PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mark I - lustro

Leniwiec2
07-01-2014, 19:05
Witam wszystkich,
potrzebuję lustro z plastikową obudową. Dzisiaj dowiedziałem się, że obudowa pękła. Podobno jest to częsta przypadłość. Niestety dostawcy sprzedają cały box, a nie samą konkretną część przez co naprawa staje się nieopłacalna. Może ma ktoś do sprzedania części do Canona 5 D Mark I albo umie mi doradzić gdzie mogę jeszcze szukać tego lustra.
Pozdrawiam,
Leniwiec2

Sezamek
07-01-2014, 19:46
Zapytaj CSI bo z tego co wiem usuwają tą usterkę za darmo (tylko koszta przesyłu). Jak mój był na sprawdzeniu migawki to lustro mi podkleili nie pytając o nic :)

nabru
07-01-2014, 19:52
za darmo to chyba tylko jeżeli padła poniżej 100 000 klapnięć.

zanussi
07-01-2014, 21:24
oj nie.... moje odpadło przy 150 tys klatek, naprawa darmowa - wada fabryczna.

skura
07-01-2014, 22:18
potwierdzam bezpłatną naprawę przy 137tyś.

Kupiłem piątkę z nieznanym przebiegiem i dla "świętego spokoju" przesłałem do potwierdzenia przebiegu. Serwis sprawił się dobrze i podkleił.

Zaznaczę, bo może to mieć znaczenie, sytuacja miała miejsce koło wakacji 2011roku.

nabru
07-01-2014, 22:58
hmm, w sumie ja pomyślałem o padniętej migawce, przepraszam za błąd. Jeżeli problem jest z odklejonym lustrem, to pewnie zgodnie z Waszym doświadczeniem poprawiają to za darmo.

Leniwiec2
08-01-2014, 12:07
dziękuję za odpowiedzi z tym, że chodzi o pękniętą obudowę lustra - ten plastik. Nie dzwoniłem do CSI, bo aparat już mi służy z 5-6 lat i już dawno po gwarancji. W innym serwisie powiedzieli mi, że kiedyś wstawiali w ten plastik metalową płytkę, ale to też nie wytrzymywało i już tego nie robią. Z kolei ciężko o samo lustro z nieuszkodzoną plastikową obudową, bo to podobno częsta przypadłość.

FOTO-PAN
08-01-2014, 12:13
zapytaj w CSI bo na mój gust to za darmo jest tylko naprawa dobrze znanej przypadłości 5d classic "odklejające się lustro" a nie pękniecie ramki lustra to zupełnie dwie różne usterki

Leniwiec2
08-01-2014, 12:26
dzwoniłem do serwisu, ale bez sprzętu nie powiedzą mi ile to będzie kosztować. nie chcieli też powiedzieć ile kosztowałaby wymiana lustra. nie ma nikt takich informacji?

obcy21
08-01-2014, 12:32
temat wałkowany 100 razy, wymiana odklejonego lustra za free, teraz wymieniają całe mirror boxy ;)

p0lish
08-01-2014, 12:48
nie dziw się, że Ci nie powiedzą
nie chcą podać ceny bo zwyczajnie jej nie znają - nie mają pojęcia co się dokładnie stało a z fusów wróżyć nie będą
jeżeli zadasz pytanie precyzyjne to wtedy otrzymasz odpowiedź

FOTO-PAN
08-01-2014, 12:49
Fototronik Autoryzowany Serwis aparatw cyfrowych fotograficznych - naprawa sprztu foto, serwis kamer video (http://www.fototronik.com.pl/) w tym serwisie mają dość konkurencyjne ceny jest to autoryzowany serwis canona po gwarancyjny zapytaj może tu

Bolek02
08-01-2014, 13:47
Lustro w 5D wymienią w ramach specjalnej gwarancji producenta za darmo i nieistotne przy jakim przebiegu padło, bo to wada fabryczna.
Będą Cię przy tym naciągać na czyszczenie matrycy, ale nie musisz się zgodzić na to. Wysyłka Kurierem DHL na koszt serwisu CSI - szczegóły na stronie e-serwisu.

FOTO-PAN
08-01-2014, 14:20
Witam wszystkich,
potrzebuję lustro z plastikową obudową. Dzisiaj dowiedziałem się, że obudowa pękła. Podobno jest to częsta przypadłość. Niestety dostawcy sprzedają cały box, a nie samą konkretną część przez co naprawa staje się nieopłacalna. Może ma ktoś do sprzedania części do Canona 5 D Mark I albo umie mi doradzić gdzie mogę jeszcze szukać tego lustra.
Pozdrawiam,
Leniwiec2

tu nie jest problem z odklejonym lustrem tylko z pęknięta ramką lustra wiec wydaje mi się że to nie podlega tej gwarancji na odklejanie

Leniwiec2
08-01-2014, 14:49
no właśnie chodzi o to, że lustro się nie odkleiło tylko pękła obudowa. trudno wyślę aparat do CSI. sprawdzałem na stronie, że koszt przesyłki w jedną stronę to 14,90zł. nie orientujecie się czy tak faktycznie jest? bez względu na to z którego końca Polski wysyłamy paczkę? Jak właściwie się to odbywa? Trzeba uzupełnić ten formularz i kurier przychodzi do domu po przesyłkę?

p0lish
08-01-2014, 14:59
polecam zadzwonić
kilka razy to robiłem i zawsze otrzymywałem odpowiedź

zoomi
08-01-2014, 16:49
odklej to lustro zanim wyślesz... ramka mogła się uszkodzić po odklejeniu lustra... wymienią wtedy komplet za free

ketras
08-01-2014, 16:52
odklej to lustro zanim wyślesz... ramka mogła się uszkodzić po odklejeniu lustra... wymienią wtedy komplet za free

Polak kombinuje :-D i dobrze :P