Zobacz pełną wersję : Jasne obiektywy ze stabilizacją - do 5D Mark III
kamila24
03-01-2014, 21:35
Szukam jasnych obiektywów do Canon 5D Mark III - koniecznie ze stabilizacją. Ceny nie grają dla mnie roli. Liczy się jasność, STABILIZACJA i współpraca z Canon 5D Mark III.
Proszę o pomoc!
Mogą być takie?:
EF 400 mm f/2.8 IS USM II teleobiektyw super-teleobiektyw supertele Fotoforma (http://fotoforma.pl/canon-ef-400-mm-f-2-8-is-usm-ii.html)
EF 70-200MM 2.8L IS USM II 2751B005 Fotoforma (http://fotoforma.pl/ef-70-200mm-2-8l-is-usm-ii-2751b005.html)
pozostałe w większości są niestety albo jasne bez stabilizacji albo ze stabilizacją ale ciemne
RobertON
03-01-2014, 23:07
Proponuję zacząć od skąpiec.pl, wyklikać w obiektywach jasność 1,2; 1,4; 1,8, zaznaczyć Canon EF i coś zawsze się znajdzie - widzę przynajmniej jedną stronę rekordów - cena do około 9k PLN. Później można się bardziej zdecydować i szukać na optycznych.pl
--- Kolejny post ---
Można zaznaczyć również stabilizację.
Tylko, że jasne obiektywy to stałoogniskowe, o ile jest takie zapotrzebowanie.
Wersja 400 mm jest super.
EF 400 mm f/2.8 IS USM II teleobiektyw super-teleobiektyw supertele Fotoforma
pozostałe w większości są niestety albo jasne bez stabilizacji albo ze stabilizacją ale ciemne
Albo średnio jasne ale szersze:
C24/2.8 IS, C28/2.8 IS i mój ulubiony, dećko jasniejszy C35/2 IS
michael_key
03-01-2014, 23:50
Liczy się jasność, STABILIZACJA i współpraca z Canon 5D Mark III.
Jaka tematyka zdjęć?
Nic lepszego chyba Canon nie ma:
CANON 200 MM F/2.0L IS USM - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-200-mm-f/20l-is--usm.html)
Jaka tematyka zdjęć?
panieee, nagrywanie RAW z ML'a =)
kartę pamięci już chyba kupiła ;O
obiektywy już wymienione xD od szerokich do długaśnych =)
RobertON
04-01-2014, 00:08
Zakładam, że karta pamięci została kupiona razem z aparatem. Teraz zainstalować ML i będzie kolejna seria pytań o ustawienia ML.
kamila24
08-01-2014, 20:02
Jaka tematyka zdjęć?
kręcę filmy dslr :)
--- Kolejny post ---
Tak, myślę nad Canonem 35 f2 IS. Jeszcze może jakiś dłuższy, ale krótszy niż EF 400 :)
panieee, nagrywanie RAW z ML'a =)
kartę pamięci już chyba kupiła ;O
teraz szuka filtra ;)
ja polcam
Canon EF 300 f/2.8L IS II USM - SKAPIEC.pl (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1433735)
nic lepszego nie znajdziesz
kamila24
08-01-2014, 22:39
A czy są obiektywy ze stabilizacją jaśniejsze niż f2?
Canonierzysta
08-01-2014, 23:17
Skoro kasa się dla Ciebie nie liczy, a masz parcie na szkło, to kup kilka, przetestuj, a może lepiej kupić na zamówienie? Wtedy na pewno wydasz grubą kasę, a będziesz mieć sprzęt którego wszyscy Ci będą zazdrościć...
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje... a tu, nie dość, że zaproponowano Ci jedne z lepszych szkieł, to i tak Ci to nie pasuje... jaśniejsze? taka oto 50mm f/1,2L... stabilizacja prawie niepotrzebna z takim światłem, a jaśniejszych nie znam... a zamiast stabilizacji to może poszukaj statywu? będziesz miała i jasne szkło i zero poruszeń...
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje...
yhym, ja do tej pory nie wiem co i jak, a puche kupiłem, bo okazje miałem :)
Skoro kasa się dla Ciebie nie liczy, a masz parcie na szkło, to kup kilka, przetestuj, a może lepiej kupić na zamówienie? Wtedy na pewno wydasz grubą kasę, a będziesz mieć sprzęt którego wszyscy Ci będą zazdrościć...
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje... a tu, nie dość, że zaproponowano Ci jedne z lepszych szkieł, to i tak Ci to nie pasuje... jaśniejsze? taka oto 50mm f/1,2L... stabilizacja prawie niepotrzebna z takim światłem, a jaśniejszych nie znam... a zamiast stabilizacji to może poszukaj statywu? będziesz miała i jasne szkło i zero poruszeń...
nie spinaj xD nie pierwszy temat i nie ostatni od tej pani %)
Polarem będziem maskować słońce i nagrywać na najszybsze karty na świecie w rawie!
