Zobacz pełną wersję : Przysłona w 17-85
Witam! ostatnio "padła" mi przysłona w szkle mianowicie w Canon 17-85 dokładnie to nie da się regulować otworu, który cały czas jest max zamknięty i nie da robić się zdjęć oczywiście bo czasy naświetlnia są kosmiczne. Mam nadzieję że poszła taśma (flex) bo taśma kosztuje ok. 25zl no i robocizna- no właśnie nie mam pojęcia. Wszystko zaczęło się od komunikatu "Wyczyść styki w obiektywie błąd 01" . Ktoś miał podobny problem ? Wie ile może kosztować naprawa?
Z góry dziękuje...
nie wiem skąd jesteś, ale polecam Ci serwis w Krakowie na ul. czapskich(namiar w sieci znajdziesz). Wiele sprzętów u nich naprawiałem i jestem zadowolony. Jak wycenią Ci naprawę, napisz.
pytanie głupie ale czyściłeś te styki? :p
Tak styki czyściłem ;D ale czytałem że ten komunikat może oznaczać tak naprawdę wszystko. Jestem z Wrocławia więc szukam coś na miejscu - ale dzięki.
A co tu może dać czyszczenie styków :-). Miałem coś podobnego u siebie ostatnio, tylko,że obiektyw w ogóle nie nie łapał żadnej przesłony. Rozebrałem go do końca ale wszystkie taśmy były ok ( przeważnie zdycha flex). Po sprawdzeniu przejść między wyprowadzeniami okazało się, że przerwa jest na krótkim flexie od złącza zewnętrznego do płytki elektroniki ( idąc od lewej strony jest styk krótki, potem długi i potem same krótkie - dwa pierwsze z tych pozostałych to właśnie te, które miały słaby kontakt) . Wlutowałem tam oprócz połączeń na flexie dwa kawałki cieniutkiej lineczki i obiektyw ożył. Ten flex jest nieruchomy, więc nie ma problemu. Sam obiektyw jest łatwy do grzebania, więc możesz się pokusić. Błąd miałem taki sam - Er 01.
Dzięki za info ;) Tylko troche się boje sam rozbierać bo nie wiem czy poźniej wszystko złoże do kupy ;) Może jakoś sie przekonam albo dam jakiemuś fachowcowi... z jednej strony troche denerwuje mnie, że te flexy padają jak muchy bo w internecie aż roi się od tego tematu dlaczego się płaci kase za obiektyw a ta mała wredna tasiemka sie jakoś urywa albo skręca ...ehh ;/