Zobacz pełną wersję : Jaki pasek do aparatu , typu reporter strap
Witam,
Chciałbym zakupić pasek typu reporter strap. Sęk w tym, że towaru jest multum i różnego rodzaju typu tych pasków. Mam problemy z kręgosłupem także myślałem by spróbować poza paskiem reporterskim dokupić system sakw na pasie biodrowym dla 2-3 obiektywów, do szybkiej zmiany szkła.
- Czy tego typu paski + sakwy rzeczywiście pozwalają na szybką zmianę szkieł potrzebnych w reporterce?
- Czy pasy biodrowe pozwalają odciążyć kręgosłup, czy może jeszcze bardziej obciążają kręgosłup?
- Jakie firmy są godne zaufania? Jakie modele polecacie?
- Czy mocowanie paska do aparatu (za pośrednictwem gwintu) nie ma tendencji do odkręcania się? W końcu podczas chodzenia aparat się buja.
- Czy tego typu mocowanie jest wystarczająco bezpieczne? Nie zerwie się gwint od ciężaru aparatu+obiektywu?
- Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?
- Czy można jakoś tak wyregulować pasek by przy kucaniu aparat nie uderzył o podłoże na którym się znajdujemy?
- Czy przy kadrach pionowych(portretowych) mocowanie paska bardzo utrudnia pracę/wygodę korzystania z gripa czy wręcz uniemożliwia?
Dziękuje za jakąkolwiek pomoc w temacie.
- Czy tego typu paski + sakwy rzeczywiście pozwalają na szybką zmianę szkieł potrzebnych w reporterce?
Czy pasek przyśpiesza zmianę obiektywu? To zależy od techniki i osoby - u mnie nie. Natomiast poprawia komfort, nie męczy szyi, jest mega wygodny i poręczny.
- Czy pasy biodrowe pozwalają odciążyć kręgosłup, czy może jeszcze bardziej obciążają kręgosłup?
Na mój gust odciążają, takie jest jedno z ich zadań.
- Jakie firmy są godne zaufania? Jakie modele polecacie?
W pasach biodrowych się nie orientuję, więc nie polecę. Jeśli chodzi o pasek - sam używam Pro | reporterstrap (http://www.reporterstrap.com/pro-0465549291775-0488893138770/) - wersję Pro Profi. Warta swojej ceny. Nie ma sensu ryzykować i kupować tanich podróbek za 50 zł, bo w przypadku puszczenia zatrzasków/ klamer itp straty w sprzęcie będą znacznie wyższe niż to zaoszczędzone 100 zł. Lepiej kupić raz, a dobrze - taka moja opinia i mogę polecić.
- Czy mocowanie paska do aparatu (za pośrednictwem gwintu) nie ma tendencji do odkręcania się? W końcu podczas chodzenia aparat się buja.
Przy gwincie jest guma, która zapobiega porysowaniu spodu aparatu oraz odkręceniu się gwintu. Nic się nie luzuje.
- Czy tego typu mocowanie jest wystarczająco bezpieczne? Nie zerwie się gwint od ciężaru aparatu+obiektywu?
Nosiłem 1D3 + 70-200 2.8 czyli prawie 2.5 kg - trzyma bez problemu. Teraz podpinam 5D3 + 70-200 2.8 w najcięższej konfiguracji, więc jest nieco lżej
- Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?
Też myślę o gripie do 5D3 i zastanawiam się nad zamiennikiem lub oryginałem. Oryginał głównie ze względu na to, że boję się, aby zamiennik nie rozsypał mi się pod wpływem obciążenia podczas używania paska. Więc mam podobne obawy co Ty.
- Czy można jakoś tak wyregulować pasek by przy kucaniu aparat nie uderzył o podłoże na którym się znajdujemy?
Można.
- Czy przy kadrach pionowych(portretowych) mocowanie paska bardzo utrudnia pracę/wygodę korzystania z gripa czy wręcz uniemożliwia?
