PDA

Zobacz pełną wersję : Migawka A720 IS

jarek198867
08-01-2014, 08:41
Zakupiłem na allegro Canona A720 IS. Niedługo po tym zakupie dowiedziałem się, że migawki mają swoją żywotność. Zdążyłem przeczytać, że chyba nie uda mi się sprawdzić przebiegu mojej migawki (chyba że macie jakiś sposób do tego modelu). Wg opisów aparat ten ma migawkę elektroniczno-mechaniczną. W przypadku jej wyeksploatowania jest możliwość dokupienia? Czy kupuje się ją wraz z inną częścią aparatu, np. z obiektywem? Szukałem w google wiele razy jednak nie mogłem znaleźć odp do tego modelu. Jeśli posiadacie ten model i macie czas i ochotę to mile widziane są opinie na jego temat (ewentualnie propozycje ustawień czasu otwarcia migawki + iso + przysłona dla różnych scen – sam również testuję, ale miło byłoby zaczerpnąć informacji od bardziej doświadczonych). Z góry dzięki :)

jaś
08-01-2014, 08:58
mało wiem o kompaktach ale kompakt z migawką to raczej byłby wybryk natury, ale z drugiej strony może wydaje dźwięk sam z siebie a nie z głośniczka.

Bangi
08-01-2014, 10:24
Wg specyfikacji, którą znalazłem na optycznych ten model rzeczywiście ma migawkę elektroniczno – mechaniczną. Istniej pewnie ryzyko jej wyeksploatowania, ale ja bym raczej się tym nie przejmował.
Co do wymiany to pewnie istnieje możliwość tylko pytanie – po co? O ile znajdziesz nawet części zamienne (na alle… nie widziałem migawki do tego modelu, ale była do A700 za ok. 35 zł) to do tego dochodzi robocizna, pewnie minimum 50 zł i robi Ci się prawie 100 zł.
A za ile kupiłeś ten aparata? Widziałem na alle… po ok. 100 zł.
Co do samych ustawień sprzętu w danej sytuacji to nie ma uniwersalnej metody. Proponuję na początek tryb P lub A. ISO jak najniższe, ale tak by nie wychodziły poruszenia.

jarek198867
09-01-2014, 18:10
Dzięki bardzo. Aparat z przesyłką kupiłem za 190zł. Faktycznie, jeśli w sumie wymiana by kosztowała ok 100zł to byłby dylemat. Taniej niż aparat, ale za jedną małą część to trochę dużo. Pytam na wypadek jeśli by mi się wyeksploatowała po dość krótkim czasie. Chciałbym chociaż trochę się nim nacieszyć :) Ten aparat polecił mi znajomy. Miesiąc wcześniej kupiłem sony w730. Chciałem tani aparat do zwykłych zastosowań, jednak pierwsza impreza i porażka. Jak się okazało przy ogniskowej 25mm przy sztucznym świetle robił zdjęcia z czasem otwarcia migawki 1/30". Ten przy ogniskowej 35mm otwiera migawkę na 1/60" w trybie auto. Bardzo się zawiodłem na tym sonym, dlatego chcę żeby ten jak najdłużej mi wysłużył. Chociaż na tyle czasu żebym odłożył trochę kasy i musiał kupować trzeciego aparatu w ciągu miesiąca. Za tamtego dałem 380, za tego 190 to w sumie pewnie bym kupił naprawdę dobry kompakt. No ale cóż, będę wiedział następnym razem. A co uważacie o używaniu stabilizatora? Gdzieś mi przemknęło przez oczy żeby bez niego robiłć zdjęcia. Stabilizator ma coś wspólnego z czasem otwarcia migawki? Przykładowo robimy zdjęcie przy czasie otwarcia migawki 1/100" ze stabilizatorem i bez. I dajmy na to, że ręka mi się poruszyła. Czy jest jakiś czas otwarcia migawki dla którego lepiej robić zdjęcia ze stabilizatorem lub bez? Wiem, najlepiej sprawdzić, ale ciężko zasymulować niezamierzone poruszenie dłoni, może ktoś miał z tym przygodę - chętnie poczytam i będę wdzięczny. Z góry dzięki :)

hensu
10-01-2014, 14:55
A dlaczego zakładasz z góry, że Ci wysiądzie migawka, ja mam starszego A520 i hula bez problemów. Stabilizacja jest po to żeby jej używać, wyłączaj przy fot. ze statywu. Nie ma reguły do jakich czasów możesz zejść ze stabilizacją, inaczej będzie z krótką ogniskową, inaczej z długą. No i jak bardzo drżą Ci łapki.

