Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : YN 565EX - wyzwalanie błyskiem w TTL?

Ernesth
05-01-2014, 10:24
Witam

Kupiłem ostatnio lampę YN 565 EX. Chciałem wyzwalać bezprzewodowo błyskiem z lampy wbudowanej. Działa ale w YN 565 EX mogę ustawić tylko manual (zarówno dla S1 i S2). Nie ma TTL. Szukałem w instrukcji ale nie rozkminiłem tego. Ktoś ma? Wie jak? Czy taka możliwość w ogóle jest?
Canon 50D.

P.S.
Chciałem się przywitać bo świeżutki tutaj jestem :)

cobalt
05-01-2014, 11:26
Witam

Kupiłem ostatnio lampę YN 565 EX. Chciałem wyzwalać bezprzewodowo błyskiem z lampy wbudowanej. Działa ale w YN 565 EX mogę ustawić tylko manual (zarówno dla S1 i S2). Nie ma TTL. Szukałem w instrukcji ale nie rozkminiłem tego. Ktoś ma? Wie jak? Czy taka możliwość w ogóle jest?
Canon 50D.

P.S.
Chciałem się przywitać bo świeżutki tutaj jestem :)
Witamy na forum.

Nie mam tej lampy, ale w YN-568EX jest coś takiego jak tryb Sc. Wtedy lampa może pracować Manualnie jak i z obsługą TTL. Sygnał wysyłany jest przez podczerwień.

yrats
05-01-2014, 12:50
Gdyby Kolega zadał sobie trud przeczytania instrukcji Canona 50D to z pewnością dowiedziałby się, że kukułka w rzeczonym Canonie nie steruje lamp zewnętrznych w trybie TTL. To możliwe jest od 60D i 600D w górę. Można to realizować z użyciem bądź sterownika na podczerwień (ST -E2), wyzwalacza radiowego z funkcją TTL bądź z użyciem lampy posiadającej funkcję MASTER. W przypadku Twojego sprzętu możliwe jest wyzwalanie wyłącznie optyczne (poz. S2) oczywiście bez możliwości pomiaru błysku czyli MANUAL :shock:

Ernesth
05-01-2014, 12:57
Yrats dzięki za odpowiedź. Instrukcję czytałem ale najwyraźniej pobieżnie. Przeszedłem z olka do c i uczę się od nowa.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

tongpo
05-01-2014, 14:59
Witam

Kupiłem ostatnio lampę YN 565 EX. Czy taka możliwość w ogóle jest?
Canon 50D.:)

Hej..
Nie ma w 50d ale nie przejmuj sie ta funkcja to bardziej chwyt makretingowy...
Masz dobra lampe , dokup sobie wyzwalacz radiowy rf-603 lub z ttl yn-622 i jesteś gość.
:)
Pozdro...

yrats
05-01-2014, 15:36
Nie ma w 50d ale nie przejmuj sie ta funkcja to bardziej chwyt makretingowy...
ciekawa teza, rzekłbym bzdura (a przynajmniej opinia na wyrost)

Masz dobra lampe
zgadzam się

dokup sobie wyzwalacz radiowy rf-603
i dalej będziesz w tym samym miejscu, tańszy o dwie stówki i ograniczony możliwościami lampy do trybu M (czyli lampa za połowę ceny) co wywoła pewien niedosyt

lub z ttl yn-622 i jesteś gość
zgadzam się, pod warunkiem, że będziesz wiedział co można wycisnąć z takiego rozwiązania, czego Ci życzę jak najszybciej.

cobalt
05-01-2014, 15:52
ciekawa teza, rzekłbym bzdura (a przynajmniej opinia na wyrost)
i dalej będziesz w tym samym miejscu, tańszy o dwie stówki i ograniczony możliwościami lampy do trybu M (czyli lampa za połowę ceny) co wywoła pewien niedosyt

A czy nie jest przypadkiem tak, że wyzwalacz (dla trybu TTL) musi się komunikować na zasadzie nadajnik-odbiornik. Czyli 2x YN-622. Wszyscy zachwycają się radiowym sterowaniem. Pozwolę podpiąć się do tematu. Jeżeli mam YN-568EX i dokupię sobie YN-568EXII, to spokojnie będę mógł robić na dwie lampy. Wyzwalanie jako podczerwień z obsługą TTL?

Ernesth
05-01-2014, 16:15
Czyli yn-622 wystarczy do yn565ex i będzie ttl?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

yrats
05-01-2014, 16:30
A czy nie jest przypadkiem tak, że wyzwalacz (dla trybu TTL) musi się komunikować na zasadzie nadajnik-odbiornik. Czyli 2x YN-622. Wszyscy zachwycają się radiowym sterowaniem. Pozwolę podpiąć się do tematu. Jeżeli mam YN-568EX i dokupię sobie YN-568EXII, to spokojnie będę mógł robić na dwie lampy. Wyzwalanie jako podczerwień z obsługą TTL?
Ależ oczywiście jest tak jak piszesz. YN 622 pracuje w parze, lub w większej ilości odbiorników, ale podstawową konfiguracją przy jednej lampie jest PARA urządzeń czyli nadajnik i odbiornik ( urządzenia są zresztą zamienne). Pisząc o tym urządzeniu na myśli mam zestaw.
Nie mam 568 EX II, ale z opisu technicznego wyraźnie wynika, że ma zaimplementowaną funkcję MASTER (zgodną ze standardem Canona), tak więc bez problemu powinno wszystko działać jak należy. Według YN wszystkie ich lampy mające funkcję SLAVE ( nie mylmy tego z synchronizacją optyczną na 1 czy 2gi błysk) bez problemu pracują zarówno z lampami YN z MASTERem jak i Canon ( 580, 550) oraz sterownikiem ST-E2.
Tak, ale pisząc YN 622 mówimy o PARZE urządzeń czyli nadajnik+odbiornik :!:

Ernesth
05-01-2014, 20:45
Tak, ale pisząc YN 622 mówimy o PARZE urządzeń czyli nadajnik+odbiornik :!:

Już wszystko jasne. Dzięki serdeczne. :D

salas
05-01-2014, 20:51
funkcje master ma druga wersja tej lampy czyli potrzebujesz przynajmniej jednej z dwóch z oznaczeniem EXII :p

cobalt
05-01-2014, 21:34
funkcje master ma druga wersja tej lampy czyli potrzebujesz przynajmniej jednej z dwóch z oznaczeniem EXII :p
To jasna sprawa, ale podczerwień to nie radio. Bo lampy muszą się widzieć.

Ernesth
05-01-2014, 22:13
Ale YN 622 działają radiowo a nie na podczerwień i nie muszą się widzieć. Czy się mylę?

cobalt
06-01-2014, 00:50
Ale YN 622 działają radiowo a nie na podczerwień i nie muszą się widzieć. Czy się mylę?
Bingo. Możesz ustawić lampę za ścianą.

tosten1
09-07-2015, 17:01
hejka czy można zdalnie wyzwolić lampę YN 565 EXII ,bądź lampę Canon 430 EXII aparatem Canon 5d Mark III?

r_m
09-07-2015, 18:04
Tak, można.
Gdy się założy na aparat urządzenie mogące pracować jako "Master" w optycznym systemie zdalnego sterowania lampami (co nie jest ani wygodne, ani pewne, ani opłacalne).