PDA

Zobacz pełną wersję : Jasne obiektywy ze stabilizacją - do 5D Mark III

kamila24
03-01-2014, 21:35
Szukam jasnych obiektywów do Canon 5D Mark III - koniecznie ze stabilizacją. Ceny nie grają dla mnie roli. Liczy się jasność, STABILIZACJA i współpraca z Canon 5D Mark III.
Proszę o pomoc!

adawro
03-01-2014, 21:58
Mogą być takie?:
EF 400 mm f/2.8 IS USM II teleobiektyw super-teleobiektyw supertele Fotoforma (http://fotoforma.pl/canon-ef-400-mm-f-2-8-is-usm-ii.html)
EF 70-200MM 2.8L IS USM II 2751B005 Fotoforma (http://fotoforma.pl/ef-70-200mm-2-8l-is-usm-ii-2751b005.html)

pozostałe w większości są niestety albo jasne bez stabilizacji albo ze stabilizacją ale ciemne

RobertON
03-01-2014, 23:07
Proponuję zacząć od skąpiec.pl, wyklikać w obiektywach jasność 1,2; 1,4; 1,8, zaznaczyć Canon EF i coś zawsze się znajdzie - widzę przynajmniej jedną stronę rekordów - cena do około 9k PLN. Później można się bardziej zdecydować i szukać na optycznych.pl

--- Kolejny post ---

Można zaznaczyć również stabilizację.

Tylko, że jasne obiektywy to stałoogniskowe, o ile jest takie zapotrzebowanie.

Wersja 400 mm jest super.

EF 400 mm f/2.8 IS USM II teleobiektyw super-teleobiektyw supertele Fotoforma

marfot
03-01-2014, 23:24
pozostałe w większości są niestety albo jasne bez stabilizacji albo ze stabilizacją ale ciemne

Albo średnio jasne ale szersze:
C24/2.8 IS, C28/2.8 IS i mój ulubiony, dećko jasniejszy C35/2 IS

michael_key
03-01-2014, 23:50
Liczy się jasność, STABILIZACJA i współpraca z Canon 5D Mark III.
Jaka tematyka zdjęć?

Bartosz
03-01-2014, 23:53
Nic lepszego chyba Canon nie ma:
CANON 200 MM F/2.0L IS USM - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-200-mm-f/20l-is--usm.html)

salas
03-01-2014, 23:58
Jaka tematyka zdjęć?

panieee, nagrywanie RAW z ML'a =)
kartę pamięci już chyba kupiła ;O

obiektywy już wymienione xD od szerokich do długaśnych =)

RobertON
04-01-2014, 00:08
Zakładam, że karta pamięci została kupiona razem z aparatem. Teraz zainstalować ML i będzie kolejna seria pytań o ustawienia ML.

krzyssp
04-01-2014, 00:12
Może Canon 35mm f2.0 IS?

kamila24
08-01-2014, 20:02
Jaka tematyka zdjęć?

kręcę filmy dslr :)

--- Kolejny post ---

Tak, myślę nad Canonem 35 f2 IS. Jeszcze może jakiś dłuższy, ale krótszy niż EF 400 :)

becekpl
08-01-2014, 20:07
panieee, nagrywanie RAW z ML'a =)
kartę pamięci już chyba kupiła ;O

teraz szuka filtra ;)
ja polcam
Canon EF 300 f/2.8L IS II USM - SKAPIEC.pl (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1433735)
nic lepszego nie znajdziesz

kamila24
08-01-2014, 22:39
A czy są obiektywy ze stabilizacją jaśniejsze niż f2?