I jeszcze obiektywami maks f/2 ze stabilizacją :)
Ciekawe tylko jak to będzie z tymi zleceniami i czy zleceniodawcy będą zadowoleni :D
kamila24
09-01-2014, 00:22
Stabilizacja potrzebna do filmów DSLR...
--- Kolejny post ---
nie spinaj xD nie pierwszy temat i nie ostatni od tej pani %)
Polarem będziem maskować słońce i nagrywać na najszybsze karty na świecie w rawie!
I jeszcze obiektywami maks f/2 ze stabilizacją :)
Ciekawe tylko jak to będzie z tymi zleceniami i czy zleceniodawcy będą zadowoleni :D
Nie ma to jak sarkazm, co nie?
dostajesz tu tyle odpowiedzi i to konkretnych, że aż smutno się czyta kolejne i kolejne pytania, nawet takie na które padły już odpowiedzi.
Zacznij chociaż czytać te odpowiedzi.
kamila24
09-01-2014, 00:31
Dziękuję serdecznie za wszystkie fachowe odpowiedzi. Cieszę się, że są ludzie chętni do pomocy.
No to super, ale poważnie czytaj odpowiedzi. Jeśli byłyby jaśniejsze obiektywy ze stabilizacją to by Ci je wymienili.
Wymienione zostały chyba wszystkie możliwe od szerokich aż do długich zoomów.
szunaj60
09-01-2014, 01:42
Witam !Przed końcem ubiegłego roku byłem w foto sklepie żeby kupić aku do mojej 5-ki.Prze de mną młode małżeństwo kupuje sprzęt.Panie (do sprzedawcy) jaki ma pan najdroższy aparat odp.Canon 5mkiii to prosimy,panie a jaki ma pan najdroższy obiektyw, 70-200 f2,8 L si ii ,to prosimy.W końcu sprzedawca a do czego państwu potrzebny ten obiektyw bo mamy jeszcze 400L jasną; 50L f1,4 :24-70 jasną .Dziewczyna odpowiada-No wie pan jeszcze nie wiemy bo dostaliśmy dofinansowanie po kursie dla bezrobotnych,to jeszcze niech pan nam da te obiektywy i najdroższy monitor a cha no taki żeby nie był za mały bo może podepniemy sobie laptopa to lepiej będzie grać w jakieś gierki. :D
kamila muszę cie zmartwic
teraz by być cool nie kupuje się FF tylko
Schyłek DSLR? | Film Cyfrowy (http://filmcyfrowy.net/schylek-dslr/)
wiec chyba musisz zmienić forum
jellyeater
09-01-2014, 10:17
300 mm to już można chyba jechać i kręcić filmy przyrodnicze dla BBC, NG czy czego tam. Albo zbliżenia oczu na ślubie. :)
Do filmowania jest jeden najlepszy obiektyw 24-105L IS. Nawet rogi nie przeszkadzają bo je 16:9 ucina. :) Potem ewentualnie jakieś stałki. Jak już się coś w końcu kiedyś nakręci. Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.
Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.
to chyba nie jest bardzo dziwne, jeśli ktoś ma problem i zadaje pytania to można przypuszczać że odpowiedzi będą pomocne ale jeśli pytanie jest w stylu "chcę kupić filtr co radzicie" to odpowiedź jest tyko jedna jeśli nie wiesz jaki filtr kupić to znaczy że nie potrzebujesz żadnego - to dobra wiadomość można zaoszczędzić kasę, podobnie z obiektywami tylko zaoszczędzona kasa większa
Witam !Przed końcem ubiegłego roku byłem w foto sklepie żeby kupić aku do mojej 5-ki.Prze de mną młode małżeństwo kupuje sprzęt.Panie (do sprzedawcy) jaki ma pan najdroższy aparat odp.Canon 5mkiii to prosimy,panie a jaki ma pan najdroższy obiektyw, 70-200 f2,8 L si ii ,to prosimy.W końcu sprzedawca a do czego państwu potrzebny ten obiektyw bo mamy jeszcze 400L jasną; 50L f1,4 :24-70 jasną .Dziewczyna odpowiada-No wie pan jeszcze nie wiemy bo dostaliśmy dofinansowanie po kursie dla bezrobotnych,to jeszcze niech pan nam da te obiektywy i najdroższy monitor a cha no taki żeby nie był za mały bo może podepniemy sobie laptopa to lepiej będzie grać w jakieś gierki. :D Zycie jest piekne :)
Kupujac dobrych pare lat temu 400D, sprzedawca obok mnie obslugiwal pania, ktora kupowala sobie cyfrowke, 50D chyba. Pan ze sklepu sie sprezal, pokazywal, tlumaczyl co i jak i do czego. Pani bardzo zadowolona z obslugi i aparatu zdecydowala sie na kupno na koniec koncow wypalajac z pytaniem To moze pan mi zalozy film do tego aparatu :)
A co do pytania, rece opadaja.
kamila24
09-01-2014, 11:14
300 mm to już można chyba jechać i kręcić filmy przyrodnicze dla BBC, NG czy czego tam. Albo zbliżenia oczu na ślubie. :)
Do filmowania jest jeden najlepszy obiektyw 24-105L IS. Nawet rogi nie przeszkadzają bo je 16:9 ucina. :) Potem ewentualnie jakieś stałki. Jak już się coś w końcu kiedyś nakręci. Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.
