Zobacz pełną wersję : Wężyk spustowy-jaki wybrac?
korkillus
08-01-2014, 21:40
Witajcie!
poszukuję wężyka spustowego, najlepiej zamiennika który sprawdzi sie z 40d i 6d. Wymagane cechy to interwal. Ustawianie ilości klatek, dlugosci naświetlania, odstepy w czasie. Proszę o porade:)
Tutaj masz do wyboru, do koloru :
WĘŻYK INTERWAŁ DO CANON zam.RS-80E3 Mark II 5D 50D - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://a.gery.pl/listing/listing.php?string=W%C4%98%C5%BBYK+INTERWA%C5%81+D O+CANON+zam.RS-80E3+Mark+II+5D+50D&similar=1&order=xd&link=1)
Szukanie nie boli :)
Witam. W końcu szarpnąłem się na oryginał. Miałem zamienniki różnych firm i ciągle się psuły. Zobaczę jak będzie tym razem. Tani nie był.
korkillus
11-01-2014, 20:55
heh, dzięki :) poszukać na allegro potrafię. chodziło raczej o wskazanie sprawdzonego modelu- zamiennika. Cena oryginału trochę mnie odstrasza
heh, dzięki :) poszukać na allegro potrafię. chodziło raczej o wskazanie sprawdzonego modelu- zamiennika. Cena oryginału trochę mnie odstrasza
Jeżeli potrzebujesz zamiennika TC-80N3 to kierowałbym się jakością wtyczki :?. Ja tak zrobiłem kupując RS-80N3 i zamiennik jest bardzo udany.
Tak więc:
Elektroniczny wężyk spustowy Jenis RS-80N3 Canon (3821409576) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/elektroniczny-wezyk-spustowy-jenis-rs-80n3-canon-i3821409576.html)
(tego producenta kupiłem swój RS-80N3)
lub:
Delta Wężyk spustowy do Canon zamiennik TC-80N3 - Pilot i wężyk - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/pilot-i-wezyk/delta-wezyk-spustowy-do-canon-zamiennik-tc-80n3,9176s)
Delta to dzisiaj dość solidna firma.
Jest także całkiem fajna oferta wyzwalaczy bezprzewodowych w cenie do 300zł - może rozpoznasz tą grupę.
No i nie tylko nasze forum istnieje :shock::
Wężyki i interwałometry - CANONIARZE (http://canoniarze.pl/Temat-wezyki-i-interwalometry_998)
Zauważ, że na wszystkich tych aukcjach możesz kupić za 99zł. Tak na prawdę to wszystkie są identyczne. Ja taki używam i sprawuje się dobrze a jest sporo tańszy od oryginału.
Kup tam gdzie dają porządną gwarancję i tyle - przetestujesz i się przekonasz.
korkillus
12-01-2014, 23:11
dzięki Panowie:) we wcześniejszym systemie takiego problemu nie miałem. zamówiłem taki odpowiednik za 99 zł. zobaczymy co pokaże, najwyżej się zwróci :) chcę popróbować fotografii gwiazd i stąd to zamieszanie
No i nie tylko nasze forum istnieje :
Wężyki i interwałometry - CANONIARZE
Heh - kolega był szybszy i zacytował mój post.
zamówiłem taki odpowiednik za 99 zł. zobaczymy co pokaże
Jak już go kolega wypróbuje to bardzo prosimy o krótką recenzję ze zdjęciami.
korkillus
22-01-2014, 20:08
Krótki test nabytego wężyka.
Opis wyglądu:
Jako taki jest bardzo plastikowy i nie wygląda zbyt solidnie lecz nic nie odchodzi, nie trzeszczy. Przewód ma ok 70 cm i jest solidny jak i wtyczka do gniazda. Ma podświetlany ekran na niebiesko w sposób przyzwoity lecz jedno podświetleni trwa krótko bo ok 6-7s
Użytkowanie:
Wszystko jest jak należy. Z poziomu pilota ustalamy ilość klatek, ich czas, długość przerw między klatkami i opóźnienie od pierwszej klatki. Synchronizacja jest b.dobra. Do nauki obsługi instrukcja jest zbędna, symbole na wyświetlaczu są takie same jak w body więc wszystko idzie się domyślić. Steruje się za pomocą pokrętła widocznego na zdj 3 i przycisku mode. Mode wybieramy co chcemy zmienić, następnie pokrętłem wybieramy pożądaną wartość np. 00:00:50 s jeśli chcemy zmienić minuty np na 00:05:50 to wciskamy pokrętło aż podświetlą się minuty i kręcimy aż ustawimy tyle ile chcemy. Proste.
