PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60

mateusz161990
07-01-2014, 17:10
Jako że jestem nowym forumowiczem chciałbym wszystkich powitać;)

Przekopując fora nikona oraz canona nie natrafiłem na podobny temat dlatego pozwoliłem sobie takowy założyć i liczę na kilka podpowiedzi - wybrać będę musiał sam.

Od początku: dotychczas cykałem zdjęcia zwykłą cyfrówką to tu to tam, tak po prostu, nie nazwałbym tego nawet amatorstwem. Od jakiegoś czasu zainteresowało mnie to troszkę bardziej (pomyślałem że może wkręcę się w fotografie) powiedzmy przejście z poziomu zwykłego "cykacza" na amatora. W związku z tym narodził się pomysł zakupu pierwszej lustrzanki.

Nie jestem doświadczonym fotografem ani wielkim znawcą sprzętu wszystko ma się odbywać powoli i systematycznie, albo złapię bakcyla albo nie. Postanowiłem ograniczyć się do dwóch firm Canon oraz Nikon (nie faworyzuję tu nikogo). Przekopawszy internet (testy, recenzje opinie i porównania) nadal jestem "głupi", po długich namysłach wybrałem dwa modele Canon 20D oraz nikon D60 oba z kitami 18-55. Dobrze wiem że jest pomiędzy nimi dużo różnic, każdy z nich posiada jakieś wady i zalety jednak nie potrafię sobie odpowiedzieć który będzie lepszy do nauki i dla totalnego laika.

Ogólnie aparat będzie wykorzystywany w różnych sytuacjach przy różnym oświetleniu(przewaga światła naturalnego), różnej pogodzie (ale bez przesady), w pomieszczeniach zamkniętych oraz na otwartych przestrzeniach (ma być uniwersalny). Co ważne będą nim wykonywane zdjęcia osób uprawiających sport.

Dobrze wiem że nie ma rzeczy uniwersalnych i dobrych do wszystkiego, dużo zależy również od obiektywu którego na razie nie zamierzam zmieniać. Ja chciałbym po prostu wybrać ten lepszy:)

Obecnie mam na oku kilka nikonów D60 w cenie ok 500-600 zł oraz jedną 20D (ok 600zł). Wszystkie aparaty z przebiegiem ok 10tys klapnięć.

Pozdrawiam,
Mateusz

P.s budżet max to 600zł

p0lish
07-01-2014, 18:18
dozbieraj 200pln i kup 40d

marfot
07-01-2014, 18:25
Wymierzyłeś w korpusy z różnej półki. Znam wprawdzie tylko poprzednika D60 - Nikona D40X.
Canon 20D (lub jeszcze lepiej 30D) to solidny korpus o znakomitej ergonomii bez porównania z D60.
AF w Nikonie skromniutki i raczej prymitywny, w 20D przynajmniej środkowy punkt zapewnia przyzwoity poziom. Na wysokim ISO szumy raczej spore ale na niższym (do 800) obrazek lepszy niż dobry.
Canon 20D z obiektywem klasy C70-200L uciągnie niezbyt wymagające sporty.
Trzeba mieć świadomość, że oba korpusy to raczej historia, chociaż w przypadku Canona bardzo przyjemna w dotyku.

Canonierzysta
07-01-2014, 18:56
Jak to kiedyś ktoś napisał ( już nawet nie pamiętam na którym forum):

Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjęcia ;)

A do nauki wcale nie musisz brać lustrzanki cyfrowej, choć oczywiście to duży plus bo od razu zobaczysz zdjęcia, ale równie dobrze nauczysz się podstaw fotografii na analogu, jak również każdej cyfrówce z manualnymi ustawieniami ( choć nie dają one tyle swobody co DSLR)

Jakikolwiek byś nie wybrał i tak zrobisz dobrze, bo każdy z aparatów da Ci to czego potrzebujesz, pamiętaj jednak, że jak już wejdziesz w jeden system to prawdopodobnie będziesz w nim kontynuował, a miej na uwadze, że Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.