Canonierzysta
08-01-2014, 23:17
Skoro kasa się dla Ciebie nie liczy, a masz parcie na szkło, to kup kilka, przetestuj, a może lepiej kupić na zamówienie? Wtedy na pewno wydasz grubą kasę, a będziesz mieć sprzęt którego wszyscy Ci będą zazdrościć...
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje... a tu, nie dość, że zaproponowano Ci jedne z lepszych szkieł, to i tak Ci to nie pasuje... jaśniejsze? taka oto 50mm f/1,2L... stabilizacja prawie niepotrzebna z takim światłem, a jaśniejszych nie znam... a zamiast stabilizacji to może poszukaj statywu? będziesz miała i jasne szkło i zero poruszeń...

hudy85
08-01-2014, 23:47
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje...
yhym, ja do tej pory nie wiem co i jak, a puche kupiłem, bo okazje miałem :)

salas
09-01-2014, 00:11
Skoro kasa się dla Ciebie nie liczy, a masz parcie na szkło, to kup kilka, przetestuj, a może lepiej kupić na zamówienie? Wtedy na pewno wydasz grubą kasę, a będziesz mieć sprzęt którego wszyscy Ci będą zazdrościć...
Ja tam może się nie znam, ale ktoś kto kupuje aparat np 5dmkiii powinien już chyba mieć swoje preferencje i wiedzieć co się chce robić takim sprzętem i przede wszystkim jakich podzespołów użyje... a tu, nie dość, że zaproponowano Ci jedne z lepszych szkieł, to i tak Ci to nie pasuje... jaśniejsze? taka oto 50mm f/1,2L... stabilizacja prawie niepotrzebna z takim światłem, a jaśniejszych nie znam... a zamiast stabilizacji to może poszukaj statywu? będziesz miała i jasne szkło i zero poruszeń...
nie spinaj xD nie pierwszy temat i nie ostatni od tej pani %)
Polarem będziem maskować słońce i nagrywać na najszybsze karty na świecie w rawie!
I jeszcze obiektywami maks f/2 ze stabilizacją :)
Ciekawe tylko jak to będzie z tymi zleceniami i czy zleceniodawcy będą zadowoleni :D

kamila24
09-01-2014, 00:22
Stabilizacja potrzebna do filmów DSLR...

--- Kolejny post ---

nie spinaj xD nie pierwszy temat i nie ostatni od tej pani %)
Polarem będziem maskować słońce i nagrywać na najszybsze karty na świecie w rawie!
I jeszcze obiektywami maks f/2 ze stabilizacją :)
Ciekawe tylko jak to będzie z tymi zleceniami i czy zleceniodawcy będą zadowoleni :D

Nie ma to jak sarkazm, co nie?

salas
09-01-2014, 00:25
dostajesz tu tyle odpowiedzi i to konkretnych, że aż smutno się czyta kolejne i kolejne pytania, nawet takie na które padły już odpowiedzi.
Zacznij chociaż czytać te odpowiedzi.

kamila24
09-01-2014, 00:31
Dziękuję serdecznie za wszystkie fachowe odpowiedzi. Cieszę się, że są ludzie chętni do pomocy.

salas
09-01-2014, 00:35
No to super, ale poważnie czytaj odpowiedzi. Jeśli byłyby jaśniejsze obiektywy ze stabilizacją to by Ci je wymienili.
Wymienione zostały chyba wszystkie możliwe od szerokich aż do długich zoomów.

szunaj60
09-01-2014, 01:42
Witam !Przed końcem ubiegłego roku byłem w foto sklepie żeby kupić aku do mojej 5-ki.Prze de mną młode małżeństwo kupuje sprzęt.Panie (do sprzedawcy) jaki ma pan najdroższy aparat odp.Canon 5mkiii to prosimy,panie a jaki ma pan najdroższy obiektyw, 70-200 f2,8 L si ii ,to prosimy.W końcu sprzedawca a do czego państwu potrzebny ten obiektyw bo mamy jeszcze 400L jasną; 50L f1,4 :24-70 jasną .Dziewczyna odpowiada-No wie pan jeszcze nie wiemy bo dostaliśmy dofinansowanie po kursie dla bezrobotnych,to jeszcze niech pan nam da te obiektywy i najdroższy monitor a cha no taki żeby nie był za mały bo może podepniemy sobie laptopa to lepiej będzie grać w jakieś gierki. :D