jarek198867
10-01-2014, 15:10
W sumie to nie wiem.. Taki używany aparat na amazonie widziałem po nie mniej niż 80 dolarów, także ja kupiłem dużo taniej. Wizualnie wygląda lux, żadnych zadrapań, wszystko całe. Dlatego szkoda jakby w nim coś padło ze względu na jakość zdjęć, które można nim zrobić i stan wizualny i techniczny na obecną chwilę. Pierwsza na myśl przyszła mi migawka. Dużo jest napisane o migawkach w lustrzankach, że one padają. O kompaktach nie było takich informacji za bardzo. A że ten aparat nie ma elektronicznej tylko mechaniczno-elektroniczną to zacząłem się nad tym zastanawiać. Także dziękuję za wszystkie wypowiedzi. To są moje początki z jakąkolwiek fotografią dlatego też część pytań była z ciekawości i zainteresowania :)

zdebik
11-01-2014, 15:04
W lustrzankach padaja, ale w wiekszosci przypadkow ludzie robia nawet 100 000 zdjec i wiecej (choc tu nie ma reguly). Sam tym kompaktem pewnie nie zrobisz polowy, wymienisz go na inny za rok/dwa lata :)

homesicalien
12-01-2014, 10:57
Zakupiłem na allegro Canona A720 IS. Niedługo po tym zakupie dowiedziałem się, że migawki mają swoją żywotność. Zdążyłem przeczytać, że chyba nie uda mi się sprawdzić przebiegu mojej migawki (chyba że macie jakiś sposób do tego modelu). Wg opisów aparat ten ma migawkę elektroniczno-mechaniczną. W przypadku jej wyeksploatowania jest możliwość dokupienia? Czy kupuje się ją wraz z inną częścią aparatu, np. z obiektywem? Szukałem w google wiele razy jednak nie mogłem znaleźć odp do tego modelu. Jeśli posiadacie ten model i macie czas i ochotę to mile widziane są opinie na jego temat (ewentualnie propozycje ustawień czasu otwarcia migawki + iso + przysłona dla różnych scen – sam również testuję, ale miło byłoby zaczerpnąć informacji od bardziej doświadczonych). Z góry dzięki :)

Migawka migawką, ale ale np. mnie padła matryca po 12'000 zdjęć w A60.

FlatEric
12-01-2014, 11:35
A mi w A550 po sześciu latach poleciał flex od przysłony, która działa teraz tylko w środkowym zakresie ogniskowych. :P

jarek198867
12-01-2014, 13:10
Sam tym kompaktem pewnie nie zrobisz polowy, wymienisz go na inny za rok/dwa lata

Oby tak było jak mówisz :) Po takim czasie na pewno nacieszę się tym aparatem i kupię inny. Matryca to nie problem, na allegro widziałem po 29zł. No ale mam nadzieję, że mi posłuży :) Jednak mimo wszystko może macie jakiś pomysł aby w tym modelu sprawdzić ile zdjęć jest zrobionych tym aparatem? Chodzi mi teraz o czystą ciekawość, bo jeśli chodzi o migawkę, to się uspokoiłem. Znajdywałem różne sposoby na to, jednak żaden nie okazał się skuteczny. Z góry dzięki :)

homesicalien
13-01-2014, 02:41
Matryca to nie problem, na allegro widziałem po 29zł.

Jesteś pewien, że piszesz o matrycy światłoczułej?

hensu
13-01-2014, 06:25
może macie jakiś pomysł aby w tym modelu sprawdzić ile zdjęć jest zrobionych tym aparatem?

Nie numeruje Ci zdjęć?

Makudonarudo
13-01-2014, 10:38
Nie numeruje Ci zdjęć?

Gdyby to tak działało to byłoby super:) Co 10000 zdjęć bym miał nową migawkę. (IMG_0000 -> IMG_9999 -> i znowu IMG_0000)

becekpl
13-01-2014, 11:16
no nie wierze!!!! dwie strony poświęcone hipotetycznej usterce?? w aparacie za dwieście zeta!!???
a czy autor watasa zastanawiał sie po jakim czasie pada wyświetlacz? bo to poważna sprawa
a czy dowiadywał się ile kosztuje wymiana płyty głównej? tez pewnie niemało
jakaś masakra

RobertON
13-01-2014, 11:40
no nie wierze!!!! dwie strony poświęcone hipotetycznej usterce?? w aparacie za dwieście zeta!!???

Założyciel wątku szuka pomocy. Jak ktoś ma wiedzę w tym zakresie to może udzielić informacji. Dla jednych 200 zeta to jest jakaś kasa, a dla innych nie bardzo.

jarek198867
13-01-2014, 11:48
Uzyskałem zadowalającą odpowiedź. Jeśli ktoś coś wie, to dopisuje. Nikt nikogo nie zmusza. Poza uzyskaną odpowiedzią można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy. Tym bardziej, że trwałość migawek w kompaktach nie jest chyba zbyt często poruszana. Ja, jako początkujący mam swoje obawy. Faktycznie, ten aparat kosztował niecałe 200zł, ale za jakiś czas kupię sobie za wiele razy więcej i będę chociaż posiadał wiedzę. Lepiej uczyć się na tańszym modelu, a nie kupić za 3000zł i potem się martwić. Także jeszcze raz wszystkim wam dziękuję. Po numerach zdjęć nie udało mi się odczytać ilości zrobionych zdjęć. Próbowałem Opanda iExif, próbowałem w Adobe Bridge jednak informacji brak. Może faktycznie, canony nie zapisują takiej informacji.