Kwestia przyzwyczajenia. Jest dużo bardziej wygodnie niż ze standardowym paskiem. Jeżeli mam odpowiedzieć jednoznacznie - nie utrudnia jeżeli dobrze wyregulujesz pasek (nie będzie za krótki).
Mam nadzieję, że pomogłem :)
kupiłem dokładnie ten: BlackRapid Metro Sling Camera Strap (Black) RS10C-1A0 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/895525-REG/BlackRapid_rs10c_1a0_Metro_Sling_Camera_Strap.html ).
Niby przeznaczony do mniejszych aparatów ale używam z 5d II (bez gripa) i pasek jest naprawdę świetny.
Używam od pół roku Pro | reporterstrap (http://www.reporterstrap.com/pro-0465549291775-0488893138770/) z zapięciem Profi i jestem bardzo zadowolony, taśma pod ramienna to super rozwiązanie.
blade-mrn
02-01-2014, 19:24
Ja również mogę polecić pasek Pro od reporterstrap ja używam wersji S z zapięciem Profi i taśmą pod ramienną, do tego kilka śrub typu ST i STs. Aparatu właściwie się nie czuje przy noszeniu na czymś takim. Śruba mocująca jest wyposażona w taką zbrojoną, gumową podkładkę zapobiegającą odkręceniu więc nie ma obawy do tego pasek wyposażony jest jeszcze w dodatkowe zabezpieczenie casco standardowo dostaje się v1 (taką mam) jest jeszcze v2 ale nie wiem czym się różnią.
Używam tego zestawu już ponad rok i nie widać na nim żadnych śladów zużycia a jakości wykonania nie można nic zarzucić.
Dziękuje panowie za odpowiedzi!
Też myślę o gripie do 5D3 i zastanawiam się nad zamiennikiem lub oryginałem. Oryginał głównie ze względu na to, że boję się, aby zamiennik nie rozsypał mi się pod wpływem obciążenia podczas używania paska. Więc mam podobne obawy co Ty.
Mam nadzieję, że pomogłem :)
Bardzo pomogłeś! Dzięki wielkie, Różnica między oryginałem a zamiennikiem gripa daje mi różnicę o wartości paska reporter strap, stąd mój dylemat.
Używam od pół roku Pro | reporterstrap (http://www.reporterstrap.com/pro-0465549291775-0488893138770/) z zapięciem Profi i jestem bardzo zadowolony, taśma pod ramienna to super rozwiązanie.
Ta taśma to widzę, że będzie bardzo dobry bajer, bo zawsze mam wrażenie, że mi torba się zsunie z ramienia.
Ja również mogę polecić pasek Pro od reporterstrap ja używam wersji S z zapięciem Profi i taśmą pod ramienną, do tego kilka śrub typu ST i STs.
Te śruby mocujące to trzeba osobno dokupić czy są w standardzie za słabe i warto kupić droższe czy może spełniają inna funkcję?
(..) do tego pasek wyposażony jest jeszcze w dodatkowe zabezpieczenie casco standardowo dostaje się v1 (taką mam) jest jeszcze v2 ale nie wiem czym się różnią.
Dodatkowe zabezpieczenie na czym polega bo na stronie coś jest za mało zdjęć obrazowych. W ogóle reporter strap ma mało zdjęć :-P
Czy to polega na tym, że dodatko pasek casco podpinam do mocowań od paska canona na korpusie i wpinam gdzieś w pasek na ramieniu?że jak puści gwint to aparat zawiśnie na drugim pasku? Bo to dla mnie jest dodatkowe zabezpieczenie ale czy dobrze to rozumuje?
Czy ktoś porównywał rodzaje zamieć profi i promax? Które jest trwalsze, wygodniejsze ,bezpieczniejsze?
Może będzie wydawać się to śmieszne, ale ja używam solidnego skórzanego pasa Wranglera i sakw Domke. Co do paska do aparatu, to używam "beznazwowych", takich jak najmniej rzucających się w oczy (czarne- koszt około 25 zł sztuka), a na tyle długich, aby można było aparat "zarzucić" :) na ramię korzystając z drugiego. Początkowo obawiałem się wykonania tych "beznazwowych" pasków, ale póki co sprawują się bez zarzutu choć super wygodne nie są.