becekpl
09-01-2014, 10:06
kamila muszę cie zmartwic
teraz by być cool nie kupuje się FF tylko
Schyłek DSLR? | Film Cyfrowy (http://filmcyfrowy.net/schylek-dslr/)
wiec chyba musisz zmienić forum

jellyeater
09-01-2014, 10:17
300 mm to już można chyba jechać i kręcić filmy przyrodnicze dla BBC, NG czy czego tam. Albo zbliżenia oczu na ślubie. :)

Do filmowania jest jeden najlepszy obiektyw 24-105L IS. Nawet rogi nie przeszkadzają bo je 16:9 ucina. :) Potem ewentualnie jakieś stałki. Jak już się coś w końcu kiedyś nakręci. Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.

jaś
09-01-2014, 10:28
Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.
to chyba nie jest bardzo dziwne, jeśli ktoś ma problem i zadaje pytania to można przypuszczać że odpowiedzi będą pomocne ale jeśli pytanie jest w stylu "chcę kupić filtr co radzicie" to odpowiedź jest tyko jedna jeśli nie wiesz jaki filtr kupić to znaczy że nie potrzebujesz żadnego - to dobra wiadomość można zaoszczędzić kasę, podobnie z obiektywami tylko zaoszczędzona kasa większa

Raflos
09-01-2014, 11:10
Witam !Przed końcem ubiegłego roku byłem w foto sklepie żeby kupić aku do mojej 5-ki.Prze de mną młode małżeństwo kupuje sprzęt.Panie (do sprzedawcy) jaki ma pan najdroższy aparat odp.Canon 5mkiii to prosimy,panie a jaki ma pan najdroższy obiektyw, 70-200 f2,8 L si ii ,to prosimy.W końcu sprzedawca a do czego państwu potrzebny ten obiektyw bo mamy jeszcze 400L jasną; 50L f1,4 :24-70 jasną .Dziewczyna odpowiada-No wie pan jeszcze nie wiemy bo dostaliśmy dofinansowanie po kursie dla bezrobotnych,to jeszcze niech pan nam da te obiektywy i najdroższy monitor a cha no taki żeby nie był za mały bo może podepniemy sobie laptopa to lepiej będzie grać w jakieś gierki. :D Zycie jest piekne :)
Kupujac dobrych pare lat temu 400D, sprzedawca obok mnie obslugiwal pania, ktora kupowala sobie cyfrowke, 50D chyba. Pan ze sklepu sie sprezal, pokazywal, tlumaczyl co i jak i do czego. Pani bardzo zadowolona z obslugi i aparatu zdecydowala sie na kupno na koniec koncow wypalajac z pytaniem To moze pan mi zalozy film do tego aparatu :)
A co do pytania, rece opadaja.

kamila24
09-01-2014, 11:14
300 mm to już można chyba jechać i kręcić filmy przyrodnicze dla BBC, NG czy czego tam. Albo zbliżenia oczu na ślubie. :)

Do filmowania jest jeden najlepszy obiektyw 24-105L IS. Nawet rogi nie przeszkadzają bo je 16:9 ucina. :) Potem ewentualnie jakieś stałki. Jak już się coś w końcu kiedyś nakręci. Ale pani nie słucha tylko się dziwi, że się z niej śmieją.

Tak się składa, że wybrałam akurat jako pierwszy obiektyw właśnie 24-105IS, ale chcę coś jeszcze dokupić jaśniejszego ze stabilizacją. Stąd te pytania.

7four
09-01-2014, 11:33
Tak się składa, że wybrałam akurat jako pierwszy obiektyw właśnie 24-105IS, ale chcę coś jeszcze dokupić jaśniejszego ze stabilizacją. Stąd te pytania.