Podsumowanie:
Sprzęt bardzo przydatny i funkcjonalny ale o słabej klasie wykonania. Bardzo plastikowy, bałbym się nawet drobnego deszcz gdyby przyszło mu wisieć przy body gdzieś w terenie dłużej. Jednak przy cenie 99 zł w porównaniu z oryginałem dla mnie jest zdecydowanie ok
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/5n0ewoj)
źródło (https://imageshack.com/i/3odsbqj)
źródło (https://imageshack.com/i/jtikjwj)
Swego czasu miałem w ręce pożyczony oryginał a potem używałem Phottixa i Pixela. Śmiem twierdzić, że jakość wykonania nie odbiega znacząco od oryginału a cena za to 3 x niższa :)
Obecnie dostałem w prezencie takie cudo : Pixel Wireless Remote Control RW-221RX. To takie cudo dwuczęściowe z pilotem zamiast połączenia na stałę. Zobaczymy jak to się sprawdzi.
korkillus
22-01-2014, 22:11
Swego czasu miałem w ręce pożyczony oryginał a potem używałem Phottixa i Pixela. Śmiem twierdzić, że jakość wykonania nie odbiega znacząco od oryginału a cena za to 3 x niższa :)
Obecnie dostałem w prezencie takie cudo : Pixel Wireless Remote Control RW-221RX. To takie cudo dwuczęściowe z pilotem zamiast połączenia na stałę. Zobaczymy jak to się sprawdzi.
osobiście oryginału nie wydziałem. zakładam jednak, że przy pełnej funkcjonalności dopłata 3x za lepsze wykonanie mija się z celem :) ile taki bezprzewodowy pixel kosztuje ?
osobiście oryginału nie wydziałem. zakładam jednak, że przy pełnej funkcjonalności dopłata 3x za lepsze wykonanie mija się z celem :) ile taki bezprzewodowy pixel kosztuje ?
Pewnie, że kupno oryginału w tym przypadku zdecydowanie mija się z celem.
Nie mam pojęcia ile kosztuje ten PIXEL, bo dostałem w prezencie, ale fajny jest i ma nawet tryb BULB i pilot sygnalizuje tryby pracy w różnych kolorach :)
korkillus
23-01-2014, 21:16
Bolek02 chyba temat wyczerpaliśmy:p dzięki za pomoc.
W sumie tak. Znalazłem w necie opis i parametry tego PIXELA : Pixel RW-221 DC0 Remote Shutter Release for Nikon D3 D700 D300S D4 D800 D800E (http://www.protog.com.au/buy/pixel-rw-221-dc0-remote-shutter-release-for-nikon-d3-d700-d300s-d4-d800-d800e/RW-221DC0)
http://3.bp.blogspot.com/--bbYCnATA94/TYzXSTRrtpI/AAAAAAAAA7w/xtPAjsInrDE/s320/pixel221%2Bparts.jpg
GoOrange
12-04-2014, 00:06
Panowie szukam zamiennika tego kabla: PocketWizardŽ - CM-N3-ACC (http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/cameracables/cm-n3-acc/)
Generalnie chcę sobie zdalnie wyzwalać 5d marka II z PW TT5.
Znalazłem coś takiego: https://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-sterowanie/pixel-pixel-kabel-cl-n3-canon,17827s ale nie wiem czy jest kompatybilny?
Może macie coś sprawdzonego bo oryginał za prawie 300 zł to jakaś kpina...
GoOrange
12-04-2014, 13:21
Dopytam jeszcze, jak myślicie czy to zadziała? Górny kabel to Yongnuo rf-603 za 20 zł a dolny to oryginał za 300 zł!
https://canon-board.info/imgimported/2014/04/outphpi773659_yp-1.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=773659_yp.jpg)
Skoro końcówki są identyczne to jak najbardziej zadziała - wykonanie trochę słabsze, ale różnica w cenie powalająca.
GoOrange
13-04-2014, 17:43
Skoro końcówki są identyczne to jak najbardziej zadziała - wykonanie trochę słabsze, ale różnica w cenie powalająca.