Ja polecam rozwiązanie (-a) firmy PacSafe: http://www.pacsafe.pl/product-pol-24713-Pasek-do-aparatu-Pacsafe-z-ochrona-przed-kradzieza.html
kupiłem dokładnie ten: BlackRapid Metro Sling Camera Strap (Black) RS10C-1A0 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/895525-REG/BlackRapid_rs10c_1a0_Metro_Sling_Camera_Strap.html ).
Niby przeznaczony do mniejszych aparatów ale używam z 5d II (bez gripa) i pasek jest naprawdę świetny.
Popieram wybor Black Rapid uzywany od 3 lat z C 60D+grip+ ciezkie szklo. Nosi sie wspaniale i jest bardzo poréczny, zapiecie karabinek z zabezpieczeniem wiéc nie ma szans by buszka wyladowaa na glebie
Doklejając się do tematy
Proszę o pomoc w kupnie paska na nadgarstek do 6D .
i czy jest to wygodny sposób wykonywania zdjęc mając taki pasek ???
Pasek na nadgarstek to super sprawa ale moim zdaniem potrzebny jest grip, chyba ze masz male dlonie i ci sie palce z body nie zsuwaja....
Pasek na nadgarstek to super sprawa ale moim zdaniem potrzebny jest grip, chyba ze masz male dlonie i ci sie palce z body nie zsuwaja....
Też jest w planie kupno gripa .
Lecz posiadam płytkę PeakDesign CapturePRO - mocowanie aparatu do paska - płytka ARCA - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/peakdesign-capturepro-mocowanie-aparatu-do-paska-plytka-arca.html) , i tu widzę zastowowanie paska na nadgarstek .
Po pierwsze to prawie 2 kilogramy na pasku to troche ciezka sprawa jak dla mnie, po drugie nie boisz sie ze aparat sie wypnie? Po trzecie to dla mnie 5dmk3 jest bez gripa troche za maly na pasek na nadgarstek.... A 6d jest jeszcze mniejsze ....
blade-mrn
03-01-2014, 18:23
Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak: http://www.fotomargines.pl/wp-content/uploads/2011/05/pasek_dual_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.
Proszę o pomoc w kupnie paska na nadgarstek do 6D .
i czy jest to wygodny sposób wykonywania zdjęc mając taki pasek ???
Miałem.
Po założeniu jest OK.Mocne stabilne trzymanie nawet ciężkiego zestawu.
Można machać.
wady:
czułem się jak jednoręki bandyta albo inwalida.
Zmiana obiektywu z uwiązaną ręką to koszmar.
Ja toto wyrzuciłem. :D
Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak: http://www.fotomargines.pl/wp-content/uploads/2011/05/pasek_dual_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.
Ktorego paska dotyczy opis?
Zastanawaim sie nad rozwiazaniem prosafe ale tamto zapiecie wyglada inaczej. Nie boicie sie ze ktos wam odetnie body na tym reporterskim pasku? Ostatnio z nudow sprobowalem zwyklym nonamemowym nozykiem do papieru przeciac pasek od torby do notebooka, poszlo nadzwyczaj latwo zajelo to ok 0,5s i bylo tak delikatne ze jakbym sie z kims mijal to bym nawet nie poczul ze mi pasek odcieto... Dlatego zastanawiam sie nad rozwianiem z linka stalowa.....
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
blade-mrn
04-01-2014, 12:15
Opis dotyczy paska Reporterstrap Pro S Link (http://www.reporterstrap.com/produkt/paski-pojedyncze/pro-s/), odnośnie do głównego tematu wątku.
Co do obaw o przecięcie to po pierwsze jeśli nie zwracasz uwagi na to co się wokół dzieje to zawsze mogą ci rozciąć jakąś torbę, sakwę, kieszeń, itp. i wyjąć np. obiektyw więc nie sądzę aby pasek był bardziej narażony. Blackrapid też z tego co wiem nie stosuje stalowego oplotu w swoich paskach a używają go ludzie na całym świecie.