A tak na zakończenie... Jesteś na forum Canona, to jak myślisz, który sprzęt będziemy Ci polecać? ;)

Pozdrawiam.

morlight
07-01-2014, 19:09
Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.
A to ciekawe ;)

mateusz161990
07-01-2014, 19:09
Dzięki za odpowiedzi chętnie przeczytam ich jeszcze kilka zanim podejmę ostateczną decyzję:)

Cóż pomyślałem przez chwile o analogu ale stwierdziłem że troszkę z tym zachodu i nie będę miał aż tyle cierpliwości:)

Co do obiektywów canon ma ich chyba więcej? W nikonie jest brak autofocusa w body co mnie troszkę martwi - wybór obiektywu jest trudniejszy.

Domyślam się ze polecany będzie Canon;)

Szczerze mimo że jestem młody to jakoś nie gnam za techniką i troszkę bardziej uśmiecha mi się starszy i ceniony 20D:)

Pozdrawiam

Canonierzysta
07-01-2014, 19:19
A to ciekawe ;)

No dobra... może nie ogarnąłem wszystkiego ;) ale w moim odczuciu (a nie wydaję kasy na lewo i prawo) Canon ma droższe sprzęty niż Nikon...

A co do techniki Mateusz, to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty ;) Mówi się, że dobre zdjęcie to 10% sprzęt, a reszta to zdolności fotografa. Więc kupuj i rób zdjęcia... oby Ci to sprawiało radochę!

Pozdr.

mateusz161990
07-01-2014, 19:26
canonierzysta, kupić kupię na pewno chce tylko dobrze zainwestować pieniądze:) ważne również aby aparat mi się nie znudził, chciałbym aby miał w sobie to coś... mimo że jestem młody wole sprzęty z klasą, stonowane i można rzec proste bez wodotrysków

Sezamek
07-01-2014, 19:52
Wiesz co, jak ja pierwsze lustro kupowałem to co prawda budżet miałem max 800zł i celowałem w 30D (to było chyba 2 czy 3 lata temu) ale mnie naciągnęli na forum na 40D za tysiaka i nie żałuję. Koledzy dobrze radzą tego 40D bo masz przynajmniej spokój do 100 tyś klapnięć. Takie moje zdanie zwłaszcza, że 40D nieco staniał :)

Mirosuaw
07-01-2014, 20:03
Dołóż parę złotych i weź 40D.

Wojtko
07-01-2014, 20:31
Spojrzałem na Allegrosz i tam ceny d60 z obiektywem (18-55mm) oscylują w granicach 800- 1000 zł, bez szkła 600 zł na "kup teraz". Nie miałem w łapkach 20d, ale za cenę 1000 zł wyhaczyć można 40d bez szkiełka. Osobiście nie kupiłbym lustrzanki Nikona bez tzw śrubokręta- do starszych obiektywów wymagających silnika pod AF, a takim brakiem charakteryzuje się d60- czyli starsze obiektywy z AF Nikkora będą manualne. D60 używałem i nie zachwycił. Natomiast 40d, to wspaniały sprzęt. Jeśli masz możliwość dozbieraj do tego aparatu. Z Nikonów może lepiej poszukaj coś ze śrubokrętem czyli d200 lub d90.

asfot1
07-01-2014, 20:39
w tej samej cenie dostaniesz canona 30D, jest on bardziej przyjazny w obsłudze niż wersje poprzednie, a także obrazek produkuje miły dla oka. Ostatnio reanimowałem moją starą 30-tkę (wymiana migawki- 600zł). Będzie dalej służył jako zapas a przynajmniej wiem co mam. Mnie kiedyś do systemu przekonał fakt iż canon trafniej odgaduje kolory które są bardziej naturalne niż konkurencji (na przykład ludzka skóra) , oczywiście można wszystko poprawić w kompie ale po co tracić na to czas jak można robić foty. Jednym słowem 20D jest ok ale........ 30D polecam bardziej.

mirasb
07-01-2014, 21:03
Mechanika i jakość zdjęć canona 20d/30d jest identyczna.
Na plus dla 30d możliwość zmiany ISO co 1/3EV i gwarantowane 100.000 cykli migawki od modelu 30d.

Pozdrawiam
Mirek

pan.kolega
07-01-2014, 21:03
Nikony miały wtedy matryce CCD, które, jak pokazała historia, okazały się być niesłuszne.