Zastanawiałem się czy przypadkiem nie pozamieniano kabelków co by utrudnić życie, tudzież obejść jakieś licencje. Dlatego pytałem, może ktoś już to sprawdził. Oprócz Yongnuo są jeszcze jakieś Pixele ale w sumie przy tej cenie to chyba trzeba zamawiać a w razie problemów skorzystać z prawa do zwrotu.
To standardowe gniazda są, to raczej o innym rozmieszczeniu kabli nie może być mowy - zasadniczo rodzaj użytego kabla, styków czy wtyczek jest podłej jakości, ale działał będzie.
Z kablami HDMI jest dużo gorzej, jeden kosztuje 20PLN a drugi 200PLN i obydwa działają. Jednak jakość obrazu nie jest identyczna, a to jego główne przeznaczenie.
W tym przypadku nic nie ryzykujesz - mam przynajmniej trzy różne kable i nie widzę żadnej różnicy w działaniu.
zgubiłem swój wężyk do 6D, z lekką ulgą - firmy pho..... wężyk w miarę ale wtyczka, a właściwie jej współpraca z gniazdem w korpusie woła o pomstę do nieba - dlatego piszę że się tym nie zmartwiłem, a nawet przyjąłem to z lekkim zadowoleniem. Teraz pytanie jaki wężyk kupić? taki co się będzie wtykał i zatrzaskiwał w gnieździe canona (które jest cudem inżynierii) a nie bazował na tarciu trzech marniutkich szpileczek o otwory wtyczki - pytanie - czy oryginał się zatrzaskuje na tym aluminiowym gniazdku? jakieś dobre alternatywy? nie potrzebuję żadnej innej funkcjonalności w wężyku wystarcza mi przycisk z blokadą.
Teraz pytanie jaki wężyk kupić?
Kup oryginał a nie będziesz mieć żadnych kłopotów.
Kup oryginał a nie będziesz mieć żadnych kłopotów.
teoria czy praktyka? masz oryginał? zatrzaskuje się na tym wymyślnym gniazdku (cudzie myśli technicznej)?
Ja mam wężyk Freepersa, taki o Wężyk Spustowy Timer do Canon 50D JJC APWS-JC-TMA - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p978_Wezyk-Spustowy-Timer-do-Canon-50D-JJC.html) i działa bardzo dobrze, używam go do długich naświetlań. Oryginału nigdy nie miałam. Nie zatrzaskuje się jakoś specjalnie w gniazdku, ale też nigdy mi z niego nie wypadł ani komunikacja nie została przerwana poprzez silny wiatr czy coś z tych rzeczy. Do kropów też mam taki tylko z jackiem.
Jeśli chodzi o bezprzewodowy na radio to używam Hahnela Giga T Pro II i działa doskonale, tyle, że Tobie pewnie sie nie przyda, bo ma mnóstwo bajerów innych poza blokadą spustu.
W międzyczasie wypróbowałem (ponownie bo jak kupiłem korpus to też wypróbowałem) wężyk softwarowy :mrgreen: i ponownie doszedłem do wniosku że płacę za coś czego (prawie) nie używam, jedna z aplikacji (ta nowsza) nie łączy się z korpusem, ta starsza łączy się z korpusem i wyzwala migawkę - w trybie live view - bardzo fajnie ale ja akurat nie potrzebuję live view - tak generalnie to ja nie potrzebuję niczego - ostrość sobie sam ustawię (bo umiem) i potrzebuję tylko jeden przycisk (no jakby był z blokadą to byłoby super) do wyzwolenia migawki - najwyraźniej ta prosta funkcjonalność (aplikacja z jednym przyciskiem) przerasta wyobraźnię firmowych programistów - to niemożliwe żeby ktoś potrzebował czegoś tak prostego jak softwarowy wężyk - czyli jak zwykle ..... :mrgreen: w zaistniałej sytuacji to wolałbym nie zapłacić za wi-fi w moim korpusie, przeglądanie którego czasem używam (bo mój telefon ma deko większy ekran i rozdzielczość) mógłbym sobie spokojnie odpuścić :mrgreen:
A tak z ciekawości zapytam, bo nigdy tego nie testowałam i testować nie będę, to nie ma jakichś opóźnień jak leci przez wifi? W życiu nie włączyłam wifi w swoim aparacie, bo mi to do niczego nie jest potrzebne, ale jak napisałeś o tym software'owym wężyku to tak pomyślałam, że mogą wystapić jakieś opóźnienia, zakłócenia... Raz widziałam jak kolega sterował swoim 70d za pomocą telefonu i wszystko sobie ustawiał i wyzwalał migawkę etc., więc ogólnie wiem, że się da, ale dla mnie to już za dużo gadżetów i cudowania :D Ja lubię po staremu. No i te hipotetyczne opóźnienia w wyzwoleniu migawki...
