszy tego typu problem w ciągu całej przygody z fotografią, więc temat jest mi obcy.

Karta jest nowa, kupiona we wrześniu, więc nie żadna styrana używka. Istotną informacją może być też to, że zdjęcia robiłem przy niskiej temperaturze na zewnątrz (raczej jeszcze nie minus, no ale zimno). Może jest to efekt włączania/wyłączania aparatu co chwilę, co jakiś czas? Jak robię zdjęcia "prywatnie", dla siebie, to zazwyczaj tak pracuję niestety :)

Może ktoś ma podobne doświadczenia, bądź wie o co chodzi? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

becekpl
09-01-2014, 22:04
ja bym ta kartę odstawił do głębokiej rezerwy a kupił inna
bo drugi raz nie zaryzykował bym nagrywania na taka kartę
a ty już 3 raz próbujesz...nie szkoda ci zdjęć?

jas_r
09-01-2014, 22:11
ja bym ta kartę odstawił do głębokiej rezerwy a kupił inna
bo drugi raz nie zaryzykował bym nagrywania na taka kartę
a ty już 3 raz próbujesz...nie szkoda ci zdjęć?
Napisałem przecież, że dzisiaj drugi raz zdarzyła się taka sytuacja.
Trochę szkoda, o tyle dobrze, że akurat trafiło na te mniej ważne.

I proszę o konkretną pomoc, próbę wyjaśnienia tej sytuacji, a nie o ocenę mojego postępowania ;)

becekpl
09-01-2014, 22:40
no i chcesz moim zdaniem probowac kolejny raz
u mnie drugiej szansy nie dostała
a jakie chcesz wyjaśnienie? tu wróżka ze złotą kula nie mieszka
każde urządzenie mechaniczne/elektryczne ma prawo się zepsuć
masz gwarancje to reklamuj

jas_r
09-01-2014, 22:57
no i chcesz moim zdaniem probowac kolejny raz
u mnie drugiej szansy nie dostała
Chyba sobie żartujesz ze mnie w tym momencie.

a jakie chcesz wyjaśnienie? tu wróżka ze złotą kula nie mieszka
każde urządzenie mechaniczne/elektryczne ma prawo się zepsuć

Masło maślane.

Zrób miejsce dla kogoś bardziej kompetentnego w tym temacie, bo osiągnąłeś dno.

salas
09-01-2014, 23:04
kupiłeś we wrześniu nówkę to gwarancję masz na bank :> zwykle karty kingstona mają 5lat gwarancji :> wymienią Ci na nową sztukę i tyle

jas_r
09-01-2014, 23:15
kupiłeś we wrześniu nówkę to gwarancję masz na bank :> zwykle karty kingstona mają 5lat gwarancji :> wymienią Ci na nową sztukę i tyle
Mam, mam, i najprawdopodobniej z niej skorzystam, natomiast chciałem się dowiedzieć czegoś więcej, może akurat ktoś zna przyczynę, albo miał podobnie etc.

@EDIT: Z tego co wyczytałem na opakowaniu to mają dożywotnią gwarancję.
Zdjęcia udało się odzyskać (co prawda w TIFF), teraz innym programem próbuję jednak RAW'y i śmiga, więc nie ma tragedii.