Po drugie jeśli ktoś naprawdę będzie chciał ci zabrać aparat to to zrobi niezależnie od tego czy będziesz go trzymał na pasku, w ręku czy gdzie indziej. Kiedyś na tym forum były prowadzone rozważania na ten temat i poruszono tam temat pasków ze stalową linką w środku. Ktoś tam wówczas stwierdzi, że im łatwiej odciąć ci aparat tym krócej jesteś bity i pewnie czasem coś w tym jest.
Jeśli by mi ktoś odciął aparat to raczej bym to poczuł, przynajmniej tak sądzę zwłaszcza, że rękę zawsze mam gdzieś w okolicy gdy idę czasem nawet przytrzymuje aparat żeby się nie dyndał jak poruszam się szybko.
Generalnie, oczywiście można sobie zrobić pasek z 6 mm stalowej linki obszytej skórą i czymś tam jeszcze i być pewnym, że nikt bez porządnych nożyc do drutu go nam nie odetnie ale raczej nie popadał bym w paranoję.
Jaka jest roznica miedzy profi a promax?
blade-mrn
04-01-2014, 17:47
Różnica jest w konstrukcji co widać nawet na zdjęciach i pewnie zastosowaniem: Profi (http://www.raysfoto.pl/users/56/455/high/profi.jpg), Promax (http://www.reporterstrap.com/wp-content/uploads/2013/02/promax-04m.jpg)
Promax jest inaczej zapinane i przedłużone taśmą poliamidową.
Jedną śrubę typu ST (..)
Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. (...)Wytrzymałością się chyba nie różnią.
Tutaj bym się mocno zastanowił, bo w STs gwint jest prawie o połowę krótszy, 2-4 obroty i śruba wykręcona. Gumka zabezpiecza od wykręcenia, jednakże na ile...
blade-mrn
04-01-2014, 18:17
Ja w żaden sposób nie jestem związany z tą marką po za tym iż jestem szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu więc nie będę się spierał na temat zastosowanych tu rozwiązań, przedstawiam wyłącznie swoją opinię.
bo w STs gwint jest prawie o połowę krótszy
Krótszy od czego? Śruba ST ma ok 4 mm gwintu a STs ok 5 mm. U mnie to daje ok 5 i pół obrotu dla śruby ST i trochę ponad 8 dla STs dokręcając tak z "czuciem" na siłę to pewnie w obu przypadkach dało by się jeszcze z pół obrotu zrobić.
Na ile gumka zabezpiecza przed odkręceniem nie jestem w stanie obiektywnie odpowiedzieć, nie posiadam niutonometru aby sprawdzić jaka siła jest potrzebna do odkręcenia śruby. Mi się nigdy sama nawet nie poluzowała podczas noszenia aparatu nie mówiąc o odkręceniu.
- Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?Używam BlackRapid Classic do 5D3 z gripem Pixel Vertax - nie ma problemu z wytrzymałością. Z tym, że zależnie od podpiętego szkła, zestaw wisi albo na gripie, albo na stopce obiektywu (70-200 2.8, 100 macro 2.8)
Przy reporterce mnie osobiście przeszkadza, bo mam krótko ustawiony pasek (często kucam), dlatego zwykle wypinam z karabinka i trzymam w dłoni. Sama śruba z oczkiem mi nie przeszkadza.
Zastanawiam się nad Reporterstrap Dual X ze względu na możliwość używania 2 puszek osobno i spięcia ich. Czy z takim paskiem da się używać wygodnie plecaka lub torby?
GalaktycznyMuczaczo
05-08-2014, 02:45
Zastanawiam się nad Reporterstrap Dual X ze względu na możliwość używania 2 puszek osobno i spięcia ich. Czy z takim paskiem da się używać wygodnie plecaka lub torby?