opóźnień nie ma, sterowanie działa, jest live view, można sobie wyostrzyć widzisz obraz na smartofonie - jest pięknie ale ja tego wszystkiego nie potrzebuję. implementacja wi-fi w 6D jest trochę przekomplikowana (taka typowo inżynieryjna) bez polotu, trzeba skonfigurować co może być problemem, trzeba nacisnąć dwa przyciski aby włączyć (zamiast jednego) - takie myślenie typowo inżynierskie, takie sprawy jak parowanie urządzeń załatwia się przez NFC, przy tej cenie korpusu można wymagać przyzwoitej implementacji wi-fi, mój telefon ma NFC chciałbym aby korpus również miał. aplikacja powinna zawierać i prostą i bardziej skomplikowaną funkcjonalność (ja doradzałbym zacząć od tej najprostszej), a nie to co sobie inżynier wydumał o sposobie używania aparatu przez użytkownika - nie każdy pracuje w trudnych warunkach i steruje korpusem z odległości.
tak generalnie to ja nie potrzebuję niczego - ostrość sobie sam ustawię (bo umiem) i potrzebuję tylko jeden przycisk
Co jest złego w prostych pilotach IR za śmieszne pieniądze?
PS miałem przez chwilę pilot DIY, ale zepsułem go eksperymentami.
Co jest złego w prostych pilotach IR za śmieszne pieniądze?
PS miałem przez chwilę pilot DIY, ale zepsułem go eksperymentami.
po pierwsze bateryjka - "w razie niemca" trzeba mieć zapas, po drugie jak robię zdjęcia to stoję za korpusem, a nie przed korpusem, a czujnik jest chyba (ale pewien nie jestem) na przedniej ścianie - wiem wyciągnięcie ręki to nie problem :) ale wolałbym (jako leniwy z natury) czujnik z tyłu korpusu :), czy blokada przycisku na takim pilocie IR działa? - prosty wężyk ma 100% funkcjonalności jaką używam.
chester_jds
06-10-2015, 12:32
No właśnie, powyżej niedogodności IRa... Ostatnio używałem go z 500D, lata temu, nie wiem nawet, czy posiadane przeze mnie jednocyfrowe body mają identyczną implementację. Najbardziej doskwierał mi brak możliwości "wciśnięcia do połowy" pilota IR (a może miałem kiepskiego pilota?). No i umiejscowienie czujnika z przodu - dobre do zdalnego selfie, ale nic poza tym.
Dzięki Jaś :) No ja nie włączyłam jeszcze wifi u siebie, może kiedyś potestuję, żeby zobaczyć jak to śmiga. Live view też nie używam w ogóle... odpaliłam kilka razy, ale jakoś to dla mnie niewygodne.
Są piloty radiowe i wtedy można stać nie dość, że za aparatem, to jeszcze daleko od niego albo nawet w innym budynku. Testowane osobiście na moim Hahnelu :) Nie wiem, może teraz te IRy jakieś inne i lepsze robią, ale za czasów, kiedy próbowałam z tym pracować z 400d (2007r) to był badziew o bardzo okrojonej funkcjonalności, jak napisał Chester, chyba do selfiaczy tylko - nigdy do tego nie wróciłam. Taki radiowiec to super sprawa, jeśli się potrzebuje tych opcji, które oferuje. Minus jest tylko taki, że matka żre baterię dość szybko (bo sam pilot nie).
Te wężyki Fripersa natomiast nie mają zbyt dużego zapotrzebowania na energię.
Pozwolę się podpiąć pod ten wątek.
Szukam wężyka spustowego do G1x, z interwałometrem.
Trochę się dziwię cenom takich akcesorii, ale każde hobby tanie nie jest.
Czy są jakieś wężyki, których wtyczkę można zamieniać, aby użyć tego samego wężyka z 5d3?