Canon ma tyci ekranik, ale poza tym jest bdb. Strzela całkiem szybko.

mateusz161990
07-01-2014, 21:36
Po raz kolejny dziękuje za odpowiedzi i czekam na dalsze:)

Cóż moje słowo ostateczne to 600 zł trzymam się sztywno budżetu (niestety bardzo mocno liczę pieniądze) poza tym nie wiem czy fotografia stanie się moją pasją... wszystko wyjdzie po jakimś czasie.

bardzo ciekawa i przydatna opinia o lepszym doborze koloru przez canona, proszę o tego typu uwagi, ew jeżeli ktoś ma doświadczenia z fotografią sportową też chętnie wysłucham

Pozdrawiam

animaniak
07-01-2014, 21:46
Canon 20D to rocznik 2004, jest już na rynku 10 lat. To dziadek. Oby nie okazał się skarbonką. Kilka czy kilkadziesiąt zdjęć i może coś paść. Proponuję dołożyć kilka stów i kupić coś młodszego 40D, 50D.

mateusz161990
07-01-2014, 22:10
nie ukrywam troszkę boje się ew naprawy ale jestem dobrej myśli:) 20D którą mam okazje kupić jest z 2006 roku z przebiegiem ok 10tys powiedzmy że ufam sprzedającemu(może jeszcze są uczciwi ludzie na świecie) Cóż jeżeli padnie to fotograficzna przygoda się zakończy... :P

Tom77
07-01-2014, 22:24
nie ukrywam troszkę boje się ew naprawy ale jestem dobrej myśli:) 20D którą mam okazje kupić jest z 2006 roku z przebiegiem ok 10tys powiedzmy że ufam sprzedającemu(może jeszcze są uczciwi ludzie na świecie) Cóż jeżeli padnie to fotograficzna przygoda się zakończy... :P

Tu nie chodzi o zaufanie do sprzedającego, to stary aparat i może nawalić w każdej chwili. No chyba ze masz pewność. Za 600zł można kupić D3000+18-55, D80 bez obiektywu, 400D z kitem, olympusa E520 z 14-42 a jak się postarasz to i z 40-150.

mateusz161990
07-01-2014, 22:47
Rozważałem jeszcze 400D niestety nie znalazłem nic co sprawiłoby pozytywne wrażenie. Co do 20D nie mam żadnej pewności wiem tylko że używany amatorsko 1-wszy właściciel kupiony w USA. Cóż Nikona D3000 to trochę ciężko będzie znaleźć.

grzesław
07-01-2014, 23:17
Jeżeli miałbym sugerować się ceną szkieł kupiłbym pentaxa,ten sam bagnet od początku,więc wybór spory,tyle że dużo manuali. Mam 400d,z dobrym obiektywem wiele potrafi.

poszukiwacz2006
07-01-2014, 23:26
Mechanika i jakość zdjęć canona 20d/30d jest identyczna.
Na plus dla 30d możliwość zmiany ISO co 1/3EV i gwarantowane 100.000 cykli migawki od modelu 30d.

Pozdrawiam
Mirek

I spot (prawie), w sumie ważna rzecz.
Pozdrawiam

moro
07-01-2014, 23:37
Pomimo małego doświadczenia z fotografią chciałbym Ci spróbować dać radę jako użytkownik 20D.
Jest to bardzo fajny aparacik na początek, ISO faktycznie 800 można używać, bardzo dobrze leży w dłoni ( przynajmniej mojej ) np. w porównaniu do 350D, 1000D bo takie też "macałem".
Mam niestety tylko 1 bardzo duuuuże zastrzeżenie co do tego aparatu. Jest to wyświetlacz. O ile histogram można na nim zobaczyć bez problemu o tyle sprawdzić czy zdjęcie wyszło ostre to już jest problem.
Niestety 1.8'' do przeglądania zdjęć w moim odczuciu się nie nadaje.
Obecnie żałuję, że 2 lata temu nie dołożyłem do 50D, bo teraz po cichu czasami o nim marzę chociaż conajmniej przez najbliższe 2 lata nie mam opcji na zamianę.
Nikona nigdy nie miałem więc nie mogę porównać.
Brakuje mi w nim też czyszczenia matrycy ultradźwiękami, no ale zaopatrzyłem się w gruszkę taką z apteki i też daje radę :)

Przed chwilą na giełdzie pojawił się C40D z obiektywem za 800zł więc może warto, żebyś się zainteresował.