Tu masz przegląd obiektywów stało ogniskowych canona ;)

Canon Fixed Focal Length - Obiektywy EF - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/index.aspx)

Myślę że najlepiej by było jakbyś się spotkała z jakimś fotografem w swojej okolicy, czy fotografami na jakiś warsztatach.
Rozmawiając przy piwie czy kawie można zdecydowanie więcej się dowiedzieć na początku ;)
Tylko miej na uwadze że każdy ma swoje preferencje. Jedni wolą blondynki inni brunetki, jedni nikona, inni canona,
jednym wystarczają zoomy, inni bez stałek nie są w stanie nic zrobić. Ale na pewno są w stanie pisać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami .... i tak dalej ;)

W filmowaniu i fotografii wszystko polega na tym co chcesz pokazać. I takie narzędzia musisz dobrać (np. czyt. ogniskowa)

Raideur
09-01-2014, 12:02
kamila24 Jesli juz inwestujesz wiecej grosza to na twoim miejscu oddalbym MKIII jakism znajomym a kupil lepsza puszke czyli 1DX?

Bolek02
09-01-2014, 12:07
No i o to chodzi, bo kto bogatemu zabroni :) :) :)
Fajny wątek, przednio się ubawiłem. Jestem ciekaw rozwoju sytuacji, bo wszystkie możliwe rozwiązania już padły.

becekpl
09-01-2014, 12:11
to będzie film na miarę pierwszego rejsu Titanica- a przynajmniej na 1000% będzie takie samo zakończenie
tylko bez ofiar;)

jellyeater
09-01-2014, 12:33
Ile czarownic trzeba, żeby zmienić żarówkę?
Jedną. W co ją zmienić?

A co chcesz tą jasną stałką ze stabilizacją filmować? Bo 35 mm 2.0 IS to chyba najjaśniejsza stałka z IS. W 35 2.0 już jakiejś szczególnie małej GO nie wyciągniesz.

Trzeba się zainteresować jakimś stady cam. Tak będzie prościej.

RobertON
09-01-2014, 13:44
A co chcesz tą jasną stałką ze stabilizacją filmować? Bo 35 mm 2.0 IS to chyba najjaśniejsza stałka z IS. W 35 2.0 już jakiejś szczególnie małej GO nie wyciągniesz.
Trzeba się zainteresować jakimś stady cam. Tak będzie prościej.

A tacy byli mili i uczynni na początku wszyscy ci ludkowie z tego forum canona, a teraz dworują i każą się kamili24 wynosić na forum filmowe, no nieładnie...:), a jeszcze tyle wiedzy do ogarnięcia i tyle pytań do zadania - na kilkaset postów mogło wystarczyć :) :)

--- Kolejny post ---

Statyw, statyw wypada wpierw kupić, to tak na poważnie.

Żartobliwie, a jaki...najlepszy na jaki Cię stać.

Tommeck
09-01-2014, 15:07
Nie wszyscy na tym forum są geniuszami! Każdy jakoś tam po swojemu dziubie do przodu. Ja tam się chyba z kamila24 zakoleguję, może wtedy dostanę coś w spadku, co nie będzie spełniać wymogów Kamili. Proponuję qpić 70-200 F2.8 IS II. Najlepiej 2 sztuki, jedna dla Ciebie, jedna dla mnie. Mnie to szkło się marzy, więc wszyscy będą zadowoleni. A wtedy sprzedam na CB w dobrej cenie moje 70-200 F4. :D

hudy85
09-01-2014, 16:34
Juz zaczynam glupiec z Wami :D
Czytam te wszystkie wpisy czesto z dosc duza uwaga, ufajac bardziej Wam niz sobie, no i koduje w pamieci z mysla, ze skoro czegos nie wiem, to mi sie pewnie przyda, a Wy paskudy rysujecie czapki tylko:P

Kolekcjoner
09-01-2014, 16:46
Dobra koniec tego.