Kilka postów wyżej podałam linka do super wężyka z bajerami za stówkę, nie będe taka i podam jeszcze raz: Wężyk Spustowy Timer Canon/ Pentax/ Samsung/ Contax JJC APWS-JC-TMC - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1140_Wezyk-Spustowy-Timer-Canon--Pentax--Samsung--Contax-JJC.html) Nie sądzę, żeby były wężyki przewodowe o wymienialnych kabelkach, może gdzieś u Chińczyków jakieś fantastikoplastiko na takiej zasadzie jak te uniwersalne ładowarki do laptopów, ale nie wiem.
Można też pomyśleć o pilocie radiowym, matkę na sanki, pilot w dłoń i znika problem wtyczki, no ale to już droższa impreza.
w odpowiedzi na moje osobiste pytanie informuję że z chińszczyzny (20zł) wężyk meike zaskakuje na gniazdku, ma taką kryzę plastikową na wtyczce (prostej) - po za tą sprawdzoną osobiście właściwością nic więcej nie wiem :mrgreen:
Uprzejmie informuję, że wężyk spustowy marki Vello, który jest tani jak barszcz (7,5$) działa dobrze. Ustawia ostrość, wyzwala migawkę, blokuje spust dla B. I koniec, to podstawowy wężyk, bez bajerów, ale swoją funkcję przedłużenia spustu spełnia doskonale i nie potrzebuje baterii :) Długośc kabelka - 80cm. Dla jasia dodam, że nie posiada kołnierzyka na wtyczce do zatrzaskiwania się w gniazdku, ale siedzi ciasno i nie wypada nawet jak się pociągnie nieco za kabelek.
:) meike też już zdążyłem zgubić - pomimo kołnierzyka - ale szczęśliwie odnalazłem - potrzebuję backup (w razie niemca jak to u mnie na wsi gadają czyli jak znowu zgubię) wężyka w postaci aplikacji na androida - tylko żeby była minimalnie inteligentna tzn. żebym nie musiał 2 minuty trzymać palucha na ekranie jak akurat robię dwie minuty naświetlenia :mrgreen: przecież musi coś takiego istnieć po coś to wi-fi w 6D zrobili.
Jaś, a to: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.HeliconSoft.HeliconRemote2&feature=also_installed? Piszą, że działa, ale ja nie testowałam, jutro się chyba pobawię z samej ciekawości, a nuż zdecyduję, że jednak wifi może być przydatne w aparacie ;) Ma w pip bajerów, między innymi obsługuje długie czasy naswietlania.
I takie jeszcze znalazłam, tańsze jest znacznie: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.chainfire.dslrcontroller i tez obsługuje długie czasy.
dzięki - dslr controller kiedyś miałem zainstalowany po kablu ale nie wzbudził mojego wielkiego entuzjazmu, jest teraz tańszy to może wypróbuję jeszcze raz, tego helikona też kiedyś testowałem ale jeszcze po kablu i nie pamiętam jakie były wnioski - teoretycznie nie potrzebuję takiej funkcjonalności ale gdyby działał to czemu nie.
Ma ktoś może instrukcje pl do wężyka Pixel TC 252?
wlasnie nabylem zamiennik wezyka canona , ktory mi sie troche rozwalil
kupilem kenko remote 90l, wyglada solidnie, zdjecia pozwala robic
kosztował 60 zeta , wiec cena jak najbardziej ok
ATBFLASH
06-11-2016, 00:54
A może coś odpalane z pilota? Osobiście mam Aputure Coworker Pro C1 i sobie chwalę.
Wężykowych opowieści ciąg dalszy - jak pisałem parę postów wcześniej zakupiłem zamiennik (bo u mnie na wsi nikt takiej kasy jak za oryginał na wężyk nie wyda) ponieważ wężyk to u mnie dość istotny sprzęt to kupiłem dwie sztuki :mrgreen: nazwa firmy niemiecko brzmiąca co ma pewnie sugerować niemiecką solidność wykonania :mrgreen: trzy dni temu po dyskusjach o wielkości ptaka na matrycy postanowiłem trochę pofotografować żeby teoria nie zabiła praktyki pojechałem w jedną z moich pobliskich (-15 stopni było) miejscówek - znowu zastałem tam ptaki :mrgreen: ale akurat tele nie miałem :mrgreen: zapiąłem UWA i wężyk i filtry zrobiłem zdjęcie - zrobiło się po trzech kolejnych pstrykach zdjęcia się "przestały robić" albo nie robiły się albo robiły się serią :mrgreen: zmieniłem wężyk (bo mam przecież dwa) zrobiłem parę zdjęć i to samo :), wczoraj powtórzyłem doświadczenie (-10 stopni C) ale byłem bardziej przygotowany wężyki ogrzane na kaloryferze i w wewnętrznej kieszeni po jakimś czasie pierwszy padł analogicznie jak dwa dni wcześniej (ale sporo zrobiłem) dokończyłem drugim trzymając go cały czas w zaciśniętej gołek pięści :mrgreen: (było tylko -10 to dla mnie nie jest tragicznie zimno więc fociłem bez rękawiczek).