Tak da rade i nie jest aż tak źle , chyba że chcesz tak biegać 12 godzin. Jednakże w przypadku używania dwóch body raczej stawiam w twoim wypadku an fotografie komercyjną śluby itp, więc dobra rada odemnie, kup blackrapid, wykonanie i jakość znacznie wyzsza, a komfort to kompletnie inna bajka, widzialem i probówalem tego chińskiego sprzętu i w sumie sam skonczyłem z BR double
blade-mrn
05-08-2014, 09:12
Reporterstrap to nie chiński wynalazek tylko polski, produkowany w Polsce, producent twierdzi że z polskich materiałów. Co do jakości ja używam takiego na jedno body od dość dawna i nie mam zastrzeżeń po za trochę skrzypiącym karabińczykiem ale sprawe załatwia zwykła gumka. Nie jestem ślubnym fotografem ale ze dwa wesela u znajomych z nim obskoczyłem i pracowało mi się świetnie. Zwłaszcza te dodatkowe paski ułatwiają życie. Ponadto jest o połowe tańszy od BlackRapid.
wiktor2323
05-08-2014, 12:46
Mam reporterstrapa, nic się nie odkręca;) A nawet jeśli to w zestawie masz taśmy zabezpieczające w zestawie:)
A powiedźcie mi jak sobie radzicie na zleceniu z szybkim wsiadaniem do auta itd?:> Bo przyznam się szczerze, że irytuje mnie rozkręcanie karabińczyków za każdym razem- w tym momencie wole zwykłe paski ;)
blade-mrn
05-08-2014, 13:05
Nigdy nie miałem tego w rękach ale mają w ofercie inne zapięcie. Nazywa się PROMAX czy jakoś tak, tu odpina się aparat naciskając przycisk. Nie trzeba nic odkręcać, może to by Ci pomogło.
Mam reporterstrapa, nic się nie odkręca;) A nawet jeśli to w zestawie masz taśmy zabezpieczające w zestawie:)
A powiedźcie mi jak sobie radzicie na zleceniu z szybkim wsiadaniem do auta itd?:> Bo przyznam się szczerze, że irytuje mnie rozkręcanie karabińczyków za każdym razem- w tym momencie wole zwykłe paski ;)
Te karabinki w zestawie są małe i upierdliwe do szybkiego wypinania, ja je wymieniłem na rozmiar większe.
Również te dyndające i upierdliwe uszka reportera ST
https://canon-board.info/imgimported/2014/08/st13m-2.jpg
źródło (http://www.reporterstrap.com/wp-content/uploads/2013/02/st-13m.jpg)
wymieniłem na takie
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hz01.i.aliimg.com/img/pb/136/636/155/1155636136_149.jpg)
Dużo wygodniej i szybciej się wypina.
GalaktycznyMuczaczo
05-08-2014, 13:45
fajnie że polskie, ale jednak sądząc po zdjęciach nie zaryzykowałbym wymiany z BR na RS , dla mnie wygląda dość płasko i dodatkowo mało wyprofilowana częśc którą mamy na ramieniu może wciskać się w szyje, co przy 2 body i dość ciężkich obiektywach z lampami, może dać się we znaki...
blade-mrn
05-08-2014, 14:04
Szelek na dwa body nigdy nie nosiłem, ja na swojim pasku czesto noszę C60D z C 70-200 L czasem z lampą, czesto przez wiele godzin i nigdy mnie nic nie uwierało a samego ciężaru prawie nie czuć. Ta część naramienna jest podszyta czym w rodzaju neoprenu wiec jest bardzo wygodna i się nie przesówa. Natomiast jeśli dopnie się ten dodatkowy pasek pod pachę wszystko trzyma się jak przyszyte.
Ja się kiedyś zdecydowałem na ten pasek i nie żałuje ale każdy wybiera co mu pasuje.
wiktor2323
05-08-2014, 15:00
Te karabinki w zestawie są małe i upierdliwe do szybkiego wypinania, ja je wymieniłem na rozmiar większe.
Również te dyndające i upierdliwe uszka reportera ST
http://www.reporterstrap.com/wp-content/uploads/2013/02/st-13m.jpg
wymieniłem na takie
http://hz01.i.aliimg.com/img/pb/136/636/155/1155636136_149.jpg
Dużo wygodniej i szybciej się wypina.