Tak się składa, że wybrałam akurat jako pierwszy obiektyw właśnie 24-105IS, ale chcę coś jeszcze dokupić jaśniejszego ze stabilizacją. Stąd te pytania.
Tak się składa, że wybrałam akurat jako pierwszy obiektyw właśnie 24-105IS, ale chcę coś jeszcze dokupić jaśniejszego ze stabilizacją. Stąd te pytania.
Tu masz przegląd obiektywów stało ogniskowych canona ;)
Canon Fixed Focal Length - Obiektywy EF - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/index.aspx)
Myślę że najlepiej by było jakbyś się spotkała z jakimś fotografem w swojej okolicy, czy fotografami na jakiś warsztatach.
Rozmawiając przy piwie czy kawie można zdecydowanie więcej się dowiedzieć na początku ;)
Tylko miej na uwadze że każdy ma swoje preferencje. Jedni wolą blondynki inni brunetki, jedni nikona, inni canona,
jednym wystarczają zoomy, inni bez stałek nie są w stanie nic zrobić. Ale na pewno są w stanie pisać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami .... i tak dalej ;)
W filmowaniu i fotografii wszystko polega na tym co chcesz pokazać. I takie narzędzia musisz dobrać (np. czyt. ogniskowa)
kamila24 Jesli juz inwestujesz wiecej grosza to na twoim miejscu oddalbym MKIII jakism znajomym a kupil lepsza puszke czyli 1DX?
No i o to chodzi, bo kto bogatemu zabroni :) :) :)
Fajny wątek, przednio się ubawiłem. Jestem ciekaw rozwoju sytuacji, bo wszystkie możliwe rozwiązania już padły.
to będzie film na miarę pierwszego rejsu Titanica- a przynajmniej na 1000% będzie takie samo zakończenie
tylko bez ofiar;)
jellyeater
09-01-2014, 12:33
Ile czarownic trzeba, żeby zmienić żarówkę?
Jedną. W co ją zmienić?
A co chcesz tą jasną stałką ze stabilizacją filmować? Bo 35 mm 2.0 IS to chyba najjaśniejsza stałka z IS. W 35 2.0 już jakiejś szczególnie małej GO nie wyciągniesz.
Trzeba się zainteresować jakimś stady cam. Tak będzie prościej.
RobertON
09-01-2014, 13:44
A co chcesz tą jasną stałką ze stabilizacją filmować? Bo 35 mm 2.0 IS to chyba najjaśniejsza stałka z IS. W 35 2.0 już jakiejś szczególnie małej GO nie wyciągniesz.
Trzeba się zainteresować jakimś stady cam. Tak będzie prościej.
A tacy byli mili i uczynni na początku wszyscy ci ludkowie z tego forum canona, a teraz dworują i każą się kamili24 wynosić na forum filmowe, no nieładnie...:), a jeszcze tyle wiedzy do ogarnięcia i tyle pytań do zadania - na kilkaset postów mogło wystarczyć :) :)
--- Kolejny post ---
Statyw, statyw wypada wpierw kupić, to tak na poważnie.
Żartobliwie, a jaki...najlepszy na jaki Cię stać.
Nie wszyscy na tym forum są geniuszami! Każdy jakoś tam po swojemu dziubie do przodu. Ja tam się chyba z kamila24 zakoleguję, może wtedy dostanę coś w spadku, co nie będzie spełniać wymogów Kamili. Proponuję qpić 70-200 F2.8 IS II. Najlepiej 2 sztuki, jedna dla Ciebie, jedna dla mnie. Mnie to szkło się marzy, więc wszyscy będą zadowoleni. A wtedy sprzedam na CB w dobrej cenie moje 70-200 F4. :D
Juz zaczynam glupiec z Wami :D
Czytam te wszystkie wpisy czesto z dosc duza uwaga, ufajac bardziej Wam niz sobie, no i koduje w pamieci z mysla, ze skoro czegos nie wiem, to mi sie pewnie przyda, a Wy paskudy rysujecie czapki tylko:P
Kolekcjoner
09-01-2014, 16:46
Dobra koniec tego.