Wężyki maja zwykle takie miedziane (takie miał canon co go rozkręciłem) blaszki najprawdopodobniej na mrozie po zwarciu przymarzają do siebie i się już nie rozwierają.
Kupiłem już oryginał (jak pisałem u mnie wężyk jest istotnym sprzętem) - moja wieś będzie musiała zweryfikować poglądy co do ceny wężyków - czyli z wyzwalaczy mam już trzy wężyki (w tym jeden oryginalny), pilota IR i pocket wizarda (używam do innych tematów ale migawkę też wyzwala - sprawdzałem nawet bardzo dziwaczne konfiguracje) niedługo kupie na to dodatkową torbę :mrgreen:
Wężykowych opowieści ciąg dalszy - jak pisałem parę postów wcześniej zakupiłem zamiennik (bo u mnie na wsi nikt takiej kasy jak za oryginał na wężyk nie wyda) ponieważ wężyk to u mnie dość istotny sprzęt to kupiłem dwie sztuki :mrgreen: nazwa firmy niemiecko brzmiąca co ma pewnie sugerować niemiecką solidność wykonania :mrgreen: trzy dni temu po dyskusjach o wielkości ptaka na matrycy postanowiłem trochę pofotografować żeby teoria nie zabiła praktyki pojechałem w jedną z moich pobliskich (-15 stopni było) miejscówek - znowu zastałem tam ptaki :mrgreen: ale akurat tele nie miałem :mrgreen: zapiąłem UWA i wężyk i filtry zrobiłem zdjęcie - zrobiło się po trzech kolejnych pstrykach zdjęcia się "przestały robić" albo nie robiły się albo robiły się serią :mrgreen: zmieniłem wężyk (bo mam przecież dwa) zrobiłem parę zdjęć i to samo :), wczoraj powtórzyłem doświadczenie (-10 stopni C) ale byłem bardziej przygotowany wężyki ogrzane na kaloryferze i w wewnętrznej kieszeni po jakimś czasie pierwszy padł analogicznie jak dwa dni wcześniej (ale sporo zrobiłem) dokończyłem drugim trzymając go cały czas w zaciśniętej gołek pięści :mrgreen: (było tylko -10 to dla mnie nie jest tragicznie zimno więc fociłem bez rękawiczek).
Wężyki maja zwykle takie miedziane (takie miał canon co go rozkręciłem) blaszki najprawdopodobniej na mrozie po zwarciu przymarzają do siebie i się już nie rozwierają.
Kupiłem już oryginał (jak pisałem u mnie wężyk jest istotnym sprzętem) - moja wieś będzie musiała zweryfikować poglądy co do ceny wężyków - czyli z wyzwalaczy mam już trzy wężyki (w tym jeden oryginalny), pilota IR i pocket wizarda (używam do innych tematów ale migawkę też wyzwala - sprawdzałem nawet bardzo dziwaczne konfiguracje) niedługo kupie na to dodatkową torbę :mrgreen:
Ja mam inny problem, kupilem orginal (sprzedawca patrzyl na mnie jak na idiote bo w koncu zamiennik tanszy o 70-80%). I zdjec z nim nie robie ;(.
Ja mam inny problem, kupilem orginal (sprzedawca patrzyl na mnie jak na idiote bo w koncu zamiennik tanszy o 70-80%). I zdjec z nim nie robie ;(.
to nie tragedia zawsze jest jeszcze trzecia możliwość - można kupić "oryginał" w cenie oryginału
i pocieszę cię ja te pocket wizardy co je kupiłem też niezbyt często używam