A gdzie kupiłeś rozmiar większe?:)
Też mam inne śruby tyle że od reporterstrapa.
A gdzie kupiłeś rozmiar większe?:)
Też mam inne śruby tyle że od reporterstrapa.
W dużym sklepie budowlanym, ale są też na allegro
Hak Karabinczyk 5x50 Ocynk Zaczepem Blokada 5mm (4486280504) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/hak-karabinczyk-5x50-ocynk-zaczepem-blokada-5mm-i4486280504.html)
Tak da rade i nie jest aż tak źle , chyba że chcesz tak biegać 12 godzin. Jednakże w przypadku używania dwóch body raczej stawiam w twoim wypadku an fotografie komercyjną śluby itp, więc dobra rada odemnie, kup blackrapid, wykonanie i jakość znacznie wyzsza, a komfort to kompletnie inna bajka, widzialem i probówalem tego chińskiego sprzętu i w sumie sam skonczyłem z BR double
Tak chodzi o reporterce i śluby też.
Ale to polska firma jest. Blackrapida też
można rozdzielić na 2 osobne paski?
GalaktycznyMuczaczo
05-08-2014, 21:24
Tak blackrapida mozesz rodzielić na dwa paski.
Dlatego własnie wolałem wydać na produkt który jest dla mnie pewny i sprawdzony jak oszczędzić kilka groszy i potem i tak skończyć z BR.
Tak blackrapida mozesz rodzielić na dwa paski.
Dlatego własnie wolałem wydać na produkt który jest dla mnie pewny i sprawdzony jak oszczędzić kilka groszy i potem i tak skończyć z BR.
Masz normalny czy slim? Jestem kurduplem 170 raczej średniej postury...
GalaktycznyMuczaczo
09-09-2014, 22:49
normalny, 180 cm normalna postura, ten slim raczej dla kobiet, chociaz uwazam ze na szerokim pasku siła rozchodzi się lepiej i nie ciązy tak sprzęt, dodatkowo chyba ten slim jest profilowany w okolicach piersi własnie dla kobiet.
Nigdy nie miałem tego w rękach ale mają w ofercie inne zapięcie. Nazywa się PROMAX czy jakoś tak, ...
Dokładnie tak. Promax / Profi | reporterstrap (http://www.reporterstrap.com/promax-profi/)
xxkomarxx
10-09-2014, 02:17
Dokładnie tak. Promax / Profi | reporterstrap (http://www.reporterstrap.com/promax-profi/)
Promax jest bardzo wygodny i nie rysuje body jak zwykle karabinki
fajnie że polskie, ale jednak sądząc po zdjęciach nie zaryzykowałbym wymiany z BR na RS , dla mnie wygląda dość płasko i dodatkowo mało wyprofilowana częśc którą mamy na ramieniu może wciskać się w szyje, co przy 2 body i dość ciężkich obiektywach z lampami, może dać się we znaki...
nie daje się! musisz mi uwierzyć na słowo, ale jak wcześniej na pokazach po całym dniu łeb mi urywało od zwykłego paska na szyję, tak teraz zestaw 5DIII z sigmą 120-400 noszę "jak gdyby nigdy nic"! nic nie uwiera nie ciąży! ramię przez które mam przewieszony aparat - luz i relax. Drugie ramię z kolei, na którym wisi torba ThinkTank z krótszym zoomem i akcesoriami chcę sobie sam oderwać po całym dniu, tak napiernicza. A torba w sumie nie byle jaka i ma porządny, gruby pad ma ramię, tylko co z tego jeśli obciąża mięśnie właściwie tylko w jednym punkcie. Nie rozkładałem tego na czynniki pierwsze i nie wiem jak to się dzieje, ale prawie 4klilowy zestaw na reporterstrapie rozkłada swój ciężar dużo bardziej łagodnie.
szwayko -> a gdzie kupiłeś te stopki z oczkami???